1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, November 21, 2013

Post tertangguh...

Assalamualaikum...

Quick update..Ini dia list post yang belum sempat nak update:

1) Korea part 1,2,3 ( hoi mampu ke)

2) Terengganu/Cherating part 1

3) Krabi/Phuket Part 1,2

4) My bussinesss...QASEH ?korang tau dak apa dia?nantikan kemunculannya

5) Ada lagi tertinggal apa...sapa nak request meh request cepat2 hahaha


bye bye bye


Monday, November 18, 2013

Simple GA - KLCC 3D Puzzle

http://marqiscareno.blogspot.com/2013/11/simple-ga-klcc-3d-puzzle.html#comment-form 

Assalamualaikum wbt..
Saja nak join GA ni.Nak mengembangkan balik blogger yg dah beku.macam best je macam menarik je kan? manalah tahu bertuah kan?
Sapa nak join, moh kita beramai2..
 

TARIKH TUTUP ADALAH 29 NOVEMBER PUKUL 12 TENGAH HARI

Admin, saya sudah follow blog dan facebook..

sekian.

Wednesday, November 6, 2013

Korea Trip 30 Oktober- 4 November 2013- Info Q & A

Assalamualaikum wbt..

Bila jari jemari masih terasa hangat dengan keterujaan untuk bercerita baiklah daku teruskan misi ini. Bilamana memori dan ingatan masih jelas.Tanpa membuang masa, jom get set go.

Cerita Trip ni bermula dengan soalan2 mengenai Trip, berapa harga pakej ,tiket flight dan belanja dan bagaimana boleh pergi?

soalan 1) Macamana boleh ikut trip ni?
Trip ini adalah hasil sepakat dan persetujuan daripada unit kami & percutian kami mendapat kelulusan daripada bos kami sendiri ( macamana dapat kelulusan? OOTD dah tu).Perancangan trip ini telah dibuat daripada awal tahun lagi.So, sesapa yang nak piiii sila buat peracangan budget anda dan anda dan anda.Kalau kedekut nak berbelanja untuk berjalan, xyah jalan duk rumah saja..hahah kalau tgok org pi jalan jgn jeles plak yer..Anda buat anda dapat ( ada yang kena laser sat g :p..larikkkkk)..sebenarnya ini semua rezeki masing2.Perancangan dah dibuat.. Tetapi ketetapan masih daripaNYA..

 2) Apakah pakej yang ditawarkan dan agen mana?
Berikut adalah maklumatnya yer:
DEWASAKANAK2
1Ground package1,555.001,322.00
2Tips80.0080.00
3Additional: Pang Pang show (USD28.00)90.0080.00
Total per pax RM1,725.001,482.00

Travel agent yang kami ambil berpusat di Malaysia.Nama company Arabtco Travel & Tours Sdn Bhd beribu pejabat di Kepala Batas ,Pulau Pinang.
Ground package ni adalah package tanpa tiket kapal terbang bagi yang tidak tahu.Untuk infants tiada bayaran apa2.( berumur bawah 2tahun).Package ni dah termasuk semua makan minum, tempat tinggal,pengankutan dan tiket masuk tempat2 lawatan.Untuk pengetahuan kami pergi seramai 15++ org.Jadinya saya xpasti untuk group yang kecik macamana arrangement dia.Kena survey2 jugaklah. Tak semesti yang ini yang terbaik.Ada org ambik package direct dgn org Korea sendiri.

soalan 3) Tiket flight?
Tiket flight kami ambik daripada MAS. Harga tiket tak ingat tp kurang daripada rm1500/pack .Kalau baby dalam rm100++.Kanak2 xpasti.Kalau ada baby yang nak ada bassinet tu rasanya harga lain.Kena check dgn flight mana yang hangpa nak pi la.Tapi kalau naik MAS bagi saya agak selesa.Stewardess semua friendly sangat2.Berat fix 30kg yang kitorang ambik untuk penerbangan pergi dan balik.Ada kemudahan tv,games dan lain2.Kalau flight lain xpasti sebab xbesa pi tempat jauh2 sangat pun tp rasanya ada kot.Hangpa kena check sendiri la haha..


