Wednesday, December 28, 2011

Berapa ramai lagi mau terkena dik non?ttpm part 1

Assalamualaikum.

Saja saya nak update perkembangan kes saya sebulan yang lepas.Bagi yang ada baca , tahu, paham dan ambil tahu. Terima kasih dan tahniah saya ucapkan bagi pihak diri anda sendiri. Bagi yang take it for granted, sambil lewa, satu je nak pesan. Belum kena belum tahu dan jadikanlah iktibar ye. Terima kasih sebab mengikuti kes ini. Bak kata pepatah dah terkena barulah terngadah. Alhamdulillah hampir selesai semuanya setelah menang kes pada 2 hari lepas iaitu 27hbdisember2011. Sepatutnya pada 22hb disember 2011 sudah dipanggil untuk pendengaran kes, namun pihak penentang ( peniaga) tidak hadir ke mahkamah ttpm dan saya tiada bukti yang menunjukkan surat tuntutan telah dihantar kepada mereka. Bukti itu adalah pos berdaftar (AR). Kalau pergi dekat pejabat pos, diorg tahulah apa benda ni. Kalau xde bukti AR ni, memang susahlah sikit sebab ini adalah bukti penting dalam kes tuntutan di TTPM.

Maka kes saya telah dipostpone ke tarikh 27hb disember 2011 baru2 ini. Pada tarikh tersebut, pihak penentang masih juga tidak muncul. Kenapa tidak muncul? saya pun tak tahu kenapa. Yang saya tahu AR kad saya dah sampai di tangan saya. Pada pagi itu, sekali lagi nama saya dipanggil untuk pendengaran kes tanpa pihak penentang disisi.Semua bukti dan dokumen2 sokongan ada pada tangan saya untuk back up balik kes tuntutan .Alhamdulillah puan pengerusi ( hakim di mahkamah ttpm) telah meluluskan tuntutan saya setelah mendengar hujah2 dan point yang diberikan. Walau saya ni xberapa pandai bercakap dan berdebar2 waktu itu namun saya cuba juga sedaya upaya menegakkan apa yang dah sedia salah.

Keadaaan dalam bilik pendengaran:

depan sekali , tempat duduk paling tinggi adalah untuk pengerusi.( bertukar2)

disebelah meja pengerusi ada kandang :( tak tahu untuk apa,mgkin utk saksi)

di bawahnya ada 2 meja,

meja 1: staf daripada ttpm

meja 2: penentang dan penuntut( duduk bersebelahan)

yang lain2: ada 6 bangku untuk org lain ( kes-kes lain)

kita boleh dengar kes orang lain.

Berikut hujan saya dan puan pengerusi semasa pendengaran:

puan pengerusi: kes awak ni kes kad gores dan menang?

saya: bukan puan, koyak dan menang, dah tukar taktik penipuan itu.

puan pengerusi: mana kad AR dan bukti pembelian/resit?

saya:(saya bg pada dia)

Puan pengerusi: Sila nyatakan tuntutan anda?

Saya: berikut adalah tuntutan saya, tuntutan saya adalah berasaskan 3 perkara puan,yang pertama: saya merasakan seperti terpedaya dan tertipu semasa jual beli berlangsung,diaman pihak penentang menawarkan hadiah percuma sedangkan bersyarat .syarat itu ialah saya harus membeli peralatan alin untuk mendapatkan hadiah percuma tersebut.yang kedua, saya merasakan barang ini tidak berkualiti jika hendak dibandingkan dengan barang berjenama lain yang jauh lebih berkualaiti dan harganya adalah berpatutan, ketiga, sebagai pengguna, saya rasa telah ditindas kerana dihalang untuk memulangkan barangan yang telah diterima dan membatalkan transaksi kad kredit yang sepatutnya boleh dibatalkan dalam jangkamasa 3 hari.

Puan pengerusi: Bila awak mintak pulangkan barang?

saya: pada hari yang sama

puan pengerusi: Mana awak tahu barang tu tak berkualiti?saya: sebab barang tersebut tidak berjenama.

puan pengerusi:awak dah guna barang tu?

saya: belum. masih belum dibuka sejak beli.

Lepas tu puan pengerusi diam dan menulis sesuatu.lama jugak dia diam dan menulis, ada dalam 5minit.

Puan pengerusi: setelah mendengar tuntutan daripada pihak penuntut tanpa kehadiran pihak penentang,maka dengan ini ttpm telah membuat keputusan untuk memberikan award kepada pihak penentang.

saya: terima kasih puan pengerusi( masa dengar dah menang kes tu rasa mcm nak sujud syukur tang tu jugak)

award: macam kompaun/saman ke atas penentang( peniaga itu).jumlah kompaun adalah berdasarkan nilai tuntutan kita.

tindakan kalau xbayar?panjang lebar kesnya dan boleh dikenakan denda kalau xbayar.tapi, saya kena bagi sendiri surat itu pada pihak penentang.sambung kemudian,,,

the end...

p/s: dalam duk2 bising dan membebel(mmg kuat bebel) dalam fb, blog, twiiter, ym, ternyata masih ada lg terkena dalam lingkungan kenalan2 saya. huishh..pandai betul depa menipu ye..isk isk..jadi jaga2..nntikan sambungan part 2.hehe..mcm sinetron..:P

Tuesday, December 20, 2011

Bahasa 1malaysia

Salam,

KITA 1 MALAYSIA KAN?haha promo promo kerajaan yang ada sekarang? adakah saya pro kerajaan?mungkin ye mungkin tidak.Off topik.Harini sesaja nak buat entry pasal bahasa.Berapa kita hidup di bumi Malaysia?Who can answer that? Berapa lama belajar bahasa omputih?hahah English Language la..Saya jawab:

Saya : 28 tahun duduk Malaysia selama usia saya la xtermasuk masa dalam perut.hehe


Learn English: since 5 years old la kot masa tgk tv citer karton.Sampai sekarang pun suka tgok karton.


