1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, December 26, 2008

buku n baca

byknyer buku nak habiskan baca..haha..aduhai...al-quran pun sama tak habis baca tahun ni..nk baca buku2 lagha gak ..nasibla

Friday, December 5, 2008

don't simply park your car..should be fair to other people??haha





salam semua.harini ada kejadian buruk telah berlaku kepada diri aku dan aku tak pernah terpikir perkara mcm ni boleh jadi. disebabkan salah parking je tayar kena pancit dgn kena kopak cover.apa punya jenis manusia la ni.tahla..malas nak balas..biarlah tuhan je yg membalas perbuatan seperti ini..huhu..
Masa kejadian tu, semalam dalam kul 5.40 aku balik keje aku park kete mcm besa. Rasa mcm betul dah. Pastu balik la dgn senang lenang. Lagipun nak buka posa. So agak rushing nak masak spageti sbb teringin sgt. Masa tgh masak aku pi tgok kain jemuran..angkat tp aku mcm terpikir nk g tgok ke parking lot. Nampak Honda CRV hitam yg kononnya gah tu benti depan tu dgn pak gad. Apasal ?tah aku xpikir apa. Kul 9.30 dah masuk tido. Kul 12.30 terjaga tgok2 kawan aku bg mesej kata tersalah park. Aku igt park tempat dia.Xperla...tido balik. Esok aku nk g keje tgok2 ada notes kat wiper. Aku termalu n tergelak pasei aku silap park sebelah kete kawan aku tempat crv hitam.huhu..malu jee..aku perg keje tanpa pikir apa2 buruk yg jadi kat kereta aku..lepas traffic light depan tesco.. sekali rasa semacam je..kereta terhuyung hayang, temp. kereta pun tak naik. Panik!!
Aku pun masuk simpang mcd sg dua, g check tgok apa jadi kat tayar..cis...kena pedajal..Apa lg kol la body guard..hehe..dengan aliran air mata...kuikui..Then dia sampai kitorg g jumpa pak gad.Mula nak marah dah pada pak gad sbb rasa diorg buat. Tunggu dalam setengah jam la masa shif org berkenaan. Sembang2 rupanya bukan depa. Xperla..tetiba masa tunggu tayar flat terus. Tukar tayar mintak tlg pak gad..pastu g kedai tayar.Then, g setel kat management. g repot..diorg kata, u xnmpak xboleh nak tuduh.u perg jumpa itu owner la..adei...tahlah..malas la nak jumpa..n aku dah xde niat nk minta maaf..bukan nk tuduh dia..tp peristiwa berlaku dalam area kul 10-12 kot..sbb sampai kul 9.30 hujan lg..pastu kul 12 kawan aku balik..huhu..biarlah tuhan membalasnya..amin..





Thursday, December 4, 2008

Tuesday, November 25, 2008

Gunung stong n Gua Ikan, Dabong, Kelantan Darul Naim

the story..PART 1

:: Departure from usm at about 1.30 am. Actually the departure time has delay, schedule time was at 11.30. Maybe there is a problem about the bus but i am not eager to discover the backstage story. So, the journey to Kelantan begin...Bye bye PENANG..

::Arrived at Jeli at about 6 a.m. Stop by at 'surau' to perform 'subuh' prayer..Once arrived I fell so cold inside through my 'black bone' when my hand touch the water...hehe..Jeli is the first province we will reach if we take the BKE-Grik highway from PLUS highway from north state of malaysia.

::Depart to Dabong. Takes time about 30min-1 hour. Arrived at Dabong at about 7.30 am. At Dabong, all of us register to the national park guider and confirm our journey.His nick name is uncle. Dabong is situated near to Gua Musang, about 30min-1 hours.

continue later..

photos: taken by my frens, miss epa..take a look..jgn jeles..huahahaha








reserved
status:mission accomplish

photos n stories will be updated soon......tungguuuuuu

Thursday, November 20, 2008

terima kasih cinta-afghan

Tersadar,
didalam sepi ku,
setelah jauh melangkah.

[#:]Cahaya kasih mu,
menuntun ku,
kembali dalam,
dekap tangan mu.