solan 4) Total seorang?
Bila dicampur flight ticket+package =budget la..sorang dalam rm3000++

soalan 5) Berapa habis belanja ?
Saya bawak rm1600 untuk belanja souvenir dan lain2.( ini kongsi dgn husband jugak hehe).Terpulang pada masing2.Sebab makan, tempat tidur, pengankutan dah bayo..Kalau nak beli belah utk diri sendiri sahaja takat rm500 dh cukup bg yg bujang.Currency depa lain tau..KRW10,000 =RM30 .( adalah turun naik sikit).So tepuk dada tanyalah poket.hehehe.Kami belanja duit tu xhabis pun.Siap ada balance.Tapi bagi saya, tataulah bg org lain pendapat dia kan..Kalau dah pi tempat org carilah benda2 yang rare , ada cop negara depa, lagi satu pikiaq bila lagi nak datang?? so jangalah kedekut sangat nak belanja kat diri sendiri dan ahli keluarga ( igtlah org yg tersayang....).Untuk kawan2..utk yg rapat2 dgn kita pun boleh yang xrapat pun boleh..ikut suka hangpa laaa.duit hangpa hehehe..yg penting i k h l a s...hehehe

soalan 5) Makan ?
Semua tempat yang depa bawak tu dijamin halal..Tapi depa memang sangat2 suka pada kimchi depa tu la.haahhaha..Yang dibawa masa pergi bercampur2, masakan ala korea dan pakistan.Yang makanan korea tu, nasik depa boleh masuk tekak sbb suka makan sushi .Nasik depa ala2 macam nasik buat sushi tu.Kimchi memang out terus.Anchovies depa marvelous ( berlagak ckp omputih.ikan bilis laa.hahahah)..Makanan pakistan dekat restoran maharaja out terus.Kalau dekat usmania dengan taj bereh..

soalan 6) Solat?
Solat di hotel dan di mana2.Pastikan bawak kompas untuk check arah kiblat dan check waktu solat.Apps kan canggih.Henpon kan canggih2.wat terok..

Habis dah soalan..Kita sambung reminder..

reminder 1) Jangan lupa bawak universal charger.Bagi yang tak mahu beli awai2 xpa,beli dekat sana.

reminder 2) Jangan lupa bawak botoi kosong ( toilet xdak pili sgt banyak...hehehe)

reminder 3) Sila survey2 makanan halal yg boleh dimakan di web2 halal yang berkaitan sbb travel guider bukan islam.Dia habaq halai kita bedai semua benda yg dibeli dekat sana.hahaha

reminder 4) Kalau musim autumn, suhu 4-15 degrees, bawak baju xyah banyak sangat..Bukan peluh pun.Jangan lupa bawak mafla,long john, jacket, sweater..

reminder 5) Bawak power bank secukupnya.

reminder 6) Minum air secukupnya

reminder 7) ubat-ubatan jgn lupa bawak

reminder 8) sila beli nasi beriani brahims..sedap ooo hehehe.

habishhh nnt upload gambo pulak yer..

sekian,terima kasih..



Monday, September 9, 2013

Nervous




Assalamualaikum..

Biarlah daku berbicara di dalam ini.Kalau di fb ramai sangat yang perasan.Dekat sini xde sangat orang lalu lintas.Traffic pun low.Rasanya I am expecting for a new little one.Tapi tak pergi check doktor lagi. Ikut planning next year tapi rezeki tuhan nak bagi.Terima seadanya .
 Akan berjumpa dengan doktor end of this week.Sori, bukan ibu tak excited tapi ibu bz sket dengan kakak airis lagi.Airis jadi kakak?hahaha kesian kecik2 jadi kakak. 

Bulan oktober nak pergi trip office lagi, bawa Airis dan husband ke KOREA SELATAN.Tiket apa semua dah beli.Cuma persiapan baju je belum beli.Kpop lah sangat.Padahal xlayan pun kpop2 ni.Yang ku tahu Anyiong haseyoh dan kimchi...


kbye....

Thursday, August 15, 2013

Lama dah rasanya

Assalamualaikum.

