1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, August 25, 2011

SELAMAT HARI RAYA 2011

Assalamualaikum semua..

Nak mengucapkan selamat hari raya..Sorilah tak pakai baju kurung dalam gambo tu..hehe

Selamat pulang ke kampung..

Kalau xde orang kat area kawasan perrumahan yang boleh dipercayai utk tgk2kan rumah kita,sila hubungi rakancop untuk mengelakkan perkara buruk berlaku..


Raya mana?

ohh saya raya Pahang la tahun ni.hehe

Sabo jela..dua2 pahang.Jangan jeles ye.Tapi kalini raya rumah disebelah sana.huhu..xpala bergilir giliran.Harap mak saya simpan lagi kuah kacang dia yang super sedap tu dan juga kuah lontong yang menggiurkan tekak..

Kepada TUTI. semoga bertabah raya di perantauan..selamat berkonferen di stockholm..nak fridge magnet satu boleh? kalau jumpala..kalau xjumpa xpala..*.*..
Selamat menambah berat badan semula kepada semua..

Dan ingat jangan berlebih lebihan ye..Ingat tu JULAIDAH...jangan berlebih lebihan..sila beli tv..hehe..kesian ngat aih rumah tv rosak..Nak tunggu sampai p labuan hang mampu bertahan?hihi

Dan juga SELAMAT HARI RAYA kepada puan mash dgn puan ita..Aku tatau hangpa raya mana tahun ni.Apa2 pun selamat ........:)

p/s: mohon ampun maaf kalau ada salah silap.terguris rasa masa baca blog ni.dan juga kepada stalker2 sekalian..ramai kan? tahu2 je aik.baca blog ni ke..aik macamana tahu..haaa korang memang baca jee tapi komennye tak.kemut nak mengomen ye.takpa2 xmo kawan..:Plepas ni sila bg komen supaya saya tahu anda mmg stalker yg maha hebat dan berkuasa..Lebih baik ngaku sebelum saya tidak memaafkan anda kerana berdiam diri..hehe

hati2 di jalanraya..


end.~


Tuesday, August 23, 2011

Let the picture speak for itself..ramadhan 2011

Amalina-wife rizam dan anak karim yg tembonn


Iftar bersama di seri bayou..


Funfair di qbaymall tetiap ramadhan ada,baguih baguihhh sgt!!!


Bertemu puan rumet yang kusayangi...Wan syafuri..hehe



with cik yani ...


iqlima zulaikha...


Cak aa,.nasik dage..ekeke


Thursday, August 18, 2011

Amoeba pemakan otak?mende apa ni?ngeri kot..

Salam semua...


Lama betul xbuat entry saintifik..nah ambik baca ni copy dkt yahoo..
Kes ni banyak berlaku dekat USA je pada musim panas.Kan dah kata musim panas bahaya dekat negara2 sejuk ni..

mr yahoo said:

A parasite known as the "brain-eating amoeba" has claimed its second young American victim this month.

Christian Strickland, a 9-year-old from Henrico County in Virginia contracted an infection after visiting a fishing camp in his state. He died of meningitis on August 5.

This week, health department officials confirmed that the deadly amoeba--officially known as "Naegleria fowleri"--was to blame.

"Sadly, we have had a Naegleria infection in Virginia this summer," Dr. Keri Hall of the Virginia Department of Health, told The Richmond Times-Dispatch. "It's important that people be aware of . . . safe swimming messages."

Earlier this month, Courtney Nash succumbed to the brain-eating amoeba after diving off a dock into the St. John's River at her grandmother's house in Florida.

According to her mother Patricia Nash, Courtney decided before her death to become an organ donor. "I didn't get my miracle, but she has performed other miracles," Patricia told local station WESH. "If we can save other people's lives so they don't have to go through what I just went though, this could be a blessing in disguise."

Usually found in warm, stagnant water in freshwater lakes, ponds, and rivers, the parasite "enters the nasal passages ... and migrates to the olfactory nerves, eventually invading the brain," according to the Centers for Disease Control and Prevention. It almost always causes meningitis. Symptoms include fever, nausea, stiff neck and a frontal headache.

