Posts

Showing posts from February, 2009

need some space

need some space for my headache.I'll be find and OK.I'll promise.Allah will guide me the way. tension with lots of work.tension with my family.tension with my wedding preparation..tensennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
words cannot be describe what i am facing. today i have been to clinic to find a cure for my headche which have been for 1weeks.but still the illness is here with me..huhu..xlarat..just hoping everyone around me just understand with what i am facing right now.one of my friends which is a doctor tell me ,maybe my illness is tension headache.

kepala aku sakit balik

tahla,dalam 2,3 hari ni kepala sakit la tatau kenapa.masa matrix dulu pernah rasa mcm ni.jerawat pun naik.badan pun rasa naik.g bersenam malas je..makan pun xjaga..adeii..tensen la..huhu..nak kawin pun susah..keje pun byk..Ya ALLAH ya tuhanku permudahkanlah segala urusan hambamu ini.amin.

T.O.D.A.Y is my stressful D.A.Y

Image
Stress Stress is a biological term which refers to the consequences of the failure of a human or animal body to respond appropriately to emotional or physical threats to the organism, whether actual or imagined.[1] It is "the autonomic response to environmental stimulus."[citation needed]
It includes a state of alarm and adrenaline production, short-term resistance as a coping mechanism, and exhaustion. It refers to the inability of a human or animal body to respond. Common stress symptoms include irritability, muscular tension, inability to concentrate and a variety of physical reactions, such as headaches and accelerated heart rate.[2]- cited from wikipedia. Tekanan Mental Dan Pekerjaan TEKANAN KERJA
Setiap daripada kita mempunyai tekanan kerja. Suasana tempat kerja yang selesa dan selamat meningkatkan kecekapan mutu kerja dan keseronokan bekerja. Suasana tempat kerja yang kurang memuaskan boleh mendatangkan tekanan mental.
Tekanan kerja yang sedikit adalah perlu untuk meningkat…

Bila Cinta Bersemi

Image
Julie n habib?..hehe
my dearest housemate jana,ina n aiyu
ngaco pengantin potong kek..hehe
Ni, my tunang ler,bibud,
ida( bila mau kahwin? dgar cita kawan dgn mamat jengka gak),tuti bakal ibu yg makin berseri2
aku,jadi cik pengapit tak bertauliah..heh
Akhirnya setelah sekian lama entry aku xde gambo2 menarik, kali ni nak mempersembahkan sebahagian gambo2 kenangan di majlis perkahwinan kawan aku wahida kat kuala ketil kedah. Kenal lama dah budak ni... sejak daripada matrix sampai masuk u pun sama coz.

satu amalan nilainya syurga

Perkara-perkara yang membuat kita hilang ingatan dan tumpul minda

Kurangkan makan bawang besar

Kurangkan makan berempah

Kurangkan makan ketumbar kering

Kurangkan menonton hiburan

Kurangkan membaca majalah hiburan

Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak

Kurangkan minuman air batu,air dalam tin(100 plus dan lain2)

Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya kanak2

Jangan makan kepala ikan

Jangan minum air yang ada semut

Jangan tidur selepas subuh

Jangan tidur selepas asar

Jangan tidur selepas makan

Jangan makan terlalu kenyang

Jangan makan berat selepas jam 9.00 malam

Jangan menyapu rumah pada waktu malam

Jangan makan yang masam-masam berlebihan

Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan

Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam

Perkara-perkara yang perlu diamalkan

Selalu makan buah manisan seperti kurma dan lain2

Selalu makan makanan yang panas2

Selalu memakan kekacang seperti kacang soya @ badam dan lain2

Selalu minum air masak

Selalu makan ulam2

Selalu mengamalkan pandangan hija…

xde masa

huhu..minggu ni mgkin xdapat la nk update2 entry sbb sgtlah tiada masa.tp kalau update pun xde org nak komen..har har sediy..tu yg mcm malas nk blog2 sgt minggu ni..hehe..harini adalah hari count down 1bulan,1minggu,1 hari ke majlis aku..hew hew

The curious case of benjamin button

Image
2.ni gambar masa benjamin baru lahir..mcm org tue kan?





