1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, May 26, 2011

Cerita Lovely Bones part1


Salam semua..


Sekarang tengah duk menggila update pasal movies aja kan? Sudah takdak kerja lain kah?Ada tapi sedang seronok nak bercerita pasal movies yang saya dah tengok lately.

Cerita lovely bones ni takde kaitan dengan movies yang sedang ditayangkan di pawagam pun. Movies ni dah lama tayang tapi saya tak pasti ada dekat Malaysia ke tak masa tu. Oklah, filem ni adaptasi daripada novel sebenarnya dan haritu ditayangkan dekat Channel HBO.Tapi cerita ni duk menusuk kalbu sangat dan meruntun jiwa dan sanubari.Tu yang semangat nak update tu.hehe

Kisah Novel
Susie Salmon dalam filem

Kisah novel ni tentang orang yang berpenyakit psikologi jenis fedofilia dan perogol bersiri yang ala2 kes nurin jazlin. Cerita ni mengisahkan Susie Salmon (Mangsa) yang dah mati kena rogol dan bunuh tapi roh dia macam terperangkap di antara alam hidup dan mati sebab dia rasa masih xbebas dengan apa yang berlaku pada dia semasa hidup. Jadi dia buat contact dengan keluarga dia untuk bagitau siapa yang bunuh dia.

Permulaan cerita ni menunjukkan keluarga Susie Salmon, adik perempuan dia, adik lelaki, mak dan ayah dia. Kiranya diorang ni hidup harmoni sehingga ada orang yang merobek kebahagiaan mereka. Ayah dia keje dekat lembaga kutip cukai ( ala2 lhdn),mak dia fulltime housewives.Dia juga ada seorang nenek yang kaki mabuk dan perangai macam pelik sikit.Susan berumur 14tahun masa tu. Ada satu plot menunjukkan Susie jatuh hati dengan senior dia yang bernama apa aku lupa tapi berbangsa Singh/India asal daripada London.

Susie ni hobi dia sangat suka tangkap gambar.Satu hari dia pergi ke kejiranan dia dengan mak dan ayahnya. Masa tu dia snap2 gambar mak dan ayah dia bersama jiran dia yang bernama dipanggil Mr Harvey si pembuat perabut kanak/rumah patung barbie doll.Selepas ternampak Susie di rumahnya haritu, Mr Harvey macam buat satu plan untuk jumpa/perangkap susie dengan menyiasat tempat laluan shortcut Susie balik rumah. Hari2 dia akan tunggu di situ.

Satu hari Susie bersemuka dengan senior yang dia minat tu,dia bg surat pada susie untuk ajak g dating. Masa perjalanan balik tu Susie balik lewat daripada adik dia.(Lindsey). Kemudian dia lalu di kawasan pintas ladang jagung yang Mr Harvey tanam perangkap tu. Mr harvey nampak Susie terus panggil untuk tunjukkan rumah di bawah ladang jagung tu. Susie taknak memula tapi bila dah pujuk dia nak masuk..Maka masuklah dalam rumah tu. So dalam rumah tu, Mr Harvey hiasa macam2 konon nak bagu Susie selesa la..Last2 dia paksa Susie minum air coke.Susie menolak.Lepas tu dia paksa jugak Susie minum. Kemudian lepas tu nafsu syaitan duk meresap dah dalam Mr harvey, dia tarik Susie.Lepas tu Susie lari keluar daripada situ sekuat hati dia..

bersambung

Thursday, May 19, 2011

Fast 5, Kongsi,Rio, Thor

Assalam semua..


Hambik ko, lama xbuat entry filem. Sekali aku buat 4 filem dan ada juga filem yang xingat ..semua ni ku tonton di panggung wayang. Masih berbaki beberapa lagi minggu ini.Iaitu nurkasih dengan pirates of carribean.

Biarpun dah ramai orang buat post/ entry tentang filem2 ni disebabkan saya bukanlah pengkritik filem Tetapi hanya orang biasa yang ingin berkongsi cerita. Minta maaf sebab lama sangat tak buat entry yang senonoh skek..hehe ok mari kita tengok apa saya komen pasal cerita ini..marii
RIO..

Bila baca ni jangan kata saya suka cite kartun ha...hehe tapi hakikat yang sebenarnya memang sangatlah menyukai cerita kartun tapi tak la semua kan..Ok cerita menceritakan tentang kisah burung macaw kaler biru yang dikatakan dah menjadi pupus sebab aktiviti penyeludupan burung dekat RIO de ja niero( betul ke ejaan ni?).Jadi watak utama cerita kartun ini adalah burung macaw kaler biru ini. Nama dia adalah Blu.Burung ni masa dalam perjalanan nak dihantar untuk dijual oleh smuggler telah terjatuh ke satu daerah di USA ( manhattan kot...) lupo dah..Dan Blu ni sangat manja dengan tuan dia yang ada kedai buku di sana. Pada suatu hari, ada seorang doktor haiwan daripada RIO telah datang untuk ajak Blu mating dengan seekor lagi burung macaw biru ni ( disebabkan katanya burung ni spesisnya dah pupus..ehehe) .Maka ikutlah pengembaraan Blu.. So far kita bagi dia 4.5 bintang..yeay..

THOR


Encik THOR? Dewa tukul besi masyarakat NORWAY yang amat degil, berlagak, bongkak adaptasi MARVEL..Biasala hero marvel.hehe..Nasiblah ngko hensem dan ada 6 pack ye encik THOR..hehehe..betul kamu mamaeesya THOR amat gagah dan ensem.Heroin dia si encik puteri AMIDALA yang glamour itu. Kisah dia tentang THOR yang kena buang ke bumi selepas dia buat hal dekat dunia dia. Tetapi ada konflik dalam dunia dia antara dia, ayahanda beliau dan adik beliau ( anak kepada penduduk bumi sejuk).. Tapi yang sedihnya dia telah terpisah dengan heroin filem ni sebab jambatan pelangi itu yang menyambungkan kepada alat untuk ke dunia lain terputus semasa berlawan dengan adik dia yang jahat itu..Sila tengok sendiri..4.5 star again.ngee


KONGSIFilem ini filem Malaysia ek..kita terus bagi 2.5 bintang jela..hehehe..Tengok dalam tv hebat benor.Saya rasa macam cite ni sama je dengan gangster kl.Depa dua pengarah ni tak habis nak bersaing noo..hehe

KOMEN: awat dia punya tengkorak macam tiru encik pirates/hairan den hehehe..


FAST 5

Oh encik Brian dan encik DON? kamu memang jadi fugitive dalam filem sekuel yang ni kan? Filem ke lima ni macam dah nak jadi action movies dah.Bab lumba melumba dah kureng. Sebenarnya xde la suka sangat cite lelumba ni.Tetapi kerana encik suami mengajak maka saya menonton..huarghh ngantuk.kita bagi 4.5 bintang sebabnya best..



Kesimpulan, bukan nak kasi down filem melayu. But then, need to strive lagi kot. Tapi cite merong mahawangsa memang best walau banyak sangat komen daripada pensejarah Malaysia...Bagilah peluang pada bakat besar.. MERONG 4 star..:)

Monday, May 9, 2011

ooo..inilah juliana yang suka membeli tu

termangu2 kerana tajuk di atas?hahaha...saya pembeli on9 tegar..sekali td ada mamat posmen delivery pos laju mai.aik aku tgok orang lain.dia kata apa, ooo inilah juliana yang suka beli tu.ahahaha..zasss sentap tersungkur depan tu..hehe



wassalam...