[Reff:]Terima kasih cinta,
untuk segalanya,
kau berikan lagi,
kesempatan itu.

Tak akan terulang lagi,
semua…kesalahan ku,
yang pernah menyakiti mu.
Tanpa mu,

tiada berarti,
tak mampu lagi berdiri.

[#] ~~ [Reff]
[Interlude]
[Reff]


dedicated to my fiancee--habib

Pending.........

Lawn Bowls:semi final: tunda 13hb 12,08- yeay, tak sangka dapat msk semi

G.Stong: sabtu ni till next monday..(takutnya kalau pancit )

jODOH...

Just want to share. hope my fiancee heart will never not broke. No matter what , i love him so much. Last night, my heart pounding to sms my x. Last 3 weeks, he sms me telling me he is getting married with someone from sarawak . At first i am not trusting him. I taught it was only a phrank or he is trying to cheat me or what. But then, just few minutes before i write into this blog, i try to find the name which he given to me in friendster . which is her wife. then i give full effort without thinking of a risk to my heart to my brain n mentally...about half n hour the finding suddenly stop.. yup, his face appear with this nick name which i can't mention right now..yup, true it is him with that women smiling.. i felt shock , angry and so many mixture feeling which indiscribeable..sad?a bit..the story me and him was too tragic to told..too tragic to write which can make me myself blame my own..yup, he deserve to get married and maybe it was our faith we cannot be together.That's what we called a 'jodoh'. A jodoh which our merciful god have wrote to us..just pray that he will be happy..but i am still not believing with what i've seen. i hope me myself will be strong to accept this..end..

Monday, November 17, 2008

Penang Bridge Marathon 16 November 2008

Ni adalah beberapa gambar yg sempat disnap, ada beberapa keping lagi. akan diupdate kemudian ye..macih..selamat menonton..










Status: Successfulllllllllll.




Thursday, November 13, 2008

Fall For You - Secondhand Serenade

The best thing about tonight's that we're not fighting.
Could it be that we have been this way before?
I know you don't think that
I am trying;
I know you're wearing thin down to the core.
But hold your breath
Because tonight will be the night that I will fall for you Over again.
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day.
I swear it's true, Because a girl like you is impossible to find.
You're impossible to find.
This is not what I intended.
I always swore to you I'd never fall apart.
You always thought that I was stronger.
I may have failed But I have loved you from the start.
Oh but hold your breath
Because tonight will be the night that I will fall for you
Don't make me change my mind
Or I wont live to see another day.
I swear it's true, Because a girl like you is impossible to find.
It's impossible.
So breathe in so deep.
Breathe me in.
I'm yours to keep
And hold onto your words
Cuz talk is cheap.
And remember me tonight When you're asleep.

Wednesday, November 12, 2008

Crafty,crafty

Sekarang ni, minat aku pada crosstich telah kembali lagi. Ada 3 projek yang aku tengah nak siapkan.hehe..Tapi tataulah hangat2 tahi burung ke atau pun betul2 nak siap. Sbb aku minat ni, tgah semangat nak deco bilik aku untuk kawin nant..hehe..wait n see. Kalau siap, akan ditempek pada blog ni..ciaoo..
::being youself is the greatest things of all::

Tuesday, November 11, 2008

Here I Come Gunung Stong and Gua Ikan, Penang Bridge Marathon

wah...bulan ni full of hectic activities..betul ker aku nak perg naik gunung ni. sepanjang masuk kru, aku bukanlah antara yang tegar dan favourite gi aktiviti gunung2 ni..hehe..sbb aku tahu aku mmg org yg biasa dengan panggilan alam walau dalam hutan rimba..haha..then,16hb ni aku masuk penang bridge marathon bersama tunangku yang sorg tu..hehe..kalau ada gambo kat gunung stong akan diupload. Just wish me luck
not decideed yethb: LAWN BOWLS SUKJAB
16hb: PENANG BRIDGE MARATHON
21hb-24hb: GUNUNG STONG, GUA IKAN
you go girl...living in the world full of excitement n no limits..hehe

Preparation and preparation is on the corner beb...




