Friday, May 11, 2012

4 months already..

Alhamdulillah..

I am blessed with this miracle..Next week I will meet you at KKIA ok my baby?Can wait to look at you on that screen.To watch you move your hand, your leg and your heart beat.To see your small finger ,your everything.I just miss you a lot.

Ni namanya kemaruk..hehehe..I cant wait to feel you move.But now I really confirm that I am really a pregnant woman by looking at my belly.Bila tengok perut dah tak nampak kaki.Itulah indication yang saya ambil bila nak kata pregnant ke tak.Because all this while I am not sure by just looking at my belly.Hopefully my weight gain will not be that high.If not, minum air gula lah jawabnya..

Starting from this month kena amalkan baca surah al-fatihah, alam nashrah dengan ayat kursi .Ini adalah mengikut petua ustaz mengaji dekat masjid.Untuk katanya dapat melahirkan anak yang soleh, taat dan hormat pada ibu bapanya.InsyaALLAH..

So, today is friday.Selamat bercuti berhujung minggu je bubblies..

Wassalam.

Wednesday, May 9, 2012

Kereta vs Motor

Assalamualaikum semua..

Dugaan kami pada bulan ini adalah ketiadaan lagi satu kenderaan..Oh motor suamiku dicuri..Hilang lagi satu kenderaan kami.Kesian saya, suami dan baby.huhu.Motor kena curi di rumah kami sendiri.Kejadian adalah pada hari Jumaat sebelum cuti hari buruh yang lepas.Berkemungkinan terjadi diwaktu malam.Report polis sudah, management dan off course, tanya pak guard.Ternyata mereka seperti tidak tahu menahu atau buat tak tahu? wallahualam..InsyaALLAH insurans boleh claim.

Bila disurvey2, rupanya motor jenis ni memang diminati mat rempit rupanya.Ada yang cakap diorang curi.Lepas tu nak beli spare part xmampu maka dicuri motor lain dan buka habis motor tu dipasangnya dekat motor mereka.wallahualam saya tak tahu cerita ini benar atau tidak.Apapun malam itu, bersedihan jugalah saya mengenangkan nasib.Husband saya rileks dan xmampu nak sedih dah sebab ni dah kali ke-3.Dah lali..

foto taken from this website http://duniamoto.com/permotoran/kawasaki-ninja-krr-zx150/

Kisah motor ni, bila diberitahu pada rakan sekerja pasal motor ni tak de niat pun nak beli sebab menunjuk ke apa.Cuba teka harga motor ni bagi yang tak tahu..puluh ribu?? ternyata anda silap.RM9K yer..Motor LC kapcai  tu pun RM7-8K.Tujuan beli motor ni sebab husband saya kerja selalu outstation jauh2 makanya lebih selesa kalau naik motor yang berkuasa tinggi sedikit.Nak beli yang power giler cc 250 puluh ribu la kena ada kan?Kalau beli motor yang paling power pun takdelah harga beratus ribu macam kereta tu.Kira kalau motor kurang sikitlah harga nak banding kereta yang teramat power( Maaf xpandai komen banyak pasal motor, betulkan jika tersilap.)

Lagi satu masalah parking di rumah.Setiap resident hanya berkelayakan satu parking saja.Kalau parking dua kereta siaplah kena tampal.hehe.Lagi? keje tempat lain2 dan waktu bekerja berlainan .Husband masuk pukul 9-6.Saya normal la 8-5.Tempat kerja jauh.Maka adalah perlunya satu kenderaan setiap sorang..:)

 Rumahku Syurgaku.. Baiti Jannati..macam2lah halnya yer.Adakah itu petanda kami kena cari rumah lain? akan difikirkan.Kepingin jugak nak rumah atas tanah, ada laman, ada garage..Mampu ke?mampu?Dekat Pulau Pinang ni rumah atas tanah tiada yang semurah -murahnya dah.Semuanya kalau cantik2 tu half million kena ada yer.Kesian kami..

