Wednesday, November 7, 2012

Cerita kelahiran kamu airis fatiha part 1

Assalamualaikum semua..

Saya baru je balik daripada hospital besar HOSHAS sebenarnya ni. Sebabnya baby ada prolong jaundice. Tapi cerita tu saya bekukan dulu sebab nak ceritakan pengalaman bersalin airis fatiha.

Saya akan cerita daripada minggu ke minggu .

28 minggu- masa check up dekat kkia ,position baby memang dah cephalic (normal).jadi, saya pun xdelah risau dah dan yakin kelahiran kamu nanti adalah secara normal.

35 minggu-  masa check up kali ini, ada mention dekat misi yang saya rasa senak perut.misi check baby, dia kata masih kepala di bawah.tapi dia minta refer pada doc bertugas. doc bertugas scan rupanya kepala dekat atas.doc bagi tarikh jumpa pakar dekat mh penang pada 19 okt 2012.

36,37 minggu- saya follow up scan dekat pearl maternity dan minta opinion doc situ.kedua2 scan baby masih kedudukan breech ( songsang).saya pun pening dan plan nak bersalin dekat pearl.

37 minggu- malam before balik kampung, pukul 9 mlm saya xrasa pergerakan baby.risau punya pasal, saya pergi dewan bersalin muslimah ( klinik penawar) untuk check up.check jantung baby normal.alhamdulillah.

13 oktober 2012- dah decide bersalin dekatt kampung dan xjadi bersalin dekat private sebab famili jauh kan? so bertolak balik ke kampung lah pada harini.siap h.pergi konvo adik dekat unisel, singgah rumah kakak tgok naura

13,14 oktober 2012- stay dekat jengka 19 dulu dalam 2 hari.

15 oktober 2012- follow up check up dekat kkia simpang songsang .5minit je dr kampung pun..buat check up, doc kata big baby dan confirm songsang. doc terus buat surat refer masuk hospital..terkejut saya waktu tu sebab tak prepare apa pun lg rasanya huhuh. confirm nak kena bedah ni....



sambung nanti eh?

p/s: tuti........berapa lama laki hg nk perap baju tu hehe....dah 2bulan dah nnt xdan ank aku nk pakai. nah alamat   ; pk 15, kg paya kechik, ulu bt 4, jln mentakab,28000 temerloh, pahang.

Sunday, October 21, 2012

16 oktober 2012 ,2.47 pm hoshas

Salam. Saya dh selamat melahirkan bayi perempuan pada tarikh ,waktu dan tempat seperti di atas secara pembedahan klasikal ceaserean.alhamdulillah :)

Wednesday, October 10, 2012

Perasaan seperti lori 1 tan..

Assalamualaikum..

 http://melayukini.net/2012/05/lori-kontena-konsep-menarik/

Harini ada perasaan seperti lori satu tan.ding dong ding dong...:P..pergerakan yang sangatt slow..berat dan terkedek2..huhuu terutama apabila mendaki bukit.Tapi lori dalam gambar dekat atas ni nampak macam agak macho kan?hehe


Friday, September 21, 2012

Naurah Sabihah in the house..

Assalamualaikum semua...

Ini adalah cucu ketiga pakcik mat not dengan makcik muna. Akhirnya dapat jugak seorang puteri.Opss ini anak kakak saya yer.Bukan anak saya.Anak saya belum lahir lagi.So, dibawah ni sebahagian info pasal budak tecit ini..

Naurah Sabihah : Bunga yang cantik :)
Tarikh lahir : 5 september 2012
Tempat Lahir: Hospital Temerloh
Berat: 2.8kg ( if not mistaken)

Saya tak dan lagi nak pergi menjenguk budak tecit ni.Takpe nanti balik raya haji insyaALLAH :)


Sunday, September 9, 2012

Busylah konon kan?haha

Assalamualaikum semua....

Masih Mood raya? wei rumah terbuka sangat banyak ok..Makan makan dan makan lagi?adoila...ops harus bersyukur dengan rezeki yang tuhan bagi betul x?open office lagi , open ,open open...Terima kasih pada yang sudi jemput.Even ada yang xdan nak pi punnn..

Berbalik pada tajuk posting..dalam tempoh xcukup dua bulan ni sebelum nak beranak, tetiba banyak benda yang nak dibuat.Serupa lepas bersalin tu xdan plak nak buat.hehe..

Berikut adalah checklist yang memang nak buat tapi tak terbuat2 oleh den:
1) Jual baju preloved( ada yang dah bagi orang pun tapi bila check masih berbaki..hehe).Katanya nak jual online tapi bila difikir balik ada masa ke nak pergi post barang?

2) Buat photobook @ scrapbook? ni dari dulu lagi memang duk pikir nak buat oleh sebab terlalu banyak digital photo yang tersimpan tapi tak print.Missed sangat old time bila guna filem gambar.Lepas tangkap gambar terus pergi 'cuci' dan simpan dalam album walau terkadang gambar tak cantik, tak jadi.Masih ada sentimentel value di situ.

3) Home make over- 2minggu lepas masa cuti hujung minggu habis dipunggah buang dan susun atur mana yg perlu masih tak tersusunjugak..tapi,  dah decide beli blind dekat nak buh dekat bilik sembahyang/bilik iron.Blind ?mahal sikitlah .Letak satu satu dulu mana yang mampu.

4)Buat bilik utk si kecik comel dalam perut .Bukanlah apa pun sgt, nak kemas2 bilik di tepi tu yang ada banyak perabut tak terpakai ,rak xterpakai, almari lama ,meja komputer.Ni nak punggah buh mana pun xtaulah.Ingat nak bagi pada abah bila rumah dekat kampung dah siap.Tapi rumah kat kampung tu belum siap lagi.

5) Basuh baju baby dan siapkan beg.Ini pun tak dan lagi, adei.Tapi barang hampir siap dah.Cuma ada sikit je lagi kot nak beli.Biasalah excited nak dapat anak kan, semua nak beli baru laa...hahaha.

6) Kemas barang2 bakery yang nak dilet go.Kena pencen dululah sekejap nampaknya, order pun xambik sgt dah.Cuma kadang2 kalau rajin rasa nak membelemuihnya diri dengan tepung buat jela dan bawah pi opis..

Oklah..daaaa.sat lagi nak pi makan lagi..( makan lagi????) adoi..

Wednesday, September 5, 2012

Dermalah dengan seikhlas hati.........

Pernahkah kita terfikir,

kalau nak derma tu, dengan hati yang tak ikhlas?

bagi saya, kalau sampai ada syarat2nya yang dikemukan.

contohnya baju.bukan kita tak tahu kalau nak bagi dekat orang kenalah bagi yang elok, baru, bukan lusuh.

Tapi kalau syarat dia nak baru semata-mata sedangkan kita dah kata yang baju tu masih elok.xpakai.tapi nampak ayat tu masih nak kata mcm tak elok( even xtengok lagi..) jadi tawar hati pulak nak derma n sedekah.

serupa macam kita niat baik, tapi orang nampak macam tak baik.

Wallahualam.just my 2 cents :)

Thursday, August 30, 2012

KELEBIHAN MEMILIKI ANAK PEREMPUAN

 Perkongsian daripadaku..:)

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud, “Sesiapa yang memiliki tiga anak perempuan, lalu dia bersabar dengan kerenah, kesusahan dan kesenangan mereka, nescaya Allah SWT akan memasukkannya ke dalam syurga dengan kelebihan rahmat-NYA untuk mereka.”

