Wednesday, December 29, 2010

Sabah trip version 1-kerja dalam berjalan



Salam siaran di hari ahad.

Jam menunjukkan pukul 7.20 petang tatkala azan berkumandang di luar.Mari kita mengupdate tatkala diri saya sedang melayan diri keseorangan semasa suamiku berjuang di medan pekerjaan.hehe..nanti kita cerita yang tu.Kali ni kita update mengenai keberangkatan saya ke sabah pada akhir nov sampai ke awal disember tahun lepas 2010.Rasa macam masih berada di tahun 2010 je.Usia makin meningkat, and makin lama makin menghampiri hari kematian.huhu.muhasabah sebelum kita mula dengan entry ni.

Entry basi kali ini adalah trip/kerja saya yang haritu berlangsung dekat sabah daripada 25nov-3disember.Lama kan?memang sangat lama meninggalkan kerja di opis dan suami di rumah kesianla dekat suamiku yang selalu duk kena tinggai tu.huhuhu. akhirnya diriku yang terpaksa ditinggalkan buat sementara waktu.

Disebabkan itu , saya mengambil inspirasi sahabat saya iaitu puan tuti, puan haneem dan puan jana( tatau dia baca tak blog ni...hehe).Yang pasti setiap perjalanan hidup itu ada matlmat, sebab dan ujian masing2 xgitu puan julaidah?yang julaidah ni pun xlama lagi kena tinggai dgn hubby dia bulan 2 nanti.Ok,kita abaikan cerita lain.Mari sambung kepada peristiwa di Sabah.Sangat bangga dan tak riak( yeke?hehe) nak mengisytiharkan saya telah selamat keliling dan jejak ke seluruh pelosok Malaysia.alhamd.Proud to be Malaysian.Nasiblah ada kerja di Sabah, terima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana memberi saya peluang ini.:)

Rentetan...1(23 nov 2010)
Daripada penang ke sabah mengambil masa 3 jam.Macam haritu saya naik flight airasia, disebabkan lambat booking maka total perbelanjaan flight adalah rm1000++.Kalau booking awal bolehla dapat around rm700 atau kurang. Bergantunglah kepada masa dan situasi masing2 ye.Kalau booking MAS pun beza xbanyak pun, lebih kurang rm100 .Tapi semua ni bergantunglah kepada perkara2 yang disebut tadi. Kalau airasia, flight direct penang-kk adalah pada jam 7.30 petang.Tapi pada hari tersebut delay sejam tu.So boleh bayangkan tak, saya sampai sana jam 11.30++.Dalam hati berfikir sejenak, macamana nak ke hotel?dahla sorang2 pulak tu.perempuan pulak tu..ngee.hahaha.Bila sampai sana saya gamble aje, ambik teksi dekat airport hambik ko caj rm70!!! pada pukul 12malam.Kalau siang cajnya rm50 ye.Tanya drebar tu berapa lama ambik masa nak ke 1BORNEO?dia kata setengah jam dik.hahaha.ok bereh.
Dalam perjalanan ke hotel, kami melalui kawasan tepi laut.Almaklum Sabah memang di kelilingi lautan ye. Dan KK berada di hujung peta dekat tepi laut.Sila rujuk peta di atas.Memang cantik walau gelap gelita tak nampak.Kemudian saya melalui UMS( Universiti Malaysia Sarawak). Memang seperti yang diwar-warkan oleh ibunda tercintala, memang UMS ni macam USM jugak lebih kurang.Universiti atas bukit di tepi laut.Cantik..Sampai di hotel, lena sat.n of that day punya story.


Rentetan 2.Bengkel Biotoksin..(24 nov 2010-2 disember 2010)

Oh saya jetlag..Bangun pagi, masyaALLAH pukul 5 dah subuh dek non.Tatkala bulan november tu masuk waktu sembahyang awal. Sampai kk lagi awal. Bayangkan bangun punyalah awal juga.hehe.Breakfast pun awal juga.So selama 3 hari ni saya pergi ke Pusat Penyelidikan Perikanan Likas untuk training Bioktoksin marin sepertimana yang saya attend tahun lepas di Penang.So, bengkel yang ini adalah yang kali ke 3 dan julung2 kali diadakan sebenarnya. