Posts

Showing posts from 2010

Sabah trip version 1-kerja dalam berjalan

Image
Salam siaran di hari ahad.

Jam menunjukkan pukul 7.20 petang tatkala azan berkumandang di luar.Mari kita mengupdate tatkala diri saya sedang melayan diri keseorangan semasa suamiku berjuang di medan pekerjaan.hehe..nanti kita cerita yang tu.Kali ni kita update mengenai keberangkatan saya ke sabah pada akhir nov sampai ke awal disember tahun lepas 2010.Rasa macam masih berada di tahun 2010 je.Usia makin meningkat, and makin lama makin menghampiri hari kematian.huhu.muhasabah sebelum kita mula dengan entry ni.
Entry basi kali ini adalah trip/kerja saya yang haritu berlangsung dekat sabah daripada 25nov-3disember.Lama kan?memang sangat lama meninggalkan kerja di opis dan suami di rumah kesianla dekat suamiku yang selalu duk kena tinggai tu.huhuhu. akhirnya diriku yang terpaksa ditinggalkan buat sementara waktu.
Disebabkan itu , saya mengambil inspirasi sahabat saya iaitu puan tuti, puan haneem dan puan jana( tatau dia baca tak blog ni...hehe).Yang pasti setiap perjalanan hidup itu ada matlm…

Jammed?tak tahan..

Image
Salam semua...

Apa khabar di hujung minggu?Best ke cuti2 dan pergi kenduri and berjalan2 bersama famili masing2?Mesti semua pun lebih kurang macamtu. Lagi2 yang dah ada famili dan anak2 yang bersekolah. Kenduri kendara xpayah cakapla.Merata2 kan? Tapi pergi mana yang termampu.Memang dah kira wajib kalau orang jemput, tapi kalau dah jauh sangat sampai dah menyusahkan diri, idoklah nak perginya.hehe..Kecuali kawan2 yang sangat rapat jela dan famili familia jela yang diutamakan kot.hehe

Ohhh..terlupa pulak nak update cerita2 yang dah basi tu kan?er..Bukan xnak update tp gambar semua duk ada dalam pc..hihi..Makanya mari update tanpa gambar pada kali ini.ngee

So, last week my familia datang ke Penang. Untuk melayan dak kenit adik kecikku syafiqah yang berdebar menunggu result PMR di keluar.hehe..zass..Maka berjalan2 la di Penangla minggu lepas. Punyalah banyak event yang berlangsung dekat Penang di bulan hujung tahun ni.Dengan PestaPenang, Pesta Flora, Dragon Boat dan lain2 yang tak tahulah y…

Kena update jugak ni..

salam semua..

Pc dah siap dibaiki...tinggal laptop kena hantar.Ni saya menulis pada jam 11.24malam setelah selesai kerja analisis. Sangatlah bznya..ni nak kena buat list pending post yang kena buat jugak2 sebelum habis tahun 2010 ni.gitu?hehe..ni post2 wajib...huhuhu

1st=reunion dengan puan kelly

2nd= ke sabah

3rd =kenduri puan haneem dan encik mahfuz

dan beberapa event yang xmenarik tu xperlu la kot..yang ni yang major..kenapala saya sangat bz ni..adoyai.Ni list kerja yang belum siap2..

1=skt dan lpp kena anta sebelum 31 disember ye puan juli( matilah aku..markah xpernah cecah 90..80an je..)

2=nak kena siapkan borang pinjaman perumahan( cemuih dahhh)

3=kwsp(kena tutup akaun nak transfer)

4=iso investigation, ncr dan car

5=hplc analysis( dah 5 bulan...handle sensorg je manatang ni.takde org lain yg handle..adei)

6=analisa sampel..(fulus2 kena kejar..sbb dah ketinggalan)

7=24hb ni audit iso...adeii(penting ni...kpi)


banyaknya list...huhu..fening dah kepala saya...

get set goooo....

kpd puan azura..s…

Lamanya

Assalamualaikum teman2 sekalian

Dah sebulan rupanya tak update blog? hairan kan?pc dgn laptop rumah rosak...huhuhuhuh...nntlah ada masa saya update..daaaa

Kisah Pencarian Ikan buntal

Image
Salam semua..

Tatkala jam menunjukkan 8.51am pada hari isnin.Ingin ku curi sedikit masa yang ada untuk mencoretkan kejadian yang terjadi dalam hidup ini.Dah nak dekat 2minggu takde posting apa2 dalam blog kesayangan ini.Cerita mmg ada banyak.Tapi memandangkan keadaan yang tidak menyempatkan dek kerana ke'bz'an sedikit.Ok...apa cerita?

aktiviti dalam beberapa minggu ni mmg terisi dan pack jugakla.

