Wednesday, April 29, 2009

Chicken a la carte

View this movie at cultureunplugged.com

Filem yang menyentuh perasaan. Jangan membazir makanan. Islam mengajar kita supaya jgn lakukan pembaziran.Pembaziran itu amalan syaitan.

Youth park,again?








Igt tak dulu aku pernah buh posting pasal youth park atau taman belia. Itu lama punya cerita.Sebelum kahwin and masa tu aku tgah bertunang. La ni aku dah kahwin. Aku n habib sangat suka g sana pasal boleh berekreasi n menyehatkan badan la katakan. Aku kalau xkeluar peluh dalam seminggu mmg boleh rasa badan xsehat n lenguh2. Pening n lain2 penyakit la mau dtg. So 2 minggu lepas aku ada perg sana. Kat sana mcm2 ada. Aku mmg sangat mengesyorkan warga2 penang perg sana..even warga2 malaysia atau p.a.t.i..hehe..so taman ni berdekatan dengan botanical garden. Youth park ni kat depan. Botanical kat dalam sikit. Tp boleh jalan kaki la kalau rajin. Dalam 10minit la jalan kaki.hehe. Kalau kat traffic light tu terus lagi boleh jumpa gurney plaza,persiaran gurney ,feringhi for sure la.Just info bg bkn warga penang.hehe..just nk bg additional info pasal tempat ni la untuk kali ni. Dekat sini, mcm2 aktiviti yg dijalankan sepanjang tahun. Kadang2 kalau ada event2 byk yang buat kat sini. Macam aku pernah join tescowalk, hikathon semua dijalankan kat sini. Pagi2 tu kdg2 tgok ada org senamrobik la.Main skatebord pun ada. Memanah. Kadang2 ada family bawak anak mandi manda,main badminton la, joging. Tp xbyk warga bumiputera kat sini. Yang merendek? xde sgt...Kebanyakan yg datang bukan warga bumiputera..hehe..aunti2 cina aku duk tgok semangat sangat duk joging. Naik bukit yang sambung ke bukit cendana tu...wahhhh..sgt best..so ada beberapa gambar di sini.enjoy..Moh beramai2...Majulah sukan untuk negara!!

Tuesday, April 28, 2009

Dating di Penang View

Hari ahad baru ni lepas aku perg jalan rumah makcik aku di seberang, aku dgn hubby perg ke penang view. Tempat ni terletak dekat atas bukit jalan ke balik pulau. Kalau dari usm,ikut exit belakang( Bukit Gambir), masuk jalan ke bukit jambul. ala bukit jambul tempat daki2 tu tau bukan soping complex. Karang tersalah plak.hehe.Then terus naik atas bukit,sampai lalu inti college( sebelah kiri) , terus lagi..Kendian belok ke kiri sbb kalau ke depan jalan mati plak doh. Next, jumpa trafic light, ke kanan iaitu jalan nk perg je balik pulau. Lpas tu, jmpa simpang ke kanan perg ke air itam, ke kiri balik pulau.Pilih kiri la.Jalan agak curam pasal naik bukit. Pastu bawak je kereta sampai atas, lebih kurang adalam 10minit la kalau ikut kemampuan kereta kelisa aku tu. Nampak belah kanan macam ada khemah putih kenduri tu. Masuk ler..aku perg agak terlewat, niat nk tgok sunset.Terlambat la.dalam pukul 7.30 baru sampai.huhu..Hubby aku la teringin perg sini lama dah.Tu yg alang2 tu aku bawak je la perg situ. Tp, nak suggest sesapa yang nk dtg, dtg awal sikit la dalam kul 7 pun ok dah.Kat sini pun ada tempat makan kalau nk makan. Daripada ats penang view ni boleh nampak balik pulau la for sure. Tenang la tempat ni bg org2 yg kusut pikiran mcm aku.hehe


Resepi:karipap suami isteri

Dkebzan ini, aku upload gak entry harini..haha..byk nak masuklg entry.so this is the 1st one for today..

Aduhai..dek kerna aku sayang sangat kat suami aku tu yang teringin makan karipap, aku pun buatlah. Walaupun hakikat yang sebenar aku xpernah buat sendiri kalau kat rumah.hehe.Aku biasa tolong mak aku je buat. Tp yang sediakan doh dgn inti mak aku la. Aku tukang buat je..hehe..tp hasil aku xla selawa and secantik yang mak aku buat.hehe.maka ,walaupun semalam letih,aku buatlah karipap ayam. Nak dijadikan cerita, wekend baru ni laki aku siap beli lg adunan untuk wat karipap.haha.kelaka.aku kata aku xpayah guna xpe.Maka, perlumbaan membuat karipap dan pertandingan karipap siapa cantik telah berlaku.haha.aku balik2 kerja.solat apa semua. Start wat kul 6.30 sambil menonton cerita matahari yang tah aku tatau pucuk pangkalnya.hehe..Start kul 8 start buat sampai kul 8.30 gitu.Haha..karipap yang gemuk2 tu yang dia punyalah.Yang aku punya xla segemuk,gebu mcm yang dia buat.kuikui..