Mampu duduk di seberang pulau yang saya tengok boleh kata hari2 kawan saya duduk di sebelah sana mengeluh jem tanpa roti selalu.Katanya lah...Mampu ke kalau duduk atas tanah tahan dan bersedia dengan serangan haiwan perosak? seperti tikus? nyamuk? lalat? ( kalau jaga kebersihan insyaALLAH xde..)..Rumah yang sekarang ni orang kata punyalah dekat, kentut pun boleh dengar.

Dugaan...sekarang terpaksa datang kerja macam biasa,balik kerja paling lambat? Ko mampu ?hehe oh saya memang tak mampu.Dengan keadaan saya sekarang yang macamni.Surrender sudah...Biasa dulu kalau ada kereta, tengahari sure akan bersiar2 makan di luar bersama teman2.Sekarang mengharapkan rakan sekerja yang ada jela..hehe..Yang sorg lagi rakan sekerja pun menempuh dugaan sebab kereta beliau mengalami kemalangan.Rakan sekerja lagi sorang sudah berpindah ke tempat lain.Tinggallah mana yang ada.:)Rakan rapat lain tiada kenderaan, biasanya dengan saya juga.Oh sunyi sepi..bermadah plak :P..Rakan lain tiada ke?oh saya seorang yang pemalu katanya.Malu ker ego? ( ego pun ada sikit...hahahaha)...

Naiklah motor tumpang kawan yang bawak pergi kerja( tidak mendapat permisi . Maka haruslah mencari kenderaan baru.Tetapi harus bijak berbelanja dengan kehadiran orang baru ini.Alhamdulillah gaji 'gomen' naik sikit.Terima kasih kerajaan yang memerintah sekarang..( berbaur politik?)..Tak apalah kalau kerajaan baru lepas ni kasik up sikit lah dah komen banyak sangat prok prek prok prek kata yang sekarang mengampu lebih.hehe..Semoga encik suami naik pangkat jadi assistant manager tahun depan.InsyaALLAH rezeki baby .:)

Ini adalah list kereta yang sedang disurvey :)

KIA FORTE..RM70-90K
.
TOYOTA VIOS RM60-80K 
foto taken from http://www.toyota.com.my/vios/

Maaf saya tak tahu nak komen yang mana satu nak beli sebab saya bukan pakar permotoran atau kereta.hehe.Ini hanyalah impian sahaja.Kemampuan itu masih diletak di tangga teratas. Kalau tak mampu toksah nak berangan lebih, tapi tak salah rasanya berangan.Maybe model yang di atas tu diletakkan keutamaan yang pertama. :)InsyaALLAH kalau ada rezeki..

Untuk menutup kekurangan yang ada sekarang adalah berkemungkinan besar akan beli motor kapcai jela dulu...sekian..

'Bersusah susah dahulu, bersenang2 kemudian'akan pegang ayat di buat masa sekarang :)

p/s: masa eksiden dulu pun jalan kaki pergi kerja. Tapi sekarang tak tergamak sebab nak jaga keselamatan baby .

Sekian, wassalam

Wednesday, May 2, 2012

“Don’t Ignore People With Infertility – Do You See Me?”




Pinjam daripada eimma ..eimma pinjam daripada kekda..kekda pinjam dari alamat kat bawah ni ehhe.. 

Salam semua...

Saja post dekat blog 'umum' ni sebab nak bagi yang tak tahu menahu baca..Tapi in english la..nak translate kalu takes times skek..Silakan baca..:)

Pada pendapat saya, benda seperti 'infertility' ni adalah berdasarkan persepsi setiap orang. Ada orang yang mengalaminya seakan tidak mahu langsung berbincang atau bercakap mengenai perkara ini dengan orang lain.Mungkin takut hati sendiri dan orang lain terluka.So they opt not to show their feelings inside and just try to go on with their life as it is.Mungkin juga merasakan ianya terlalu 'privacy'.It is up to you.Tiada sesiapa yang memaksa anda.Setiap orang ada cara tersendiri.