1st yang terpenting adalah misi pencarian ikan buntal di Kuala Terengganu.Perjalanan kami bermula pada hari Ahad,31hb oktober. So pada hari tersebut hujan, memang mengambil masa sepanjang hari. Risau jugak bila tengok jalan yang licin dan hujan yang lebat.Lepas tu takutla pulak banjir pasal dah ada air naik kat tepi2 jalan.hehe...

So, ini tempat penginapan kami pada haritu.Felda residence hotel.Kiranya syok jugakla sebab dekat tepi sungai. Angin sepoi2 bahasa je..syiokk...sebelah hotel tu pejabat kastam .Sebelah kastam tu hotel seri malaysia,tempat penginapan yang saya pernah diami 2,3 …

Gigiku patah di depan 1

Salam semua...

Aduyai sedihnya saya.Gigiku yang xberapa nak elok tu patah.Kenapa nak cerita?Ala...sebab nak berkongsi pengalaman dan mencari pengalaman .Tak begitu peah??hehehe.Takde kaitan dengan cerita di bawah....

Last week pada tanggal 23hb Oktober 2010,Sabtu saya paksa jugak encik suami ambik cuti sebab nak ke Perlis..hahaha.seronok walau duit gaji xmasuk ku redah juga..

Misi 1)

Ke kenduri skulmate masa sekolah rendah n menengah iaitu NOORHANA dan pasangannya.Gambar pun xsempat nak tepek ni sebab nak update jugak..Alhamdulillah sampai jugak ke kenduri walaupun jalan xberapa familiar.Tapi dengan bantuan OVIMAP..Berjaya jugak saya sampai ke destinasi yang dituju.hehe.Tahniah kerana berkahwin dengan orang UTARA.Sampai jugak aku ke kenduri hang no..Semoga berbahagia ke akhir hayat..aminnn


Misi 2)

Ke rumah sahabatku dan sahabat puan Tuti juga iaitu ke rumah Wahid(Puan Wahida).hehe.disebabkan ada GPS senang je cari rumah hang no.Tidak membuatkanku sesat lagi.Syiok rumah hang wahid.Sebab luas…

de fertile de programe( france celup ,btui idak tanya tuti)..

Image
ambik gambar ni dr sharetv.org


Salam...

Boringla duk wat ISO ni..Sementara waktu rehat yang menjelma ni mari saya coretkan.
Saya sangat suka menonton realiti TV walaupun kebaratanlah sangat selain rancangan masakan. Macam ANTM, Kardashian, Kimora dengan yang terutama Giulliana & Bill.Oh...di channel 711 ker E ek?lupa la.711 kot.Sampai encik suami pun terpaksa kena tengok disebabkan saya..alahai kesiannya dia.Ada channel sports pun duk jadi tunggui ja..hihi..

Dalam banyak2 rancangan ni yang paling sesuai ditonton bagi orang yang ada masalah macam saya ni citer Giulliana & Bill.Giulliana ni pengacara dekat E Channel US, Bill pulak pemenang Apprentice musim ke berapa I lupa, tapi la ni dia kerja sendiri sebagai motivator.

Tujuan saya bercerita ni, bukanlah nak mengagung2kan diorang.No no no.Macamlah kita belajar sains kan?Jadi disini saya nak berkongsi serba sedikit maklumat berguna daripada rancangan ni.

Apala yang menarik sangat?Ok...mereka ni dah kawin dah 3 tahun tapi masih xdapat …

Kereta VS Rumah?

Salam semua.. Pada malam tatkala mataku mengantuk membaca segala dokumen ISO.Inginku coretkan..hehe Ini adalah akibat rentetan peristiwa belanjawan baru-baru ini. Apa pendapat kamu-kamu? Saya memang fokus pada topik2 yang ada kaitan dengan hidup saya jela.. 1) Pinjaman perumahan 100% pada yang berpendapatan 3000 ke bwh( ulang maksud, isi rumah ye...kalau suami kerja, isteri kerja makanya tambah dua2)..dan juga harga rumah di bawah 220k..harap dimaklumkan 2) Bantuan 500 pada hujung tahun ini- alhamdulillah walau xbanyak masih boleh membantu.. 3) Tol tidak akan dinaikkan selama 5tahun..alhamdulillah bg saya dan hubby yang mengambil masa perjalanan 7 jam merentasi 3 lebuhraya termasuklah PLUS, KARAK dan LPT.Legalah sikit.(Harap-harap minyak taklah naik ye...hehe) Bercakap pasal perkara di atas.Mana lebih penting?rumah atau kereta? Saya kira kalau sapa2 yang baru bekerja mestilah fikir kereta ye x?Tapi bagi yang baru-baru bekerja macam saya dulu2 takkan fikir nak beli kereta yang mewah2..Apa yan…

BEN 10 10 10...hehehe..

Image
6-15-2...setelah disusun ..hehe

masa ni tipah n famili mai..seronok tgok gelagat balkis..hehe

cosmate lama duk2 berjumpa..walau sesaat tapi indah..hehe


si maira anak wahid..sori gegar2

ni meja makan yang belum siap arrange...
view dr rumah kami...hehe

Salam siaran di hari isnin..Seronokkan. xlama lagi nak masuk 2011?seronok ke?hehe


Apa cerita?Semalam saya ada buat makan2 panggil kawan2 yang mana sempat( yang rasa nak jemput akan mai..hehehe)..Tak adalah. Niat memang nak panggil kalau boleh seramai yang mungkin tapi sebab tengok keadaan rumah dan ekonomi.Kami jemput mana2 yang berkenaan jela.Minta maaf kepada yang tidak dijemput.Lain kali ada rezeki ada masa saya jemput yang lain2..

Menu pada hari semalam LAKSA SARAWAK dgn PULUT KUNING. Sorilah saya memang xmasak semua.hehe. Laksa je yang d…

Kluk kluk kluk....hahaha..piru piru piru

Image
ihsan gambar daripada pkukmweb.ukm.my

Salam..

Sapa kenai ayam ni?
hahaha...manalah saya nak tahu ayam piru ni adalah ayam belanda..Orang belah utara duk panggei ayam piru.Manalah kami tau nama ayam belanda di uatara depa panggei ayam piru.Masa 1st time dengar nama ayam piru ni dekat Bertam. Masatu saya tengah ada games Lawn Bowls..

Diorang kata Azhar iaitu team kami meniaga ayam piru.Dalam kepala ni kalau diimbas discan tak pernah didengar perkataan ni selama duduk Penang dah nak masuk 10tahun ni. Dalam kepala di pikir, ayam ni warna biru ker?Isk ker species ayam yang tak ada kat tempat lain?duk gelak dalam hati.

Makanya malam itu si Azhar tu bawakla rendang ayam piru dengan pulut. Dalam tengah kusyuk menikmati makanan tu, diorang kata ayam piru.Pastu dengan muka 'confident' ( dengan izin)..tapi senyap-senyap tanya dekat Yani. Ayam Piru tu apa?Ayam Belanda la kak Juli..Aduh..Sorilah kami tatau, kami bukan orang sini.Cover je lebih..Pastu tanya hubby, apa ayam piru?ayam belanda la..…

1 tahun 6 bulan 1 minggu 1 hari

Salam semua...

Sebenarnya xde apa yg menarik dengan entry kali ini. Status di atas adalah usia perkahwinan kami.Seperti biasa, xde lain x bukan...entry ini adalah mengenai luahan hati tuan punya blog.Tiba-tiba harini rasa suram n kelam sikit..Macam biasalah sebab apa.Walaupun dah ada beberapa orang yang bosan dengan benda yg sama berulang kali disebut...Tuan punya hati xpernah bosan.Biasala, manusia selagi xdapat selagi itulah akan disebut2.Mungkin saya bukan manusia yang hebat dan sempurna.

Walaubagaimanapun, just nak sharela...benda yang dah dibuat sebenarnya yang xpernah saya beritahu semua pun pada famili...tp semua ni saya je yg buat.Hubby xbuat apa pun lagi dan berharap bila dia buat ujian itu, dia okla..

Period memang stabil tak pernah xdtg ke,atau apa pun..Berat BMI?stabil lg walau sedikit terlebih lemak..heheh.So far, xde apala yg pelik2.cyst ka...fibroid mmg xde...so?

1) Makan Biodex- 3bulan- dah stop
2) Pergi urut- 3 kali- dah stop
3) Jumpa doktor -dah 4 session
4) Makan Clomid- 2…

Apabila ku teringat ...kembang kembung ...

Image
1. ina , julai dan saya...masa kat tapak pesta
masani tembonnnn...
2. ina,saya, su dengan zakiah..eheh..

3. saya, kak wa dgn kak yati...masa konvo..

4) Ni masa dekat FRIM.bulan puasa..dengan wahid n popo..
- Siap merayu2 dekat mak masa nak pergi sini..hehe
gambar nostalgik btul..
5) dari kiri wahid, saya, ida , tuti dan haneem.Ni dinner masa final
year dekat padang kawad..

6) Kak mun,kak jan, kak yati,ina , saya dan wani..

Home deco..

Image
Salam semua...

Harini duk usha2 home deco punya gambar je kat internet.Tapi tengok2 website lain asik guna gambo yang sama je..

Yang ni dari web freshome.com

Ayat yang ditaip untuk mencari small apartment deco..hehe

Kalau boleh rumah saya tu saya nak hias lawa2 walaupun sizenya tecit tapi nak nampak comei, cantik dan segala yang baik2 sahajala..yang penting?selesa...bukan kerjasama ye..