Seorang lelaki bertanya, “Juga untuk dua anak perempuan wahai Rasulullah?”
Sabda baginda, “Juga untuk dua anak perempuan.”
Seorang lelaki berkata, “atau untuk seorang wahai Rasulullah?”
Rasulullah SAW menjawab, “Juga untuk seorang.” (Hadis Riwayat Ahmad dan Al-Hakim)

Namun, riwayat ini diperluaskan juga kepada seseorang yang memelihara saudara perempuan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Tidak ada bagi sesiapa tiga orang anak perempuan ataupun tiga orang saudara perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka, melainkan Allah Taala akan memasukkan mereka ke syurga.” (Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Daripada Aisyah r.a., dari Rasulullah SAW baginda telah bersabda yang maksudnya, “Sesiapa yang diberati menanggung sesuatu urusan menjaga dan memelihara anak-anak perempuan, lalu ia menjaga dan memeliharanya dengan baik, nescaya mereka menjadi pelindung baginya daripada api neraka.” (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Tirmidzi)

Sesungguhnya perempuan atau wanita adalah makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan sesuatu bangsa terletak di tangan mereka. Daripada hadis-hadis di atas, dapat kita pelajari bahawa kedua ibu bapa wajib memberi perhatian terhadap anak-anak perempuan lantaran anak-anak perempuan merupakan aset penting yang menentukan sama ada ibu bapa mereka layak memasuki syurga atau terhumban ke dalam neraka disebabkan oleh mereka.

Rasulullah SAW pernah bersabda dalam hadis baginda yang bermaksud, “Takutlah kamu kepada Allah SWT dalam perkara-perkara yang berhubung dengan kaum wanita.” Ini bermaksud bahawa setiap ibu bapa dan yang bergelar suami hendaklah sentiasa mengawasi anak-anak perempuan dan isteri mereka agar sentiasa berpegang teguh dengan agama dan mematuhi perintah Allah SWT.

Pernahkah anda mendengar, kata orang tua, ?menjaga lembu sekandang adalah lebih mudah daripada menjaga anak perempuan seorang?? Kemungkinan ini ada benarnya apakala kita melihat ramai ibu bapa yang menjaga anak-anak mereka dengan hanya memberi tempat tinggal, makan dan minum semata-mata seperti menjaga dan memelihara binatang ternakan yang hanya bertujuan menggemukkan sahaja. Sedangkan pendidikan agama tidak diberi penekanan yang sepatutnya. Contohnya dalam perkara aurat dan pergaulan hingga akhirnya ramai perempuan atau wanita yang menjadi bahan fitnah dan terdedah dengan berbagai keburukan yang mencemarkan nama baik keluarga dan agama.

Sesungguhnya anak-anak yang diajar dengan didikan agama yang baik akan memberi faedah kepada ibubapanya semasa hidup dan selepas mati bahkan secara logiknya tiada ibubapa yang inginkan anak-anak mereka menjadi beban dan membawa kecelakaan kepada mereka di dunia apalagi di akhirat kelak.
Alangkah beruntungnya ibu bapa yang mempunyai anak perempuan, lalu mereka mendidik dengan penuh kesabaran dan kasih sayang. Mendidik anak perempuan sememangnya mencabar, tetapi cabaran yang besar itu jika dilakukan dengan kesungguhan serta tabah menghadapi kerenah mereka, Allah Taala dan Rasul-Nya telah menjanjikan balasan yang amat besar.

Nah! Masih tidak berbangga memiliki anak-anak perempuan?
Renung-renungkan!


COPY FROM  http://gotabligh.com/ilmu-zikir/kelebihan-memiliki-anak-perempuan.html

Thursday, August 16, 2012

Raya ke-4 bersama suami dan baby (dalam perut)


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,

Dikesempatan ini, saya nak mengucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri bersama yang tersayang.Maaf zahir dan batin juga diucapkan. Bagi yang jauh perjalanan untuk ke kampung halaman..Macam saya lah tu..hehe.semoga selamat pergi dan pulang.Berhati-hati di jalanraya.

Puasa?
Alhamdulillah hopefully xnak ada lubang lah kan sebab dah diberi peluang boleh bagi habiskan..hihi.

Baju raya?
Tahun ni xde mood sangat nak berbaju raya.Sebab kan perut membesar.Ada sehelai tu jela yang dah 2 bulan hantar dekat tailor dekat kampung.Memang daripada kecik sampai besar hantar dekat dia.Memang puas hati pakai baju yang dibuat.Alhamdulillah  baju kurung raya saya yang sepasang ibesar sedikit jadi taklah sendat di perut.:) Husband pulak xnak beli baju raya.Tah merajuk ke apa tah.heheeh takpa kita paksa jugak esok masa balik kampung :P.

Kuih Raya?
Persiapan tahun ni nak kata sederhana pun tak, membazir pun tak ( yeke?), dan buat sejenis je kuih raya itu pun on request iaitu choc chip.Tapi biskut tu memang akan duk kat rumah jela sebab buat satu round je Lagipun baru test resepi.hehe..tak berapa nak comei..
Lagipun diriku memang jual choc chip dengan cokelat tiap tahun.Alhamdulillah sambutan memberangsangkan walau untung takat 20%.Itulah rezeki yang dah tertulis.Terima kasih pada yang beli :).
Cuma yang nak bawak balik kampung jela berkodi2 kerepek terutama yang dibelah rumah mertua . Sampai melimpah ruah beg besar tu.Saya bawak balik ke kampung saya sikit je sebab famili raya kampung tok kedah harini..waaaa xaci..

Kasut raya? 
pakai kasut yg dibeli pada 2bulan lepas je..Lepas tu ada beli 2 jubah di saat2 akhir.gedebehlah pulak .Lepas raya kena alter untuk dijadikan pakaian kerja.huhu( kebanyakan baju dah sendat lorr)...


                                                        Zoe orange inspired maria elena..orenggg

                                                         beg fossil...oh cantiknya (^.^)
Beg raya?(perlu ke?) 
oh yess beli beg zoe orange dekat sometimes inspired by maria elena kaler yang sedondon dengan baju raya I.hehe.ehehem sebenar nak beli beg fossil yang imported tu tapi harganya agak mahal la.Takpala yang hampir serupa pun boleh ..Sebenarnya bukan beg raya sangat tapi dah kebetulan raya kan?hahaha

Duit raya?
Tukar duit raya baru 2minggu sebelum raya adalah disarankan.Lagi awal lagi bagus.Kalau seminggu sebelum raya habislah nak tukar pun tak cukup. Sarung angpau pun boleh habis..hehehe..

Kad raya?
 dapat 3 keping je daripada prudential, wah chan dengan perkin elmer.Daripada orang perseorangan takdak..:( sebab saya pun tak bagi dah nak tunggu orang bagi?xmalu..


Tudung raya? 
takde tudung raya tapi kebetulan beli masa raya.lagi? Beli dekat sini shawlbyvsnow.