Aku sangat suka tgok movies. I love to watch movies. hehe.Terutama movies yg pelik-pelik. Looking forward to watch this movies.haha..sangat suka setelah membaca sinopsisnya.pelik,misteri dan best. Pelakon utama Brad Pitt dgn Cate Blanchet(betul ke ejaan nama?).Cerita ni tentang Benjamin yang mengidap penyakit reverse aging.Means dia jadi semakin muda. Daripada sumber yg tak tahu la betul ke x kata yg penyakit ni terjadi one in a trillion.wallahualam. Citer ni based on true story mengikut sumber filem ni.Tp aku sangat suka tgok citer pelik2 mcm ni.hehe..Can't wait to watch..lagha-laghaan tp buat jugak.pekejadah..hehe


Petua untuk Pengantin dan Yang Sudah Berkahwin

from raudhah.com
Wasiat Rasululullah s.a.w

ADAB UZ-ZIFAF

Ahmad telah menceritakan :
"Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda :

1. "Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya. Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh ( 70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu, dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera da! ri penyakit gila, sawan (gila b**i) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan memi…

Hantaran tinggi cetus rasa riak

Hantaran tinggi cetus rasa riak
Dr. Nik Safiah Karim.

UTUSAN MALAYSIA ONLINE 13/5/07
MukadimahMenyebut perkataan kahwin memang mudah. Namun, proses persediaan ke arah mendirikan rumah tangga tidak semudah ia disebut. Selepas proses meminang gadis yang diminati, timbul pula soal wang hantaran. Jika bernasib baik, jumlahnya berpatutan. Jika sebaliknya, ia mungkin mencecah lima angka.
Malah, ada ibu bapa yang seperti ‘berlumba-lumba’ meletakkan harga wang hantaran anak perempuan mereka.
Inilah yang menggerunkan sesetengah lelaki untuk mendirikan ‘masjid’ sedangkan keinginan untuk berkahwin amat tinggi. Sedangkan wanita yang solehah itu adalah sebaik-baik harta benda. Ini berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w., Dunia itu harta benda dan sebaik-baik harta benda dunia ialah perempuan yang solehah. (Riwayat Muslim).
Bagi mendapatkan pandangan dari sudut agama, wartawan, MOHD. RADZI MOHD. ZIN menemu bual Ketua Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk Negeri Selangor, Aluwi Parman di pejabatnya di Bangunan Su…

MAKSAK

Aktivit: Sukan Lawn Bowls

Td kak Nor kol dia suruh masuk MAKSAK peringkat Negeri. Nak kena training la plak minggu ni.Tournament hari Sabtu.Adei. Nak lik kg lg ni.hehe..konpius la I.

Bride wars

Image
Sebenarnya dah lama nak perg tgok movie kat GSC kat Gurney Plaza. Baru2 ni aku n habib perg la akhirnya ke situ. Macam org takde tujuan sungguh.

Aktiviti:Wayang, Bride Wars

Code as: Lagha..hehe..bazir ..

Komen: Tentang persahabatan dan perancangan perkahwinan..hehe..seswai sgtlah..tp dr side west la..tp dr segi kebaikannya banyak memberi pengajaran untuk kawan2 baik yg kdg kala akan ada konflik jugak. Depa ni kate hudson dgn anne hathway berebut tarikh perkahwinan di tempat yg sama sebab impian depa dr kecik lg..tp bykla musibah yg jadi pd diorg n konflik2 peribadi diorg.enjoy

Kesimpulan: Tak la best sgt, give 3 stars..:)

This Weekend

Untuk Hujung minggu ini, aktivitiku adalah pameran di pongsu seribu hr esok sabtu,7 januari
Untuk hari ahad g badminton dgn spa
Hari Isnin mgkin bersama habibu

Mengapa Yahudi Bijak?

Mengapa Yahudi Bijak?

Setelah berada 3 tahun di Israel kerana menjalani housemanship dibeberapa hospital
disana, ada beberapa perkara yang menarik dapat saya perhatikan untuk dijadikan tesis
ini, iaitu engapa Yahudi Bijak? . Memang tidak dapat dinafikan ramai cendikiawan
berbangsa Yahudi, dari segala bidang, Engineering, musik, saintis dan yang paling hebat
ialah bidang perniagaan, dimana ia memang paling tersohor. Hampir 70% perniagaan di
dunia dikuasai oleh kaum Yahudi, dari kosmetik, pakaian, pemakanan, senjata,
perhotelan, perfileman diHollywood dan sebagainya.

Ketika tahun kedua, akhir bulan December 1980 dan sedang saya menghitung hari
untuk pulang ke California saya terfikir apakah sebab nya kaum Yahudi begitu pintar?
Kenapa tuhan memberi kelebihan kepada mereka? Apakah ini suatu kebetulan? Atau olah
manusia sendiri? Adakah bijak boleh dijana? Seperti kilang pengeluaran?
Maka saya pon tergerak membuat tesis untuk Phd saya, disamping kebaikan untuk umat
sejagat dan dapat hidup secara harmoni…

simply in love with cupcakes

Image
sangat suka makan cupcakes la saya..hehe..