So nak mintak pendapat kawan2 la..yang mana cantik dan lawa di mata anda..hehehe

1) yang inikah?

2) ini?ala comeinyakan yang ni?sweet n syumei...
3) yang ni mcm seswai....yela rumah sempit..

ini kah?

Kalau ada sesapa yang kenai interior designer silalah bgtau..eheheh( mcm byk duit)...hihi

Enjoice...

Saya memang terasa....saya memang emoo harini..

itu sahaja.........babaiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!!!!!!!bukan saya nak cari gaduh....atau nak bergaduh..yer saya memang xpaham pasal org yang ada anak....!!!fullstop....malas dah cakap hal ni dgn org lain yang xpaham2...malas dah !!!!!!!!!!emooooo...........

Kisah penanaman beramai2 pada hari raya?

Image
Salam semua...


Salam siaran...salam raya..raya lagi kan?walaupun harini dah raya ke -8.Kita kan beraya selama sebulan.Macam puasa la jugak.Ada tak kawan2 yang rindu nak baca rintihin, leteran dan bebelan saya?


Kepada TUTI...amboi aku tau hang seronot sebab hubby n baby iman ke france.Wah seronok mereka beraya di europe gitu...Tapi aku dengaq menara eiffel kena tutup kenapa tah.Aku pun lupa pasai aku xberapa nak baca paper tu sampei habih..hehehe..

Kepada Kelly dan Mizwa yang mengajakku beraya di rumah n kampung masing2 di Pahang.Terimas kerana mengajak tetapi macam biasalah dah nama raya..Duk kampung jela.hehe..


Kepada kawan2 blogger yang lain...Beraya lagi ke?hehe
Berbalik kepada tajuk di atas...apesal pulak penanaman beramai2?Ini tiada kaitan dengan kes pembunuhan Datok S dan rakan2 ye..hehe..jangan salah sangka.Saja nak mensensasikan tajuk.Nanti takde orang nak baca pulak.

Semua kejadian ini berlaku di rumah ibu mentuaku..Kita lari sikit daripada tajuk raya, lemang, ketupat , rendang...b…

Selamat Hari Raya

Salam semua...

Selamat Hari Raya Kepada semua kawan2...Esok saya akan pulang ke kampung halaman.Tapi sekarang ni tengah duk demam ..Kejap elok, kejap xelok..Dapatlah MC 2hari.Nak buat camana.org jarang demam...Macam nila..Oklah..Minta maaf kepada semua dari hujung rambut ke hujung kaki..Jika ada tersalah dan silap semasa berblogging, harap dimaafkan...

sekian...semoga tahun ini lebih bermakna daripada tahun sebelum2nya..amin

Tagged dari sifu mizwa

Image
Salam siaran, diharap semoga pembaca setiaku masih setia membaca sbbnya sejak akhir2 ni kejenya asik membebel dan xpuas hati je pok pek pok pek..rubbish je ..hehe..oklah ni tagged dari puan mizwa yang saya selalu kaco sms dia tanya petua masak n macam2.hehe

Soalan 1: Adakah anda rasa HOT..?
HOT?Panas?api...takott...Taklah..biasa je I am cool

Soalan 2: Upload wallpaper PC/laptop yg anda gunekan skrg
Soalan 3: Cerita pasal gambar nih..? ni bukan gambo wallpaper saya..gambar wallpaper tu selalu tukar2 sebab kena webshots..hehe.ni gambar masa tecit..comei dak?hehe

4: Kali terakhir makan PIZZA..?
Awal puasa..sebab tak sempat nak masak.Dominos pizza.sedap2..order dengan tepon je.5minit nak berbuka sampai..

Soalan 5:Lagu terakhir anda dengar..?
Lagu raya..Balik kampung-sudirman kat pc depan nu ha..

Soalan 6: Apa yg anda buat selain selesaikan tag nih..?
erm..tgok komputer.hehehe

Soalan 7: Selain nama sendiri anda dipanggil name ape?
juli, ju, ngah, mokcik (ini pun ada?)hehehe


Soalan 8: Tag lagi 5 orang…

Puasa part 2

Salam semua..

