1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, October 27, 2010

Gigiku patah di depan 1

Salam semua...

Aduyai sedihnya saya.Gigiku yang xberapa nak elok tu patah.Kenapa nak cerita?Ala...sebab nak berkongsi pengalaman dan mencari pengalaman .Tak begitu peah??hehehe.Takde kaitan dengan cerita di bawah....

Last week pada tanggal 23hb Oktober 2010,Sabtu saya paksa jugak encik suami ambik cuti sebab nak ke Perlis..hahaha.seronok walau duit gaji xmasuk ku redah juga..

Misi 1)

Ke kenduri skulmate masa sekolah rendah n menengah iaitu NOORHANA dan pasangannya.Gambar pun xsempat nak tepek ni sebab nak update jugak..Alhamdulillah sampai jugak ke kenduri walaupun jalan xberapa familiar.Tapi dengan bantuan OVIMAP..Berjaya jugak saya sampai ke destinasi yang dituju.hehe.Tahniah kerana berkahwin dengan orang UTARA.Sampai jugak aku ke kenduri hang no..Semoga berbahagia ke akhir hayat..aminnn


Misi 2)

Ke rumah sahabatku dan sahabat puan Tuti juga iaitu ke rumah Wahid(Puan Wahida).hehe.disebabkan ada GPS senang je cari rumah hang no.Tidak membuatkanku sesat lagi.Syiok rumah hang wahid.Sebab luas dari rumah aku. Dapat makan laksa wahid.Sorilah aku tak bertambah.Mesti hang kecik ati kan.Bibud plak xmakan pedas.Orang pahang kabor...BOYOK...hehehe...bagus jugak sebab elakkan kena bedah apendiks.Gambar?sat lepas ni upload.Singgah ingat nak lama tapi susahlah nak gosip2 bila laki2 kita duk ada.miahahahah..sensored..Maira pulak duk lentok sakan kat aku.Hehe..Ingat nak bawak ole2 kat dia pun aku xsempat.Adoila...Lain kali kita planned g Siam ek.Tunggu Maira dah lincah sikit..


Misi 3)

Udang sanggul...oh kawan2 ku .Saya tidak berjaya membawa balik udang itu.Ke merata2 tempat dah.Akhirnya hampa jua..Kepada Yazidlah akanku usulkan perkara ini nampaknya....


MISI:2 accomplish, 1 gagal..


Sambungan....Gigiku patah di depan 2

Wassalam

Thursday, October 21, 2010

de fertile de programe( france celup ,btui idak tanya tuti)..


ambik gambar ni dr sharetv.org


Salam...

Boringla duk wat ISO ni..Sementara waktu rehat yang menjelma ni mari saya coretkan.
Saya sangat suka menonton realiti TV walaupun kebaratanlah sangat selain rancangan masakan. Macam ANTM, Kardashian, Kimora dengan yang terutama Giulliana & Bill.Oh...di channel 711 ker E ek?lupa la.711 kot.Sampai encik suami pun terpaksa kena tengok disebabkan saya..alahai kesiannya dia.Ada channel sports pun duk jadi tunggui ja..hihi..

Dalam banyak2 rancangan ni yang paling sesuai ditonton bagi orang yang ada masalah macam saya ni citer Giulliana & Bill.Giulliana ni pengacara dekat E Channel US, Bill pulak pemenang Apprentice musim ke berapa I lupa, tapi la ni dia kerja sendiri sebagai motivator.

Tujuan saya bercerita ni, bukanlah nak mengagung2kan diorang.No no no.Macamlah kita belajar sains kan?Jadi disini saya nak berkongsi serba sedikit maklumat berguna daripada rancangan ni.

Apala yang menarik sangat?Ok...mereka ni dah kawin dah 3 tahun tapi masih xdapat anak.Makanya mereka ni start berusaha lepas 2tahun kawin kot. Jadi bermula episod penceritaan orang yang xdapat anak oleh mereka ni menjadi reality tv show.

Itulah yang teruja sangat. Daripada penceritaan tentang IUI sampaila diorang jalani IVF.Tapi rasanya diorang tak undergo hormon intake kot.Atau saya yang terlepas episod tu.Jadi, secara tak langsung dapatlah belajar serba sedikit proses yang berkaitan dengan usaha untuk mengandung.Prosedur IUI diorang tak berjaya.Lepas tu diorang undergo IVF.Sah pregnant untuk 6 bulan.Malangnya lepas tu baru2 ni gugur.Kesiannyala..