Raya mana?
syhhh patutnya raya belah rumah saya, dah mak n abah nak raya kedah pulak..Sejak kahwin ni , kalau campur yang ni dah 3kali raya rumah mertua dulu .huhu ( macam jauh jee)..Mak n abah balik raya kedua.Harap sangat dapat makan kuah kacang mak yang sedap tu.Tahun lepas tak dapat makan  sepuasnya.Tahun ni kena kata mengidam la baru boleh dapat ( alasan..hahaha) dan kuah lontong dan rendang mak.:).Takpa lepas ni kita raya dua kali das semula..hehe lepas tu back to normal .Boleh encik husband?:P barulah adil dak gitu?heheheh..

oH rasanya masa raya nanti perutku akan menjadi tumpuan, sebolehnya nak sorok je perut dalam baju tu bg orang tak nampak.boleh gitu?:P

Oklah last but not least.SELAMAT HARI RAYA....


Wednesday, July 25, 2012

PUASA...AHLAN WA SAHLAN..YA RAMADHAN.


Banyak orang mengucapkan salam Ramadhan, tapi diriku yang sedikit lambat .Harini dah hari ke 5.Syukur sebab ada peluang lagi merasai nikmat berpuasa pada tahun ini.Tapi tahun ni lain sikit lah dengan berbadan dua nya.Hopefully dapat meneruskan puasa sampai habis..Amin..:) Harap sangat tak tinggal puasa. Kalau ikut dah lama tak pernah puasa penuh ( xbesa penuh pun.hehehe).

Saya saja nak cerita sikit pengalaman masa saya mula-mula berpuasa dulu masa kecik-keciklah kan.Tataulah pengalaman orang lain sama atau tak dengan saya.

Pengalaman berpuasa pertama: 
Saya mula puasa kalau diingatkan kembali masa tadika kot.Tapi puasa sekerat hari je.Lepas tu tak puasa dah.Lepas tu masa darjah satu dapat dalam sehari penuh je.Lain yang yang yok bak kata orang tue.Biasalah budak kecik.Puasa betul-betul senonoh sikit masa darjah 3 dapatlah dalam 20 hari lebih.Paling tak boleh lupa masatu, saya suka sangat berbuka dengan murtabak dan susu dan juga kuih 'lompat tikam'.Pergh ini memang menu terbaik yang kena ada waktu berbuka.( budak kecik yang demand ngada2).

Baru2 ni tengok banyak rancangan dalam tv dan pandangan beberapa orang tokoh tentang budak kecik yang berpuasa. Ada segelintir tokoh ni kata yang sepatutnya ajar anak sembahyang dulu barulah diajar berpuasa.Bila fikir balik betul jugak.Sembahyang tiang agama dan perkara yang selalu dilakukakan dalam rutin seharian.Kalau Puasa pulak, sekali setahun.Wallahualam.Apa-apapun pendidikan agama itu penting sedari daripada dalam rahim lagi.InsyaALLAH .:)

Menu berbuka?
Oh saya belum pergi bazaar Ramadhan lagi setakat dalam 5 hari ni.Setakat ni masih ada kerajinan lah untuk memasak :). Cuma husband jela ada pergi 2,3 kali dalam misi mencari murtabak sedap dan menetapi citarasa kami.Setakat ni murtabak duk ada belum lagi menepati.Rindu murtabak pakcik yang jual kat bazaar ramdhan di kampungku.Apa-apa pun, puasa belum separuh jalan, masih ada masa.hehe.Ker ada sapa nak bg suggestion murtabak terbaekk ( yg area penang sahaja laa.)akpe, misi belum habis lg.Lain2 , ada la beli air soya kat Gelugor (maneh yang amat!!!) dan ke restoran kapitan mencari nasi briyani( mengidam..huhu).alhamdulillah sedang meningkatkan usaha untuk mengurangkan pembaziran yang acap kali berlaku pada tahun-tahun sebelumnya..

Lain2
Lega sangat kalau nak pi tarawih  pergi surau dekat rumah je.Tak payah susah2 nak kalut cari parking dan tergesa-gesa lepas berbuka.Masih ada masa untuk berehat di sofa sebentar selepas berbuka lepas tu boleh turun je lah ke bawah..Kalau jalan kaki pun boleh tapi turun ikut tangga daripada tingkat 15.Mampu? saya xmampu.Bukan sebab perut yang boyot sahaja ditambah pula dengan perut yang penuh.hehe

Wassalam..
selamat berpuasa, beribadat, memperbaiki diri, dan jangan lupa berdoa pada waktu waktu afdal iaitu pada waktu berbuka dan bersahur .( kalau ada lg waktu lain sila bgtau saya,saya pun jahil ).Pesanan ni buat diri sendiri juga sebab saya pun manusia ,manusia kan asal daripada perkataan lupa.

Akhir sekali, jgn ponteng puasa ye semua :)


P/S:
Buat TUTI. aku sangat kesian kat hang kena posa 18 jam sehari...huhu kalau aku sure terbongkang dah.Sangat salute dengan ketabahan hang yang duk merantau jauh demi meneruskan cita-citamu ituerr..Wei lain kali mai Penang ka USM jangan sat-sat sangat tak pernah dan nak pi lunch sekali langsung..hush..

Monday, July 23, 2012

Check list keperluan ibu dan baby( newborns)

picture taken from here http://babyproductreviewszone.com/tag/free-baby-stuff/


 Assalamualaikum semua...
Ini semua checklist yang saya cedok daripada beberapa blog untuk ingatan dan tatapan diri sendiri.Juga boleh jadi reference untuk orang lain :)

Senarai yang perlu dibawa oleh bapa / suami (PENTING)

1. GL @ surat jaminan majikan@ kad insurans*
2. Kad merah ibu mengandung*
3. Kad pengenalan ibu dan bapa*
4. Duit*
5. Rekod kesihatan*


Keperluan bayi di hospital(PENTING)

1. Selimut dan tuala untuk bayi*
2. Beberapa helai kain lampin dan sapu tangan*
3. Beberapa helai pampers*
4. 3 - 4 helai pakaian baby*
5. Beberapa pasang sarung tangan dan kaki/mitten and booties*
6. topi baby / cover kepala baby*
7. Bedung/barut baby*
8. Alatan mandian baby*
9. Wet tissue- untuk lap baby*
10.Minyak telon*
11.Baby dipers *

*Keperluan ibu/mama di hospital ( PENTING)

1. Tuala
2. Barang mandian ( berus gigi ,ubat gigi, pencuci muka, bedak,losyen,syampu)
3. Beberapa pasang stokin
4. Selipar
5. Tuala wanita untuk wanita baru lepas bersalin,
6. Beberapa helai pakaian ibu( pakaian yang longgar)
7. Beberapa helai kain batik
8. Pakaian dalam yang bersesuaian dengan ibu (nursing bra untuk ibu menyusu)
9. sikat, bedak, getah rambut
10. Pum susu ibu, botol susu
11. Termos air panas, cawan, sudu, mangkuk
12. Minyak angin
13.Beg plastik
14.Makanan- biskut ,air,roti, kismis, kurma
15.Kamera
16.Telefon bimbit
17.Al-quran
18.Air zam zam/air selusuh 
19.Beberapa helai tudung instant/selendang( depends pada yang nak pakai tudung atau tak masa kat hospital, saya insyaALLAH)
20.Majalah


SELEPAS KELUAR HOSPITAL

 Berpantang (Untuk Ibu)
1 Jamu/Set Lepas Bersalin
2 Stokin
3 Baju Sejuk
4 Tungku
5 Selimut
6 Selipar
7 Buku/Majalah
8 Kain Batik
9 Bengkung/Barut
10 Maternity Pad/Pad Biasa
11 Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12 Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13 Minyak Angin/Urut
14 Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut,Roti)

