Saturday, September 26, 2009

RAYAku kali ini

salam semua....
Mesti masih ramai yg sedang syok lagi beraya di kg..Makan berjaga2 ek..hehe
Rayaku?bagaimana nk bg gambaran ye??
potret yg boleh digambarkan hanya ada di dalam memoriku sahaja..huhu
Tiada gambar yg dapat ku kongsikan bersama seperti tahun lepas, hanya memori saja yg akan kusimpankan dalam kepala otakku ni sampai bila2..hahaha.Aku beraya sat kat rumah hubby di jengka, sat di rumah aku..almaklumlah dekatla katakan..hehe..gambar ada aku snap tp kamera hanset rosak,susah nk pi snap dgn kamera suamiku..semipro..adus..berat..terasa mahu membeli hanset barulah pula..dah usha dah..duk berkenan la pula kat sony..memang duk berkenan lama dah..hehe..tungguu sajaa..
itu saja kot kalini..mmg ketandusan idea tahap gaban..hehe

Tuesday, September 15, 2009

SELAMAT HARI RAYA




SALAM SEMUA..


So, aku start cuti jumaat ni sampai jumaat depan. Kiranya seminggu jugaklah.. Balik mana?
Haruslah balik pahang kerana encik habib org jengka, saya org temerloh...
Bagi yang duk keja penang, belaja penang tapi balik penang jugak..apa feels?hahahhaha..sentap disitu ( jangan marah haa..)..tak dapat merasa balik kg naik bus,jalan jauh..wahh..teringat zaman belajar dulu-dulu..lagi ada feels.


Dengan nama ALLAH yang Maha Pemurah Lagi Penyayang..

SUBHANALLAZI SAHHARALANAA HAAZAA WAMA KUNNALAHU MUQRININA WAINNAA ILA ROBBINAA LAMUNQOLIBUN(kalau ada pembetulan sila beritahu)





Sekian untuk harini...sambung kerja semula..( hati sudah tiada disini..huhuuk) :)

Monday, September 14, 2009

Berbuka puasa bersama teman teman





Salam semua..


Dah tak lama nk raya kan?ramadhan meninggalkan kita dengan cepatnya,.huhu..sadis..Nyway, weekend baru ini aku berbuka bersama teman2 setelah beberapa lama berbuka puasa berdua sahaja bersama hubby.

Ada dua event pada hari jumaat dan sabtu baru2 ni, berbuka di opis prn dan juga kedai pak hussin tom yam yg menjadi acara tradisi tahunan dalam hidupku pada bulan ramadhan selama 3 tahun ni.hehe..

Tapi tahun ni ada kelainan sedikit sebab dah ada org baru..:) iaitu suami ku.Gambar ini semua aku curik daripada puan nurul dan juga mr ayien.maaf yerk..pasel aku xbawak kamera la pula..:0

So itu jela gambar yg dapat kucurik untuk diupdatekan di dalam blog ini. Ha yg gambo udang tu spesel sikit sbb aku masak..hehe..kami buat ala2 pot luck la juga pada hr tersebut..

Sangat enjoy sbb dapat merapatkan lagi ukhuwah bersama teman2 dan juga mendapat berita terbaru..

So, kru?seterusnya akan wat reunion kat janda baik bulan 11 kot..kena tanya orgaamymeiga ..hehe

adios

Tuesday, September 8, 2009

Menatang ni kalau gigit bisa woo





Disuatu pagi

Hubby: Aduh sakitnya belakang ni pedih2..tukar cadar jelah mungkin cadar ni dah kotor.
Wifey: Aah la kenapa merah sangat tu?hama kot

Esoknya

Wifey; Aduh sakitnya kat belakang jugak,mcm kena hama jugak ni..( rasa mcm charlie sbb penah nampak sekor)
Hubby: Buh minyak gamat jela..
Wifey: Rasa mcm charlie dah ni sbb abg punya kesan merah merebak..


Aduh sapa kenal binatang ini?aku 1st time kenal masa dekat matriks kmpp di pongsu seribu..Charlie namanya..gelemer gituw..alkisah masa dekat matrix aku mmg xpernah kena geget..Tapi ada la kawan2 sekuliah kene benda ni..dan dia pi geget kat muka je..Dahla yg kenanya tu budak2 lawa..kesian..memilih betui binatang ni. Ada mitos mengatakan dr cakap2 member sekuliah kata yg geget tu Charlie jantan..hehe..wallahualam.