Sekarang ni aku tengah sibuk buat preparation untuk ma wedding la. My theme currently is white and red. Lovely combination which is choosen by my luvly mum. Hehe..Initially we choose baby blue, but then my mum said that the colour is too dull. Then I just accept my mum choice..Sbb aku ni bukan jenis memilih2 sangat.

The lovely red and white..


Wednesday, October 15, 2008

Tarikh Sibuk Perkahwinan

yang ni dapat dari email aku,harap membantu kawan-kawan belum kahwin,enjoy..cited from my email

Tarikh Sibuk Perkahwinan

Memang sejak sekian lama, majlis perkahwinan biasanya akan diadakanpada hari sabtu dan ahad dalam cuti persekolahan. Ini bertujuanuntuk memudahkan saudara mara yang datang dari jauh.

Namun, pada ketika ini, terutamanya di kawasan Kuala Lumpur, majlisperkahwinan yang diadakan pada hari Sabtu dan Ahad dalam cuti sekolah,nampaknya bukanlah satu waktu yang paling ideal untuk melangsungkanmajlis perkahwinan.

Terdapat beberapa kelemahan pada majlis yangdiadakan pada hari Sabtu dan Ahad dalam cuti sekolah. Antaranyaialah:


1) Pemberi perkhidmatan seperti jurugambar, katerer danjurumekap agak sukar memberikan diskaun pada tarikh ini. Inikerana, pada tarikh ini, mereka mendapat terlalu banyak permintaan.

2) Adalah teramat sukar untuk mendapat perkhidmatanprofesional pada tarikh ini sekiranya anda membuat tempahan kurangdari sebulan dari tarikh berkenaan.

3) Anda mungkin akan dapat seorang juruvideo walau menempahagak lambat, tetapi, biasanya, juruvideo yang baik sudah ditempahjauh lebih awal. Jadi, anda cuma mendapat juruvideo yang kurangberkualiti. Begitu juga keadaannya dengan pemberi khidmatprofesional yang lain.

4) Sekiranya berlaku kecemasan seperti jurugambar anda tidakdapat hadir pada majlis anda, adalah teramat sukar untuk mencarijurugambar gantian pada tarikh tersebut.

5) Pemberi perkhidmatan profesional mempunyai jadual yangketat pada tarikh yang berkenaan. Mereka akan terkejar-kejar dankeletihan.

Misalnya, saya pernah menghadapi keadaan dimana,pengantin terpaksa dimekap pada pukul 2 petang untuk majlis akadnikah yang akan diadakan pada sebelah malamnya. Ini kerana,jurumekap tersebut terpaksa membuat mekap untuk pengantin lain puladi tempat lain.

6) Tetamu jemputan juga biasanya mendapat banyak jemputan padatarikh tersebut. Mereka mungkin tidak dapat menghadiri majlis andakerana memenuhi undangan lain kerana kesuntukan masa dan keletihan.

Demikianlah beberapa kelemahan yang telah saya kenalpasti disepanjang karier saya sebagai jurugambar perkahwinan, sekiranyamajlis perkahwinan diadakan pada hari Sabtu dan Ahad di dalam cutipersekolahan.
Pertimbangkanlah tarikh yang terbaik untuk anda dengan mengambil kirafaktor-faktor lain juga.

Terima kasih kerana membaca.
--Yang benar,Hasnuddin Abu Samah.

Untuk mendapat maklumat lanjut fotografi dan videografi perkahwinan, sila layari:http://www.adan.biz/http://adanphoto.fotopages.com/
--C-1-1, Megan Phoenix, Cheras, Kuala Lumpur 56000, MALAYSIA
To unsubscribe or change subscriber options visit:http://www.aweber.com/z/r/?TJzMHAwstMwcbJzM7IyMtGa0HKwsnJw=


::just be yourself::

Hari Raya Tahun 2008

Dah lama tak tulis dalam blog. Rasanya xde siapa pun yang baca. Aku sendiri dan beberapa org kawan yang tahu je. Tapi saja nak update untuk practise tulis-menulis yang aku sendiri tahu aku memang tak suka and agak xpandai.hehe..raya tahun ni xsehebat mana..raya ni last aku jadik anak dara ,haha..insyaALLAH..raya kat kedah( sangat xsuka ) as many things happend in my family.yang tu malas cerita..hehe..pastu bg yang buat kenduri ,mcm kak wa .xdapat la nak dtg..sangat kesorian di situ.lg apa yek, raya tahun ni aku cuti start isnin sebelum raya half day sampai la selasa.raya tahun ni xbuat kuih. raya tahun ni xg kubur sesapa.raya tahun ni mmg worst in my life. gambar?xde la plak aku letak..ada dalam kamera..hehe..tunggu nanti akan upload kalau rajin..kiki