Baby Gear ?
1 Baju- Lengan Pendek 8
2 Baju- Lengan Panjang 6
3 Romper 2
4 Seluar- Pendek 8
5 Seluar- Panjang 6
6 Sarung Tangan 5
7 Sarung kaki 5
8 Baby Bip 2
9 Sapu Tangan 3
10 Barut 10
11 Topi
* last updated: Ogos 2008

Diapering Bilangan
1 Napkin 1 pek
2 Lampin Pakai Buang 2 pek
3 Diaper Wipes 2 pek
4 Safety Pin
5 Changing Mat
6 Nappy Liner
7 Berus Lampin
8 Baldi Untuk Napkin
9 Beg Untuk Diapers
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi

Baby Care & Grooming
1 Bedak Bayi
2 Losyen Bayi
3 Minyak Bayi (Baby Oil)
4 Tisu
5 Sikat
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8 Nasal Aspirator (untuk selsema)
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11 Termometer
12 Vicks
13 Minyak Telon
14 Syringe for Medicine
15 Cotton Balls
* last updated: Ogos 2008

Nursering
1 Selimut
2 Bedding set
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)

Feeding
1 Botol saiz S 2
2 Puting Botol Susu 2
3 Bottle Sterilizer
4 Berus Pembersih Botol
5 Penyepit Botol
6 Sterilising Tablet
7 Nipple Cream
8 Nursing Pad Washable 2
9 Nursing Pad Disposal 1 kotak
10 Breast Pump
11 Nursing Pillow
12 Nursing Bra
13 Termos

Travelling
1 Beg Bayi
2 Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3 MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4 Infant Carrier

Bathing
1 Tuala
2 Besen Mandi
3 Syampu
4 Sabun Mandi
5 Span
6 Gayung

 Extra ( Ni di luar bidang semasa di hospital, selepas dah keluar hospital gamaknya ni..hehe)
1 Penyangkut Baju Berklip
2 Permainan Bermuzik (kalau ada orang bagi hadiah best juga ni..:P)
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Stroller / Jogger
6 Penyangkut Kecil (untuk sarungtangan + kaki)
7 Car seat
8 Album
9 Beg Bayi
10 Baby Sling
11 Nursing Cover
12 N ursing Clothes / Wear

Kalau tengok senarai tu semua memang banyakkan?pening kepala nak sediakan semua..hahaha tapi beli yg mana penting dulu lah kot.Jadi kalau ada sesiapa nak hadiahkan saya barang bayi silalah check senarai2 di atas.hahah poyos ok..:)

Yang dah dibeli adalah
1) 1 pasang romper berwarna putih
2) Mitten n booties warna kuning
3) Sepasang baju lengan pendek berwarna kuning
4) Topi
5) Baju baby girl kaler merah
6) Romper baby boy polo kaler biru



Jantina baby adalah biarlah rahsia sekian..( simpan rahsia sorang2 sampai selamat bersalin gamaknya)

Wassalam..semua ini dicedok dan dioleh daripada blog mereka...sekian terima kasih :)
http://ourdreamsoflife.blogspot.com/2010/05/senarai-keperluan-bayi-baru-lahir-dan.html
http://www.ciklaili.com/2011/08/checklist-barang-keperluan-bersalin-ibu.html
http://www.viruspadu.com/2009/04/senarai-keperluan-bayi-untuk-ibu.html


Tuesday, July 17, 2012

Desperate housewives


image taken from 
http://slouchingtowardsthatcham.com/2010/12/24/desperate-housewives-mid-season-7-review/
Assalamualaikum semua.

Kisah di atas bukan berkisar tentang hidup saya tetapi tentang drama yang saya ikuti sejak menjak beberapa tahun ni.Dah habis dah pun citer ni.Sebab tu saya nak cerita sikit.hehe..Entry blog pun dah lama tak tulis.Puan TUTI rindu nak baca.Banyak cerita nak tulis tapi tak sempat.Dengan busy kerjanya.Kadang2 balik rumah tu nak berehat je.Yela sejak pembawakan budak ni mood malas pulak nak menulis.Kalau dulu, nak je tulis selalu.

Kerja pun kadang teroverload.Ni pun ambik masa time rehat kejap buat karangan apa yang patut.Oklah cukup bebel..Jom baca pasal cerita ni.

Pada awalnya saya cukup xsuka dengan cerita ni. Nak tahu kenapa? masa awal2 keluar cerita ni my sister suka lah tengok dekat channel 8tv atau 711 starworld.Rasanya cerita bermula sekitar zaman masa saya 1st year dekat USM kot.Tahla xberapa nak ingat. Tapi saya tak suka cerita ni sebab banyak sangat scene 18sx.haha. serius betul banyak 'sangat' ok..Tapi kita boleh ambik pro dan kontra dia.

Desperate housewives ni berkisarkan kisah kejiranan dekat Wisteria Lane dekat negara Uncle Sam.Watak2 utama dalam drama ni adalah Bree Van De Kamp, Susan Mayer, Laynette Scavo dan Gabrielle Solis.Diorang ni memang kawan rapat la.Kisah masa Seasons 1 adalah selepas kematian Marie Allice. Suara background cerita ni daripada mula sampai habis memang suara Marie Allice ni la..

So, selepas kematian Marie Alice ni bermacam2 misteri lagi yang muncul dekat kawasan kejiranan diorang ni.Dengan kes skandalnya, perceraian, sabotaj la, kes bunuh dan macam2 lagi.Kalau kita tengok daripada season 1 sampai yang final ni.Macam2 perkara yang tak disangka timbul .

Walaupun banyak 'keburukan' cite ni dengan budaya barat yang peliknya , dengan kisah lesbian laa..gay la..yang itu memang xbaguihlah untuk diambil ikhtibar pun.Moral xdak.Tapi yang paling saya respect dengan cerita ni adalah semangat setia kawan..semangat kejiranan , tolong menolong yang tak pernah pudar.

Kalau kawan ni ada masalah, kawan ni akan back up dan tolong.Kalau nilai yang ni memang kita patut ambik ikhtibar daripada cerita ni.Cuma kadang kalau ada scene merapu meraban 18sx tu saya pun kadang cuba tutup mata ke, buat koje lain ke..ehhehehe..yang tu toksah ambik la..

Sekarang ni tengah duk cuba tengok balik dari season 1.Yela sebab saya tak tengok daripada mula kan? Daripada tajuk cerita ni mesti kita akan interpret, huish desperate sungguhhh..itu pandangan saya pada mulanya..oklah setakat ni lah post pada kali ni.bye bye bye..hehe

Thursday, July 12, 2012

Tuesday, July 3, 2012

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

1. Kesilapan pertama: Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2. Kesilapan kedua: Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3. Kesilapan ketiga: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak
* Tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak
* Terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka.

4. Kesilapan keempat: Menegur mereka secara negatif
* Mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah)
* Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain.

5. Kesilapan kelima: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual)
* Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani.

6. Kesilapan keenam: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak
* Sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a.: Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

7. Kesilapan ketujuh: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas
* Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati syarak bile berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi di hadapan anak-anak.

8. Kesilapan kelapan: Susunan rumahtangga yang tidak kemas
* Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh.

9. Kesilapan kesembilan: Kurang menghidupkan sunnah di rumah
* Seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi.

10. Kesilapan kesepuluh: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak
* Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu Sunnah.