Julie: ala, xpayah guna uli ke apa nk buat.Kita tgok karipap sapa yang lawo
Habib: org dah beli pengepit nk buat karipap tanak guna. Gunakanlah kemudahan yang ada daripada menyusahkan diri.hehe



Makan karipap depan tv dengan teh o panas.pergh ada umph..keke..

Last2 lepas makan aku kata, alamak gemuk...lama xg joging.yang aku pelik, bila aku timbang pasal berat turun?ker penimbang salah?sdgkan aku ada 2 penimbang lg tu.and aku rasa mcm badan mcm xfit mcm masa muda2 dulu di waktu aku rajin ke tasik harapan joging dan badminton dgn geng2..hehe

Monday, April 27, 2009

today is our 1st month anniversary..

anniversary 1st month.Banyak suka duka yang dilalui selepas berkahwin. Persefahaman itu penting. Belajar memahami antara satu sama lain.Hidup bersamanya adalah berbeza hidup sebelum kahwin.Banyak mengajar erti kesabaran dan juga ujian kadangkala melanda.Hidup itu manis selepas kahwin..mgkin..Tp, bila dah kahwin masing2 akan cuba untuk memenuhi antara satu sama lain.tlg menolong. isteri adalah pakaian suami dan sebaliknya.Ya ALLAH, semoga hubungan ini kekal dibalik rahmat, hidayah dan kasih sayangmu..amin..terjiwang sudah..hehe
Tapi yg aku kecik hati, sampai la ni xperg honeymoon.huhu..aku bz banget..adehla..adios..

beep beep i'm bz

Kerja bulan mei:

4&5- workshop on gcms-usm
11,12,13- melaka,pembentangan bengkel pelupusan sisa kimia-melaka
30hb april- powerpoint bengkel
h.a.b- in progress
pufferfish for prn-29mei
khamis ni,29april-3hbmei-balik kg.hohohoho balik kg

nk upload gambar sebenarnya tp xsempat nk upload xbawak cabel kamera la plak ye you guys..oklah enjoy

Friday, April 24, 2009

Oh Nasik Lomak


Hehe,harini kenduri nasik lemak VSK. Walaupun ada dalam 3 minggu aku duk vsk aku xpernah plak merasa nasik lemak dekat depan gate tu.Tp xde la plak gambo kedai tu pasal my hubby yg perg beli pg td. Beli 10 bungkuih bawak pi opis 9.Gambar kat atas ni bukan nasik lemak vsk pun.saja tempek.hehe.So far oklah.Harga rm1. Tp byk2 komen dr labmate aku kata sizenya agak kecil. Walaupun sudah membaca posting di blog rosli pasal nasik lemak, tp hatiku meronta juga mahu makanmu oh nasik lomak.hehe. Makanya petang ni kenala aku perg joging kat tasik harapan dgn aman nampaknya petang ni.Jaga body lah katakan, biarlah org nk kata lepas kawin makin kurus drpada makin gemuk.hehe..

So, berbalik kepada kedai depan vsk tu. Pagi jual nasik lemak, tengahari lauk-pauk,malam plak masakan panas. Haa..mesti ada yg duk kata aku xmasak tu. Aku pun 1st time beli nasik lemak la pagi2 kat situ harini. Saja teringin nk merasa. Nak masak nasik lemak aku xberapa terer la plak.keke.tungguu........

Thursday, April 23, 2009

I Lay My Love On You - Westlife

Sangat suka lagu ini time doluu-doluu..hehe

I Lay My Love On You - Westlife

Just a smile and the rain is gone
Can hardly believe it (yeah)
There’s an angel standing next to me
Reaching for my heart

Just a smile and there’s no way back
Can hardly believe it (yeah)
But there’s an angel, she’s calling me
Reaching for my heart

I know, that I’ll be o k now
This time it’s real

I lay my love on you
It’s all I wanna do
Every time I breathe I feel brand new
You open up my heart
Show me all your love, and walk right through
As I lay my love on you

I was lost in a lonely place
Could hardly even believe it (yeah)
Holding on to yesterdays
Far, far too long

Now I believe its o k cause this time it’s real

I lay my love on you
It’s all I wanna do
Every time I breathe I feel brand new
You open up my heart
Show me all your love, and walk right through
As I lay my love on you

I never knew that love could fell so good

Like once in a lifetime
You change my world

I lay my love on you
You make me feel brand new
Show me all your love, and walk right through
As I lay my love on you

I lay my love on you
It’s all I wanna do
Every time I breathe I feel brand new
You open up my heart
Show me all your love, and walk right through
As I lay my love on you

I lay my love on you
You make me feel brand new
You open up my heart
Show me all your love, and walk right through
As I lay my love on you

As I lay my love on you

Wednesday, April 22, 2009

Reconstruct...

