Menatang ni kalau gigit bisa woo





Disuatu pagi

Hubby: Aduh sakitnya belakang ni pedih2..tukar cadar jelah mungkin cadar ni dah kotor.
Wifey: Aah la kenapa merah sangat tu?hama kot

Esoknya

Wifey; Aduh sakitnya kat belakang jugak,mcm kena hama jugak ni..( rasa mcm charlie sbb penah nampak sekor)
Hubby: Buh minyak gamat jela..
Wifey: Rasa mcm charlie dah ni sbb abg punya kesan merah merebak..


Aduh sapa kenal binatang ini?aku 1st time kenal masa dekat matriks kmpp di pongsu seribu..Charlie namanya..gelemer gituw..alkisah masa dekat matrix aku mmg xpernah kena geget..Tapi ada la kawan2 sekuliah kene benda ni..dan dia pi geget kat muka je..Dahla yg kenanya tu budak2 lawa..kesian..memilih betui binatang ni. Ada mitos mengatakan dr cakap2 member sekuliah kata yg geget tu Charlie jantan..hehe..wallahualam.

Masa belajar kat usm aku pernah kena bisa binatang ni masa nak exam 1st year. Habis belakang tengkuk aku kena bisa dia dan merebak hampir keseluruhan belakang badan. Housemate kata mgkin lebah sbb malam tu aku bunuh sekor lebah.Tapi for info, lebah akan serang balik org yg bunuh kawan dia.Takut...bangun pagi2 terus nampak kesan mcm kena gigit setitik. Esoknya merebak2 sampai berair .Lepas tu pecah merebak lagi dan gatal..aiyok..habih hitam kesan bisa bila kering..perit wooo..

Ni aku kena balik dkt rumah sewa baru ni..aduhla ..dahla kena geget kat (cannot mention)..huhu

Classification
Rove Beetle
Class : Insecta
Order : Coleoptera
Family : Staphylinidae
Species : Paederus fuscipes Curtis
Semut Semai, Semut Kayap, Charlie etc.

Kingdom Animalia (Animals)
Phylum Arthropoda (Arthropods)
Class Insecta (Insects)
Order Coleoptera (Beetles)
Suborder Polyphaga (Water, Rove, Scarab, Longhorn, Leaf and Snout Beetles)
Superfamily Staphylinoidea (Rove, Carrion and Fungus Beetles)
Family Staphylinidae (Rove Beetles)

The Rove beetle that is increasingly common in Malaysia. Their bodies contain the toxin paederin (hence Paederous dermatitis) that causes burns on human skin whenever they are crushed. Interestingly the beetles were used to burn off warts in the past. It starts off with some erythema/redness and then with patches of ulceration where the beetle has been crushed.
The haemolymph in the beetle’s entire body (except the wings) contains the most poisonous animal contact toxin in the world called ‘pederin’ (C24 H43 O9 N) named in 1953. It is 12 times more poisonous than cobra venom ! Dried and stored rove beetle for 8 years still retained it’s toxicity ! Contact collision with the beetle while travelling or sleeping, crushing it on the body or smearing with soiled fingers can cause conjunctivitis and severe dermatitis known as dermatitis linearis, paederus (rove beetle /staphylinidae) dermatitis, whiplash dermatitis etc. In September 2002 an epidemic of dermatitis linearis caused by rove beetles affected thousands of high rise flat dwellers and dormitory students in Penang, Malaysia.
Since the beetle is attracted to lights at night, switch off or minimise the lighting and close doors/ windows during the beetle epidemic. Use fine mosquito netting, aerosol insect spray, glue traps etc. Do not sit near lights, do not smash the beetle on the body, just blow it away ! If there is contact with the beetle, immediately wash the affected area with soap and water. Those who suffer severe skin reactions should seek medical attention.

Comments

  1. hehehe.. kat batang berjuntaiiii pun ader!!! dah la geget kat pergelangan tgn...kesan parut jadik cam org nk bunuh diri kelar tgn.. wahahaha..

    motif kene geget, sbb kurung kwn dier dalam cwn.. ekeke.

    ReplyDelete
  2. kat transkrian nie kak julie..
    adeh..xsah duk ckp la...
    masuk bilek air..die punye bnyk tuh,
    mcm semut duk beratuq nk balik sarang...
    fes month saya duk cni..
    muka, tgn, kaki..sume da merasa~

    ReplyDelete
  3. Huhuhu...mmg bahaya binatang ni
    aku pon penah kena masa kat kolej kat tepeng dulu
    sakit wooo...mcm kawah dh kat tangan aku masa kena
    dia merebak bila kita kenakan air..
    klu nk cepat baik jangan kena air...huuhuhu

    ReplyDelete
  4. huhuuh...kejam menatang ni..huhu..sabo jela..tp mgkin ada sebab disebaliknya..

    ReplyDelete
  5. kena gigit kat cannot mention..? hahaha.. adehh apola julz.. kena gi cari betnovate cream tu.. sapu ..

    ReplyDelete
  6. Lama tak jumpa binatang nih....rasanyer dulu kat uitm ader ....tapi sekarang tak tau ler...

    ReplyDelete
  7. oo...
    pernah kot tgk menatang nih. tapi..tak sepat dia gigit..aku bunuh dah dia. haha..

    ReplyDelete
  8. binatang ni plak datang menginap kat dada aku.
    tapi pas menginap, dia bunuh diri kat dalam baju aku(aku gie tenyeh sebenarnya sebab rasa ada bender bergerak2).

    Tomorrownyer, kat dada aku ada merah2 ala2 love bite gitu..aiyark...gatal beb.

    ReplyDelete

Post a Comment

Comment

Popular posts from this blog

Sharing Produk SimplySiti Terbaru untuk 2016

Check list keperluan ibu dan baby( newborns)

Mata kiri berdenyut, low blood pressure, low hemoglobin?