Lamanya dah rasanya tak mengepost dalam blog sendiri ni.rindu rasanya nak mengepost.asik buka facebook jela sampai xde mana nak menulis langsung.Bila online bukak facebook.Facebook sekarang pulak dah sampai zaman merapu meraban tahap gaban bak kata orang Pahang.Walaupun blog ni jarang dah dibuka dan kunjungan pengunjungnya pun makin berkurang yang pasti kerinduan pada menulis semakin menebal.Walaupun kejenya menulis merapu memanjang hahahaha..Dah kurang tahap ilmiah pun.oklah di kesempatan yang masih ada ini inginku menyusun sepuluh jari kemaafan kepada sesiapa juga yang pernah baca blog ni yg pernah terasa tersinggung apa..SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN daripada kami sekeluarga...airis, juli dan habibudin..sekian..


Friday, June 14, 2013

Thursday, April 25, 2013

Sabah-anniversary ke 4 27-30 Mac 2013

Assalamualaikum ..

Baru dan nak update pasal sabah.Kali ni malas nak buat part part.Sat lagi cerita tak dan nak habis.
Sebenarnya dah lama kami berdua nak ke Sabah.Macam tahun lepas kalau sesiapa ada terbaca, kami memang dah planning daripada tahun 2011.Konon nak naik kinabalu.Siap training bagai.Tapi apakan daya, cik airis dah melekat hehehe..alhamdulillah rezeki.So postponelah nak ke Sabah ke tahun 2013 pada tarikh anniversary.Planning punya planning tu dia kami pergi masa anniversary.Sejak 2nd anniversary memang dah wajib sangat kena pergi celebrate ke mana2.Tahun depan tatau lagi, macam planning nak pergi umrah.Tapi ni pun kursus tak pergi lagi, nak main redah?hehehe..Ok..meh nak start cerita.

So far vacation kali ni boleh bagi markah 3/5.Sebab? tak berapa nak reti manage masa dan susun tempat.

Kesimpulan:

1) Budget:

Flight) Sebenarnya kami tak buat budget pun..Kira main redah dah kira berapa nak bayar bayar jela.Malas nak budget2 sebab buat sakit hati je..hahaha sebab? tahun lepas dah burn rm2k kot both untuk ke Sabah dan Krabi.So, flight kali ni memang bukan yang free seat or whatever promotion.Beli normal rate untuk kami bertiga beranak lebih kurang rm1400++ pergi dan balik.

Hotel) Ni pun malas nak berkira nak duduk yang paling selesa dan termampu.1st day duduk dekat Grand Borneo Hotel bilik superior RM200++, 2nd day Kundasang Pine Resort RM200++ dan 3rd day Le Meridian RM300++.Duduk bagi nak puas hati..dan alhamdulillah semua puas hatilah.Dan yang paling best adalah yang last day tu..hehe :)

Sewa Kereta)Sewa toyota vios plet perak?hahah tetiba je plat perak..for 4 day RM600.Puas hati tapi brek dia macam kena tekan kuat sikit.

Makan ) Rasanya makan dalam RM100-RM150 sbb breakfast hotel dah provide.Cuma kena cari makan untuk lunch dan dinner jela.ooo lupa malas last tu makan saja dah RM100++ sebab makan encik lobster gitu...jadinya makan jadi RM300++ :)

Beli-belah) Beli dan terbelah lebih kurang RM500

Lain2) yang ni termasuklah budget masuk ke tempat lawatan n bla2 RM100

Keseluruhannya lebih kurang RM3000 all in.


2) Jalan-jalan

1st day: Jalan-jalan dekat 1Borneo Hypermart dengan pantai dekat dgn 1Borneo ...kemudian hari pun hujan..hehehe.

2nd day: Bertolak ke Kundasang..Singgah Pekan Nabalu , Kinabalu Park, Ronda-ronda pekan Kundasang

3rd day: Desa Cattle Farm , War Memorial, Pasar Filipina, UMS,Makan dekat Restoran Ocean

4th day: Ronda-ronda Waterfront 

Bab, jalan-jalan ni kami failed nak budget masa dan tempat.Tula jadi bila last minit baru nak arrange tempat, ingat nak pergi lah jalan ke aquarium dekat UMS ,lastly tutup, nak pergi tengok Mari-mari cultural village pulak kena ada tourist guide, kalau nak pi sendiri memang xboleh.rugiiii disitu....Biasanya hotel boleh arrange tour untuk kita.Bayar dalam RM100 boleh pergi tengok cultural village, Kota kinabalu city view  dan macam2 lagi la..huhu..takpelah next time...