But for me, I try to seek for the 'infertility' forum and people who is in the same shoes as me to disscuss , to talk and changes view.Sometimes we share tips.Walau kadang kala tips2 itu kita dah tahu dah cuba dah tak larat nak cuba. Tapi at least, we have other friends which is at the same shoes yang faham.Kadangkala, orang sekeliling memang takkan faham.Mereka kata golongan 'infertility' ni macam2..Oh out of topic already..hehe..This group of people called themselves as TTCians which means TRYING TO CONCEIVE.Saya harap bagi yang 'terbaca' jgn melatah.Sebab apa yang ditulis dibawah ni adalah sebahagian luahan rasa daripada blog di bawah ni.wassalam..:)


credit : joyinmyjourney


When I was talking with my four pregnant friends and you came up to us and said, “Aw!  Look at all the pregnant women!”  Did you see me?
When you, my good friend who was once in my shoes, listened to me time and again talk about the pain of my infertility, yet one day said, “I think you need a support group.”  Did you see I stopped calling you for support?
When you laughed about getting pregnant with your sixth child and said, “All he had to do was look at me!”  Did you see me force a smile and wish it were really that easy?
 
When I was standing around my five expectant friends, you took note of their pregnant state and then looked at me saying, “What are you doing here?  Wishful thinking?”  Did you see me quietly excuse myself so I could run to the bathroom and cry?
 
When we got together for ladies fellowships, did you see I didn’t say anything because the only topics of conversation that came up were your pregnancy stories?  “Just call me Fertile Myrtle!”  “I’m so ready for this morning sickness to be over.”  “Hubby ran to the store and got me ice cream at midnight!”  “I felt her kick for the first time!”  “I feel like a beached whale!”
When our group of friends went out to lunch, did you see how I felt excluded when all anyone could discuss were the latest and greatest books and blogs on parenting?
 
When you talk about how everyone is pregnant – “Don’t drink the water!”  Did you see me?  I’m not pregnant, but I want to be.
When you opened gifts at your baby shower, did you see me in the crowd, trying to share in your joy, all the while hoping I could be next?
 
When the mothers were asked to stand in church on Mother’s Day, did you see me – sitting – hoping not to burst into tears and not wanting anyone to feel sorry for me?
 
When all you posted on facebook were pictures of your ultrasounds, updates of your cravings, photos of your pregnant belly month by month, posts of registering at Babies R Us, doctor visits, and Baby Center, did you see I am one of your “facebook” friends?  Did you see I had to limit your updates?
When God finally blessed you with a baby after your struggle with infertility, did you, of all people, see me?
If you do see me…
Don’t ignore me.  To ignore is not to know.  Don’t refuse to take notice of me and my infertility.
 
Think before you speak, if you must speak at all.
Don’t isolate me.  Try to imagine what it could be like if you were in my place and what you would want someone to say.
Remember I confided in you because I thought you were my friend.
Don’t dismiss my infertility – I may be in the minority, but I still have feelings.
 
Take a moment in private to tell me you hope I am next.
Don’t make mindless comments about your ability or my inability to get pregnant.
 
Write a heartfelt note to encourage me not to give up hope.
Think about excluding me from your baby posts so I won’t have to limit your updates.  Or try to understand if I don’t “like” or comment on them.
Don’t disengage me from conversation – take notice there are many interesting things to talk about in addition to pregnancy and babies.
Let me know you are praying for me – and then pray for me.
 
Don’t pretend that I have never talked to you about my struggle.  I made myself vulnerable sharing that with you.  Can you show balance while rejoicing in your pregnant/mommy state but also by being mindful of my infertility?
 
Consider that even if you don’t know I am struggling with infertility, there’s a good chance I am.
 
Walau dah berjaya, saya sangat2 bertuah dan berbangga kerana pernah mengenali anda semua..thanks u guys for the support :)

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..