Monday, January 16, 2012

Berapa ramai lagi mau terkena dik non?ttpm part 2

Alhamdulillah..

Lepas menang kes, saya pergi hantar surat award yang dikeluarkan ttpm kepada pihak penentang serta merta ke pasaraya Giant Bayan Baru itu.

Masa tu jam menunjukkan pukul 12 tengahari, yang ada dekat tempat tu hanyalah dua orang staf penipu itu. Keduanya perempuan. Yang sorang tu nampak tua sikit tengah duk belek katalalog dan kira stok.Yang sorang lagi umur belasan tahun tengah duk blur blur dekat situ.Me n hubby pergi ke sana dan inilah perbualan kami:

Hubby: You kerja sini ke?
Girl 1: Ye saya kerja sini.

Hubby: You?
Pompuan tua sikit: Tak saya tak kerja sini.( muka tipu)

Hubby: Shazali ada?
kedua2 perempuan: Dia takdak, xmai lagi.

Hubby n me: Kami dapat award daripada tuntutan pengguna, so ini ada surat ,you tolong tandatangan bagi pihak shazali mengatakan surat ini sudah sampai pada syarikat you.
girl 1: saya xmau tulis, saya staf aja..( dengan nada gelabah)
pompuan tua sikit: saya tatau apa2, ini bukan saya buat ( takut jugak).

Hubby: takpala, kalau you xmau, suruh shazali mai sekarang tandatangan la.
girl 1: ok saya telefon
pompaun tua sikit: ah dei, bla bla dan bercakap dalam dialek hokkien yang saya pun xpaham ( dari firasat, macam tengah kol tokey kompeni je, sambil2 tu duk usha flyers banyak2 dia pegang, bukan menda ni je dia jual, macam2 lagi rupanya)

hubby: alamak ada kol.
girl 1: hello shazali, saya tatau ada orang mari cari you, macam bukan org sini..
saya:( dalam hati kata, memang la aku bukan org sini..:P) ok, bagi saya cakap dengan dia.
hello, assalamualaikum, saya ada bawa surat ttpm untuk syarikat awak sebab gagal datang ke ttpm untuk bicara.
shazali: ok, saya tak ingat yang mana satu, nanti saya cek dulu, puan bagi nama dan barang puan beli dengan jumlah yang pihak kami kena bayar.
saya: boleh datang sekarang x, sebab nakminta awak tandatangan surat kata kami sudah hantar surat awrd ttpm.

shazali: tak boleh..saya tengah repair barang kastemer.
saya:( kelentong), ok xpa awak ambik nombor ni nanti tolong telefon saya semula.terima kasih.

girl 1: ( cakap dgn shazali).ok saya tandatangan surat ni ye.
hubby: tunjukkan ic , saya nak tengok btul x nama dan nombor ic awak.

girl 1:ok

saya dan hubby: terima kasih.nanti minta shazali hubungi kami.

2,3 hari lepas tu dapat kol semuladan follow up beberapa hari.pada 29hb disember, alhamdulillah saya dapat cek duit saya tu dan dah dibank inkan. Semua barang dikembalikan kecuali mug itu je yang terlupa nak pulangkan.

Cuma tinggal satu kes je lagi iaitu duit dengan kawan saya tu berjumlah rm1***.**. Tak tahulah bila dia nak settle.Harap settle secepat mungkinlah sebab dia dah janji nak bayar kan? try to put your shoes in my shoes..bila kita tahu macamana perasaannya..



p/s: seelok2nya bayarlah hutang2 dgn manusia ni.kalau dengan ALLAH dia YANG MAHA MENGETAHUI.hutang dengan DIA, hanyalah janji kita KEPADANYA..dengan orang? kalau org tu tak redha.mmg susahlah kita nanti.

Thursday, January 12, 2012

Tuesday, January 3, 2012

Muzium arkeologi lembah bujang, nasi arab mendy, pulau jerejak countdown to 2012 part 1

Assalamualaikum.

Entry di ambang 2012 ni kira entry rojak la.hehe lumsum 2011 punya cerita.Cerita basi tu sila abaikan.hehe.Yang saya tahu, tahun 2011 memang penuh suka duka.lara, gumbira dan bla bla.Namun hidup perlu diteruskan ye.Rentetan peristiwa? usah diingat lagi, let by gone be by gone..

So, ini berapa cerita dalam 1 untuk satu entry? lu kiralah sendiri.:P

Masa cuti di ambang 2012 hrtu, punyalah boring tak tahu nak buat apa, ke mana, di mana?siapa?
Maka: alkisah

29hb 12 2011
- Pergi ke pulau jerejak semalaman untuk claim groupon yang telah dibeli itu dengan harga rm98. Walau pulau tu sebenarnya duduk belakang rumah je.Tak la sebetulnya belakang rumah, tapi boleh nampakla rumah daripada pulau. this my 2nd time to jerejak island, the 1st time is during the kayaks expedition with usm's staf and kru club. But on that time, never get the opportunity to visit the spa resort. Yela, berkayak kan..rekreasi kan? masa tu berkayak rasa macam nak putus tangan mengelilingi pulau.adei..So yang ni versi dah kawin, bersama hubby dan santai2 gituu..

So nikmatilah untuk yang kali ini:


Nak tunjuk nama ni sebab nak bagitau , kalau kita dah booking bilik, bila sampai dekat jetty dekat bayan bay tu , diorang dah tulis nama siap2 la untuk guest yang check in.Jadi, jangan risau ye.Sehari sebelum tu pun, desk person dah call tanya siap2 nak check in atau tidak.

Dalam feri dah..penuh jugaklah masatu kami naik jam 6.30 petang.Kiranya lepas settle kes tipu tu, dengan lift rumah rosaknya, dengan baru balik kerjanya..hambik ko terus naik feri.hehe

Anak orang putih tu duk menangis dari mula naik sampai sudah, tatau dia nak apa.Dari slanga dia, menunjukkan diorang ni macam daripada scandinavia je ( eceh macam tau).

Dan cuba tengok, ramai group mamak/india muslim memenuhi feri.I wonder why?hurmm

Sampai sana, check in, bayar rm50 deposit. Jalan kaki ke resort dari jetty ambik masa dalam 5minit jela.Jarak lebih 100 meter .Kalau malas, sila naik kancil comel yang tiada pintu disediakan.hehe

Apa aktiviti boleh buat sebenarnya dekat sini?

1) ada spa...as low as rm50 kot if not mistaken- ajak hubby dia xmo, so xpi la tp dalam hati teringinnya saya..
2) ada bicycle- bolehla naik beskal beramai2
3) ada kolam mandi manda la apa lg..hehe
4) ada bilik boleh main games- psp, dart
5) outdoor aktivti- flying fox, kayak, bola tampar pantai, malam2 ada yang duk berkarok kat beach bar (for non muslim jela seswai ni, tp mlm tu masa ronda2 depa duk nyanyi, rasa mcm geng bapuk je nyanyi, sore xsedap lalu..heheh
6) ada dewan- bagi yang nak buat aktiviti la..-group mamak tu buat aktivti motivasi utk anak2 depa, kira bagus sgt n salut dkt diorg ni..( psst.. tp habis konker la tmpt tu dgn diorg mstu...)
7) ada penjara lama ( buka buku sejarah)
8) ada tempat org kusta dulu2( ada ke kawan hubby kata ada hantu, pandai la sgt.dahla masatu khamis malam jumaat, hampagas sgt..memandai je.)


Ni lain2 gambar:
p/s: dah ngantuk nnt sambung update, publish dulu ye

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..