Tengah membersihkan , mengedit, mengemaskini, pendek kata pembinaan semula.Bukan tiru sesapa, tp mmg dah niat nk mengedit pasal aku pun rasa serabut sgt2.Dahla pala otak mmg serabut..hehe..oklah kawan2 semua.

Tuesday, April 21, 2009

Aku Sebenarnya...

Aku sebenarnya nk edit blog ni.rasa mcm serabut. Tapi susah la nk edit2 semula. Tula haritu tukar jadi 3 kolum.Tp sekarang rasa serabut plak tgok.Tgah pikir camana nk buang2 mende2 xberguna ni. Mgkin ada gak link2 blog yg akan aku buang kot.huhu..tgokla.Tp takde masa. Sbb tgah nk write article pun tgah kebuntuan idea sgt.aduyai..bagaimana ni. Aku dah xsabar nak lik kampung sangat ni. Jumpa hero dua org kesayangan aku yg nk perg vietnam tu. Tgah pikir gak nk beli apa kt diorg sebenarnya. Rindula kat dua org hero tu nant.huhu.Tunggu aku kena g vietnam la kot.hehe..jalan2 makang anging ( bak kata org terengganu,hehe). Memang ada plan sgt2. Pasal jeles dgn org lain yg dah g jalan2 over sea.hehe. Tp kena kumpul duit la untuk mencapai impian tu.hehe..sacrifice a lot.haha.okla nk sambung keroje yg xsiap2.

Monday, April 20, 2009

Takde Post Menarik

Takde post menarik pasal aku nk buh gambo dalam setiap post..hehe..so kena tunggu la dulu..byk gambar nak letak. Tp tahla cam xde mood plak.Kenapa ye? hehe

Wednesday, April 15, 2009

Games

Games Brick..hehe batu bata

Aku mmg sgt suka main games sejak dr kecik. Ganas kan?hehe..masa dulu2 aku igt lg main games yg mcm tape. ada games macam2.sejak zaman awal 90-an.aku igt lg mula2 dulu masa kecik masa darjah 1-3 aku suka main brick games.haha.sapa yg ada brick games wah mmg kaya ar jugak time tu.kena susun batu bata la konon.berbagai warna...


Console games dengan tapenya

Pada masa yg sama aku suka main games console, era yg sama. kat rumah aku mmg ada games console. Kat rumah nenek aku pun sama, aku akan main lepas mengaji dengan pak itam aku. hehe..kadang2 baca komik2 merapu alam perwira la, gila-gila, pedang setiawan la..hehe..ganas2. Aku igt lg la games2 yg aku suka main, mcm mario dengan games2 disney.hehe..tp kalau main aku selalu kalah dgn kakak aku..tensen..bila aku pindah rawang kejap, tiap kali balik mengaji aku perg kedai apek selang 3 rumah dgn aku main games..haha..50sen setengah jam.hehe..berjam2 aku main sampai la mak aku balik keja.pekejadah. masatu aku igt lg, aku darjah 6. Nak UPSR dah tu..hehhe..alhamdulillah bukan nk riak atau apa.dapat gak 4A..keke..tp xdapat masuk asrama penuh.cit cit.xde rezeki..


ni gameboy.sapa pernah dengar? popular woo dulu2..lagi mahal dr brick games.tp aku xmampu la nk beli dah.masa tu dah darjah 6 kot.adik n kakak aku membesar so xdela nk sgt beli mainan ni dah.



Then masa form 4 n 5.aku igt lg tamagotchi..sapa igt?haha..aku xbeli pun.mahal gak la.budak2 cina kelas aku gila tamagotchi sungguh. kan leh sambung kalau nk lawan. Jaga dia,Bg makan elok la. apala..ceh..kalau tjaga elok2 nnt mati.hehe..kelako.aku pernah try la main kejap.okla..not bad.