3) Beli-belah

Ini pun ada satu kerugian sedikit..Biasanya ada pasar dekat Gaya Street pada hari ahad.Dah kami balik hari sabtu, xdapat lah nak pergi hehe..

Biasanya orang pergi sabah orang akan cari mutiara, ikan bilik, udang kering dan yang latest rumpai laut collagen yang sebenarnya xde collagen pun.hahahaha..mak tertipu..:P


4) Contras:

Saya tak suka pekan Nabalu...banyak hanjing dan kotor....hehehe
Sila arrange masa anda kalau nak pergi ke tempat lawatan sebab kebiasaannya jauh .Kalau ada duit lebih pergi ramai2 dan sewa van ambik tourist guide.Jimat masa dan banyak tempat boleh pergi, masa lebih terisi.

5) Pros:

Kinabali Pine Resort adalah sangat cantikkk...Dapat view yang menarik daripada situ sahaja...
Desa Cattle Farm juga sangat cantik macam dekat New Zealand ( berangan nak p NZ tapi bila tu tataulahh huhuhuhu)

6) Cik airis ok...alhamdulillah.balik dedar2 sikit tp behave sangat baik..cuma masa nak balik dia meragam membebel dalam kapal terbang..penat kot..hihhihi

The END...Moh tengok gambar...

                                                    Dekat Airport

                                                    Ibu dan ayah ..ibu pakai apron?hahaha

                                                    Yeay dah naik kapal terobang pada umur 5 bulan?hehe

                                         Pantai tatau nama dekat dengan UMS hehe

                                         Breakfast dekat Grand Borneo.
                                         Cik Airis: Ayah, menariknya sosej tu..

                                          Pekan Nabalu

                                          Kinabalu Park

                                         Kami...cik airis dudk dalam baby carrier..xperlu bawak stroller punn..

                                          Desa cattle farmm..cantikk
                    
                                         New Zealand? hahaha

                                                   Kinabalu PineResort..belakang tu Mount Kinabalu..
                                                  Cik Airis: huarghh kena paksa tangkap gamboo..hurmm ngantuklah ibu

                                                   Cik Airis: apa pandang2?taulah saya comei :P

                                          Kinabalu War Memorial..ostroliaa ok
                                         Dekat Le Merridian.
                                         Cik Airis: nak air skett
                                         Makan2 dekat restoran Ocean..hurmmm syedap lobster itu..
                                                   Pasar Filipina..
                                         Dari jauh di awang awangan hehe
                                         Hasil tangkapan......


Friday, April 19, 2013

Beautifully 6 months of fully breastfeeding has come to an end.( betui ka ayat ni?) haha belasah..

SOB SOB..

Assalamualaikum..

Baru je tulis pasal topik susu, terus badan dah tak mampu nak tahan lg..baby punya intake every day sudah melebihi supply harian.

Sampai satu masa badan dah xboleh tahan, maka pilihannya kena campur susu dahla..

Kiranya itu suratan takdir , ku terima dengan redha dan pasrah.

Terima kasih kepadamu ya tuhanku kerana memberi diriku dan anakku peluang untuk fully bf selama 6 bulan.dapat dah diploma.xmampu nak kejar degree atau master even phd penyusuan ibu.untuk next baby inshaALLAH.

aminnnn

Thursday, April 4, 2013

Bila dah jadi mak mak-SUSU

Assalamualaikum...

Sekarang baru ku tahu jadi mak mak ni bukan mudah ( anak baru sorang kot...)

Ingat senang jadi mak2? ( maaf atas keterlanjuran kata-kataku dulu sewaktu masih belum dikurniakan rezeki, maafkan saya...)

Banyak pengorbanan mak2 ni rupanya ( baru kutahu...dulu diriku tidak tahu..sekali lagi maafkan saya..)


