Thursday, October 29, 2009

As per request


Inilah hasilnya

Praline marble dalam ada almond sebijik(



Mr teddy filling strawbery dan Cil bunga marble sama dgn cik teddy


coklat perisa mint, chocodate dan almond sadur choclate..hehe

Salam

Last week i have attend one of the making class..Kelas apa tu?kelas membuat coklat.Yer mmg saya menjual cokelat.Tapi tujuan ni saja2 mgkin di suatu hari nant boleh membuat coklat sendiri juga.Harap2 tokeyku xmarahla..hehehe..kami budak baru belaja ye kak zam..hehe

Sangat seronok apabila berjaya membuat coklat sendiri.Yuran?haruslah ada. Terima kasih pada kak cik kerana berjaya mendidik saya pada hari tersebut.Lepas ni boleh la pi kelas2 lain pulak.Macam buat cupcakes( i loike) atau cookies warna warni..hiihi.

Order?boleh2..kalau nak order mana2 satu cokelat pun boleh aja.Pilih yg mana sukala.InsyaALLAH akan dipenuhi.Harga coklat ?belum ditentukan.Kalau ada yg sudi mengorder tu boleh la nak bgtau harga.Anggaran sebijik dalam 90sen.Kalau ada masa nnt aku buatla blog khas untuk kerja jual menjual ni.Senang sikit kalau asing2 ni.ok kawan2.enjoice

So..silalah menengok.

Wednesday, October 28, 2009

Nak Update Juga Pasal Harini Walaupun Nurul dah update..hehe

Salam,harini aku ada 2 meting..

Daripada pukul 10-12..aiyak perut berkeroncong menunggu meting tu sampai habis..Ada berita buruk dan gembira..Aku kena pegang jawatan dalam dua2 meting..hurm.(ni personel ke x ni?)ye kot.Tp nk cerita juga...hehe
Harap2 semuanya berjalan lancar dalam semua perkara yang telah dirancang.amin.
Meting 1st (9am-10am)
berkaitan dgn kerja di lab tentang ISO 17025.Harap semuanya dapat berjalan lancar seperti yg diimpikan.InsyaALLAH.Jawatan?dirahsiakan sbb sulit untuk menjaga rahsia2..hehe
Meting 2nd (1030am-1230pm)
Macam yang puan nurul cakap kat blog dialah iaitu tentang penubuhan kelab di opis kami.
Alhamdulillah semoga semuanya berjalan lancar. Tapi aku dilantik jadi penyelaras ajk ekonomi..warghh..kena fikir bagaimana cara nk menjana duit ni. Agak memeningkan..huhu
1st yang aku pikir: jumble sales 3x setahun.Ni nak kena ada pakar ekonomi ni..(aku belajar akaun masa spm je..hehehe)
2nd: sponsor2???aiyak sapa mau sponsor ni...
3rd?ada cadangan dak?
p/s:walaupun dalam hati berkata mari masuk ke ajk rekreasi( seronok ni) sbb aku masa kat usm pun ahli kelab rekreasi usm.hurm tp bila difikirkan balik xmengapalah ,just try something new...
adios

Menjawab persoalan seseorang...

Does chocolate really give you pimples?


Does chocolate really give you pimples?

Monday, June 5, 2006
Very few people don't like chocolate, so how come we often end up feeling guilty after eating it? Is it that somehow, by eating chocolate, we're going to end up with a face full of pimples? Is this another example of an old wives' tale?

Also, how can something as horrible as a pimple be caused by something as delicious as chocolate? But is chocolate the bad guy when it comes to acne?
Although there's never been absolute proof of chocolate causing pimples, dermatology books in the 1950s routinely claimed that chocolate caused acne.

So in order to find out the truth, Michael Slater becomes a chocoholic for a week, of course, it's all in the name of science, to find out.

Michael will eat a chocolate-heavy diet for one week and see if there is any change in the amount of sebum that his pores produce.

Before the test, Michael heads off to see dermatologist Dr Natasha Cook.

Why is it that some people get them and others don't?
Dr Cook says that acne is due to a couple of things: "First of all, your genetics — what sort of skin you're born with and how it functions. Secondly, the hormones. Hormones are basically predominantly testosterone, which makes your skin increase its oil production. It tends to make you produce sticky oil that gets blocked in the pores and therefore causes the pimples."

