Kursus HAB dan Marin Biotoksin

Sejak aku masuk kerja lepas cuti kahwin ni, aku xduduk opis. Xbuat kerja rutin. hehe.makan free hari2. Kenapa? Pasal asik g kursus dengan ada meting je. Pasal entry kali ni, siapa pernah dengar kes kematian akibat ikan buntal? pernah dengar makanan jepun popular yg digelar sebagai fugu? haaa..ada kaitan dengan kursus yang aku attend ni. HAB tu harmful algal bloom. Tp yang ada kaitan dengan ikan buntal tu tajuk dia marin biotoksin. Kes kematian ikan buntal yg the latest berlaku dkat dungun terengganu dan yg lg satu dekat johor. Actually ikan buntal sgt popular di perairan sabah sarawak. Dkt sana, diorg siap buat telur ikan buntal kering. Aku punya kusus ni dibuat 3hr dkt vistana penang dan ipp,bt maung. Hehe paling best pasal kursus ni, aku kan budk kimia. Sangat lama tak pegang mikroskop, tgok tikus mencit...wa...sgt2 jakunnya aku..hehe..pastu masuk lab diorg.best giler..yg sedihnya, tgok tikus mati lepas kena inject dengan extract telur ikan buntal.sadis





aku tgkap gambar ikan ni pasal tgok dia tak bergerak.macam mati je.hehe


the green pufferfish

akuarium ipp, masuk free je..sbb pelawat.kalau org biasa, kna bayor la..rm5

bilik kuliah...ehe diatom dr mikroskop

yellow pufferfish jantan, yg betina besor sikit pasal ada telur.hehe




tikus ni kena inject dengan extract telur pufferfish, catatan kematian:2.12 minit..kesian

Comments

Post a Comment

Comment

Popular posts from this blog

Sharing Produk SimplySiti Terbaru untuk 2016

Mata kiri berdenyut, low blood pressure, low hemoglobin?

Check list keperluan ibu dan baby( newborns)