Thursday, August 28, 2008

::alfatihah::

di kala semua sedang sibuk dengan undi di permatang pauh, salah seorang sahabatku telah kehilangan ibunya yang dikasihi.semoga rohnya dicucuri rahmat.amin..

::picture edit::




salam,
dah lama tak update blogku ini.tiada masa dan tersangat busy di kala ini.kat sini just nak share gambar yang telah aku try edit menggunakan beberapa freeware.suka sgt edit gambar, tp tula nak beli kamera sampai sekarang tak termampu dengan duitku.cadang nak beli la kot time senang2 nant..hew hew..

Wednesday, August 6, 2008

cameron highland

ini adalah gambar edit aku yang pertama guna photoscape..okla..gambar ini diambil pada 2ogos yang lepas semasa aku perg melawat cameron higlands selepas lebih kurang 14 tahun lamanya. so far, ok la.tp lama sangat tak pergi,tengok keadaan cameron tak banyak yang berubah.enjoy the picture.

Thursday, July 24, 2008

today,24 julai 2008

morning: keje,blog,keje,blog

tengahari:blog,blog,keje

petang:blog...

pemalasnya

di mana boleh cari ramai melayu?

Di mana boleh cari ramai Melayu
Pastinya di Kelantan dan TerengganuDan juga d
i pasar malam dan pasar minggu
Di Akademi Fantasia dan Pesta Lagu Juga
di pertandingan Bowling kilangku
Di Jom Heboh orang Melayu berpusu -pusu
Di Sungai Buloh, pusat pemulihan,
dulu di Pudu Dan di jalan, lumba haram, rempit tak berlampu
Dan di selekoh duit rasuah depa pun sapu
Di pusat serenti akibat ketagih dadah dan chandu
Di malam kemerdekaan dan malam tahun baru
Terkinja-kinja best giler menari macam hantu
Apa hobi orang Melayu
Terkenal dengan budaya malas dan lesu
Berlepak buang masa tak jemu-jemu
Atau baca majalah Mastika,
Metro pasal cerita hantu
Tengok telenovela dari Filipina dan Peru
Berpusu -pusu pergi tengok pamiran hantu
Sambil makan junk food, kuaci dan murukuS
ibuk bercerita tentang Datuk K dapat bini baru
Apa pakaian Siti nak pakai itu yang nak tahu
Mana tak gendut berpenyakit selalu
Kalau nak berlagak melayu masih nombor satu
Asal bergaya sanggup makan nasi dan toyu
Boleh tak jumpa mereka di kedai buku
Atau di perpustakaan dan majlis ilmu
Atau ambil kelas kemahiran di hujung minggu
Ada tapi kurang sangat mereka di situ
Kenapa melayu jadi begitu
Nak salahkan siapa ibubapa atau guru
Pemimpin negara atau raja dulu-dulu
Ayat lazim di mulut ialah Melayu malas selalu
Nak harap Kerajaan saja membantu
Terutama sekali kontraktor kelas satu
Tak habis-habis gaduh nak jatuh siapa dulu
pasal jambatan senget atau siapa dia penghulu
Dan suka sangat dengan budaya ampu mengampu
Sampai bila kita nak tunggu Bangsa Melayu jadi bangsa yang maju
BOleh! dengan beberapa syarat tertentu
Pertama dengan banyak menguasai ilmu
Kata nabi ikutlah Quran dan sunnah kuAl-Quran yang diturunkan 1400 tahun dahulu
tapi apa yang kita tahu,
cuma baca bila nak halau hantu

