Posts

Showing posts from 2012

Cerita kelahiran kamu airis fatiha part 1

Assalamualaikum semua..

Saya baru je balik daripada hospital besar HOSHAS sebenarnya ni. Sebabnya baby ada prolong jaundice. Tapi cerita tu saya bekukan dulu sebab nak ceritakan pengalaman bersalin airis fatiha.

Saya akan cerita daripada minggu ke minggu .

28 minggu- masa check up dekat kkia ,position baby memang dah cephalic (normal).jadi, saya pun xdelah risau dah dan yakin kelahiran kamu nanti adalah secara normal.

35 minggu-  masa check up kali ini, ada mention dekat misi yang saya rasa senak perut.misi check baby, dia kata masih kepala di bawah.tapi dia minta refer pada doc bertugas. doc bertugas scan rupanya kepala dekat atas.doc bagi tarikh jumpa pakar dekat mh penang pada 19 okt 2012.

36,37 minggu- saya follow up scan dekat pearl maternity dan minta opinion doc situ.kedua2 scan baby masih kedudukan breech ( songsang).saya pun pening dan plan nak bersalin dekat pearl.

37 minggu- malam before balik kampung, pukul 9 mlm saya xrasa pergerakan baby.risau punya pasal, saya pergi dew…

16 oktober 2012 ,2.47 pm hoshas

Image
Salam. Saya dh selamat melahirkan bayi perempuan pada tarikh ,waktu dan tempat seperti di atas secara pembedahan klasikal ceaserean.alhamdulillah :)

Perasaan seperti lori 1 tan..

Image
Assalamualaikum..

 http://melayukini.net/2012/05/lori-kontena-konsep-menarik/

Harini ada perasaan seperti lori satu tan.ding dong ding dong...:P..pergerakan yang sangatt slow..berat dan terkedek2..huhuu terutama apabila mendaki bukit.Tapi lori dalam gambar dekat atas ni nampak macam agak macho kan?hehe


Naurah Sabihah in the house..

Image
Assalamualaikum semua...

Ini adalah cucu ketiga pakcik mat not dengan makcik muna. Akhirnya dapat jugak seorang puteri.Opss ini anak kakak saya yer.Bukan anak saya.Anak saya belum lahir lagi.So, dibawah ni sebahagian info pasal budak tecit ini..

Naurah Sabihah : Bunga yang cantik :)
Tarikh lahir : 5 september 2012
Tempat Lahir: Hospital Temerloh
Berat: 2.8kg ( if not mistaken)

Saya tak dan lagi nak pergi menjenguk budak tecit ni.Takpe nanti balik raya haji insyaALLAH :)


Busylah konon kan?haha

Assalamualaikum semua....

Masih Mood raya? wei rumah terbuka sangat banyak ok..Makan makan dan makan lagi?adoila...ops harus bersyukur dengan rezeki yang tuhan bagi betul x?open office lagi , open ,open open...Terima kasih pada yang sudi jemput.Even ada yang xdan nak pi punnn..

Berbalik pada tajuk posting..dalam tempoh xcukup dua bulan ni sebelum nak beranak, tetiba banyak benda yang nak dibuat.Serupa lepas bersalin tu xdan plak nak buat.hehe..

Berikut adalah checklist yang memang nak buat tapi tak terbuat2 oleh den:
1) Jual baju preloved( ada yang dah bagi orang pun tapi bila check masih berbaki..hehe).Katanya nak jual online tapi bila difikir balik ada masa ke nak pergi post barang?

2) Buat photobook @ scrapbook? ni dari dulu lagi memang duk pikir nak buat oleh sebab terlalu banyak digital photo yang tersimpan tapi tak print.Missed sangat old time bila guna filem gambar.Lepas tangkap gambar terus pergi 'cuci' dan simpan dalam album walau terkadang gambar tak cantik, tak jadi…

Dermalah dengan seikhlas hati.........