11. Kesilapan kesebelas: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang
* Seperti para ulama’ dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktivi yang bersesuaian dengan akhlak Islam.

12. Kesilapan keduabelas: Berrtengkar di depan anak-anak
* Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibu bapanya.

13. Kesilapan ketigabelas: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke dalam rumah
* Samada dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang sedang membesar.

14. Kesilapan keempatbelas: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton
* Samada dari TV ataupun video. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangn dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak.

15. Kesilapan kelimabelas: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak
* Sebagai ibu bapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.
“Harta benda dan anak-anak kamu hanyalah menjadi ujian dan di sisi ALLAH ada pahala yang besar.”
(Al-Quran Surah At-Taghabun, 64:15)


Semoga kita semua ,bakal2 ibubapa dan ibubapa dapat mempraktikkan info berguna ini..dan buat diri saya juga..insyaALLAH

 

Thursday, June 21, 2012

Rojak ayammmm

Eh tetiba terasa nak makan royak ayam..

Yang sebenarnya saya ni xsuka sangat makan mee rojak ayam ni.Dekat Penang ni mana anderr rojak.Yang andernyer adalah pasemborrr...Pi lah makan kat padang kota tu..jangan tersembur balik sudah..hehe bukan sebab xsedap.Memang sedap tapi kut kena kapak plak dengan peniaga disitu..Mee rojak xdak ka? sini depa panggei Mee Pitchay..hehe..Nama tu semua orang utagha je hok panggei..

Meanwhile, mee rojak ayam ni popular dekat Kuantan ...Tah saya xpernah pergi kedai itu pun.Biasa beli dekat pasar malam yang ada dekat rumah je..

Maka, terpaksalah masak sendiri nampaknya ni.hehe..Resepi sudah jumpa.Kena buat sendirilah nampak gayanya pada hujung minggu ni.. Rupanya?Nanti kalau dah siap( kalau rajin) saya tepek resepi eh? :)

Sekian wassalam...


Monday, June 11, 2012

Half way to goo ..go go mama and baby..

Assalamualaikum..

Apakejadah update dengan title macam di atas..hehe

Dah separuh jalan lagi yer..Tak lama dah tu.sekarang dah masuk 5 bulan atau 20 weeks.Alhamdulillah syukur padamu ya ALLAH..Semoga baby pun dalam keadaan sihat walafiat hendaknya dalam perut ibunya ini.

Baby dah mula gerak2.Sebenarnya masa 17weeks dah rasa dah macam angin2 dalam perut.Tapi sekarang ? pergerakan dia semakin aktif :) Seronok dan gembira tak terhingga.Terutama bila ayah dia usik dia..Macam ada chemistry pulak kan..hehe.

Paling dia suka masa ayah dia usap dan bacakan surah yang 3 tu..al-fatihah, ayat kursi dan alam nashrah..

Tapi dapat detect time dah bila dia gerak. Pukul 5 petang mesti dia akan gerak.Macam sekarang ni pukul 6.27pm dia ada gerak jugak ni.Lasak yer kamu2 sebab ibu tengah tulis pasal kamu yer?hehe

Berat dah naik 6 kilo sepanjang mengandung..Ni baru 5 bulan.lagi 4.5 bulan? haiya..Tataulah ...mesti akan mencecah angka 70-an gitu..hehehe

Jantina? saya harap baby sihat , sempurna, cerdik dan pandai di dalam perut..

p/s: saya masih degil untuk minum anmum dengan jayanya dan makan kurma..hurmm..bilalah agaknya nak rajin2 ni..

daaa... :)

Friday, May 11, 2012

4 months already..

Alhamdulillah..

I am blessed with this miracle..Next week I will meet you at KKIA ok my baby?Can wait to look at you on that screen.To watch you move your hand, your leg and your heart beat.To see your small finger ,your everything.I just miss you a lot.

Ni namanya kemaruk..hehehe..I cant wait to feel you move.But now I really confirm that I am really a pregnant woman by looking at my belly.Bila tengok perut dah tak nampak kaki.Itulah indication yang saya ambil bila nak kata pregnant ke tak.Because all this while I am not sure by just looking at my belly.Hopefully my weight gain will not be that high.If not, minum air gula lah jawabnya..

Starting from this month kena amalkan baca surah al-fatihah, alam nashrah dengan ayat kursi .Ini adalah mengikut petua ustaz mengaji dekat masjid.Untuk katanya dapat melahirkan anak yang soleh, taat dan hormat pada ibu bapanya.InsyaALLAH..

So, today is friday.Selamat bercuti berhujung minggu je bubblies..

Wassalam.

Wednesday, May 9, 2012

Kereta vs Motor

Assalamualaikum semua..

Dugaan kami pada bulan ini adalah ketiadaan lagi satu kenderaan..Oh motor suamiku dicuri..Hilang lagi satu kenderaan kami.Kesian saya, suami dan baby.huhu.Motor kena curi di rumah kami sendiri.Kejadian adalah pada hari Jumaat sebelum cuti hari buruh yang lepas.Berkemungkinan terjadi diwaktu malam.Report polis sudah, management dan off course, tanya pak guard.Ternyata mereka seperti tidak tahu menahu atau buat tak tahu? wallahualam..InsyaALLAH insurans boleh claim.

Bila disurvey2, rupanya motor jenis ni memang diminati mat rempit rupanya.Ada yang cakap diorang curi.Lepas tu nak beli spare part xmampu maka dicuri motor lain dan buka habis motor tu dipasangnya dekat motor mereka.wallahualam saya tak tahu cerita ini benar atau tidak.Apapun malam itu, bersedihan jugalah saya mengenangkan nasib.Husband saya rileks dan xmampu nak sedih dah sebab ni dah kali ke-3.Dah lali..

foto taken from this website http://duniamoto.com/permotoran/kawasaki-ninja-krr-zx150/

Kisah motor ni, bila diberitahu pada rakan sekerja pasal motor ni tak de niat pun nak beli sebab menunjuk ke apa.Cuba teka harga motor ni bagi yang tak tahu..puluh ribu?? ternyata anda silap.RM9K yer..Motor LC kapcai  tu pun RM7-8K.Tujuan beli motor ni sebab husband saya kerja selalu outstation jauh2 makanya lebih selesa kalau naik motor yang berkuasa tinggi sedikit.Nak beli yang power giler cc 250 puluh ribu la kena ada kan?Kalau beli motor yang paling power pun takdelah harga beratus ribu macam kereta tu.Kira kalau motor kurang sikitlah harga nak banding kereta yang teramat power( Maaf xpandai komen banyak pasal motor, betulkan jika tersilap.)

Lagi satu masalah parking di rumah.Setiap resident hanya berkelayakan satu parking saja.Kalau parking dua kereta siaplah kena tampal.hehe.Lagi? keje tempat lain2 dan waktu bekerja berlainan .Husband masuk pukul 9-6.Saya normal la 8-5.Tempat kerja jauh.Maka adalah perlunya satu kenderaan setiap sorang..:)

 Rumahku Syurgaku.. Baiti Jannati..macam2lah halnya yer.Adakah itu petanda kami kena cari rumah lain? akan difikirkan.Kepingin jugak nak rumah atas tanah, ada laman, ada garage..Mampu ke?mampu?Dekat Pulau Pinang ni rumah atas tanah tiada yang semurah -murahnya dah.Semuanya kalau cantik2 tu half million kena ada yer.Kesian kami..