Bab 1) SUSU

Terlebih dahulu nak mohon  maaf sekiranya apa yang bakal  diperkatan akan mengguris hati temen-temen yang dah lama menjadi ibu...( betul statement ni).

Seawal dr lepas bersalin...nak bg susu ibu ke susu fm? ( oh dulu diriku xambik tahu..yg ku tahu beli pam aja.orang beli pam aku pun beli..orang beli bf storage bottle aku pun beli tanpa study dulu..perlu ke?perlu ke?bila tak study betul2 itulah jadinya...)

Ingat susu senang keluar ?( igtkan senang..igtkan boleh pam sesuka hati macam susu lembu?hahahaha)
susu ibu atau susu fm ni banyak sangat perdebatan dan pandangan hebat...ada org ni susu banyak..org ni susu sikit..aku xde susu?

malu nak bg susu depan orang ? malas buka baju sua cik b? ...sebenarnya pilihan tu di tangan anda.takde betul atau salah.itu adalah subjektif point.apa2pun kita sendiri yang tahu dan menentukan apa yang terbaik untuk anak-anak kita..kalau nak kita usaha, tanak atau nak adalah pilihan kita.Takde sesiapa nak paksa atau bantah..anda buat anda dapat, xbuat xdapatlah.hehehe
Saya bukanlah orang yg dikurnikan susu melimpah ruah bagai di pam pam pam macam susu lembu tapi apa2pun saya akan cuba sebaik mungkin untuk anakanda tercinta....( cuba....)

Masa dalam pantang pun ada je macam2 kata2 yg boleh dropkan semangat ibu-ibu menyusu badan ni...tapi jiwa kena kental dan tegar.Kalau pada orang2 tua better senyum aja, sebab mereka lebih makan garam..tapi, sebenarnya kita sendiri yang kena decide untuk anak kita.Cuba kentalkan hati tapi jangan melawan ...
( cubaaaaa....).Ini ayat yang biasa saya dengar masa saya dalam pantang:

1) pam buat apa?melimpah ke? basah lencun ke baju? ( tak perlu melimpah sampai berkesan dekat baju pun nak kata susu banyak..xsemestinya begitu)
2) xbanyak pun susu tu..xmcm dot dot dot..( inilah benda yang paling ku xsuka bila dibanding2kan)
3) anak tu nangis xpuas susu tu...( baby dalam rahim 9bulan, bila dekat luar dia tak selesa..dalam rahim lebih selesa..menangis banyak sebab dan bukan hanya sebab susu sahaja..saya pun kurang paham haritu.bila dah buat study baru paham)
4) bagi air masak pada baby yer..( say no to air masak sebelum umur 1tahun.nanti saya letak article berkaitan untuk rujukan kalau rajin)
5) bagi jelah makan pada baby, xpuas susu tu ( 4bulan ke atas dah boleh dah tapi better 6 bulan.bergantung kepada bayi itu sendiri...nanti saya letak article kalau rajin.haha)

Walau apa2pun , apa yang terbaik untuk anak kita adalah pilihan kita, tiada salah dan betul.Bukan nak kata ibu yang bg fm tu buat teruk bak kata orang utara.Mungkin mereka ada sebab tersendiri.Itu adalah pilihan mereka dan pandangan mereka.Tiada salah tiada betul..Saya pun pernah kecundang bg fm masa pantang sbb baby kuning.Jadi saya bukanlah exclusive bfmom.Tapi selepas itu baru saya sedar..Apa2pun statement ini adalah selamanya betul:

moms milk is the best milk for our children.fullstop.:)

Saya sangat hormat pada ibu-ibu yang berjaya menyusukan anaknya dgn susunya sendiri sampai 2tahun ..Saya? baru 5 bulan.masih jauh perjalanan.stok pun ada la sikit je dalam peti tu.Doakan semoga saya berjaya yer.tq :) nanti sambung topik lain. Ni update sebab dah lama xupdate hehehe...

Tuesday, March 12, 2013

How I wish...

I wish i have more than 24hours in a day---

I wish i can have more milk than 4oz per session....

I wish i can take care of my baby by myself................