Bahasa lain?ada la sikit2 masa sekolah kebangsaan dulu dekat rawang sebab masa dekat sana sekolah campur.Tak macam dekat temerloh dulu.

Sign language? ala bahasa untuk orang pekak dan bisu.pernah masa darjah 5 tapi huruf jela .Perkataan tahu sikit2.Sejak ada cerita Switched at birth.. Waa sangat teruja nak igt balik.hehe




















ni dia punya link http://www.lifeprint.com/asl101/topics/wallpaper1.htm

AMERICAN SIGN LANGUAGE

cer cuba cer cuba..:)

Monday, December 19, 2011

Bila dah terkena baru tahu-Penipuan Koyak dan Menang 2

Assalamualaikum..wbt

Bila dah terkena tipu dengan geng2 ROSET & AMG ITALY dekat Giant haritu,ini adalah langkah-langkah yang diambil:

1) Siasat dalam internet.

2) Cari sumber-sumber dan cara untuk menegakkan keadilan

Yang dijumpai:

1) Banyak kes penipuan je..Memang ramai sangat yang terkena terutama perempuan..

Apa orang kata?

2) Ada yang kata tak serik2 lagi kena tipu? Ala ini pun dah nak kena tipu? redha jela benda dah jadi?habis duit rm5k nak redha?sila kena dkt diri sendiri baru tahu.kena usaha jugak mana2 yang boleh.


Saya nak kata:

1) Lepas post dalam fb saya tatau berapa ramai yang baca cerita panjang lebar tu.Yang baca alhamdulillah.Xkurang juga kritik.xpa ada pro n kont.

Satu je nasihat:

1) Sila jangan berlagak kata anda xkan kena.
2) Sila jangan gelakkan orang yang terkena macam saya
3) Ini adalah pengajaran buat semua.sekarang bolehla abaikan dan xnak ambik tahu ( mcm saya dulu).Bila kena batang hidung sendiri baru nak nangis.

Lepas kena ?
saya?

1) Memang teruk.Habis duit bonus,duit gaji, nak kena ligan hutang dengan kawan lagi ( igt senang?lagi2 kawan kita.adoi...)

2) Report TTPM ( Tribunal tuntutan pengguna malaysia) sila search dalam google.

3) Report PPIM ( Persatuan Pengguna Islam Malaysia)

Next?

1) Khamis ni perbicaraan dkt TTPM Penang.Doakan saya ye.

Tapi?
1) Walau menang kes sekalipun..Tak semesti pihak penentang bayar duit kita.

Jadi?
huhuhuhuhu nangis xberlagu..

p/s: saya akan terangkan cara report ke TTPM lepas habis kes perbicaraan
takutnya nak naik mahkamah..weeeeeeeeeeeeee

Friday, December 16, 2011

Update pertama bulan 12 2011

Assalamualaikum..

Pergh memang gila lama tak updatelah blog ni.blog resia pun sama. Tatau nak tulis apa.Melalut je lebih.

Rasanya masih ada mood awal tahun maal hijrah kan?

Dan xlama lagi tahun baru.

Alhamdulillah haritu pergi check thyroid- negative..

Azam tahun baru?

1) Menyihatkan badan..yela sekarang dah ow you.sangat ow.dulu turun 9 kilo sebelum kawin.la naik 9 kilo semula selepas 3tahun.Sangat berjaya menternak lelemak.hahaha..usaha: perg gym, jaga pemakanan dan bla2.Sekarang dah register GYM NATION yang dekat sebelah kedai TUTTI FRUTTI tu for 1 months.Bayo rm50 for coupon worth rm100 kot.Lupa dah.Beli kat GROUPON la.Apa lagi.hehe.Sangat suka dancing class dia..ngee.Dan bagi yang ada ASTRO BEYOND sila buka channel 706 ( yang ni dah lama dah buat..tp on off) pukul 6 pagi sila pacakkan diri anda depan tv ye.Setap hari ok.Yang ni free jela kelas dia. Tapi nak lagi best kena ada bola besar tu dengan dumbell dan elastic rope.


2) Usaha yang sama la tetiap tahun tu.ala yg gitu2 nak dapat baby la..apola..hehe..insyaAllah. Ada rezeki adala.Usaha tu pun salah satu cara kan. Daripada tak berusaha langsung.Apa2pun DIA menentukan baik dan buruk dan DIA yang maha mengetahui dan kita hanyalah yang merancang.
Yang penting USAHA dulu, lepas tu BERDOA dan akhir sekali TAWAKAL.


3) Pekerja yang bersikap optimis, cekal dan bersemangat.Berintegriti.Hopefully sangat2..insyaALLAH .Xdapat APC pun xpa..xnaik pangkat pun xpa( dalam hati kata lain..:P)Hahahaha..ni semua benda yang sangat kontroversi.Duniawi semata-mataan wei..sudah..

4) POSITIVE MINDED..Tolong2lah sila jadi Positive minded.Sila buang sifat mazmumah mu itu.


Planning

1) KRABI - siap dah beli tiket.hehe (Mac)

2) Nak beli....iphone 4g..( kalau ada cukup pitih)



Last but not least..sila perbaiki diri anda dr semasa ke semasa.

p/s: macam diari plak dah..hehe

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..