Tuesday, December 22, 2009

SARAWAK continued..I BUY

Salam semua..

As usual, when we went for a trip ,who else would like to deny this??
SHOPPING..that is the best word to describe,less or overlimit is depending on the persons budget..
For me?I have to consider many things and person who are involve in my life.But for instead, for sure I have to pamper myself first with every single thing that come out from my mind..hehe..YES..BOROS..Maybe, but i like to say this 'sentence 'Bukan selalu dan senang boleh datang, jadi bila lagi?'..hehe.In that case, I dont want to miss a thing..

My checklist::
1) pes laksa sarawak
2)ikan terubuk
3)kek lapis sarawak
4) kain batik pua
5) what else?????

let the picture speak for itself..

so, this is the result



Out from the list is an additional of several things..

1)gambir sarawak( dont think naughty)-this thing is origin from sarawak for curing tooth ache and what so ever but some people are giving bad thinking with this thing..
2)kain pasang corak batik sarawak klasik-cantik
3)key chain-for souvenir
4)kerongsang- a unic batu decorate,never see before
5) a flowery handbag
6) kuih tebaloi- origin from sarawak made from sago
7) sos lada hitam
8) gula-gula lada hitam
9)magnet-I bought 2, crocs design..hehe
10) a pair of shirt fro me and him
11) kuih jala-gift from our guide

worth???:secret..
actually there are several things more that i really want to buy but i am moneyless already..so that all..

adios..continue with A TRIP

wassalam

Monday, December 21, 2009

SARAWAK continued...MAKAN2 TIME

Salam semua..

Bersiaran kembali setelah sekian lama menyepikan diri ini.First sekali nak cerita pasal makan.So, di Sarawak apa yang best untuk dimakan?Saya dah buat list sebenarnya untuk makan apa di sana.

1st.Laksa sarawak( my peberett)
2nd.Nak try umai
3rd...xtahu

Post kali ini cerita pasal makanan dulu la ye. Kalau kat Sarawak ni sebenarnya konpius juga bab nak makan apa ni.. sebab orang sana kan banyak percampuran budaya.So muka pun tengok macam nak sama je.Tatau nak membezakan ini muslim ke, iban ke,bidayuh ke,cina atau indonesia.sama ja...Alhamdulillah cik din dan kawan dia jadi 'guider' berjalan dan makan kat sana.
Tapi kalau nak makan depan waterfront tu agak mahal la juga.Kami makan di kedai fast food je kalau malam2..Lebih elok makan di seberang sungai..lagi best..hehe


1.Inilah minuman istimewa spesel di SARAWAK namanya TEH C PENG SPECIAL.Nama ni memang agak unik sebab C membawa maksud 3. Ada 3 layer ye kawan, atas teh, kedua susu dan ketiga gula apong.Gula apong ni memang ada di sana sahaja.Memang spesel...wah terasa mcm nk minum je lagi..wahhhh




2.Kek lapis.Macam-macam jenis ada, yang kebanyakan jual di kedai-kedai depan water front tu biasanya tak tahan lama dan tak guna butter.Ada beberapa kedai je yang guna butter.Kalau nak beli, pastikan beli jenis butter.Kalau tak, memang tak tahan lama.


3.Sayur midin ( paku pakis merah)sedap ni...menjilat jari.. di sana, diorang banyak makan sayur ni sebab memang banyak sangat.Lagi halus dan kecil lagi mahal tu..kangkung dengan bayam diorg sik ada sangat ya..


4.Udang black pepper.Disebabkan di sana banyak lada hitam dan itu memang hasil bumi di sana.Jadi, inilah hasilnya.Orang MALAYA( Semenanjung dalam bahasa sana) tak banyak masak mcm ni..hehe



5.Ayam penyet..Kalau dekat Johor pun ada ni.Ni asal usul makanan jawa @ kalimantan kot.Nasi , ayam berempah yang dipnyekkan, sayur tempe dan kacang lepas tu ada sambal tumis.slurpp..dap dap


6.Ini namanya LINUT.Mengikut katanya SITI( guider kami) LINUT ni ada nama lain.lupa la.Tapi cara makan dia adalah dengan mencampurkan sambal dgn sagu.Memang pedas..hot hot


7.MEE KOLOK..Mee mcm maggi digoreng kicap dan dimakan bersama sup kosong dan sambal.Macam Mee Ayam Indonesia.


8.MEE LAKSA SARAWAK..wah,..sedap gila. Saya amat sukakan ini.Ini rasanya mmg original dari sana kot.Besar kan udang tu?RM6 satu mangkuk tapi memang puas hati.


9.SUGARBUN( ni nama kedai).Dulu masa kemasukan KFC, diorg ada KFC sendiri namanya SUGARBUN.



