Posts

Showing posts from December, 2009

SARAWAK continued..I BUY

Image
Salam semua..

As usual, when we went for a trip ,who else would like to deny this??
SHOPPING..that is the best word to describe,less or overlimit is depending on the persons budget..
For me?I have to consider many things and person who are involve in my life.But for instead, for sure I have to pamper myself first with every single thing that come out from my mind..hehe..YES..BOROS..Maybe, but i like to say this 'sentence 'Bukan selalu dan senang boleh datang, jadi bila lagi?'..hehe.In that case, I dont want to miss a thing..

My checklist::
1) pes laksa sarawak
2)ikan terubuk
3)kek lapis sarawak
4) kain batik pua
5) what else?????

let the picture speak for itself..

so, this is the result



Out from the list is an additional of several things..

1)gambir sarawak( dont think naughty)-this thing is origin from sarawak for curing tooth ache and what so ever but some people are giving bad thinking with this thing..
2)kain pasang corak batik sarawak klasik-cantik
3)key chain-for souvenir
4)kerongsa…

SARAWAK continued...MAKAN2 TIME

Image
Salam semua..

Bersiaran kembali setelah sekian lama menyepikan diri ini.First sekali nak cerita pasal makan.So, di Sarawak apa yang best untuk dimakan?Saya dah buat list sebenarnya untuk makan apa di sana.

1st.Laksa sarawak( my peberett)
2nd.Nak try umai
3rd...xtahu

Post kali ini cerita pasal makanan dulu la ye. Kalau kat Sarawak ni sebenarnya konpius juga bab nak makan apa ni.. sebab orang sana kan banyak percampuran budaya.So muka pun tengok macam nak sama je.Tatau nak membezakan ini muslim ke, iban ke,bidayuh ke,cina atau indonesia.sama ja...Alhamdulillah cik din dan kawan dia jadi 'guider' berjalan dan makan kat sana.
Tapi kalau nak makan depan waterfront tu agak mahal la juga.Kami makan di kedai fast food je kalau malam2..Lebih elok makan di seberang sungai..lagi best..hehe


1.Inilah minuman istimewa spesel di SARAWAK namanya TEH C PENG SPECIAL.Nama ni memang agak unik sebab C membawa maksud 3. Ada 3 layer ye kawan, atas teh, kedua susu dan ketiga gula apong.Gula apong ni memang…

Dosa yang lebih besar dari berzina:wallahualam

Salam, before i proceed with the other post, just want to share thisstory...read it if u want,no force if not intrested..:)i just copy and paste.that is the easiest words

Subject: DOSA YANG LEBIH BESAR DARI BERZINA

Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita
berjalan terhuyung-huyung. Pakaianya yang serba hitam
menandakan bahwa ia berada dalam dukacita yang mencekam.
Kerudungnya menagkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa
hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang
bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu,
tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak
hidupnya. Dia melangkah terseret-seret mendekati kediaman
rumah Nabi Musa a.s.

Diketuknya pintu pelan-pelan sambil mengucapkan uluk salam.Maka
terdengarlah ucapan dari dalam "Silakan masuk". Perempuan cantik itu lalu
berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai
tatkala ia berkata, "Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar
Tuhan berkenan mengampuni dos…

Sarawak dan Seremban

Salam semua.Harap maaflah kerana tidak bisa menguploadkan gambardan menceritakan kenangan terindah rentetan daripada peristiwa di atas. Kerana kesibukan yang melampau tatkala akhir tahun tiba.Kalau orang bekerja dan dah berkeluarga mungkin akan mengerti.Namun dek kerana tidak mahu menghampakan perasaan sahabat yang mahu saya menceritakan juga pengalaman di tempat2 seperti di atas, harap bersabar ye.Akan ku ceritakan juga nanti..tungguuu..Saya sekarang ni sedang mengalami situasi untuk bertenang selepas 3 minggu berkursus. Nak letak gambar tp tak berkesempatan dek kerana kepenatan yang sangat..minta maaf ye..nanti ek.huuhu..


Kuching Part 1 6-11 Disember 2009

Image
Salam siaran..

Jangan tukar channel nanti sik boleh baca...hehe..
Apa cerita?Alamak..belum basi kisah di Seremban dah masuk part 1 di Sarawak.
Pengumuman...Ini adalah kerja ye.Bukan trip yer.Harap maklum tapi macam biasalah bila dah sampai di tempat orang, so apa lagi.Sambil2lah kita ye.

Sekarang jam 955pm,harap maklum sini kena tambah setengah jam awal.Subuh pun awal..huarghh..esokla sambung..ngantuk la..enjoice the picture first..tomorrow will edit this post..

to be continued...

Seremban part 2

Image
Salam all,
Today I am coming back to work but for only this day.Nothing much to do.Updating and doing everything that is left behing during my absent.As usual ,when december reach all the staffs in any sector include govt. and private need to submit their performance report.Here we call SKT and LPP. Actually I am not shy to admit that i have never get the score over than 90.Yes that is the truth..
Oklah.Kita kembali kepada kisah di seremban.Jadi ni adalah beberapa lagi snapshot yang berjaya diambil semasa di Seremban.Enjoice!!! Selama 3 hari persidangan berlangsung ni, banyak output dan outcome yang diperolehi.Semangat, emosi dan luahan rasa semuanya disatukan dalam satu persidangan yang saya kira dapat memberi impak yang besar sekiranya semangat itu terus ada dalam setiap orang.Semangat ni...Selain daripada itu, kami dapat bertukar pendapat, berkenalan dan memahami setiap satu masalah yang dihadapi. wassalam..sambungan part 3 akan menyusul





Seminar @ Seremban part 1

Image
Salam semua..


Saya bersiaran dari Seremban yer.Sekarang pukul 7.33 pagi...Macam saya kata haritu, saya kena outstation dalam 3 minggu ni.Sangat banyak perjalanan yang harus dilalui.Minggu depan pulak merentas Laut China Selatan pula ye.Itu jela yang sempat direntas.Yang lai2 tempat tidak berkesempatan la lagi.huhu

Jadi, mimggu ni daripada 1-4 Disember saya berada di Seremban ye..Untuk persidangan pegawai sains kebangsaan yg pertama..diulangi PEGAWAI SAINS..tujuan?untuk memartabatkan profesion kami la..Walaupun kami dalam bidang P& P??Bukan sepenuhnya Pro....fesional lah katakan kalau nak dibandingkan dengan lain sebab jawatan kami ni tak kritikal..so tak adalah elaun kritikal mcm prooofesional yang lain..semangat terlebih pulak makcik ni..hehe

Dalam pertemuan kali ni sepatutnya semua pegawai sains dari sektor perkhidmatan kerajaan kena terlibat la kan. Tapi kebanyakan yang datang 90% dari IPTA dan lain2 macam hospital, makmal kesihatan awam dan lain2.

Seminar kami dijalankan di KLANA …