Masa belajar kat usm aku pernah kena bisa binatang ni masa nak exam 1st year. Habis belakang tengkuk aku kena bisa dia dan merebak hampir keseluruhan belakang badan. Housemate kata mgkin lebah sbb malam tu aku bunuh sekor lebah.Tapi for info, lebah akan serang balik org yg bunuh kawan dia.Takut...bangun pagi2 terus nampak kesan mcm kena gigit setitik. Esoknya merebak2 sampai berair .Lepas tu pecah merebak lagi dan gatal..aiyok..habih hitam kesan bisa bila kering..perit wooo..

Ni aku kena balik dkt rumah sewa baru ni..aduhla ..dahla kena geget kat (cannot mention)..huhu

Classification
Rove Beetle
Class : Insecta
Order : Coleoptera
Family : Staphylinidae
Species : Paederus fuscipes Curtis
Semut Semai, Semut Kayap, Charlie etc.

Kingdom Animalia (Animals)
Phylum Arthropoda (Arthropods)
Class Insecta (Insects)
Order Coleoptera (Beetles)
Suborder Polyphaga (Water, Rove, Scarab, Longhorn, Leaf and Snout Beetles)
Superfamily Staphylinoidea (Rove, Carrion and Fungus Beetles)
Family Staphylinidae (Rove Beetles)

The Rove beetle that is increasingly common in Malaysia. Their bodies contain the toxin paederin (hence Paederous dermatitis) that causes burns on human skin whenever they are crushed. Interestingly the beetles were used to burn off warts in the past. It starts off with some erythema/redness and then with patches of ulceration where the beetle has been crushed.
The haemolymph in the beetle’s entire body (except the wings) contains the most poisonous animal contact toxin in the world called ‘pederin’ (C24 H43 O9 N) named in 1953. It is 12 times more poisonous than cobra venom ! Dried and stored rove beetle for 8 years still retained it’s toxicity ! Contact collision with the beetle while travelling or sleeping, crushing it on the body or smearing with soiled fingers can cause conjunctivitis and severe dermatitis known as dermatitis linearis, paederus (rove beetle /staphylinidae) dermatitis, whiplash dermatitis etc. In September 2002 an epidemic of dermatitis linearis caused by rove beetles affected thousands of high rise flat dwellers and dormitory students in Penang, Malaysia.
Since the beetle is attracted to lights at night, switch off or minimise the lighting and close doors/ windows during the beetle epidemic. Use fine mosquito netting, aerosol insect spray, glue traps etc. Do not sit near lights, do not smash the beetle on the body, just blow it away ! If there is contact with the beetle, immediately wash the affected area with soap and water. Those who suffer severe skin reactions should seek medical attention.

Bulat kecil ,bulat kecil bulatlah besar..hehe


baju melayu ungu, baju kurung hijau, tudung ariani butang dan selendang dual color


balang spices ada 5 bijik, lilin wangi..hanger bulat2, tempat isi plastik bulat dan tempat letak benda panas pun bulat..hehe



Salam dan selamat sejahtera...

Sapa igt lagu tu?hehe..sementara aku nk mula kerja ni aku nk update sikit kejadian 3 hari yg lalu.Kita mulakan dengan hari ahad.

Ahad baru2 ni aku dan hubby perg kl untuk perg ambik barang2 dia yg masih tinggal dekat rumah lama di putra height. Pada masa yg sama kami pun sambil tu menyelam air la..hehe Aku dengan misi mengambil cokelat order raya kastemer.Tp maaf gambo xde la plak nk upload.

Kami bertolak dr penang kul 5.oo am lepas sahur. Bawak slow gila lah , pasal hubby aku kata kereta baru masih dalam pantang sbb xsampai 1000km( yeke)..kalau ikutkan mmg xpernah servis lg. Mana taknya, aku bawak pi balik kerja sahaja ye kawan2..