10.UMAI..nampak tak kat tepi ikan belah kiri macam ada sambal kan.UMAI ni macam kerabu je tapi tak dimasak..sedap je.Biasanya dihidangkan dengan menggunkan makanan laut la..


Makanan lain?hurm..xdapat nak makan MEE JAWA dengan AYAM dalam buluh..huhu..lain kali la kot..Wish can go there again next time...

Continued with I BUY post next...

wassalam

Wednesday, December 16, 2009

Dosa yang lebih besar dari berzina:wallahualam

Salam, before i proceed with the other post, just want to share thisstory...read it if u want,no force if not intrested..:)i just copy and paste.that is the easiest words

Subject: DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA

Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita
berjalan terhuyung-huyung. Pakaianya yang serba hitam
menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.
Kerudungnya menagkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa
hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang
bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu,
tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak
hidupnya. Dia melangkah terseret-seret mendekati kediaman
rumah Nabi Musa a.s.

Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan uluk salam.Maka
terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu
berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai
tatkala ia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar
Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya.

"Apakah dosamu wahai wanita ayu?" tanya Nabi Musa a.s. terkejut. "Saya
takut mengatakannya. "jawab wanita cantik. "Katakanlah jangan ragu-ragu!"
desak Nabi Musa.Maka perempuan itupun terpatah bercerita, "Saya... telah
berzina. "Kepala Nabi Musa terangkat,hatinya tersentak. Perempuan itu
meneruskan, "Dari perzinaan itu saya pun... lantas hamil. Setelah anak
itu lahir,langsung saya... cekik lehernya sampai... tewas," ucap wanita itu
seraya menangis sejadi-jadinya. Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka
berang ia mengherdik, "Perempuan bejad, enyah kamu dari sini! Agar siksa
Allah tidak jatuh ke dalam rumahku karena perbuatanmu. Pergi!"... teriak
Nabi Musa sambil memalingkan mata karena jijik.

P erempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur
luluh segera bangkit dan melangkah surut. Dia terantuk-antuk keluar dari
dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tak tahu
harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tak tahu mau dibawa kemana
lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana
pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya,
betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahwa sepeninggalnya, Malaikat
Jibril turun mendatangi Nabi Musa. Sang Ruhul Amin Jibril lalu bertanya,
"Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya?
Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya.

Nabi Musa terperanjat. "Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian
wanita pezina dan pembunuh itu?" Maka Nabi Musa dengan penuh rasa
ingin tahu bertanya kepada Jibril. "Betulkah ada dosa yang lebih
besar daripada perempuan yang nista itu?"

" Ada !" jawab Jibril dengan tegas. "Dosa apakah itu?" tanya Musa kian
penasaran." Orang yang meninggalkan sholat dengan sengaja dan tanpa
menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali
berzina" . Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil
wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Ia mengangkat tangan
dengan khusuk untuk memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan
tersebut.

Nabi Musa menyadari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan
sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat
bahwa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya.
Berarti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan
seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan
memerintah hamba-Nya. Sedang orang yang bertobat dan
menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh berarti masih mempunyai iman
di dadanya dan yakin bahwa Allah itu berada di jalan ketaatan
kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mau menerima kedatangannya.
(Dikutip dari buku 30 kisah teladan - KH Abdurrahman Arroisy

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan : Orang yang meninggalkan sholat lebih
besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Qur'an,
membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka'bah.

Dalam hadis yang lain disebutkan bahwa orang yang meninggalkan sholat
sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa
dalam neraka selama satu huqub.Satu huqub adalah delapan puluh tahun. Satu
tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari diakherat perbandingannya
adalah seribu tahun di dunia. Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita
pezina dan dua hadis Nabi, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan
timbul niat untuk melaksanakan kewajiban sholat dengan istiqomah.
(p/s ;saya pun pernah buat ni.takutnya..)

Tolong sebarkan kepada saudara-saudara kita yang belum mengetahui.

Wassalamu'alaikum wbt..

Dan hendaklah ada di antara kamu segolongan umat yang
menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada yang ma'ruf dan
mencegah dari yang munkar; merekalah orang-orang yang
beruntung. (QS. Ali Imran 104:105)

"Qul, Amantu bil-Lahi, tsumnas-taqim" Katakanlah! Aku
percaya kepada Allah dan kemudian pegang teguhlah pendirian
itu.
************ ********* ********* ********* ********* ********* ********* ********* *****
Cuba korang bayangkan, dah ler buat zina tanpa rasa bersalah kat Tuhan,
tak bertaubat, pastu tak solat..brape besar dia punya dosa??

Bertaubatlah. ..kita manusia x lepas dr kesilapan..iman tunggang terbalik, biasa lar tu..
Solatlah ikut waktu...solat yg ikhlas dan khusyuk mencegah dr kemungkaran. ..