Harini bersiaran di rumah.Mula2 taknak cuti harini. Tapi sebab banyak sangat benda tak setel2 lagi, maka saya mengELkan diri pada hari ini. Esok dah cuti. benda ni nak setel masa hari kerja je..Ada je keje kat opis.Tapi peel saya, saya tak suka guna waktu kerja untuk benda2 lain.Lebih elokla bercuti daripada mencuri masa.Tapi boleh buat je buat kerja lain dekat rumah.Cuma eksperimen tersebut je yang tak setel2.Dah 3 minggu nak masuk sebulan dah buat tapi tak jadi2.Dah macam2 usaha yang dilakukan.Tapi dah tak boleh2.Tak boleh nak buat apa dah..huhuhu..Nak harapkan sorang hamba ALLAH tu haritu dia asik FB je.haha malas ngumpat.Biasalah org baru jumpa benda baru , jadi peghak sikit.Alasan? BZ..haku tengok hang duk main FB je..kat rumah takde internet kot. Takleh salahkan dia.Tapi sok jawab jela dengan TUHAN....kan? Jadi, apa cerita part 2? hurmm...gambaq selalu xde kan?hehehe..pemaleh btul nak snap gambar kan?Kamera dah canggih dah rasanya walaupun tak secanggih profesonal. Bar…

Apa yang Mengembirakan Isteri Dalam Bulan Ramadhan

Salam Ratuhatian yg dimuliakan.

Apa yg amat mengembirakan dan membahagiakan anda pada hari ini ialah apabila melihat suami anda bersungguh-sungguh mencari redha Allah dan berusaha menjadi orang bertaqwa di akhir Ramadhan nanti.

Bulan yang penuh barakah ini adalah khas untuk suami-suami membaiki ibadah khususnya seperti solat, memantapkan bacaan Al Qurannya, menguatkan iman dengan membaiki kualiti puasanya dan meneguhkan aqidahnya dengan menuruti sungguh-sungguh amalan puasa yg diamalkan oleh Ar Rasul SAW.

Insya Allah. bergembiralah anda jika anda lihat suami anda: Bangun sahur dengan mengambil wudhu sebelum menjamah makanannya. Malah lebih syahdu jika anda lihat dia ruku' dan sujud sebelum bersila di hadapan hidangan.Mengejutkan anak-anaknya yang masih kecil dengan kasih sayang mengajak bersahur untuk belajar berpuasa siang harinya.Tingkahlakunya yang lebih sabar yang tidak cepat "panas baran" apabila kesilapan yang dilakukan oleh anak-anak, anda dan juga dirin…

GA datang lagi-blog kelly

Image
Salam ...ha saja je nak jadi last contestantlah konon yer KELLY?
Kenapa nak GA ni? :

1) Sebab saja nak try masuk. Sebelum2 ni tak pernah masuk dan tengah duk tunggu ole2 Kelly daripada SWISS xdapat2 lg.hehehe

2) Sebab lama dah nak mengeteh dengan KELLY tapi dua2 asik bz je..bukan duk jauh pun.Kat Pulau jugak.

3) Sebab penah jadi bakery classmate sama2..hehe.kira penah jumpa la..Tapi apa2 pun terpulang pada tuan blog la..hehe

4) seronok2..kalau dapat ok gak tu..:P

5) Nak pakai apron ni masa wat cokelat dengan tart yg dioda..ehehe..lebiy2 pulak..

ni link blog kelly ( klik je kt sini)

syarat?
Buat N3 mengenai GA ni kat blog masing2- sudah
Link kan blog Kelly's Life-dah Letak komen kat N3 ni-dah Mestilah follower kat blog Kelly's Life- sudah
Terbuka kepada semua follower Kelly's Life kat Malaysia je- yela..hehe


daaa..semoga kelly dapat mimpi bg apron kat saya..ekeke..tq

Nasihat

Salam..

Kita lari sikit tajuk daripada bulan Ramadhan..ye??Apa makna nasihat?Nasihat ni pada pandangan saya adalah pendapat yang samaada boleh jadi baik atau buruk. Btul.Boleh jadi tipu atau benar. Boleh jadi macam2 la..Sebab setiap nasihat yang disampaikan oleh seseorang tu bersandarkan pengalaman , apa yang dilihat, apa yang dibaca dan tauladan daripada orang lain. Perlu ke kita menolak buta2 nasihat tu?Kalau nasihat yang baik misalnya.. Macam saya pun sama, ada masalah yang memang rasa xde harapan.Tapi bila difikir2kan balik, kenapa perlu jadi mcm ni, macam tu, macam nun, nin...? Tak boleh ke jadi macam ni? terima dan redha pada masa yg sama berusaha? Kita boleh terima tetapi kalau kita ada masalah yang orang tu xpernah rasa..Jangan tolak bulat2. Sebenarnya orang tu berniat baik pada kita. Orang semua nak sesuatu yang baik-baik sahaja..Lainlah orang tu memang ada niat jahat dalam hati. Tapi nasihatpun, kena ada caranya..Betul x?Kadangkala kita susah nak faham..Hurm..Terpulanglah...Ra…

Bulan puasa part 1

Image
*p/s gambar di atas tiada kena mengena dgn entry ini..hehe

Salam semua...