Petikan ayat dia , dia cakap, kami akan berusaha macamana pun nak dapatkan baby jugak..hurm...tahla usaha apa lg.kesian depa no..

so???

Sunday, October 17, 2010

Kereta VS Rumah?

Salam semua..
Pada malam tatkala mataku mengantuk membaca segala dokumen ISO.Inginku coretkan..hehe
Ini adalah akibat rentetan peristiwa belanjawan baru-baru ini. Apa pendapat kamu-kamu?
Saya memang fokus pada topik2 yang ada kaitan dengan hidup saya jela..
1) Pinjaman perumahan 100% pada yang berpendapatan 3000 ke bwh( ulang maksud, isi rumah ye...kalau suami kerja, isteri kerja makanya tambah dua2)..dan juga harga rumah di bawah 220k..harap dimaklumkan
2) Bantuan 500 pada hujung tahun ini- alhamdulillah walau xbanyak masih boleh membantu..
3) Tol tidak akan dinaikkan selama 5tahun..alhamdulillah bg saya dan hubby yang mengambil masa perjalanan 7 jam merentasi 3 lebuhraya termasuklah PLUS, KARAK dan LPT.Legalah sikit.(Harap-harap minyak taklah naik ye...hehe)
Bercakap pasal perkara di atas.Mana lebih penting?rumah atau kereta? Saya kira kalau sapa2 yang baru bekerja mestilah fikir kereta ye x?Tapi bagi yang baru-baru bekerja macam saya dulu2 takkan fikir nak beli kereta yang mewah2..Apa yang ada dalam kepala? semua kereta yang mampu milik macam viva ker, kelisa ( masa dulu), kancil ( ms dulu), myvi ( oh sedikit mahal rasanya..hehe) dan saga ( sekarang)...
RUMAH
huh masa mula-mula kerja ayah saya pernah tanya.
" Apa kata beli saja rumah kat bertam tu.Boleh sewakan pada orang"
"Er...tanaklah beli lagi rumah, awal je rasanya"
Betapa pendeknya fikiran waktu muda2 dulu. Biasalah orang muda tak fikir panjang, apa yang dia tahu mudah+ cepat. Inilah akibatnya. Kalaulah masa boleh diputar kembali.Tapi tak mungkin melainkan wujud mesin memutarkan masa.hehe
Sekarang? Bila dah ada keluarga sendiri .Anak je tak ada. Barulah terbuka minda mata seluas2nya pasal rumahtangga yang nak didiami.Itu normallahkan? Proses pembelian rumah ni memang rumit kalau dengan pinjaman kerajaan sebab ada lebih daripada 20 dokumen yang perlu dikepilkan bersama. Kalau ada kurang salah satu habisla.Jangkamasa? memanga lama. Dalam 6 bulan.TETAPI....harus diingat disini, bayarannya tetap dan 100% juga.Cuma perlu disediakan 10% pada awalnya.Kemudian barulah dibayar semula pada kita.JANGAN!!! beli daripada orang perantaraan. Itulah masalah kami sekarang ni.Orang perantaraan yang duk sibuk.sabar jela...huhuhu..Doakan semoga semuanya berjalan lancar ye..
Kenapa rumah ni?
1) kawasan best
2) dah kenal ramai jiran
3) dekat dengan tempat kerja dan tempat2 lain..
Walaupun terdapat beberapa komen yang dilontarkan seperti ruang tamu sempit, takde kolam, tinggi banyak habuk, ruang tamu susah nak kemas dan bersegi.helo...sempit ke?850 sqft, 3 bilik, 2 bilik air. Yang komen banyak tu ada rumah ke?hehehe..opss..Mana nak cari rumah murah sekarang?lagi tunggu lagi mahal.Bukanlah kami main pilih sahaja. Tapi berdasarkan beberapa faktor.Buat masa sekarang, inilah yang terbaik mengikut kemampuan.
KERETA?
Er.susut nilai.Ulang siaran susut nilai.Ulang siaran susut nilai.Biarlah orang kata engineer dengan pegawai pun pakai kete saga. Saya pernah dengar ayat ni:
30 ribu? nak beli saga pun xboleh.Helo....kereta saga ni teruk sangat ke?Ramai je orang pakai pun.Yela diakui kereta saga jeeee..tak apa. Apalah sangat jika nak dibandingkan dengan kereta jenama B,M, H , T dan yang seangakatan.
Apa yang ada dengan kereta?Nak menunjuk?Oh nooo..Tidak.Bergantung pada orang lah jugak.Kalau dilihat2 di sekitar Penang ni, wah kereta dia cantiknya. Rumah?hehe..rumah f**t je.Yang bilik dua tu.Yang tandas satu tu. Bila nak bayar roadtax, alamak..Tak cukup duitla.Sanggup bertahan sana sini tak menikmati hidup keranamu kereta idamanku.huhu.Mereka berkata alah...sibuklah biarlah mereka.Ye saya biar je.hehe
Just nak share, akibat kemalangan saya tempoh hari,kereta kesayanganku walaupun kelisa kecik tu habis total lost.Habislah pelaburan selama 4tahun yang disangkakan berpanjangan.Lagi kena tambah duit nak tampung kos tutup akaun adala. ha...melainkan kereta tu akan selamat kalau diinsuranskan untuk semua , means satu body kereta.Biasa kalau insured semua ni untuk kereta2 mahal macam jenama M,T, B,H dan seangkatan.
Jadi kawan2...tepuk bank, tanya duit..kereta atau rumah?
wassalam n gudnite