Pada masa yg sama PS pun kuar.hehe.tp mahal la.aku pun xpernah main pun.Tp lepas kawin aku berjaya gak main dgn laki aku kt rumah PS2. Melepas gian ar main games. Games lawan2 plak tu..hehe..beh2 asik kalah je dgn aku..huahahahha...padan muka.aku teringin nk main final fantasy tp tunggu la dulu yep..hehe

Friday, April 10, 2009

Kursus HAB dan Marin Biotoksin

Sejak aku masuk kerja lepas cuti kahwin ni, aku xduduk opis. Xbuat kerja rutin. hehe.makan free hari2. Kenapa? Pasal asik g kursus dengan ada meting je. Pasal entry kali ni, siapa pernah dengar kes kematian akibat ikan buntal? pernah dengar makanan jepun popular yg digelar sebagai fugu? haaa..ada kaitan dengan kursus yang aku attend ni. HAB tu harmful algal bloom. Tp yang ada kaitan dengan ikan buntal tu tajuk dia marin biotoksin. Kes kematian ikan buntal yg the latest berlaku dkat dungun terengganu dan yg lg satu dekat johor. Actually ikan buntal sgt popular di perairan sabah sarawak. Dkt sana, diorg siap buat telur ikan buntal kering. Aku punya kusus ni dibuat 3hr dkt vistana penang dan ipp,bt maung. Hehe paling best pasal kursus ni, aku kan budk kimia. Sangat lama tak pegang mikroskop, tgok tikus mencit...wa...sgt2 jakunnya aku..hehe..pastu masuk lab diorg.best giler..yg sedihnya, tgok tikus mati lepas kena inject dengan extract telur ikan buntal.sadis





aku tgkap gambar ikan ni pasal tgok dia tak bergerak.macam mati je.hehe


the green pufferfish

akuarium ipp, masuk free je..sbb pelawat.kalau org biasa, kna bayor la..rm5

bilik kuliah...ehe diatom dr mikroskop

yellow pufferfish jantan, yg betina besor sikit pasal ada telur.hehe




tikus ni kena inject dengan extract telur pufferfish, catatan kematian:2.12 minit..kesian

Thursday, April 9, 2009

Confessions of a Shopaholic



Semalam tgok movie ni dkt qb dengan my hubby. Actually bila dah kawin ni rasa malas je nk kuar malam.Kalau dulu masa belum kawin asik kuar je..haha..pasal xde benda nk buat, so sebab dah lama xkuar tgok wayang, kitorg kuar la malam tadi. Aku nk sgt tgok citer ni pasal aku pun shopaholic. Actually citer ni based on novel dia. Tp aku xpernah baca novel dia ni. Cam bese komen2 yg aku pernah dgar dari adik aku kata movie tak sama dengan filem. Itu biasa je berlaku kan. So best la citer ni pasal seorg jadi Rebeca yg mmg giler shopping..hehe. Sama macam aku la. Minggu ni beli 3 brg online..hahahah..Tp cerita ni bukan nk mengajar org shopping ,tapi nk ajar org insaf jgn kejenya yang asik shopping je..hehe.so enjoy. WARNING;13PL..hehe

Saturday, April 4, 2009

rumah dia 29.3.09

Kali ni aku n habib perg make up ke kedai mak andam. Ni jurumekap anak buah tokey si zaharah..hehe..so makeup xla tebal sgt kan?Rombongan ke jengka 19 pun lewat gak dlam kul 1 baru sampai.ala 15minit je ikut exit chenor.hehe


view from my car,ada 8 bijik kete follow.ni acap yg drive

tiba jua akhirnya

dgn ibu bapa n mertuaku
iqah, cuaya, mak, nenekku di depan, mak lang, qistina,ilah,mak jang..tima kasih semua for your help.


rumahku 28.3.09

Maka ni kat rumah aku. Beberapa shot oleh cuaya hehe..sdih gila xdapat tgkap gambar dgn geng2 penang /prn..huhu


the hantarans n org sebelah

dari kiri, abg yat( abg ipor) ,pengantin dan kwanku noros..hehe..macih jadi pengapit.

my mum n dad n us...seksi la plak baju aku..huhu
baby rayyan fly the bees..hehe..rindu la nnt g vietnam 3 tahun..nnt xkenal mak 'nyah' hehe


the absten (abu bakar sekul), yg depan sori aku tak kenal pasal budak krk..ehe..baju oren roey,adib,rozlina,wahida the pengapit, ikhwan aka bean,casey


the goodie goodie bag..hehe


nikah 27.3.09


Majlis pernikahan pukul 9.30 malam dengan sekali lafaz maka bersatulah dua hati, dua jiwa menjadi satu..haha..jiwang plak entry kali ni.almaklumlah..dah kawin..hehe..sepatutnya awal nikah tp mak andam plak lambat tersesat..huhu..so agak lewat la start di masjid as-syakirin, bukit kepayang. Malam tu masa nk make up pergh seksa gila.ye la xpernah makeup.kelaka je rasa..tebal seh..gambar-ihsan dari kamera cuaya, adik aku. Yang fotographer takde lagi..hehe..

Ni adik bongsu aku, nama dia capikoh..hehe..iqah la

Ala malu2..kononnya la

Maka sah..ni bg mas kahwin..



Saring cincin kat pelamin yg xsiap lg..heheh

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..