::human footprints::national geographic program::april132008::







by Dan Kulpinski

Our human footprint doesn’t end after we buy and consume things; the final impact occurs when we discard items – and we Americans discard four-fifths of a ton of trash per person, per year.
Here are the numbers: Americans generated 251 million tons of trash in 2006, the most recent year for which the Environmental Protection Agency (EPA) has data. Our per capita trash disposal rate was 4.6 pounds per person, per day. Sixty-five percent came from residences, while 35 percent came from schools and commercial locations such as hospitals and businesses.
Where does it all end up? Fifty-five percent gets buried in landfills, 33 percent gets recycled, and 12.5 percent goes to incinerators.
Collecting and transporting trash and recyclables is a mammoth task. According to the National Solid Waste Management Association, the solid waste industry employs 368,000 people. They use 148,000 vehicles to move garbage to 1,754 landfills and 87 incinerators. They also pick up recyclables at curbside in 8,660 communities and take them to 545 materials recovery facilities for sorting. Solid waste is big business to the tune of about $47 billion in annual revenue.


The Benefits of Recycling
Recycling avoids many of these impacts. When you recycle something, the item gets sorted and used to make similar items – aluminum cans, for example, contain about 41 percent recycled aluminum. It takes 95 percent less energy to make a can from recycled aluminum than from virgin bauxite ore.
By using recycled materials, the manufacturer creates fewer greenhouse gases. Recycling also reduces climate change emissions from incinerators and landfills. “Recycling is a win-win in terms of global warming pollution,” said Allen Hershkowitz, a senior scientist with the Natural Resources Defense Council and director of its national solid waste project.

Tuesday, July 22, 2008

::his birthday::

++the surprise++

1. ice cream manggo
(delicious, yummyprice affordable,
berbaloi
rm11.90
++the waiting++
2. at swensen's restaurant
waiting for sirloin steak

3.the cupcakes


yesterday was his 25th birthday . i have plan so may surprises..after knowing that the course that i have to attend at malaca have been cancelled,i begin to plan slowly but the truth is i am copying some from my friends..juliana ( same name as me)..thanks ju for your brilliant and gorgeous idea..hehe..first,surprise him with cupcakes..hehe..then, the 5 miracle peanuts which written great meaning words,bought from hot market 5 for rm2 ( no picture) ..ops..next,swensen's great sirloin steak, fell so meaty inside...hehe..soft,easy to eat and ofcourse last but not least the mango madness ice-cream..yummy..love to see his face curiously thinking about my plan..hew hew..am I that romantic dowh?hehe

fINALLY....at 10 pm, we when to the photo sticker shop,we choose the cheapest one,jimat...take 10 picture together..after that, we when to the queensbay new beach ..tempat lepak-lepak tu..opposite to jerejak island where people are crowded to spent times ...that is the 1st time we sit there..as for me, i dont like to lepak2 like that..hehe..than i take his wallet and stick our picture there..he feel so terharu..i want him to cry,but its ok..but his face is full of speechless word which only me know the meaning.
++HAPPY BIRTHDAY MY FIANCEE++
MAY ALL THE HAPPINESS WILL ALWAYS BE WITH US
**AMIN**

Thursday, July 17, 2008

::penang hill::



this is also my sudden trip to bendera hills with habib. as in my memory, last time i come here were on my 1st year study at USM. that was a long time. but i still remember that last visit where i with my close frens celebrated our birthday and so many mishaps happend on that day..so creepy and scary..huhu..until i could not sleep ,same as my frens wahida( which i call wahid)..miss her so much..i am waiting for her to coming from france this 31st july..hehe..so enjoy the scenery and picture which i have taken with habib.

::youth park on that day::








haritu seronok sangat dapat jalan-jalan bersama habib. that moment make we become close. the sudden trip happend just the best moment which is undecribe able ( browse in dictionary if i am mistaken with this word). the youth park at penang is full of everything. the place is suitable for every mother, father or anyone include old folks as well. this place situated near to gurney plaza, feringhi beach and even ayer itam.if i am not mistaken..hehe..honestly i am not penangs people. the park provides with outdoor gyms, even indoors, small kind of water park, cendana hill track, bendera hill track for hikers, beautiful garden for relaxation and small field...marvelous right!!so, just come over spend weekends here,even picnic also is great idea to do. just small advise, beware of the monkey!!don't fed them with food.