1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, May 26, 2011

Cerita Lovely Bones part1


Salam semua..


Sekarang tengah duk menggila update pasal movies aja kan? Sudah takdak kerja lain kah?Ada tapi sedang seronok nak bercerita pasal movies yang saya dah tengok lately.

Cerita lovely bones ni takde kaitan dengan movies yang sedang ditayangkan di pawagam pun. Movies ni dah lama tayang tapi saya tak pasti ada dekat Malaysia ke tak masa tu. Oklah, filem ni adaptasi daripada novel sebenarnya dan haritu ditayangkan dekat Channel HBO.Tapi cerita ni duk menusuk kalbu sangat dan meruntun jiwa dan sanubari.Tu yang semangat nak update tu.hehe

Kisah Novel
Susie Salmon dalam filem

Kisah novel ni tentang orang yang berpenyakit psikologi jenis fedofilia dan perogol bersiri yang ala2 kes nurin jazlin. Cerita ni mengisahkan Susie Salmon (Mangsa) yang dah mati kena rogol dan bunuh tapi roh dia macam terperangkap di antara alam hidup dan mati sebab dia rasa masih xbebas dengan apa yang berlaku pada dia semasa hidup. Jadi dia buat contact dengan keluarga dia untuk bagitau siapa yang bunuh dia.

Permulaan cerita ni menunjukkan keluarga Susie Salmon, adik perempuan dia, adik lelaki, mak dan ayah dia. Kiranya diorang ni hidup harmoni sehingga ada orang yang merobek kebahagiaan mereka. Ayah dia keje dekat lembaga kutip cukai ( ala2 lhdn),mak dia fulltime housewives.Dia juga ada seorang nenek yang kaki mabuk dan perangai macam pelik sikit.Susan berumur 14tahun masa tu. Ada satu plot menunjukkan Susie jatuh hati dengan senior dia yang bernama apa aku lupa tapi berbangsa Singh/India asal daripada London.

Susie ni hobi dia sangat suka tangkap gambar.Satu hari dia pergi ke kejiranan dia dengan mak dan ayahnya. Masa tu dia snap2 gambar mak dan ayah dia bersama jiran dia yang bernama dipanggil Mr Harvey si pembuat perabut kanak/rumah patung barbie doll.Selepas ternampak Susie di rumahnya haritu, Mr Harvey macam buat satu plan untuk jumpa/perangkap susie dengan menyiasat tempat laluan shortcut Susie balik rumah. Hari2 dia akan tunggu di situ.

Satu hari Susie bersemuka dengan senior yang dia minat tu,dia bg surat pada susie untuk ajak g dating. Masa perjalanan balik tu Susie balik lewat daripada adik dia.(Lindsey). Kemudian dia lalu di kawasan pintas ladang jagung yang Mr Harvey tanam perangkap tu. Mr harvey nampak Susie terus panggil untuk tunjukkan rumah di bawah ladang jagung tu. Susie taknak memula tapi bila dah pujuk dia nak masuk..Maka masuklah dalam rumah tu. So dalam rumah tu, Mr Harvey hiasa macam2 konon nak bagu Susie selesa la..Last2 dia paksa Susie minum air coke.Susie menolak.Lepas tu dia paksa jugak Susie minum. Kemudian lepas tu nafsu syaitan duk meresap dah dalam Mr harvey, dia tarik Susie.Lepas tu Susie lari keluar daripada situ sekuat hati dia..

bersambung

1 comment:

  1. nak tengok jugak, tapi masa tu ngantok sangat, tak larat nak tunggu...cerita dia macam menarik!

    ReplyDelete

Comment