Salam semua..
Bersiaran kembali setelah sekian lama menyepikan diri ini.First sekali nak cerita pasal makan.So, di Sarawak apa yang best untuk dimakan?Saya dah buat list sebenarnya untuk makan apa di sana.
1st.Laksa sarawak( my peberett)
2nd.Nak try umai
3rd...xtahu
Post kali ini cerita pasal makanan dulu la ye. Kalau kat Sarawak ni sebenarnya konpius juga bab nak makan apa ni.. sebab orang sana kan banyak percampuran budaya.So muka pun tengok macam nak sama je.Tatau nak membezakan ini muslim ke, iban ke,bidayuh ke,cina atau indonesia.sama ja...Alhamdulillah cik din dan kawan dia jadi 'guider' berjalan dan makan kat sana.
Tapi kalau nak makan depan waterfront tu agak mahal la juga.Kami makan di kedai fast food je kalau malam2..Lebih elok makan di seberang sungai..lagi best..hehe
1.Inilah minuman istimewa spesel di SARAWAK namanya TEH C PENG SPECIAL.Nama ni memang agak unik sebab C membawa maksud 3. Ada 3 layer ye kawan, atas teh, kedua susu dan ketiga gula apong.Gula apong ni memang ada di sana sahaja.Memang spesel...wah terasa mcm nk minum je lagi..wahhhh
2.Kek lapis.Macam-macam jenis ada, yang kebanyakan jual di kedai-kedai depan water front tu biasanya tak tahan lama dan tak guna butter.Ada beberapa kedai je yang guna butter.Kalau nak beli, pastikan beli jenis butter.Kalau tak, memang tak tahan lama.
3.Sayur midin ( paku pakis merah)sedap ni...menjilat jari.. di sana, diorang banyak makan sayur ni sebab memang banyak sangat.Lagi halus dan kecil lagi mahal tu..kangkung dengan bayam diorg sik ada sangat ya..
4.Udang black pepper.Disebabkan di sana banyak lada hitam dan itu memang hasil bumi di sana.Jadi, inilah hasilnya.Orang MALAYA( Semenanjung dalam bahasa sana) tak banyak masak mcm ni..hehe
5.Ayam penyet..Kalau dekat Johor pun ada ni.Ni asal usul makanan jawa @ kalimantan kot.Nasi , ayam berempah yang dipnyekkan, sayur tempe dan kacang lepas tu ada sambal tumis.slurpp..dap dap
6.Ini namanya LINUT.Mengikut katanya SITI( guider kami) LINUT ni ada nama lain.lupa la.Tapi cara makan dia adalah dengan mencampurkan sambal dgn sagu.Memang pedas..hot hot
7.MEE KOLOK..Mee mcm maggi digoreng kicap dan dimakan bersama sup kosong dan sambal.Macam Mee Ayam Indonesia.
8.MEE LAKSA SARAWAK..wah,..sedap gila. Saya amat sukakan ini.Ini rasanya mmg original dari sana kot.Besar kan udang tu?RM6 satu mangkuk tapi memang puas hati.
9.SUGARBUN( ni nama kedai).Dulu masa kemasukan KFC, diorg ada KFC sendiri namanya SUGARBUN.
10.UMAI..nampak tak kat tepi ikan belah kiri macam ada sambal kan.UMAI ni macam kerabu je tapi tak dimasak..sedap je.Biasanya dihidangkan dengan menggunkan makanan laut la..
Makanan lain?hurm..xdapat nak makan MEE JAWA dengan AYAM dalam buluh..huhu..lain kali la kot..Wish can go there again next time...
Continued with I BUY post next...
wassalam
Bersiaran kembali setelah sekian lama menyepikan diri ini.First sekali nak cerita pasal makan.So, di Sarawak apa yang best untuk dimakan?Saya dah buat list sebenarnya untuk makan apa di sana.
1st.Laksa sarawak( my peberett)
2nd.Nak try umai
3rd...xtahu
Post kali ini cerita pasal makanan dulu la ye. Kalau kat Sarawak ni sebenarnya konpius juga bab nak makan apa ni.. sebab orang sana kan banyak percampuran budaya.So muka pun tengok macam nak sama je.Tatau nak membezakan ini muslim ke, iban ke,bidayuh ke,cina atau indonesia.sama ja...Alhamdulillah cik din dan kawan dia jadi 'guider' berjalan dan makan kat sana.
Tapi kalau nak makan depan waterfront tu agak mahal la juga.Kami makan di kedai fast food je kalau malam2..Lebih elok makan di seberang sungai..lagi best..hehe
1.Inilah minuman istimewa spesel di SARAWAK namanya TEH C PENG SPECIAL.Nama ni memang agak unik sebab C membawa maksud 3. Ada 3 layer ye kawan, atas teh, kedua susu dan ketiga gula apong.Gula apong ni memang ada di sana sahaja.Memang spesel...wah terasa mcm nk minum je lagi..wahhhh
2.Kek lapis.Macam-macam jenis ada, yang kebanyakan jual di kedai-kedai depan water front tu biasanya tak tahan lama dan tak guna butter.Ada beberapa kedai je yang guna butter.Kalau nak beli, pastikan beli jenis butter.Kalau tak, memang tak tahan lama.
3.Sayur midin ( paku pakis merah)sedap ni...menjilat jari.. di sana, diorang banyak makan sayur ni sebab memang banyak sangat.Lagi halus dan kecil lagi mahal tu..kangkung dengan bayam diorg sik ada sangat ya..
4.Udang black pepper.Disebabkan di sana banyak lada hitam dan itu memang hasil bumi di sana.Jadi, inilah hasilnya.Orang MALAYA( Semenanjung dalam bahasa sana) tak banyak masak mcm ni..hehe
5.Ayam penyet..Kalau dekat Johor pun ada ni.Ni asal usul makanan jawa @ kalimantan kot.Nasi , ayam berempah yang dipnyekkan, sayur tempe dan kacang lepas tu ada sambal tumis.slurpp..dap dap
6.Ini namanya LINUT.Mengikut katanya SITI( guider kami) LINUT ni ada nama lain.lupa la.Tapi cara makan dia adalah dengan mencampurkan sambal dgn sagu.Memang pedas..hot hot
7.MEE KOLOK..Mee mcm maggi digoreng kicap dan dimakan bersama sup kosong dan sambal.Macam Mee Ayam Indonesia.
8.MEE LAKSA SARAWAK..wah,..sedap gila. Saya amat sukakan ini.Ini rasanya mmg original dari sana kot.Besar kan udang tu?RM6 satu mangkuk tapi memang puas hati.
9.SUGARBUN( ni nama kedai).Dulu masa kemasukan KFC, diorg ada KFC sendiri namanya SUGARBUN.
10.UMAI..nampak tak kat tepi ikan belah kiri macam ada sambal kan.UMAI ni macam kerabu je tapi tak dimasak..sedap je.Biasanya dihidangkan dengan menggunkan makanan laut la..
Makanan lain?hurm..xdapat nak makan MEE JAWA dengan AYAM dalam buluh..huhu..lain kali la kot..Wish can go there again next time...
Continued with I BUY post next...
wassalam
waaa..mmg dasyat la akak. X sangka semua ni ada.
ReplyDelete:D