Pernahkah kita terfikir,

kalau nak derma tu, dengan hati yang tak ikhlas?

bagi saya, kalau sampai ada syarat2nya yang dikemukan.

contohnya baju.bukan kita tak tahu kalau nak bagi dekat orang kenalah bagi yang elok, baru, bukan lusuh.

Tapi kalau syarat dia nak baru semata-mata sedangkan kita dah kata yang baju tu masih elok.xpakai.tapi nampak ayat tu masih nak kata mcm tak elok( even xtengok lagi..) jadi tawar hati pulak nak derma n sedekah.

serupa macam kita niat baik, tapi orang nampak macam tak baik.

Wallahualam.just my 2 cents :)

KELEBIHAN MEMILIKI ANAK PEREMPUAN

Perkongsian daripadaku..:)

Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud, “Sesiapa yang memiliki tiga anak perempuan, lalu dia bersabar dengan kerenah, kesusahan dan kesenangan mereka, nescaya Allah SWT akan memasukkannya ke dalam syurga dengan kelebihan rahmat-NYA untuk mereka.”

Seorang lelaki bertanya, “Juga untuk dua anak perempuan wahai Rasulullah?”
Sabda baginda, “Juga untuk dua anak perempuan.”
Seorang lelaki berkata, “atau untuk seorang wahai Rasulullah?”
Rasulullah SAW menjawab, “Juga untuk seorang.” (Hadis Riwayat Ahmad dan Al-Hakim)

Namun, riwayat ini diperluaskan juga kepada seseorang yang memelihara saudara perempuan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Tidak ada bagi sesiapa tiga orang anak perempuan ataupun tiga orang saudara perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka, melainkan Allah Taala akan memasukkan mereka ke syurga.” (Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Daripada Aisyah r.a., dari Rasulullah SAW baginda telah bersabda yang maksudnya, “Sesiapa yang dibera…

Raya ke-4 bersama suami dan baby (dalam perut)

Image
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua,
Dikesempatan ini, saya nak mengucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri bersama yang tersayang.Maaf zahir dan batin juga diucapkan. Bagi yang jauh perjalanan untuk ke kampung halaman..Macam saya lah tu..hehe.semoga selamat pergi dan pulang.Berhati-hati di jalanraya.
Puasa? Alhamdulillah hopefully xnak ada lubang lah kan sebab dah diberi peluang boleh bagi habiskan..hihi.
Baju raya? Tahun ni xde mood sangat nak berbaju raya.Sebab kan perut membesar.Ada sehelai tu jela yang dah 2 bulan hantar dekat tailor dekat kampung.Memang daripada kecik sampai besar hantar dekat dia.Memang puas hati pakai baju yang dibuat.Alhamdulillah  baju kurung raya saya yang sepasang ibesar sedikit jadi taklah sendat di perut.:) Husband pulak xnak beli baju raya.Tah merajuk ke apa tah.heheeh takpa kita paksa jugak esok masa balik kampung :P.
Kuih Raya? Persiapan tahun ni nak kata sederhana pun tak, membazir pun tak ( yeke?), dan buat sejenis je kuih raya …

PUASA...AHLAN WA SAHLAN..YA RAMADHAN.

Image
picture 1 taken from http://tokuban78.wordpress.com/2011/07/21/10-persediaan-untuk-menyambut-kedatangan-ramadhan/



Assalamualaikum wbt buat semua..
Banyak orang mengucapkan salam Ramadhan, tapi diriku yang sedikit lambat .Harini dah hari ke 5.Syukur sebab ada peluang lagi merasai nikmat berpuasa pada tahun ini.Tapi tahun ni lain sikit lah dengan berbadan dua nya.Hopefully dapat meneruskan puasa sampai habis..Amin..:) Harap sangat tak tinggal puasa. Kalau ikut dah lama tak pernah puasa penuh ( xbesa penuh pun.hehehe).
Saya saja nak cerita sikit pengalaman masa saya mula-mula berpuasa dulu masa kecik-keciklah kan.Tataulah pengalaman orang lain sama atau tak dengan saya.
Pengalaman berpuasa pertama:  Saya mula puasa kalau diingatkan kembali masa tadika kot.Tapi puasa sekerat hari je.Lepas tu tak puasa dah.Lepas tu masa darjah satu dapat dalam sehari penuh je.Lain yang yang yok bak kata orang tue.Biasalah budak kecik.Puasa betul-betul senonoh sikit masa darjah 3 dapatlah dalam 20 hari le…