Mesti semua tgah lapar dan haus kan?apa punya soalan la saya ni..ekekeke.Macamana dengan aktiviti harian di bulan puasa?adakah terisi dengan sebaik2nya..Macam saya ni, byk jugak yang laghanye. hehe.Tapi insyaALLAH akan diperbaiki dari semasa ke semasa..

Setakat ni menu yang telah dimasak adalah jenjengjeng soto ayam, lontong, spaghetti bolognaise, rendang ayam.Yang sampingan xyah sebutla..ini menu utama..Bila sahur kita panaskan aja makanan yang ado.Jangan membazir..Tapi kalau menu yang dah xmcm makanan( basi) dibuang aja.hehe

Bazaar ramadhan pun xsempat kujenguk lg sebenarnya.hehe.Pesan pada encik habib je.Encik habib pulak kena hpt lagi last week. Macam2 ubat dah makan.Kena lagi.huhu.Nak bawak perg GH taknak pulak.Degil bebenorlah dia ni.huhu

Tarawih?ada gak terbabas.Harap dapatlah menjiwai bulan Ramadhan ini dengan sepenuh hati. Bila muhasabah diri, terasa diri ini terlalulah jahat.Rasa mcm manusia paling jahat di…

Ramadhan Kian Menjengui...

Image
Salam..

Tak lama lagi dah nak masuk ramadhan..kepada sahabat2 bloggers ku sekalian yang diingati..puan kelly, puan mizwa , puan mash, puan ita, encik madey, kak iporku dan sahabat2ku yang lain...Mohon maaf diminta sekiranya terdapat salah , tersasul bahasa sepanjang bulan2 yang sebelum ini.Marilah kita bersama-sama menghayati bulan yang penuh rahmat dan berkat ini. Semoga segala amalan kita yang sebelumnya diberkati dan dapat dilipatkangandakan pada bulan yang mulia ini.



ihsan: blog ini


Bersama dengan itu, disini disertakan lafaz niat berpuasa



Niat berbuka

Maksudnya: “Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang”.


SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA....2010

Wassalam...



My 27th birthday celebration

Image
Salam semua.

Oh sudah lama tidak update. Banyak cerita nak diceritakan tapi kekangan masa, kerja, order cokelat dan macam2 lagi maka semua cerita terpaksalah ditangguhkan..


Okla..Haritu saya sambut birthday di PULAU PANGKOR..oh tidak pernah pergi sebenarnya ke sini. Terima kasih kepada suamiku yang tersayang kerana belanja percutian yang bukan hanya saya dan dia. Sebenarnya pergi pun atas tiket jemputan oleh kawan encik suami..


Pengipan dan pengankutan( pergi dan balik, naik bas berkumpulan) : RM240
Makan: sdn bhd

Kami menginap di Seagull Resort dekat Teluk Dalam yang boleh dikatakan cukup kemudahannya. Ada wifi free. Ada kolam , bukan untuk orang dewasa ye..Untuk kanak-kanak sahaja, ada pingpong, ada dart, karaoke dan ada kafe. Macam haritu saya pergi pakej beramai-ramai. So maybe bayar murahlah sikit.

Pengangkutan di Pangkor

Dinasihatkan bawalah orang yang pandai bawak motor..hehe..sebab? Jalan dia kecik dan sesuai untuk laluan motor. Pusing pulau tu ambik masa dalam setengah jam lebih..


Be…

Komen panjang oleh seorg pembaca yang menggelarkan namanya kak nini?

Anonymous said... Askumwbth,

Bagi akak setiap orang ada bahagian mereka masing.

Setiap orang akan merasa senang...

Dan setiap orang akan merasa merana itu ape....

Yang membedakan manusia adalah cara mereka menerima setiap nikmat dan dugaan,
itu....

Adakah mereka meratap dan menjadi derhaka atau lalai terhadap Allah ataupun
mereka
bersifat sabar dan tunduk kepada perintah Allah azzawajala.

Apakah hikmah tidak ada anak?

Hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk manusia dan setiap orang
ciptaannya. Allah
menduga setiap insannnya dan setiap kali mereka bersabar, mereka akan diberi
pulangan
yang setimpal keakuran hambanya terhadap kehendaknya.

Ada satu cerita...benar.... couple... tidak dikurniakan anak.... selepas lima
tahun
dikurniakan anak.... akhirnya mereka mendapat anak... Anak mereka mendapat
jantung
berlubang meninggal... selepas kematian anak mereka, mereka bercerai.....

Bagi akak bersyukurlah.... Bersyukur kerana anda bersuami... orang lain mungkin
tak ada
suami... bersyukurlah tak ade anak lagi.…

I am not satisfied....

Salam...