Kerja adalah suatu ibadah tp solat juga merupakan ibadah...Mana letaknya keberkatan dalam kerja tanpa solat...

INGATLAH...JANJI ALLAH ITU BENAR

p/s:bukanlah moral cerita ini nak kata berzina tak salah, tapi nak katakan betapa besarnya makna solat atau sembahyang dalam hidup kita sebagai umat ISLAM.saya hanya mengingat2kan diri sendiri dan yang lain2..semoga kita beroleh keberkatan.AMIN..

Tuesday, December 15, 2009

Sarawak dan Seremban


Salam semua.Harap maaflah kerana tidak bisa menguploadkan gambardan menceritakan kenangan terindah rentetan daripada peristiwa di atas. Kerana kesibukan yang melampau tatkala akhir tahun tiba.Kalau orang bekerja dan dah berkeluarga mungkin akan mengerti.Namun dek kerana tidak mahu menghampakan perasaan sahabat yang mahu saya menceritakan juga pengalaman di tempat2 seperti di atas, harap bersabar ye.Akan ku ceritakan juga nanti..tungguuu..Saya sekarang ni sedang mengalami situasi untuk bertenang selepas 3 minggu berkursus. Nak letak gambar tp tak berkesempatan dek kerana kepenatan yang sangat..minta maaf ye..nanti ek.huuhu..


Tuesday, December 8, 2009

Kuching Part 1 6-11 Disember 2009



Salam siaran..

Jangan tukar channel nanti sik boleh baca...hehe..
Apa cerita?Alamak..belum basi kisah di Seremban dah masuk part 1 di Sarawak.
Pengumuman...Ini adalah kerja ye.Bukan trip yer.Harap maklum tapi macam biasalah bila dah sampai di tempat orang, so apa lagi.Sambil2lah kita ye.

Sekarang jam 955pm,harap maklum sini kena tambah setengah jam awal.Subuh pun awal..huarghh..esokla sambung..ngantuk la..enjoice the picture first..tomorrow will edit this post..

to be continued...

Friday, December 4, 2009

Seremban part 2


Salam all,

Today I am coming back to work but for only this day.Nothing much to do.Updating and doing everything that is left behing during my absent.As usual ,when december reach all the staffs in any sector include govt. and private need to submit their performance report.Here we call SKT and LPP. Actually I am not shy to admit that i have never get the score over than 90.Yes that is the truth..

Oklah.Kita kembali kepada kisah di seremban.Jadi ni adalah beberapa lagi snapshot yang berjaya diambil semasa di Seremban.Enjoice!!!
Selama 3 hari persidangan berlangsung ni, banyak output dan outcome yang diperolehi.Semangat, emosi dan luahan rasa semuanya disatukan dalam satu persidangan yang saya kira dapat memberi impak yang besar sekiranya semangat itu terus ada dalam setiap orang.Semangat ni...Selain daripada itu, kami dapat bertukar pendapat, berkenalan dan memahami setiap satu masalah yang dihadapi.
wassalam..sambungan part 3 akan menyusul





Thursday, December 3, 2009

Seminar @ Seremban part 1






Salam semua..


Saya bersiaran dari Seremban yer.Sekarang pukul 7.33 pagi...Macam saya kata haritu, saya kena outstation dalam 3 minggu ni.Sangat banyak perjalanan yang harus dilalui.Minggu depan pulak merentas Laut China Selatan pula ye.Itu jela yang sempat direntas.Yang lai2 tempat tidak berkesempatan la lagi.huhu

Jadi, mimggu ni daripada 1-4 Disember saya berada di Seremban ye..Untuk persidangan pegawai sains kebangsaan yg pertama..diulangi PEGAWAI SAINS..tujuan?untuk memartabatkan profesion kami la..Walaupun kami dalam bidang P& P??Bukan sepenuhnya Pro....fesional lah katakan kalau nak dibandingkan dengan lain sebab jawatan kami ni tak kritikal..so tak adalah elaun kritikal mcm prooofesional yang lain..semangat terlebih pulak makcik ni..hehe

Dalam pertemuan kali ni sepatutnya semua pegawai sains dari sektor perkhidmatan kerajaan kena terlibat la kan. Tapi kebanyakan yang datang 90% dari IPTA dan lain2 macam hospital, makmal kesihatan awam dan lain2.

Seminar kami dijalankan di KLANA RESORT.Tempat ni agak grand juga sebenarnya..hehe..Tapi takde peluang nk duduk situ..Anyway, our staying at CARLTON STAR HOTEL is good choice though it is not a 5 star but the room and the services keep us warmth and feel welcome.Hotel ni terletak bersebelahan perpustakaan awam di Seremban dan opposite dengan 'kolam' besar..wuhuhu

signing off...to be continued

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..