According to Dr Cook, the oil our pores naturally produce is meant to drain to the surface of the skin. But sometimes the pore gets blocked as the dead skin inside the pore forms a plug, trapping the oil. Bacteria and oil then build and build, eventually rupturing the plug and popping up as a pimple.

Before Michael gets started eating chocolate, he has to undergo a test, by Dr Gavin Greenoak, who runs a photobiology facility at The University of Sydney, to check the oil content, or sebum in his skin.

If you have clear skin, you will typically record a sebum reading around 200 milligrams per square centimetre of skin. However, someone with pimply skin is more likely to spike the chart with a reading in excess of 300 milligrams.

Michael's reading is 177. Dr Greenoak takes three measurements around Michael's face, before calculating his average sebum level at 178 milligrams per square centimetre of skin.

"Slightly below normal ... averaging out, your face has a normal level of sebum," says Dr Greenoak.

All Michael needs to do now is go away and eat an obscene amount of chocolate!

Michael heads to Melbourne to join Chocoholic Tours of Melbourne to kick-start his seven-day chocolate binge.

"I can't imagine anywhere I'd rather be!" he says.

Suzie Wharton, author of Spoil Yourself, a Chocoholic's Guide to Melbourne runs the tour.

Following the tour Michael's feeling full and his concern is more about getting love handles than bad skin. But most importantly, his skin's as clear as ever. Only six more days to go.

Day seven of the test, Michael again heads off to see Dr Greenoak again. He's going to do the same skin test as done a week earlier to find out if the sebum level has increased in Michael's skin. If it has, he might be more likely to get pimples and that will mean it has been caused by the huge amount of chocolate that he's been eating this week.

Remember, when Michael did this test a week ago, he scored an average sebum reading of 178 milligrams — pretty normal for good skin.

To prove the theory that chocolate causes pimples he will need to score an average of at least 300 milligrams.

First reading:112 milligrams of sebum per square centimetre (a normal reading that's lower than day one). Second reading:131 (another normal reading) Third reading:152.


Therefore Michael has scored an average sebum reading of 131 milligrams — much lower than last week and proof positive that eating chocolate won't cause breakouts.

There was no change to Michael's skin. Research has not identified any components of chocolate that can either trigger acne or make existing acne worse.

Acne is most common in teenagers and young adults — it's the skins way of coping with surging testosterone levels in boys, and oestrogen in girls.

So if you like chocolate, you can eat it and not worry that it will do harm to your skin's sebum.
However, while it's great that chocolate doesn't give you pimples or cause acne, that's not to say that diet can't have an effect on skin, particularly if you're lazy about eating healthily.

"In particular, you need to avoid high processed, high GI foods like fizzy drinks, sugary foods and cakes. And take care of yourself in general," says Dr Cook.

So if you're worried about acne, it's not chocolate that you should be concerned about, look at avoiding processed, high GI and high sugar foods and you'll help keep your skin spot-free.

  • Chocolate contains ingredients which increase our serotonin levels — a naturally occurring brain chemical that makes us feel happy, which is why we feel so good when we eat it.

  • Our natural body temperature is set at 37° Celsius while chocolate melts at less than 36° — so it's a mouth-melter in every sense of the word!

  • In it's purest form, dark chocolate has a high cocoa content. Studies have shown that when eaten in moderation, it can help to promote cardiac health.
  • The bad news? Milk, white and drinking chocolate have a higher sugar and fat content.

Monday, October 26, 2009

Banyak juga komen ye...

Salam,

Terima kasih atas komen2 semua...:) akan dijadikan pedoman dan iktibar.InsyaALLAH..I feels it is great to share my though and feelings here with friends.To share the up and down together.Sometimes some people like me does'nt know how to talk lively.I prefer and feels comfort to share my though and feelings through the net.Hurm..Yup..it is personal.But for me, I have never been over the limits.I think so..If i am wrong just give open advise.So that I am not going too far from the roots.

What I am thinking?chocolate..yummy.hehe


Adios..update later.thanks friends for sharing thinking and great opinions.