Thats all for today..harap maklum, mood xbaik...angin pus pus kembali lagi..biasalah org berpenyakit mcm saya.tiap2 bulan adooo..Suddenly...semua datang..Kena berkira ke?tahla rasanya wajib berkira..I just cannot be ikhlas to do it..coz..ahhh forget about it..asik tak puas hati je.Tak boleh ke wat keje elok2 dan aman puan juli oit..No, This is so unfair at all....Sabaq2 nak masuk bulan Romadon dah ni. Kerja tak berkat nanti.Isk...carry on jela..Buat jela..Camana nak dapat APC ni.Wat keje semua nak berkira ha?Nonsense la semua ni. APC? Alah lagi nonsense...

Jap,korang ada tak berkira bab2 duit ni? In this kind of world, there is no one who is not bother with money.Tipula...kalau kata, aku tak kisah. Setiap kali, ingat je ni.Rezeki itu tuhan yang bagi..Ingat ye..Dah pergi buat kerja..babai..sekian bebelan pagi yang dah nak masuk tengahari..

Wassalam..

Tembun..Tembun Tembun...hehehehe

Tembunnnnnnnnnnn

Dah jumpa

Salam..

saya tak tahu sama ada pembaca setiaku iaitu puan tuti berada di mana skrg.Katanya dah balik ke malaysia semalam.alhamdulillah.Dapatlah hang melepas rindu dendam hang pada iman dan laki ang..ekekeke..happy holiday.Sebenarnya 21st julai baru ni is my hubby birthday yang keeeeeeeeeeeeee 27..sudah tua kamu ye. Semakin lama semakin tua.Uban pun dah ado..ekeke

Kami sambut secara sederhana sebab masing2 puasa pada hari tersebut.Dan memakan kek yang teramat sedap dan boeh kira termahal saya beli..dari baskin robins...oh sangatla sedap.Maka sel lemak pun terjana dengan hebatya.Jangan salahkan orang lain.Tanya diri sendiri.


Malam tadi masa tgah browse internet terjumpa another blog which i can describe is suite to myself .This is the link .Pasal apa plak?ala pasal orang yang 'berpenyakit' macam saya nila. Tapi akak tu rahsiakan identitinya.hurm.Mungkin ada sebab.Tapi bila dia rahsiakan she can be outspoken about her problems and everything. Tapi bila saya baca apa yang ditulis mem…

Unpaid analysist in progress

Cause everything is paid..when unpaid i am doing it alone all by myself..huh..

Jumble sales.....

Salam semua...sila baca pengumuman dibawah..hehe..untuk sesiapa sahaja berminat..siapa cepat dia dapat..:P
JUMBLE SALES KELAB PRN SEJAHTERA
PUSAT RACUN NEGARA

Sukacita dimaklumkan, kami daripada pihak KELAB PRN SEJAHTERA ingin membuka peluang kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai JUMBLE SALE yang akan dianjurkan oleh pihak kami. Maklumat aktivti adalah seperti di bawah:
Tarikh : 26-27 Julai 2010 (Isnin dan Selasa)
Masa : 9.00 pagi – 4.30petang
Tempat : Foyer Kompleks J
Harga Sewa: RM20/2hari/1 meja/ 2 kerusi..( lumayan kan?)

Aktiviti:

1) Pameran berkaitan dengan Pusat Racun Negara
2) Cabutan bertuah~ hadiah menarik menanti anda..happy..100 yang pertama berpeluang untuk merebut peluang memiliki 3 hadiah cabutan bertuah menarik tajaan kami..
3) Jualan barangan oleh peniaga

Barangan yang boleh dijual oleh peserta termasuklah:

@ Makanan ( selain yang di kantin), biskut raya, kek raya..raya kan dah dekat..hehe
@ Pakaian baru atau lama
@ Tudung instant, tudung tak instant pun boleh..
@ …

Fadhilat bulan syaaban

Sila klik pada web ini http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Syaaban.html


Saya ada jumpa.Marilah kita..:P.Semoga mendapat manfaat bersama-sama.Dan saya juga mengingatkan diri sendiri yang semakin hanyut dibawa ombak lautan yang tidak berhenti..insyaALLAH

Selamat berhujung minggu semua.

Mata kiri berdenyut, low blood pressure, low hemoglobin?

Salam... apa masalah ni?

1.Mata kiri duk berdenyut sakan ni kenapa ni?adoi dah 2minggu.Sangat merimaskan..