Check list keperluan ibu dan baby( newborns)

Image
picture taken from here http://babyproductreviewszone.com/tag/free-baby-stuff/

 Assalamualaikum semua... Ini semua checklist yang saya cedok daripada beberapa blog untuk ingatan dan tatapan diri sendiri.Juga boleh jadi reference untuk orang lain :)
Senarai yang perlu dibawa oleh bapa / suami (PENTING)
1. GL @ surat jaminan majikan@ kad insurans* 2. Kad merah ibu mengandung* 3. Kad pengenalan ibu dan bapa* 4. Duit* 5. Rekod kesihatan*

Keperluan bayi di hospital(PENTING)
1. Selimut dan tuala untuk bayi* 2. Beberapa helai kain lampin dan sapu tangan* 3. Beberapa helai pampers* 4. 3 - 4 helai pakaian baby* 5. Beberapa pasang sarung tangan dan kaki/mitten and booties* 6. topi baby / cover kepala baby* 7. Bedung/barut baby* 8. Alatan mandian baby* 9. Wet tissue- untuk lap baby* 10.Minyak telon* 11.Baby dipers *
*Keperluan ibu/mama di hospital ( PENTING)
1. Tuala 2. Barang mandian ( berus gigi ,ubat gigi, pencuci muka, bedak,losyen,syampu) 3. Beberapa pasang stokin 4. Selipar 5. Tuala wanita u…

Desperate housewives

Image
image taken from  http://slouchingtowardsthatcham.com/2010/12/24/desperate-housewives-mid-season-7-review/ Assalamualaikum semua.
Kisah di atas bukan berkisar tentang hidup saya tetapi tentang drama yang saya ikuti sejak menjak beberapa tahun ni.Dah habis dah pun citer ni.Sebab tu saya nak cerita sikit.hehe..Entry blog pun dah lama tak tulis.Puan TUTI rindu nak baca.Banyak cerita nak tulis tapi tak sempat.Dengan busy kerjanya.Kadang2 balik rumah tu nak berehat je.Yela sejak pembawakan budak ni mood malas pulak nak menulis.Kalau dulu, nak je tulis selalu.
Kerja pun kadang teroverload.Ni pun ambik masa time rehat kejap buat karangan apa yang patut.Oklah cukup bebel..Jom baca pasal cerita ni.
Pada awalnya saya cukup xsuka dengan cerita ni. Nak tahu kenapa? masa awal2 keluar cerita ni my sister suka lah tengok dekat channel 8tv atau 711 starworld.Rasanya cerita bermula sekitar zaman masa saya 1st year dekat USM kot.Tahla xberapa nak ingat. Tapi saya tak suka cerita ni sebab banyak sangat…

balik lambat...hoihoi hoi balik lambatt

sekian.cerita pada hari ni.saya balik keje kui 7malam.datang kui 8.20.bestkan?bestttttttttt

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

Kesilapan Kita Sebagai Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-Anak

1. Kesilapan pertama: Kurang berdoa semasa mengandung. Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah
* Saidul (penghulu) istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali ‘Imran, 3:38)
* Doa agar anak mengerjakan solat ((Al-Quran Surah Ibrahim, 14:40-41)

Kurang berdoa semasa membesarkan anak. Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah
* Doa agar anak patuh kepada Allah s.w.t (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2:128)
* Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Fuqan, 25:74)
* Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya.