Mampu duduk di seberang pulau yang saya tengok boleh kata hari2 kawan saya duduk di sebelah sana mengeluh jem tanpa roti selalu.Katanya lah...Mampu ke kalau duduk atas tanah tahan dan bersedia dengan serangan haiwan perosak? seperti tikus? nyamuk? lalat? ( kalau jaga kebersihan insyaALLAH xde..)..Rumah yang sekarang ni orang kata punyalah dekat, kentut pun boleh dengar.

Dugaan...sekarang terpaksa datang kerja macam biasa,balik kerja paling lambat? Ko mampu ?hehe oh saya memang tak mampu.Dengan keadaan saya sekarang yang macamni.Surrender sudah...Biasa dulu kalau ada kereta, tengahari sure akan bersiar2 makan di luar bersama teman2.Sekarang mengharapkan rakan sekerja yang ada jela..hehe..Yang sorg lagi rakan sekerja pun menempuh dugaan sebab kereta beliau mengalami kemalangan.Rakan sekerja lagi sorang sudah berpindah ke tempat lain.Tinggallah mana yang ada.:)Rakan rapat lain tiada kenderaan, biasanya dengan saya juga.Oh sunyi sepi..bermadah plak :P..Rakan lain tiada ke?oh saya seorang yang pemalu katanya.Malu ker ego? ( ego pun ada sikit...hahahaha)...

Naiklah motor tumpang kawan yang bawak pergi kerja( tidak mendapat permisi . Maka haruslah mencari kenderaan baru.Tetapi harus bijak berbelanja dengan kehadiran orang baru ini.Alhamdulillah gaji 'gomen' naik sikit.Terima kasih kerajaan yang memerintah sekarang..( berbaur politik?)..Tak apalah kalau kerajaan baru lepas ni kasik up sikit lah dah komen banyak sangat prok prek prok prek kata yang sekarang mengampu lebih.hehe..Semoga encik suami naik pangkat jadi assistant manager tahun depan.InsyaALLAH rezeki baby .:)

Ini adalah list kereta yang sedang disurvey :)

KIA FORTE..RM70-90K
.
TOYOTA VIOS RM60-80K 
foto taken from http://www.toyota.com.my/vios/

Maaf saya tak tahu nak komen yang mana satu nak beli sebab saya bukan pakar permotoran atau kereta.hehe.Ini hanyalah impian sahaja.Kemampuan itu masih diletak di tangga teratas. Kalau tak mampu toksah nak berangan lebih, tapi tak salah rasanya berangan.Maybe model yang di atas tu diletakkan keutamaan yang pertama. :)InsyaALLAH kalau ada rezeki..

Untuk menutup kekurangan yang ada sekarang adalah berkemungkinan besar akan beli motor kapcai jela dulu...sekian..

'Bersusah susah dahulu, bersenang2 kemudian'akan pegang ayat di buat masa sekarang :)

p/s: masa eksiden dulu pun jalan kaki pergi kerja. Tapi sekarang tak tergamak sebab nak jaga keselamatan baby .

Sekian, wassalam

Wednesday, May 2, 2012

“Don’t Ignore People With Infertility – Do You See Me?”




Pinjam daripada eimma ..eimma pinjam daripada kekda..kekda pinjam dari alamat kat bawah ni ehhe.. 

Salam semua...

Saja post dekat blog 'umum' ni sebab nak bagi yang tak tahu menahu baca..Tapi in english la..nak translate kalu takes times skek..Silakan baca..:)

Pada pendapat saya, benda seperti 'infertility' ni adalah berdasarkan persepsi setiap orang. Ada orang yang mengalaminya seakan tidak mahu langsung berbincang atau bercakap mengenai perkara ini dengan orang lain.Mungkin takut hati sendiri dan orang lain terluka.So they opt not to show their feelings inside and just try to go on with their life as it is.Mungkin juga merasakan ianya terlalu 'privacy'.It is up to you.Tiada sesiapa yang memaksa anda.Setiap orang ada cara tersendiri.

But for me, I try to seek for the 'infertility' forum and people who is in the same shoes as me to disscuss , to talk and changes view.Sometimes we share tips.Walau kadang kala tips2 itu kita dah tahu dah cuba dah tak larat nak cuba. Tapi at least, we have other friends which is at the same shoes yang faham.Kadangkala, orang sekeliling memang takkan faham.Mereka kata golongan 'infertility' ni macam2..Oh out of topic already..hehe..This group of people called themselves as TTCians which means TRYING TO CONCEIVE.Saya harap bagi yang 'terbaca' jgn melatah.Sebab apa yang ditulis dibawah ni adalah sebahagian luahan rasa daripada blog di bawah ni.wassalam..:)


credit : joyinmyjourney


When I was talking with my four pregnant friends and you came up to us and said, “Aw!  Look at all the pregnant women!”  Did you see me?
When you, my good friend who was once in my shoes, listened to me time and again talk about the pain of my infertility, yet one day said, “I think you need a support group.”  Did you see I stopped calling you for support?
When you laughed about getting pregnant with your sixth child and said, “All he had to do was look at me!”  Did you see me force a smile and wish it were really that easy?
 
When I was standing around my five expectant friends, you took note of their pregnant state and then looked at me saying, “What are you doing here?  Wishful thinking?”  Did you see me quietly excuse myself so I could run to the bathroom and cry?
 
When we got together for ladies fellowships, did you see I didn’t say anything because the only topics of conversation that came up were your pregnancy stories?  “Just call me Fertile Myrtle!”  “I’m so ready for this morning sickness to be over.”  “Hubby ran to the store and got me ice cream at midnight!”  “I felt her kick for the first time!”  “I feel like a beached whale!”
When our group of friends went out to lunch, did you see how I felt excluded when all anyone could discuss were the latest and greatest books and blogs on parenting?
 
When you talk about how everyone is pregnant – “Don’t drink the water!”  Did you see me?  I’m not pregnant, but I want to be.
When you opened gifts at your baby shower, did you see me in the crowd, trying to share in your joy, all the while hoping I could be next?
 
When the mothers were asked to stand in church on Mother’s Day, did you see me – sitting – hoping not to burst into tears and not wanting anyone to feel sorry for me?
 
When all you posted on facebook were pictures of your ultrasounds, updates of your cravings, photos of your pregnant belly month by month, posts of registering at Babies R Us, doctor visits, and Baby Center, did you see I am one of your “facebook” friends?  Did you see I had to limit your updates?
When God finally blessed you with a baby after your struggle with infertility, did you, of all people, see me?
If you do see me…
Don’t ignore me.  To ignore is not to know.  Don’t refuse to take notice of me and my infertility.
 
Think before you speak, if you must speak at all.
Don’t isolate me.  Try to imagine what it could be like if you were in my place and what you would want someone to say.
Remember I confided in you because I thought you were my friend.
Don’t dismiss my infertility – I may be in the minority, but I still have feelings.
 
Take a moment in private to tell me you hope I am next.
Don’t make mindless comments about your ability or my inability to get pregnant.
 
Write a heartfelt note to encourage me not to give up hope.
Think about excluding me from your baby posts so I won’t have to limit your updates.  Or try to understand if I don’t “like” or comment on them.
Don’t disengage me from conversation – take notice there are many interesting things to talk about in addition to pregnancy and babies.
Let me know you are praying for me – and then pray for me.
 