Saja nk polish BI aku yg berterabur jugak ni,Tula haritu komen yazid.hihih

Wednesday, October 21, 2009

sedih dan gembira..tandanya?kecelaruan bipolar(istilah psiko)




salam,

Luahan hati lg harini..harap jgn bosanlah yer viewers2 sekalian..weee( ada ke?)

Luahan yg ni adalah kesinambungan yerla yg di bawah tu..

Harini mcm biasa, aku buzz ada sorg kawan aku ni..sangat selalu sembang dengan dia pasal hal yerla(posting lama). Sbb dia pun lebih kurang mcm aku la kesnya. Tak pregnant lagi semenjak lepas kahwin.Kiranya dialah tempat aku bebel.aku juge la tempat dia bebel.Tapi sejak dua menjak ni dia asik mengadu sakit kepala la..xsehat la.Minggu ni aku tengok tak online je budak ni.Apesal?

Last2,hrni aku buzz ym dia.Ada staf tempat dia keje balas.

"She is bleeding and got mc's for a week"
So aku tanya," she got pregnant?"
Dia jawab"Yes, the baby is not stable"
"Oh i see, thank you for your info"
I will sms her later then..
Welcome..

Wah...terkejut aku dia xbgtau dia dah pregnant( tetiba rasa dunia gelap dan aku bersendirian dalam kepompong yg xde sapa dalam tu..) emosi betul aku ni.Memang aku emosi.Tetiba rasa nak menangis mengenang nasib aku.wuhuuhu..nangis sensorang jela aku harini.Kawan yg sorg lagi xonline juga.aduhyai...

Aku pun sms dia tp dgn nada yang tak best( jelous la tuh aku ni..)hurm lalala..tenangkan hati ye juli..

Ada juga aku terus ym dgn kawan lain yg sudi mendengar cerita yg sama setiap hari yang akan ku ulang sampai depa xtau nk habaq apa dah.Agak2 suatu hr nant sure diorg akan jadi bosan setelah sekian lama dengar cerita sama.

Harini cadangan yang aku dapat,ada kenal sapa2 perg haji?trylah mintak tlg sapa2 doakan kat sana( xkenailah pulak..huhu)..

I am happy for her for that news..But at the same time I feel sad for myself..wuhuuh..lalalala..bilalah nak bersemangat ni?asik down je..aduyai

p/s; Sejak akhir2 ni terpengaruh dgn gaya penulisan yazid yg suka meluahkan kata2 dalam blognya..weee..anda telah mempengaruhi akak la yazid.walaupun akak xpernah baca abis setiap post anda itu..hehe

Monday, October 19, 2009

mendung yang kemungkinan ada bebola daging..:)



Salam,

Aku tahu mesti orang lain sebuk tgok PAPADOM aku pi tgok citer kartun ni.Bukan pasal aku xtengok citer melayu aka MALAYSIA tp sebab dah lama sgt nk tgok cerita kartun ni. so layan jela..

Aku pi tgok dengan hubby dekat quensbay mall hari ahad semalam pukul 12.15. Tayangan cerita ni selama 1 jam 45 minit mcm tu. Berapa bintang? 3 je kot. Pasal apa?taklah lawak sgt mcm kartun lain.Cerita ni genre dia lebih kepada semangat saintifik dan tidak putus asa. So ada related la dalam kehidupan aku sbg saintis konon..ecece.. sbb cerita dia mmg pasal buat eksperimen dan eksperimen tu xsemestinya menjadi.Percubaan pertama mmg xmenjadi un less bende tu mmg dah biasa org buat kan?

Masuk2 wayang for sure byk budak2 dan famili.Tgok iklan wayang pun xdak menyangkan iklan air setan tu..hehe..clean n fresh je. Iklan wayang pun citer2 kartun..hihi..sgt best..( dah tua pun tgok kartun ka)

Baiklah beralih pada citer bebola daging,,


anna faris yang berlakon house of bunnny dan bill hader berlakon night at the museum.

Kisah ni sebenarnya diadaptasi daripada novel kanak2 yang ditulis oleh Judi barret dan Ron Barret sekitar 1978.Kemudian di komersilkan kepada movies Cloudy With a Chance Of Meatballs.