Then pukul 550am kami sampai di hentian r n r bukit gantang solat subuh sat. Then kami lalui km 192.9 itu dengan seramnya. Hubby aku kata dia terketar tangan jugak la bawak kt situ..yela still fobiaa....

Lepas tu kami teruskan perjalanan sampai pulak dkt bukit nk turun tol jelapang nampak kereta masuk longkang melawan arus.Kan ke situ jalan curam.Tapi kesian sbb xde sapa yg berhenti tgok.Kami nk berhenti takut plak kami sbb hujan,jalan licin dan curam. Makanya hubby kat, tlg kol pihak plus.Aku pun kol...yela nilah masanya tlg org lain pulak..kesian kereta tu.Plet PHV plak tu dan aku npk macam kereta saga kelabu..Tahla.smg org tu selamat hendaknya.

Kendian dalam pukul 1000am mcmtu sampai kl.1030 kami pi jalan TAR dulu..pusing2 ronda2 hubby nk cr baju melayu kaler ungu( tema tahun ni)..lama jugak pusing2 xjumpa.Aku masatu dah sempat rembat spasg baju kurung..hehe..Xlama lepas ronda2 jumpa lah sepasg baju melayu kaler ungu yg digantung rege RM50.hehe..kami beli yg tu dan untungnya dapat butang free pasal org kedai tu xperasan n kami pun xperasan...Then pi sogo sat..Tp hubby aku dan aku rimas ..ramai org..dalam 10minit keluar teruih.

Lepas tu pi beli tudung..tudung ala2 ariani butang belakang corak2(ada dalam gambor) , selendang dapat RM28.okla tu..:)

Kul 11 bertolak ke IOI mall utk ambik stok cokelat.Lepas tu pukul 12 bertolak pi rumah sewa hubby.Pastu aku tanya IKEA kat mana?hehe..jauh dia kata.Keluar higway apa tah aku lupo..jalan sat nmpak signboard IKEA..aku kan jakun mana pernah pi.Aku dgar cerita dr kak long aku je..Makanya belilah bulat2 kecil dan bulat2 besar di atas..hehe...ada 5 item semua total rm60..mmg sgt rambang mata....hehehehe..

lepas tu bertolak dr sana kul 3.10. Berhenti sg perak solat qasar jamak. Tapau ikang pating poyak..bestnya..Sampai penang kul 7.20..tepat2 buka posa.tamat...


Thursday, September 3, 2009

Rayaku




p/s:all of the picture are copied from original webpage..

Salam and hello to all,

hopefully today is my loveliest day..:) unless someone want to spoil it again.dare u?hehe..please respect this month just like you respect yourself and others!!!

Just want to share my story for today..So friends how about your raya celebrations??i mean the preparation??is it to early to ask? I think, nope..hehe..depends on the perception actually.

The frequent ask question are mostly about baju raya?kuih raya?which kampung?
Me?still in progress...titt titt..counting money right now for duit raya, travelling spending...huhu..

My baju raya theme for this raya is purple..huhu..i can accept any colour..no bious..
I have already buy one at mamacollections but the baju kurung still not arrived yet. Maybe today perhaps. So, yesterday I have received the blouse which I bought from eightdesign butik.Well, i will put inside this post later..ok?tudung already bought the fareeda triple tone just like heliza wearing...haha..expensive?yup..a bit .But I get cheaper price from mama nurul blogshop.

Kuih raya??still progressing but have done one , cornflakes madu..(just combine everything together, cornflakes,honey,butter and a bit of sugar..hehe) ..
Other biscuit in my mind??maybe semprit or nestum biscuit( just use the items which is available inside the kitchen cupboard, no waste at all)..

More about raya?lack of idea right now..adios..

Tuesday, September 1, 2009

Ada org guna nick aku kat shoutbox dan maki diriku sendiri?

Ni apa yang aku jumpa kat shoutmix:

juli aku la girl paling dol dlm dunia

Salam semua...

Nampaknya mcm ada org tak puas hati dengan aku pada hari ini dan menulis kat shoutmix itu..

Siapakah gerangan??? Just show urself!!!

Atau ada sesiapa yg terasa ???

Bagitau jela...

Rasanya xde plak aku maki org dalam blog ni..ada ke?

curious...curious...

signing off~

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..