Don’t pretend that I have never talked to you about my struggle.  I made myself vulnerable sharing that with you.  Can you show balance while rejoicing in your pregnant/mommy state but also by being mindful of my infertility?
 
Consider that even if you don’t know I am struggling with infertility, there’s a good chance I am.
 
Walau dah berjaya, saya sangat2 bertuah dan berbangga kerana pernah mengenali anda semua..thanks u guys for the support :)

Friday, April 20, 2012

appointment -18april

hURM...

Siap sudah appointment 2 hari lepas.So far so good ..berat naik 1.8kg ..Haha drop daripada 3 kg jadi 1.8kg maybe sebab semangat menyibukkan diri dengan mengemas rumah pada weekend lepas.lega..

Tapi blood pressure turun sikit, 90/60 dan darah count 12 lagi..Hopefully takde masalah apalah lepas ni.Patutlah 2,3 hari sebelum ni asik rasa nak pitam je.huhu rupanya tekanan darah rendah?adei..

Tapi yang xpuas hati sebab tak dapat scannnnnnnnnnnnnn...punyalah ramai orang kat kkia..adoyaii..Masa pergi tu puan ita pun ada sama .Dia xlama dah lagi 2-3 minggu nak keluar dah budak tecit itu.hehe hopefully dapatlah p tengok nanti second junior dia :).

Harini buat appointment dengan pearl.Ok siap sedia duit yer.Bukan apa nak scan ni pasal nak check baby sehat ker dan rindu nak tengok dia.heheh.Hubby kata toksah duk rindu rindu sangat,esok dia keluar tengoklah puas2..katanya..

Saya bukan apa, duk pikior awat perut duk tak naik2 lagi ni.Lemak di lengan, kaki semua duk mengembung terlebih2 ja.Hopefully harini jumpa doc semuanya baik2 saja.:)

Friday, April 13, 2012

Its 3month ..i am confused 3 months .is it in 2nd trim already?haha

Assalamualaikum semua..

Harini dah 3 bulan@ 12 weeks.alhamdulillah..Rasanya macam lambat masa berlalu.Adakah kerana kurang aktiviti?atau saya memang seorang yang pemalas..asik2 kalau balik kerja main draw something..tu jela keje aku ni ha sejak pregnant..Kalau masak itu toksah kata la.Rasa boleh kira berapa kali seminggu.Masak air jela yang ku rajin.hahaha..

Makan? MasyaALLAH semalam timbang berat bukan main naik 2.5 kg.Boleh kata kalau genap tu 3 kiloo la...oh myyy.hurm mungkin tabiat pemakanan yang sesuka hati kot.Haritu masa 7 minggu duk payau2 xlalu.Sekarang bukan main lagi semua duk mengidam.Rasanya pasal duk gila sangat makan benda2 manis kot ni.Pastu xpantang air ais.Kalau dulu mana main air ais sangat.Sekarang air ais bukan main.Nasi pulak kalau dulu separuh nasi kat pinggan tu ha.Lani kasik normal.Tapi nak kata kuat sangat makan tu idok ler.Ker sebab makan b complex?hahaha

Sejak masuk 12weeks ni kepala asik sakit je bila mai pukul 11.Tatau kenapa..Tapi dalam 2 hari ni memang makan pagi tu makan oat dgn susu je..Susu memang consume daripada fresh milk tu la.Anmum materna yang sekepuk baru beli tu sempat bancuh 2,3 kali je.Kalau bancuh pun xboleh portion 4sudu sbb rasa kesusuan yang amat pekat.heheh

Oklah..Next week nak g appointment kat KKIA.Hopefully xkena minum ayor gula la...ah sudah..huhu Makanya saya terpaksa mengisytiharkan tempoh berkurung makanan maneh2.huhuhu

Friday, April 6, 2012

Its has been more than 7 years

More than 7 years working at the same place without any achievements?

What do you expect from yourself ?From your superior?

Are you jealous of your colleagues ?Your friends?Do you feel weird?

Yes I AM..I feels so been left behind?Maybe I just did not perform well enough?

Well one of the big boss mentioning my name as the one who keep updating my fb status all day long..

I have limited the time to actively updating the fb status, but she never knew that there is also person who open fb everytime they come to work but never post anything.Did you notice this?But this kind of people always actively open the window and read other people status but they never comment anything or post anything.did u notice?no..But me? I am not actively open the window all day during work,only once for awhile.forget about this, this is just going to make me membebel lagi..

She have been curious about this but never spoken to me directly, only through my boss..

Why? No need to explain this..

Is this 'achievement' so important? YES...I think,not about the reward or the money

,but eventually this is about how you have been appreciated all this while by your boss..

Ok, stop mumbling around..This will make thing getting worst.

After all this while, this is just not enough right?Or is it something wrong with me ?

Am I the worst worker in the organization? AM I?Should ask this directly during evaluation time at the end of the year..

Just ignore this post if you are not agree with me .Thanks..I think i need a meditation for a while

and think.

I guess , I will stop thinking about this for a year until the time has come again.And when the time has come I will start asking again to myself.Why?why? still didn't get the answer yet until now.Maybe I just need to wait until 10 years then I will write again about this.Then 20 years..who knows?

Thursday, March 29, 2012

Banyak Perkara

Assalamualaikum...

Perkara 1: Selamat hari Anniversary ke 3 buat saya dan suami ( dengan nada ucapan buat diri sendiri)

Perkara 2: 10 weeks sudah..alhamdulillah..2 weeks utk habis 1st trim.Cepatlah xsabar nak skodeng budak kecik dalam perut.18hb april ni kita g skodeng ek..

Perkara 3: Bye bye krabi..hurmm xpala next time :)

Perkara 4: Celebr8 anniversary secara mengejut di CH..kalau org dengor CH? asik CH? xde tempat lain ka? ah sudah.hehehe

Keadaan:
Sakit belakang dan sakit kaki, padahal perut bukan besar lagi. Lemak je berlebihan di keseluruhan badan.hahah macam apa je..huhuh

Lepas pergi CH hrtu ada sakit perut sikit , belakang sikit, aktiviti kena bataskan la( tp saya ni degil)..

Makan..dah ok dah, kepayauan dan kepahitan mulut telah berkuranagan...pun dah mula masak di rumah walau xsampai 7 kali seminggu tapi oklah kan?

Kain baju kurung dah ketat..adei,,so terpaksa bukak kancing..boleh begitu? baru 2 bulan.isk isk takut kena diabetis darah tinggi je nnt..

sekian untuk masa sekarang..bye bye bye

Monday, March 12, 2012

1st appointment kkia

Assalamualaikum semua...

Saja nak share lagi harini..:)

Selesai Appointment KKIA Sg dua yang ambik masa 3 jam lebih harini legaa akhirnya dah register..Haha normallah tu kan 1st time datang buka buku baru.Sepatutnya aku bawak buku lama tu tapi tah kemana ku campakkan buku lama tu.Jadi kenalah ambik darah dan interview alamat dan maklumat peribadi sekali lagi..

Bagi yang belum pernah buka buku merah tu, actually nak buat buku merah ibu ni kena tengok alamat la.Bila kita pergi ke KKIA soalan pertama dia akan tanya, alamat? So sebelum pandai2 pergi tu lebih baiklah bertanya pada yang pakar i.e. ibu2 yang dah pernah mengandung .Lepas tu call jela KKIA yang terdekat dengan rumah ( make sure yang betul). Nanti kalau tak 'confirm'kan KKIA yang sepatutnya karang payah plak dan make sure jugak hari dan masa yang sesuai.