I wish i can be a lady of leisure...goyang kaki duit masuk hahaha( tp duit tu sama dengan gaji sekarang)...

I wish i dont have stress.....

I wish i dont have any problem to update this blog ..once per months...

I wish i have good health so that i can have a high level of energy/metabolism..........

HOW I WISH???

Kenapa manusia tak pernah puas dengan kehidupannya?ma nu sia.........


How I wish...only wish wish........hopefully can be come true..

Berbalik kepada keimanan ,kepercayaan, tawakal dan doa kepadaNYA...amin.

DaripadaNYA kita datang, kepadaNYA kita dikembalikan..

Wednesday, January 9, 2013

Cerita kelahiran kamu airis fatiha part 2

Sambungan......

15 Oktober 2012

Sebelum admit tu balik dulu rumah dekat Paya Kechik makan ikan patin..kempunan woo kalau xmakan. Sebab? lepas bersalin kena pantang lama baru boleh makan semula..sebab? err kan ikan berbisa..
Jam 2.30 pm admit wad kenanga Hoshas.Mulanya patut masuk Wad Kenanga 3.Fullhouse.Makanya masuklah Wad kenanga 4.Register bagai semua dekat kaunter, lebih kuerang pukul 4 pm dapat katil tepi tingkap.Saya tak request yang bilik pun.Ntahlah kenapa masatu rasa macam taknak duduk dalam bilik.takut hehehe..Dekat open space tu ada 6 katil, memang luas dan selesa pun even bukan 1st class.Hoaspital baru mcm tula..toilet pun dekat.selang satu katil saya ada ibu muda, umur 18tahun.Admit sebab air ketuban dia dah terkeluar awal ( 32minggu)..So kena tahan.Katil menghadap saya di sebelah depan ada seorang perempan Vietnam duduk Bentong.Pregnant kembar, seksa je tengok huhhu.. 

Oklah lepas dah admit tu, doc check degupan jantung baby.Mula2 denyutan jantung baby tak stabil.Mungkin saya yang nervous kot.Sampai 2kali dia buat test tu.Kali kedua stabil.Lepas check jantung, doc datang scan perut.Masih ingat lagi nama doc tu.Doc Misha..Comel sangat doc nyer..hehe..Masa scan tu doc estimate berat baby 3.4kg.Dia kata big baby.Kepala besar.Kalau nak buat urutan perut atau cuba normal memang dah tak boleh.berisiko....Doc buat keputusan kena ceaser.Punyalah berdebar..huhu

Tak lama lepas tu, ada sorang doc melayu perempuan datang untuk bagi saya sign borang kebenaran untuk dibedah.Bila dah sign tu, memang dah kena preparelah untuk dibedah.Doc datang cucuk lubang/urat jari untuk persedian masukkan air. Doc yang cucuk lubang tu punyalah ganas,,terutama doc perempuan melayu tu.Sampai 2-3kali cucuk tak dapat2 urat.huhu..Bengkak habis tangan.Ada seorang lagi doc yang monitor saya , doc Faiz Aslam.Senang ingat nama doc ni sebab dia yang selalu buat rondaan dekat patient. Saya diarahkan berpuasa pada malam tu start daripada pukul 12malam dan diberitahu operation start pagi esok.Hubby datang petang tu bagi semangat sikit.huhu.

Lepas dah kena cucuk tangan bagai tu, punya seksa nak mandi, nak makan dan bergerak, nak sembahyang...Hurm berkenaan bab2 aurat dekat hospital ni..Boleh sesiapa terangkan x? saya pun bukanlah bagus sangat tapi saya cuba sedaya upaya jaga jgak walau dalam keadaan sakit.eh tukar topik plak..hehe

Bila dah tau kena puasa, malam tu saya minum air sampailah tepat2 jam 12.Lepas tu tidoo.heheh