Thirty-two infections of the parasite were reported in the U.S. between 2001 and 2010, CDC spokeswoman Christine Pearson told The Lookout, adding that infections are almost always deadly. That included two children in Phoenix who are thought to have contracted it through the domestic water supply in 2002.

mr wiki said:

Naegleria fowleri (play /nəˈɡlɪəriə/; also known as "the brain-eating amoeba") is a free-living excavate form of protist typically found in warm bodies of fresh water, such as ponds, lakes, rivers, and hot springs. It is also found in soil, near warm water discharges of industrial plants, and minimally chlorinated swimming pools (there is no evidence of this organism living in ocean water) in an amoeboid or temporary flagellate stage. It belongs to a group called the Percolozoa or Heterolobosea. Although not a true amoeba, the organism is often referred to as an amoeba for convenience.

N. fowleri can invade and attack the human nervous system. Although this occurs rarely,[1] such an infection nearly always results in the death of the victim.[2]

-again---->death


bagaimana terjadi?

link

simptoms:

Onset symptoms of infection start 1 to 14 days after exposure. The initial symptoms include, but are not limited to changes in taste and smell, also headache, fever, nausea, vomiting, and stiff neck. Secondary symptoms include confusion, hallucinations, lack of attention, ataxia, and seizures. After the start of symptoms, the disease progresses rapidly 3 to 7 days, with death occurring from 7 to 14 days...dalam masa 2minggu dia makan otak?eee

treatment?

It is not clear. Several drugs are effective against Naegleria fowleri in the laboratory. However, their effectiveness is unclear since almost all infections have been fatal, even when people were treated.

-semua kes berakhir dengan kematian?ada bran?eeee takut


p/s bahaya ok duk mandi manda, makan2 di negara yang beriklim sejuk..ada hab la.apa hab? nnt saya cerita...ada bakteria nila..hujan emas still di negeri kita..ada bran?silala mandi .hehe

Wednesday, August 17, 2011

Tutorial untuk kak fuza..1

Salam..

Kena buat tutorial untuk kak fuza.Cian dia xleh nak post comment atau balas komen..ok mcmni cara dia.

1st: kena pastikan kita dah login dalam kita punya blogger account la.Ok, lepas tu kita buka blogpage yang kita nak komen.ok mcmni:


2) Ini blog page kak fuza, saya bukak entry memergi tesco extra.

3) Lepas tu saya nak komen, saya pergi dekat icon komen yang tunjuk angka #0comments.Saya klik dekat situ.


4) Lepas saya klik dia kuar screen macamni ye, ada kotak kosong untuk kita balas komen.Pastikan kita punya blogger id yang sama masa kita login pada kotak kecik dibawah.

5) ok sekarang saya dah tuliskan komen pada kotak komen tu.
6) Kemudian saya tekan post comments, tapi blog kak zura letak setting words verifications yang perlu saya isi sebelum comments tu dipostkan. kat sini words verification dia langrab. so kena isi dekat kotak dibawah perkataan tu.


7) ok .lepas dah tulis words verification, saya post comments sekali lagi.wallah siap..mudah kan?hehe.so apa lagi kak fuza?tryla..

Tutorial untuk Words verification

Macam blog saya, saya offkan words verifications sebab bila kita letak words verifications kita rasa nak komen a bit annoying la sebab nak kena isi 2x.Tapi bagi sesetengah orang dia suka, Biarla..saya xsuka..Meh nak ajar yang ni pulak pada kak zura meh.

1) Klik pada dashboard blog kita bila kita log in dalam blog kita.Perhatian anak panah tu ada butang setting.Sila klik di situ.



2)Sila klik pula bahagian #comments lepas kita klik setting.



3) ok, inilah rupanya ye..sila drag sampai jumpa words verification ke bawah sikit.


4) Sila check samaada anda klik yes or no.Saya klik no..Mestilah kak zura klik yes kan.Sebab tu keluar words verifications tu.


Oklah kak fuza selamat mencuba..harap2 berhasil

Wednesday, August 10, 2011

Menu Iftar part 1

Salam semua...

Saja nak bebel pasal menu berbuka..Tapi sekarang suka guna perkataan iftar.Macam seronok pulak guna iftar.Kalau nak sebut berbuka macam xbest..hehehe.Harini dah masuk hari ke 9...so inilah dia..Update dekat fb pun pasal menu berbuka je.Sabo jela ...