Kalau dekat KKIA SG dua tu hari isnin dan rabu la..Lepas ni taknak datang pagi dah..hehe buat penat je.So mengikut kata puan ita, digalakkan datang petang la.Sebelum dia beranak ni ada kemungkinan jumpa kot nooo?kihkih..

So berikut adalah flow bagi yang baru buka buku(KKIA sg dua jela..yang lain saya tatau tapi maybe hampir samalah kan)

1st : Pergi KKIA tu dulu ambik borang ujian UPT (urine) dan ambik nombor giliran.
2nd: Siap ujian ( mesti positif la,kalau negatif tatau la kena proceed ke x) bagi pada kaunter KKIA semula dan serahkan nombor giliran sekali. tunggu 30minit sebelum nama dipanggil.
3rd: Temuramah maklumat peribadi /kesihatan/ untuk buku baru.(15-30minit)
4th: Ambik darah untuk ujian hb/hiv/blood group(15minit)
5th:Timbang berat,tekanan darah dan tinggi.(10minit)
6th:Bawak darah untuk test (15minit)
7th: Check badan ( penyusuan,kaki, dan bg ubat)(30minit)
8th: Buat next appointment

siappp...

Kalau ikutkan next week ada appointment dekat PEARL MATERNITY sebab haritu ada scan dekat sana.Hurm..tapi xmampu la setiap kali kena bayo banyak sgt..Itu bagi saya la.Kalau yang mampu nak pergi private selalu silakanlah..huhuh saya xmampu.maybe next masa nak buat 3D/4D scan kita pergi yer ?

Sekarang dah 7w..harap baik2 saja..nak tunggu lagi 5 minggu...insyaALLAH..semoga dipermudahkan segalanya AMIN.

Sekian..

Wednesday, March 7, 2012

1st trimester-belum habis lagi

Salam semua.

Nak kata teruk tu xlah teruk.tapi boleh tahan jugak lah..Syukur melepasi 6 weeks dengan jayanya.Sebab kalau ikut yg sebelum ni 6 weeks dah bleeding kan kan..sob sob,,
lagi 6 minggu ok nak habis 1st trimester ni.

alahan? er actually masa 4weeks plus tu ada la bluekk sekali.Masa tu xde sapa pun yang tahu saya pregnant lagi, kecuali encik suami je. Lepas tu masa 5weeks segar bugar dan memakan apa saja cuma malam2 tu tido awal jela..

6 weeks? Oh dia mula dah pening kepala. Lidah pahit.Tatau nak makan apa, xselera. Muntah xdak.Tapi kepala punyalah sakit yang amat bila mai pukui 4.Pukul 4 ja dia mai sakit kepala dah ha.huhu..ok itu jela kot update kali ni.buhbye bublies.

Wednesday, February 29, 2012

Flasback story

Assalamualaikum semua..

Lepas ni blog ni banyak update pasal perkembangan baby kot..Sebab blog rahsia lg satu kena kurangkan untuk menjaga hati sahabat2 lain :) .Bagi yang lain2 tu kalau sudi jomlah baca..heheh

Alhamdulillah harini dah 5w5d.Dalam hati still takut2 lagi sebab macam yang sebelum ni kan starts bleeding pada minggu ke 6.jadinya kena tunggu sampai jumaat ni. Lepas tu tunggu lagi sampai 8w.lepas bila dah lepas 1st trimester baru lega kot..

Hurm, sebenarnya haritu masa test UPT lepas dah delay period 3 hari. Pergilah beli UPT tergedek2 dekat depan farmasi sg 2 tu.Haritu pun pi beli dekat situ jugak.

Hambik ko kali ni aku pi beli 2 ketui UPT. Masa nak beli tu, sales girl assitant Pharmacist tu habaq la suh test waktu pagi. Tapi aku xkira dan2 nak pi check jugak di kala senja sama macam duk buat haritu.hehe.Check punya check, line masih samar2. Tapi dalam hati duk kata for sure punyalah.

Bila suami balik, konon nak surprise tapi xjadi surprise dah.hehe Tapi malam tu jugak2 nak pi cari UPT clear blue yang ala2 mahal gitu yang boleh bagitau pregnant dah berapa minggu.Harga? Dekat guardian RM29.90.

Malam tu memang xboleh lena, pukul 5 pagi dah check .Punyalah lama nak tunggu sebab yang ni canggih sikit.heheh. dalam 3 minit keluarlah 2-3 weeks.Bermakna 4-5 weeks.ALHAMDULILLAH lega tapi xberapa excited sebab risau sangat2. Masih fobia dengan kisah lampau.huhu

Keesokannya jumpa doc lagi untuk confirm .Lega doc pun kata positive. Hari Khamis nak pergi scan perut dan kedudukan baby.Alhamdulillah dia duk diam2 dalam kantung .Scan guna TVS sebab scan kut perut xnampak.Maybe sebab sebelum tu pergi toilet.Tapi alhamdulillah dia selamat di dalam kantung.

Alahan ? hurm maybe saya xboleh makan OBIMIN PLUS.Sebabnya...ada satu pagi tu lepas makan terus muntah.Jadinya sekarang ni masih amalkan duphaston,folic acid dan susu anmum materna.

Sekian

p/s : rasa mcm nak g bukak blog lg satu je sebabnya yang ni blog general...banyak sungguh bloglah..hehehe

Friday, February 24, 2012

Syukur padamu Ya ALLAH



copy from :http://hamidarshat6.blogspot.com/2011/01/doa-untuk-dapat-zuriat.html
"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."

(Surah Maryam ayat 4-5)

Doa dari Surah Al-Furqan : 74

Maksudnya : Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang berdoa Dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah Kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara Yang menyukakan hati melihatnya, dan Jadikanlah Kami Imam ikutan bagi orang-orang Yang (mahu) bertaqwa.



Berikut adalah do’a-do’anya:

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا
أُمَّةً مُسْلِمَةً لَكَ
Maksudnya: Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepadaMU dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepadaMU.” (Al-Baqarah : 128)
رَبِّ هَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ
سَمِيعُ الدُّعَاءِ
Maksudnya: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa”. (Ali-Imran : 38)

رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ
أَنْ نَعْبُدَ الأصْنَامَِ
Maksudnya: “Ya Tuhanku, jadikanlah negeri ini (Mekah), negeri yang aman, dan jauhkanlah aku beserta anak cucuku daripada menyembah berhala-berhala.” (Ibrahim : 35)

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتِي
رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ
Bermaksud: “Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan salat, ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.” (Ibrahim : 40)

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ
يَقُومُ الْحِسَابُ
Bermaksud: “Ya Tuhan kami, beri ampunlah aku dan kedua ibu bapakku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat).” (Ibrahim : 41)

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ
أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا
Bermaksud: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami istri-istri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.” (Al-Furqan : 74)

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي
أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ
صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِي فِي ذُرِّيَّتِي
إِنِّي تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّي مِنَ الْمُسْلِمِينَ
Bermaksud: “Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertobat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.” (Al-Ahqaf : 15)

Terima kasih Ya ALLAH kerana memberi hambamu ini peluang pada kali ini.Alhamdulillah,Semoga selamat semuanya..amin

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..