Monday, October 11, 2010

BEN 10 10 10...hehehe..

6-15-2...setelah disusun ..hehe

masa ni tipah n famili mai..seronok tgok gelagat balkis..hehe

cosmate lama duk2 berjumpa..walau sesaat tapi indah..hehe


si maira anak wahid..sori gegar2

ni meja makan yang belum siap arrange...
view dr rumah kami...hehe

Salam siaran di hari isnin..Seronokkan. xlama lagi nak masuk 2011?seronok ke?hehe


Apa cerita?Semalam saya ada buat makan2 panggil kawan2 yang mana sempat( yang rasa nak jemput akan mai..hehehe)..Tak adalah. Niat memang nak panggil kalau boleh seramai yang mungkin tapi sebab tengok keadaan rumah dan ekonomi.Kami jemput mana2 yang berkenaan jela.Minta maaf kepada yang tidak dijemput.Lain kali ada rezeki ada masa saya jemput yang lain2..

Menu pada hari semalam LAKSA SARAWAK dgn PULUT KUNING. Sorilah saya memang xmasak semua.hehe. Laksa je yang dimasak..Yang pulut tu order dengan kawan saya.Trimas Ju kerana minta tolong daripada makcik hang buatkan.Nanti aku bayo...payung hang pun duk tinggai kat rumah aku tu ha..hehe

Gambar? adalah beberapa yang sempat disnap semalam. Mana yang xsempat tu minta mahap la.Pasai tuan rumah penat n sibuk melayan tetamu sampai xsempat nak snap gambo..miahahahah..

Terima kasih kepada kawan2 hubby, geng2 opis, jiran2 dan kawan2 lama yang dah lama ku xjumpa iaitu Puan Wahid. Walaupun kita masing2 bukan duk jauh mana.Hang tungguuu aku mai Perlih noo..hehehe.Kepada abg ipar dan kak ipar juga xlupa nak diucapkan terima kasih..ehehe..rumah kami tinggi noo..melangit..

Kepada yang xdapat datang, yang aku paling nak marah si ART..dah sampai Penang pun duk segan mau mari..Macam2 alasan..cettt...hehe..Ada rezeki boleh buat lg na..Minta ampun mintak maaf kalau tuan rumah masak xsedap atau layanan tidak memuaskan..hehe..enjoice mana2 yang ada ni...Suka.....

Terima kasih kepada encik hubby yang telah menolong membasuh pinggan selepas saya terlena tido dengan sedapnya di kusyen itu..hehe


daaa....

Thursday, October 7, 2010

Kluk kluk kluk....hahaha..piru piru piru

ihsan gambar daripada pkukmweb.ukm.my

Salam..

Sapa kenai ayam ni?
hahaha...manalah saya nak tahu ayam piru ni adalah ayam belanda..Orang belah utara duk panggei ayam piru.Manalah kami tau nama ayam belanda di uatara depa panggei ayam piru.Masa 1st time dengar nama ayam piru ni dekat Bertam. Masatu saya tengah ada games Lawn Bowls..