Cerita ni berkisarkan mengenai seorg pencipta bernama flint yang tinggal di sebuah pulau kecil di lautan atlantik di USA.Dia ni mmg sejak dr kecik suka mencipta alatan2 yang berteknologi tinggi (kononnya) . Barang pertama yang dia cipta kasut yang xperlu ikat tali. Last2 xboleh bukak kasut tu sbb melekat dekat kaki dia sampailah besar.

Mak dia mmg sokong perangai pelik dia ni sampai la besar. Tapi bapak dia mmg xsuka perangai pelik dia dan biarkan je apa yg dia nk buat.Antara barang yang dia cipta mcm burung tikus, tv bergerak dan monyet bercakap..semuanya mengundang kemarahan penduduk dkt bandar SWALLOW FALLS..( nama pun telan..hehehe)..


inilah monyet bercakap kesayangan flint bernama steve.

Alkisahnya, penduduk swallow falls ni makanan utamanya sardins ja..tin sardin, jeli sardin, roti sardin semualah sardin.aku suka sardin.hehe.Kiranya punca ekonominya sardin. Akibat kesian dengan nasib penduduk bandar tempat dia tinggal, flint mendapat idea untuk mencipta mesin membuat makanan. Pada hari tu, kebetulan datuk mayor nak merasmikan taman tema sardin sebab bandar depa ni macam dah mundur dan xpopular. Pada masa yg sama, si flint ni nk try mesin membuat makanan dia ni..dia perg la ke stesen kuasa yg duk dekat dgn taman tema tu..


mesin membuat makanan...
Kebetulan si awek sam yg ditugaskan sbg wartawan cuaca datang ke tempat tu untuk melaporkan keadaan cuaca dan event yg berlangsung di situ..Si flint sambungkan mesin maknan tu pada stesen janakuasa elektrik sbb mesin tu kena guna kuasa gegajoule(10 kuasa 9)..kira la berapa..huhu..sekali mesin tu melantun pi atas awan..Bila dah melantun tu kena la pada taman tema sardin..maka habisla hancus semua perasmian tu.Jadi penduduk2 kat situ bengang sekali lg kat dia..huhu..


saat bermulanya makanan turun dr langit

Flint lari menyorok dekat jeti dgn beruk kesayangan..Kebetulan sam si wartawan pun sedih sbb karier dia hampir musnah..huhu..Tiba2, awan mendung dan berwarna warni datang ke swallow falls..Maka, jatuhlah hamburger ke cito..alkisah bermulalah episod awan makanan ke swallow falls.

earl si polis yg suka membuli dan anknya si cal yg ngada2

Ada aiskrim, spagetilah.stick dan mcm2 makanan.so mcamana makanan ni boleh terbentuk?mngikut teori si flint ni,makanan tu semua terbentuk drpada molekul2 air yang kemudiannya berubah mnjadi makanan..hebat?tak lojik je rasa( biasalah kartun.)


hujan aiskrimm..nyummy2..

jell-o buat aweknya sam..maniss

Tapi, selepas daripada tu datuk bndar jadi bongkak dan mempergunkan kebolehan flint untuk kepentingan peribadi.Lepas tu bapak dia si tim jauh hati dgn flint sbb flint mcm lupa diri.Si sam plak dah jadi popular dan menjadi pacar si flint.

eiffel tomer plus sanwich masa ribut taufan..
Akibat drpada kerakusan si mayor yg jahat dan berubah jadi gemuk tu,,mesin tu dah overload dan bermutasi menjadi makanan yg sgt besar...bayangkan spageti sebesar rumah?haiyo...
Flint mula2 lupa diri akhirnya sedar kesilapan dia.Akhirnya dia terpaksa memusnahkan mesin ciptaan dia itu..


bapak flint ..tim yng xsukakan teknologi

So?bg yg sukakan citer kartun sila2lah ke panggung berdekatan..hehe..xpunboleh di download lah kalau rasa xberbaloi tgok movies kartun..hehehe..



Thursday, October 15, 2009

Kemudian saya...

Kemudian saya pun mendiamkan diri kerana saya tidak tahu manu menulis apa dalam blog ni...tungguuuuuuuu...zasss

Monday, October 12, 2009

Yerla...