2. Kesilapan kedua: Banyak membaeri belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti:
* menakutkan anak-anak dengan sekolah
* menakutkan dengan tempat gelap
* menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau
* menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3…

Rojak ayammmm

Eh tetiba terasa nak makan royak ayam..
Yang sebenarnya saya ni xsuka sangat makan mee rojak ayam ni.Dekat Penang ni mana anderr rojak.Yang andernyer adalah pasemborrr...Pi lah makan kat padang kota tu..jangan tersembur balik sudah..hehe bukan sebab xsedap.Memang sedap tapi kut kena kapak plak dengan peniaga disitu..Mee rojak xdak ka? sini depa panggei Mee Pitchay..hehe..Nama tu semua orang utagha je hok panggei..
Meanwhile, mee rojak ayam ni popular dekat Kuantan ...Tah saya xpernah pergi kedai itu pun.Biasa beli dekat pasar malam yang ada dekat rumah je..
Maka, terpaksalah masak sendiri nampaknya ni.hehe..Resepi sudah jumpa.Kena buat sendirilah nampak gayanya pada hujung minggu ni.. Rupanya?Nanti kalau dah siap( kalau rajin) saya tepek resepi eh? :)
Sekian wassalam...

Half way to goo ..go go mama and baby..

Assalamualaikum..
Apakejadah update dengan title macam di atas..hehe
Dah separuh jalan lagi yer..Tak lama dah tu.sekarang dah masuk 5 bulan atau 20 weeks.Alhamdulillah syukur padamu ya ALLAH..Semoga baby pun dalam keadaan sihat walafiat hendaknya dalam perut ibunya ini.
Baby dah mula gerak2.Sebenarnya masa 17weeks dah rasa dah macam angin2 dalam perut.Tapi sekarang ? pergerakan dia semakin aktif :) Seronok dan gembira tak terhingga.Terutama bila ayah dia usik dia..Macam ada chemistry pulak kan..hehe.
Paling dia suka masa ayah dia usap dan bacakan surah yang 3 tu..al-fatihah, ayat kursi dan alam nashrah..
Tapi dapat detect time dah bila dia gerak. Pukul 5 petang mesti dia akan gerak.Macam sekarang ni pukul 6.27pm dia ada gerak jugak ni.Lasak yer kamu2 sebab ibu tengah tulis pasal kamu yer?hehe
Berat dah naik 6 kilo sepanjang mengandung..Ni baru 5 bulan.lagi 4.5 bulan? haiya..Tataulah ...mesti akan mencecah angka 70-an gitu..hehehe
Jantina? saya harap baby sihat , sempurna, cerdik dan…

19 weeks and i am stress

19 weeks and i am stressful sbb xde kenderaan sendiri.

sekian..

4 months already..

Alhamdulillah..
I am blessed with this miracle..Next week I will meet you at KKIA ok my baby?Can wait to look at you on that screen.To watch you move your hand, your leg and your heart beat.To see your small finger ,your everything.I just miss you a lot.
Ni namanya kemaruk..hehehe..I cant wait to feel you move.But now I really confirm that I am really a pregnant woman by looking at my belly.Bila tengok perut dah tak nampak kaki.Itulah indication yang saya ambil bila nak kata pregnant ke tak.Because all this while I am not sure by just looking at my belly.Hopefully my weight gain will not be that high.If not, minum air gula lah jawabnya..
Starting from this month kena amalkan baca surah al-fatihah, alam nashrah dengan ayat kursi .Ini adalah mengikut petua ustaz mengaji dekat masjid.Untuk katanya dapat melahirkan anak yang soleh, taat dan hormat pada ibu bapanya.InsyaALLAH..
So, today is friday.Selamat bercuti berhujung minggu je bubblies..
Wassalam.

Kereta vs Motor

Image
Assalamualaikum semua..