16 Oktober 2012

Jam 6.30 pagi, ada sorang misi bawak baju bedah.Dia suruh tukar siap2.Baju bedah tu seksi kot..Singkat dan lubang dekat belakang.Err..saya tukar baju tu pukul 7 tapi masih pakai lagi pakaian lain la sebab seksi.huhu..Pukul 8 hubby datang melawat sekejap..tapi lepas tu kena hambat dengan mak guard hehe.Tunggu punya tunggu dengan perut yang lapor, jam dah pukul 1.Sembahyang dulula.Elok2 keluar toilet, misi suruh bersiap2 masuk bilik bedah.Tak dan nak sembahyang zuhur.Hubby ada masatu, mak dan adik bongsu pun ada.Adoi cuaknya..Siap2 pakai baju bedah tu elok misi tolak .Hubby , mak dan adik tunggu dekat luar operation room.Dalam hati duk pujuk pasrah2..Sekejap jer.Nanti habislah.Daripada wad kenanga saya ditolak dengan katil ke operation room.Dekat luar OT ada seorang staff nurse tgah tunggu.Lengkap pakai baju bedah macam cerita scrub tu.Saya dialihkan ke katil lain.Masuk OT , saya diletakkan dekat satu sudut sebelum masuk OT.Doc dan misi ambik keterangan dan tanya untuk apa semua.Ni untuk pastikan tahap kesedaran saya kot.Takut pengsan ke apa.hehe Yang tak boleh lupa ada seorang Doc lelaki ni, mai interview dengan muka bosan dan xlarat.Hui dalam hati duk kata janganlah doc ni wat sambil lewa je..

Siap duk situ dalam 10 minit dan ditayangkan,saya dimasukkan ke OR.hati berdebar tuhan je tahu.Lead MO doc lelaki huhu.Ingatkan doc misha yang comei tu.Saya kira2 ada lebih kurang 5 orang dalam tu, 1 lead MO, 2 MO lain,1 MA lelaki, 1 Nurse.Saya pada mulanya dibaringkan.Doc perempuan nak cucuk belakang untuk masukkan ubat kebas..Kebas separuh badan sahaja..huhu masatu dah togel dah..adei...malu siottttt...belasah jela..ternoda I..Doc baringkan semula..Lepas tu doc ambik penutup mata dia tutup mata.Doc test sakit ke tak dengan satu benda tajam sampailah kaki rasa kebas tak boleh angkat...Lepas tu saluran kencing pulak dimasukkan..adoii pedihhh..Selesai semuanya tu,saluran oksigen dimasukkan dekat hidungt.Maybe incase takut pengsan kott..

Sebelum bermula, doc ada cakap lebih kurang macamni 

puan,kami akan mulakan operation ceasarean..Masa dia cakap tu, segala macam ayat duk kumat kamit.Perut memang xrasa sakit.Cuma duk rasa ada orang duk 'kebalakan' perut kitala.Gedebuk2 gedebek gedebak rasanya.Dalam jgka masa 10-15 minit baby keluar kot sebab dengar baby nangis.Doc bagitau puan dah selamat melahirkan.Lepas dah habis nangis, misi bawak baby ke tepi saya dah dia tunjuk ,puan, cuba tengok anak puan dan misi bagi cium.Dalam hati duk kata ooooo ini ker budaknya yang duk dalam perut selama ni..heheh..no expression at all.

Dalam pada tu, doc tengah sibuk menjahit luka, gedebuk gedebek gedebak.Dah siap jahit, saya dibawa ke tempat persedian dekat luar operation yang masa mula2 saya masuk tadi. Doc examine saya sekali lagi untuk tengok kestabilan rasanya.Masatu perut terasa kempis dan masih kebas, kepala pening dan mamai.Muka pulak rasa gatal.Effect ubat lah tu.Kemudian bermulalah episod menyusu bayi yang pertama.Alhamdulillah baby dapat latch masatu juga atas pertolongan misi.

Pukul 4 saya ditolak keluar dari OR dengan baby dan dibawa semula ke wad kenanga 4..sambung lagi yeee

Tuesday, January 1, 2013

Busy mummy in the house..

Assalamualaikum..

Maaf sorry.Saya tak dan nak updatelah kawan2 semua.Banyak cerita nak tulis tapi asik xdan je.tgokla last update pun masa dalam pantang lg bulan nov.kena buat list cerita nak update ni takut lupa..oklah apa2pun selamat tahun baru 2013 yer semua :) daaa