Ni list menu berbuka yang saya ingat, saja buat list sebab boleh refer kot nant termasak /makan menu sama..heheh:

Masak sesedap rasa saya jela...haha..sedap xsedap masuk perot pun kenyang kan?hihi

Hari 1st= xmasak ..hahaa bagus betul la..sbb 'coti' jadi agak penat haritu.
Hari ke 2 Spaghetti Bolognaise
Hari ke 3= mangkuk tingkat
Hari ke 4= mangkuk tingkat
Hari ke 5 Daging black pepper, telur dadar, sayur
Hari ke 6 Mee Kari
Hari ke 7 Ketam berlado, dendeng daging, sayur
Hari ke 8=mangkuk tingkat
Hari ke 9 Nasi dagang, gulai tongkol, acar timun, karot

Kuih muih homemade juga:

1) Karipap dan popia kita bagi frozen dalam peti buat stock la..xrugi
2) Sagu gula melaka dan susu
3) Marble cake


Harga mangkuk tingkat ni RM12 je ye..sangat jimat
Mangkuk tingkat ( order dkt kak jan kat opis tu haa.)Saya ambik 2x seminggu dan boleh pilih menu apa yang berkenan..so inilah dia.

1) Nasi tomato, ayam ros, pecal timun , dalca
2) Kurma daging, papadom,ayam berempah, sayur kacang
3) Gulai talang, udang kentang, telur dadar dan sayur


Kalau dah pergi PARAM tu confemla rambang mata kan... memula haritu ingatkan apala PARAM2 ni macam nama orang pun ado..hahaha..mcm2.

PARAM TAMAN TUN SARDON
1) Gulai daging- sakit perot ok makan ni...sabo jela
2) Mee hoon ala thai- sedap gile...
3) Karipap besar- xsedap langsung, tulis ayam dgn daging, yang duk rasa kentang je...isk2
4) Hubby beli nasik campur haritu sebab saya xmasak..hari 1st puasa

PARAM BAYAN BARU
Sangat meriah....ok jem yang amat. Pergi masa hari sabtu ke ahad? lupa dah tapi macam2 ado.
Dah jumpa lompat tikam kesukaanku, tapi xbeli. Dan juga apam telur..sedapnya..Hasil tangkapan:
1) Sate=10 cucuk
2) Murtabak ayam
3) Air bandung dan kaler hijau tu apa ek..tapi bukan air katira la..orang sini xpandai minum air katira.hehe
4) Puding karamel...nyum2..nak buat xberbaloi..


Sekian...

Tuesday, August 9, 2011

Bonus....


Salam..

Tahniah kepada semua kakitangan kerajaan yang dapat bonus half month gaji. Adalah angka 4...hehehe...Alhamdulillah sangat2 .Terima kasih kepada PM sebab bagi.Dah lama sangat xdapat bonus raya yang banyak sket.Tahun lepas xsilap 2kali dapat.Masa raya 5rts.Masa musim sekolah dapat 5rts. Bersyukur dengan rezeki yang ada.Jangan dengki2 ye pada yang gaji 10ribu ka 20ribu dapat half.Itu rezeki mereka.Dah tuhan tentukan rezeki kita banyak tu je.Maksud xdapat tu , kita kena usaha lebih kot.Bak kata pepatah,tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima. Tak gitu?Ini pesanan buat diri sendiri yang suka sangat mengeluh disebabkan nasib diri xberapa nak ada ong..Chaiyokk..sila usaha lebih ok..

Pastu bila dah dapat ni, tengah pikior nak wat apa?haha

Baju raya- sudah ada baju yang kat vietnam haritu siap buat xpakai lg sepasang baju kurung kaler biru..

Jubah- ada 3 tengah alter sbb besar( konon kurus tp sbnrnya gumuk)

Tudung raya- ada 2 tudung xpakai lagi..tp rambang mata tengok tudung lain.ni penangan shopping onlinela ni..adei...

Kasut- Encik suami yang baik hati dah beli kasut crocs yang lama duk mengidam sampai meleleh2 ayaq liuq duk tunggu nak beli.

Beg? amboi semua nak baru..pengsan laa...hihi..hrtu beli beg longchamp xori..Puan TUTI.. nnt hang balik france aku nak pesan hok ori punya naa...biarlah rm300 tp aku nak jugak. Takpun beg juicy couture ke ( ni kat UK je, melepas nak pesan kat puan mash sbb xsurvey n tatau dia nk g UK...haha)..

p/s: sila simpan dalam ASB..sekian.

Monday, August 1, 2011

Sinonim dengan kegagalan..






Gagal naik aras -tahun lepas

Gagal APC- dah 6tahun keje..ok

Gagal permohonan kenaikan pangkat- cut off point pun xlepas.


Juara: main fb dgn shopping on9..sekian

MOOD: kegagalan...sekian..