Diorang kata Azhar iaitu team kami meniaga ayam piru.Dalam kepala ni kalau diimbas discan tak pernah didengar perkataan ni selama duduk Penang dah nak masuk 10tahun ni. Dalam kepala di pikir, ayam ni warna biru ker?Isk ker species ayam yang tak ada kat tempat lain?duk gelak dalam hati.

Makanya malam itu si Azhar tu bawakla rendang ayam piru dengan pulut. Dalam tengah kusyuk menikmati makanan tu, diorang kata ayam piru.Pastu dengan muka 'confident' ( dengan izin)..tapi senyap-senyap tanya dekat Yani. Ayam Piru tu apa?Ayam Belanda la kak Juli..Aduh..Sorilah kami tatau, kami bukan orang sini.Cover je lebih..Pastu tanya hubby, apa ayam piru?ayam belanda la..itu pun tatau?Hala...mak kami bukan orang Kedah..ayah kami pun xpernah sebut.

Untuk pembelajaran harini buat orang-orang luar termasuklah kamu yer Bone aka Ashriq..Inilah AYAM PIRU( AYAM WARNA BIRU).haha

Ini bukan makanan pelik yang ko kata untuk orang pelik..Marvelous tadi makan Nasi Beriani Ayam Piru dan Rasam( ni tau dak apa?SOALAN UNTUK ORANG LUAR KAWASAN)...ini pun baru ku minum.Diorang kata air basuh tangan la...air basuh kaki la..haha..banyakla.Terimas kasih kepada art lab dan abg din lan yang bawa saya makan di Tajuddin Nasi Kandar di India Street..

Duk bau lagi ayam piru ni kat tangan...Gemukla...harini xleh makan nasik n berat2 da..forbidden( dengan izin)..


Wassalam...


Wednesday, October 6, 2010

1 tahun 6 bulan 1 minggu 1 hari

Salam semua...

Sebenarnya xde apa yg menarik dengan entry kali ini. Status di atas adalah usia perkahwinan kami.Seperti biasa, xde lain x bukan...entry ini adalah mengenai luahan hati tuan punya blog.Tiba-tiba harini rasa suram n kelam sikit..Macam biasalah sebab apa.Walaupun dah ada beberapa orang yang bosan dengan benda yg sama berulang kali disebut...Tuan punya hati xpernah bosan.Biasala, manusia selagi xdapat selagi itulah akan disebut2.Mungkin saya bukan manusia yang hebat dan sempurna.

Walaubagaimanapun, just nak sharela...benda yang dah dibuat sebenarnya yang xpernah saya beritahu semua pun pada famili...tp semua ni saya je yg buat.Hubby xbuat apa pun lagi dan berharap bila dia buat ujian itu, dia okla..

Period memang stabil tak pernah xdtg ke,atau apa pun..Berat BMI?stabil lg walau sedikit terlebih lemak..heheh.So far, xde apala yg pelik2.cyst ka...fibroid mmg xde...so?

1) Makan Biodex- 3bulan- dah stop
2) Pergi urut- 3 kali- dah stop
3) Jumpa doktor -dah 4 session
4) Makan Clomid- 2 bulan( skrg)

Just wait n see and pray for me..Duit?Usaha?Dah berkodi2 jugak duit yang habis.Kalau nak kata kawin 2 bulan berhempas pulas ...I think tak usaha lebih pun tu..Memang dah rezeki..hehe..

Nyanyian itu selalu sangat terngiang2 di telinga...
Makin lama makin kuat...
Si polan2 pun dah mengandung n dot dot..n si polan lagi
Ku diamkan saja...
Dalam hati...ohhh hanya TUHAN yang tahu..
Yang didepan mata semakin memboyot...
Tunggu masa..Walaupun mataku berbulu melihatnya..
Sabar...Sabar....Itu rezeki dia kata hati..
Kadang xrasa apa pun sebab dah lali..
Selalu ku pujuk hati agar sabar...igtlah TUHAN..ingatlah TUHAN..
Kaulah Insan Terpilih...
Kaulah Insan Yang Tabah..
Tatkala mereka menyanyi lagu itu di telingamu..
Itu rezeki mereka kataku...
...Ingat Tuhan...Ingat Tuhan..
Pasrah.................................
Sabar...

p/s:Luahan hati pada hari ini..

Sekian...