Dugaan kami pada bulan ini adalah ketiadaan lagi satu kenderaan..Oh motor suamiku dicuri..Hilang lagi satu kenderaan kami.Kesian saya, suami dan baby.huhu.Motor kena curi di rumah kami sendiri.Kejadian adalah pada hari Jumaat sebelum cuti hari buruh yang lepas.Berkemungkinan terjadi diwaktu malam.Report polis sudah, management dan off course, tanya pak guard.Ternyata mereka seperti tidak tahu menahu atau buat tak tahu? wallahualam..InsyaALLAH insurans boleh claim.
Bila disurvey2, rupanya motor jenis ni memang diminati mat rempit rupanya.Ada yang cakap diorang curi.Lepas tu nak beli spare part xmampu maka dicuri motor lain dan buka habis motor tu dipasangnya dekat motor mereka.wallahualam saya tak tahu cerita ini benar atau tidak.Apapun malam itu, bersedihan jugalah saya mengenangkan nasib.Husband saya rileks dan xmampu nak sedih dah sebab ni dah kali ke-3.Dah lali..
foto taken from this website http://duniamoto.com/permotoran/kawasaki-ninja-krr-zx150/
Kisah mot…

“Don’t Ignore People With Infertility – Do You See Me?”

Image
Pinjam daripada eimma ..eimma pinjam daripada kekda..kekda pinjam dari alamat kat bawah ni ehhe.. 
Salam semua...
Saja post dekat blog 'umum' ni sebab nak bagi yang tak tahu menahu baca..Tapi in english la..nak translate kalu takes times skek..Silakan baca..:)
Pada pendapat saya, benda seperti 'infertility' ni adalah berdasarkan persepsi setiap orang. Ada orang yang mengalaminya seakan tidak mahu langsung berbincang atau bercakap mengenai perkara ini dengan orang lain.Mungkin takut hati sendiri dan orang lain terluka.So they opt not to show their feelings inside and just try to go on with their life as it is.Mungkin juga merasakan ianya terlalu 'privacy'.It is up to you.Tiada sesiapa yang memaksa anda.Setiap orang ada cara tersendiri.
But for me, I try to seek for the 'infertility' forum and people who is in the same shoes as me to disscuss , to talk and changes view.Sometimes we share tips.Walau kadang kala tips2 itu kita dah tahu dah cuba dah tak larat na…

appointment -18april

hURM...

Siap sudah appointment 2 hari lepas.So far so good ..berat naik 1.8kg ..Haha drop daripada 3 kg jadi 1.8kg maybe sebab semangat menyibukkan diri dengan mengemas rumah pada weekend lepas.lega..

Tapi blood pressure turun sikit, 90/60 dan darah count 12 lagi..Hopefully takde masalah apalah lepas ni.Patutlah 2,3 hari sebelum ni asik rasa nak pitam je.huhu rupanya tekanan darah rendah?adei..

Tapi yang xpuas hati sebab tak dapat scannnnnnnnnnnnnn...punyalah ramai orang kat kkia..adoyaii..Masa pergi tu puan ita pun ada sama .Dia xlama dah lagi 2-3 minggu nak keluar dah budak tecit itu.hehe hopefully dapatlah p tengok nanti second junior dia :).

Harini buat appointment dengan pearl.Ok siap sedia duit yer.Bukan apa nak scan ni pasal nak check baby sehat ker dan rindu nak tengok dia.heheh.Hubby kata toksah duk rindu rindu sangat,esok dia keluar tengoklah puas2..katanya..

Saya bukan apa, duk pikior awat perut duk tak naik2 lagi ni.Lemak di lengan, kaki semua duk mengembung terlebih2 ja.Hopefu…

Its 3month ..i am confused 3 months .is it in 2nd trim already?haha

Assalamualaikum semua..