Salam semua..wah sgt hecticnya minggu lepas ye dgn aktiviti2 mencari perabut rumah, mengemas rumah,makan2 raya di rumah nurul, makan2 raya junior kru di usm, melawat cik wahid dan babynyer dan juga makan2 di kejiranan vsk..hurm.. tp bukan itu nk aku cerita..ni luahan hati dan rasa aku..

alkisah..bila belum kawin org tanya:

'juli, bila ko nk kawin?'

'juli, bila nk makan nasik minyak?'

'juli, dah ada ke?'

aku pun ada tanya org.....hehehe

alkisah bila dah kawin org tanya:

'juli, dah ada isi ke?'

'juli, bila lagi nak ada org baru ni?'

'juli, bila lagi?'

'juli, dah ada ke?'

haishhhh......................org yg xrasa xpela..aku ni?aduh..boleh tak kalau jgn tanya???????!!!!!!!!!!!!

nak je aku jawab mcm ni, dah sel tu xnk bercantum xkan nk paksa jugak???hehehe

ada jugak kawan aku kata, mgkin sbb ko gemuk kot??haishh..berpinor mata ni pikir pasal GEMUKKKK..(MMG AKU DAH GEMUK SKRG..SO??)

tp bukan tu la jawapannya,aku bgtau belum ada rezeki lagi( kadang2 terpikior)..eh mandul ke aku ni??kalau aku ckp ni sure kena marah ni...eheheh..bikin tension saja..bukan aku xusaha langsung..dah nasib xmenyebelahi.abih dulu2 aku pikior juga..kalau dah kawin msti boleh terus bunting pelamin kan??rupanya rezeki masing2 lain2.Habih kalau dah xde rezeki lg nk wat camana..huhu..ada juga org suh aku pi tasik dayang bunting..huhu..Kalau aku ada sok aku nk diam2 je xnk bgtau kat semua org cam org lain( yeke?)..hehe.

Lepastu, kalau ada org lain ada baby ke mengandung dulu dr aku ?igt aku xterasa ke?hehehe..tipula semua tu..habis xkan aku nk menangis kot?(kalau nangis diam2 dahla.)

Ada juga bg jawapan..ala kawan aku si polan2 tunggu 14 tahun..( haha).habih nk kata kat aku ada org lagi lama??????!!!!!!!!!!!..mcmtu ke????

dah2...ni dah lama aku xtulis blog dgn menceritakan luahan hati ni..hehe..kelaka je rasa..

try to put urself in that shoes..then you will feel the same..( heheehe)

Malaslah pikior2..ni aku jadi tension semula la ni..haaaa...malas...ni yg xsuka ni...huhu..

Wednesday, October 7, 2009

sambungan....kisah di suatu petang


pada petang yg sama, si gadis termenung,..bilalah abg nk balik..Oh abg ku menunggumu dengan penuh sabar( sampai sakit perut ..hehe)


eh..mcmku kenal je( bisik gadis)..bila nmpak org pakai baju merah..rupanya dia dah balik xbgtau..hampehh


mereka berpelukan antara satu sama lain kerana sudah lama tidak berjumpa..hahah(untuk yg dah berkahwin saja)...


oh abg ,saya laparla..sebut gadis..mari kita menketedarah sampai obes..eheheh..


marilah..abg pun tahu abg dah mmg obes..ayang pun sama( hehehe)

the end...

moral of the story:juliiiiiiiii ko kena diet..dah gumuk

Monday, October 5, 2009

Kisah di suatu Petang


Di suatu petang,seorg pemuda datang ke tepi pantai membawa diri keran teringat kisah lamanya di situ..


Dia melihat ke tepian pantai yg kelihatannya kering kontang..bisik hatinya,eh tsunami ke??takutnya..



Masih terngiang2 kata2 perpisahan itu..oh sayang, mwahh..satu kucupan mesra hinggap di dahi..xsanggup abg mahu meniggalkamu keseorangan disini..tp abg terpaksa pergi untuk meneruskan perjuangan ini..


Ombak berderu2 di pantai..perpisahan itu berlaku jua..


Tatkala senja nan merah..

Ku perg juga meninggalkan mu sayangku dgn kapal terbang boeing 777 itu..bye bye..nntikan kepulanganku

bersambung.....

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..