2.Low blood?HYPOTENSION..ni kes lama


Kerana itu, saya mencari di googles...huhu.kerana ini adalah amat merimaskan.Semoga dapat mebantu orang lain yang dapat problemo macam ni jugak.

problem 1 ehsan dr web ni
http://www.eyedoctorguide.com/eye_problems/eye-twitching.html

Causes of Eye Twitching

There are various causes of eye twitching in its serious and not so serious formats. The more common causes for eye twitching include:

* Corneal irritation or injury
* Stress
* Lack of sleep
* Fatigue
* Prolonged staring or eye strain
* Alcohol
* Caffeine
* Neurological disorders
* Possibly Hereditary

Tapi, saya pun tak tahu la apa puncanya.Ni dah beberapa kali kena macam ni.huhu..dugaan..
Ni yang membuatkan diriku mahu mencuba permata hijrah.Ada sapa2 pernah try?

Problem 2..ni pun google jela..mayo clinic

Symptoms
Dizziness or lightheadednessFainting (syncope)Lack of concentrationBlur…

Going Back Home and Bulan 7

Image
Salam siaran semua kawan2..Sangat seronoknya mahu cuti...........oho balik kampung...

...Tuti, aku tau hang pun lg lama xlik dari aku.Xlama lagi hang balik lah no..hihi..

Mana kampung saya? oh rasanya macam pernah sebut kot. Sangat merindui ikan patin di kampung halaman. Udang galah?wah sedapnya..slurppp.Malangnya sang suami tidak suka makan ini semua dan beberap makanan kegemaranku bukan kegemarannya.Ah biasa itu.So balik kampung kat rumahku akan ku bedal makanan yang ku suka.nyummy..Kepada emak, silalah nantikan kepulangan anakmu ini.ngeh ngeh ngeh( Saya tahu dia baca blog ni selalu...)Saya selalu mengusik sang suami..ah kamu bukan Pahang sejati.hahaha.Sangat bukan Pahang sejati.hehe..kerana tidak memakan masakan yang best bangat ini..


Lagi apa yang kurindukan?Hurm Pekan Sehari pada hari ahad kat my home town.Rasanya dah nak dekat setahun tak pergi. Tak kira sebelum raya kena pergi jugak.Pekan sehari ni ada macam2 jualan sebenarnya.Lagi satu nasi lemak, rasanya xpernah ada nasik lemak …

Tengok rumah saya..cantik ker?

saja tukar design...:)

Fat fat fat...fat fat fatttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

i am damn soo fat rite now...berat sudah kembali ke bentuk asal masa mula2 kerja oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk........................sekian luahan di pagi ini.terima kasih.

OhOiiiiii....

Image
Salam semua.. akhirnya berpeluang juga ku bebelkan di blog kesayangan ini..Terlampau bz bebenor sampai nak update pun xsempat ka?

Last week busy dengan sukan lawn bowlsnya masa temasya sukan ipta ke-35 yang berlangsung kat USM ni.huhu.Maka impianku tercapailah nampaknya ye.Yela waktu student dulu saya memang terlepas peluang la jadi wakil uni sebab memikirkan masa depan.Masa tu dah 3rd year..Saya bergerak daripada bawah tau.Daripada pemain simpanan sampailah menjadi pemain..

Apa ada dengan sukan lawn bowls?hurm saya dengar la desas desus angin pasang kata sukan ni sukan slow, tak berpeluh dan tak guna tenaga..yela fizikal memangla kurang.tapi lutut saya ni terasa longgar jugak dek penangan lawn bowls..tau dak..hehe..Lepas tu plak kulitku hitam ni..hehehe

So, sukan ni sebenarnya banyak guna mental daripada fizikal bagi yang tak tahu. Sukan ni taklah fancy mancy macam tenpin yang buat dalam shopping complex dan bangunan.Tapi saya sudah jatuh cinta dengan sukan ini..Oh lawn bowl…

Salt Lake City...yeay..

Salam semua..

Harini dah hari jumaat, kejeku berlambak2...Tapi sebab nak ceritakan juga pengalaman yang julung2 kalinya ni bagi habis, maka saya meneruskan juga.Gelak je ni..dalam hati ada benda yang terbuku yang perihalnya sudah acap kali di'post'kan.Pasti kalian menjadi bosan jika kuceritakan lagi..hehe..oK.Berbalik kepada cerita di SLC.


Sebelum bertolak ke SLC, saya dah menjenguk2 tempat yang patut dilawati di sana.hurm..Tengok2 tempatnya taklah bandar yang bandar sangat.Walaupun SLC ni dikatakan pekan yang terbesar dekat Utah, pekan dia taklah bandar sangat( harap2 kamu2 paham dengan ayat ni..hehe).Jadi hari pertama di sana, seharusnyalah tidur sepuas2nya untuk menghilangkan kesan 'jet lag' itu. 2nd day, kami meninjau2 tempat yang nak dituju masa conference berlangsung.Dekat US ni bezanya dengan negara kita, pemetaan dia bagus.Ada blok-blok.Bila tengok peta memang sangat senang faham.Nak sesat pun susah.Yang bestnya lagi dekat sana, ada shuttle bus and train.Freeeee..…