Harini dah 3 bulan@ 12 weeks.alhamdulillah..Rasanya macam lambat masa berlalu.Adakah kerana kurang aktiviti?atau saya memang seorang yang pemalas..asik2 kalau balik kerja main draw something..tu jela keje aku ni ha sejak pregnant..Kalau masak itu toksah kata la.Rasa boleh kira berapa kali seminggu.Masak air jela yang ku rajin.hahaha..

Makan? MasyaALLAH semalam timbang berat bukan main naik 2.5 kg.Boleh kata kalau genap tu 3 kiloo la...oh myyy.hurm mungkin tabiat pemakanan yang sesuka hati kot.Haritu masa 7 minggu duk payau2 xlalu.Sekarang bukan main lagi semua duk mengidam.Rasanya pasal duk gila sangat makan benda2 manis kot ni.Pastu xpantang air ais.Kalau dulu mana main air ais sangat.Sekarang air ais bukan main.Nasi pulak kalau dulu separuh nasi kat pinggan tu ha.Lani kasik normal.Tapi nak kata kuat sangat makan tu idok ler.Ker sebab makan b complex?hahaha

Sejak masuk 12weeks ni kepala asik sakit je bila mai pukul 11.Tatau kenapa..Tapi dalam 2 hari ni memang mak…

Its has been more than 7 years

More than 7 years working at the same place without any achievements?

What do you expect from yourself ?From your superior?

Are you jealous of your colleagues ?Your friends?Do you feel weird?

Yes I AM..I feels so been left behind?Maybe I just did not perform well enough?

Well one of the big boss mentioning my name as the one who keep updating my fb status all day long..

I have limited the time to actively updating the fb status, but she never knew that there is also person who open fb everytime they come to work but never post anything.Did you notice this?But this kind of people always actively open the window and read other people status but they never comment anything or post anything.did u notice?no..But me? I am not actively open the window all day during work,only once for awhile.forget about this, this is just going to make me membebel lagi..

She have been curious about this but never spoken to me directly, only through my boss..

Why? No need to explain this..

Is this 'achievement&#…

Banyak Perkara

Assalamualaikum...

Perkara 1: Selamat hari Anniversary ke 3 buat saya dan suami ( dengan nada ucapan buat diri sendiri)

Perkara 2: 10 weeks sudah..alhamdulillah..2 weeks utk habis 1st trim.Cepatlah xsabar nak skodeng budak kecik dalam perut.18hb april ni kita g skodeng ek..

Perkara 3: Bye bye krabi..hurmm xpala next time :)

Perkara 4: Celebr8 anniversary secara mengejut di CH..kalau org dengor CH? asik CH? xde tempat lain ka? ah sudah.hehehe

Keadaan:
Sakit belakang dan sakit kaki, padahal perut bukan besar lagi. Lemak je berlebihan di keseluruhan badan.hahah macam apa je..huhuh

Lepas pergi CH hrtu ada sakit perut sikit , belakang sikit, aktiviti kena bataskan la( tp saya ni degil)..

Makan..dah ok dah, kepayauan dan kepahitan mulut telah berkuranagan...pun dah mula masak di rumah walau xsampai 7 kali seminggu tapi oklah kan?

Kain baju kurung dah ketat..adei,,so terpaksa bukak kancing..boleh begitu? baru 2 bulan.isk isk takut kena diabetis darah tinggi je nnt..

sekian untuk masa sekarang..bye bye…

1st appointment kkia

Assalamualaikum semua...

Saja nak share lagi harini..:)

Selesai Appointment KKIA Sg dua yang ambik masa 3 jam lebih harini legaa akhirnya dah register..Haha normallah tu kan 1st time datang buka buku baru.Sepatutnya aku bawak buku lama tu tapi tah kemana ku campakkan buku lama tu.Jadi kenalah ambik darah dan interview alamat dan maklumat peribadi sekali lagi..

Bagi yang belum pernah buka buku merah tu, actually nak buat buku merah ibu ni kena tengok alamat la.Bila kita pergi ke KKIA soalan pertama dia akan tanya, alamat? So sebelum pandai2 pergi tu lebih baiklah bertanya pada yang pakar i.e. ibu2 yang dah pernah mengandung .Lepas tu call jela KKIA yang terdekat dengan rumah ( make sure yang betul). Nanti kalau tak 'confirm'kan KKIA yang sepatutnya karang payah plak dan make sure jugak hari dan masa yang sesuai.

Kalau dekat KKIA SG dua tu hari isnin dan rabu la..Lepas ni taknak datang pagi dah..hehe buat penat je.So mengikut kata puan ita, digalakkan datang petang la.Sebelum dia be…

1st trimester-belum habis lagi

Salam semua.

Nak kata teruk tu xlah teruk.tapi boleh tahan jugak lah..Syukur melepasi 6 weeks dengan jayanya.Sebab kalau ikut yg sebelum ni 6 weeks dah bleeding kan kan..sob sob,,
lagi 6 minggu ok nak habis 1st trimester ni.

alahan? er actually masa 4weeks plus tu ada la bluekk sekali.Masa tu xde sapa pun yang tahu saya pregnant lagi, kecuali encik suami je. Lepas tu masa 5weeks segar bugar dan memakan apa saja cuma malam2 tu tido awal jela..

6 weeks? Oh dia mula dah pening kepala. Lidah pahit.Tatau nak makan apa, xselera. Muntah xdak.Tapi kepala punyalah sakit yang amat bila mai pukui 4.Pukul 4 ja dia mai sakit kepala dah ha.huhu..ok itu jela kot update kali ni.buhbye bublies.

Flasback story

Assalamualaikum semua..

Lepas ni blog ni banyak update pasal perkembangan baby kot..Sebab blog rahsia lg satu kena kurangkan untuk menjaga hati sahabat2 lain :) .Bagi yang lain2 tu kalau sudi jomlah baca..heheh

Alhamdulillah harini dah 5w5d.Dalam hati still takut2 lagi sebab macam yang sebelum ni kan starts bleeding pada minggu ke 6.jadinya kena tunggu sampai jumaat ni. Lepas tu tunggu lagi sampai 8w.lepas bila dah lepas 1st trimester baru lega kot..

Hurm, sebenarnya haritu masa test UPT lepas dah delay period 3 hari. Pergilah beli UPT tergedek2 dekat depan farmasi sg 2 tu.Haritu pun pi beli dekat situ jugak.

Hambik ko kali ni aku pi beli 2 ketui UPT. Masa nak beli tu, sales girl assitant Pharmacist tu habaq la suh test waktu pagi. Tapi aku xkira dan2 nak pi check jugak di kala senja sama macam duk buat haritu.hehe.Check punya check, line masih samar2. Tapi dalam hati duk kata for sure punyalah.

Bila suami balik, konon nak surprise tapi xjadi surprise dah.hehe Tapi malam tu jugak2 nak pi …

Syukur padamu Ya ALLAH

Image
copy from :http://hamidarshat6.blogspot.com/2011/01/doa-untuk-dapat-zuriat.html
"Ya Tuhanku, sungguh tulangku sudah lemah dan kepalaku dipenuhi uban, dan aku tidak pernah kecewa bagi berdoa kepadaMu, ya Tuhanku. Dan sungguh, aku khuatir pada keluarga sepeninggalanku dan isteriku seorang yang mandul. Maka anugerahilah aku seorang anak daripada sisi-Mu..."
(Surah Maryam ayat 4-5)
Doa dari Surah Al-Furqan : 74
Maksudnya : Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) Yang berdoa Dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah Kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara Yang menyukakan hati melihatnya, dan Jadikanlah Kami Imam ikutan bagi orang-orang Yang (mahu) bertaqwa.


Berikut adalah do’a-do’anya:
رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِنْ ذُرِّيَّتِنَا أُمَّةًمُسْلِمَةً لَكَ Maksudnya: Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepadaMU dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami umat yang t…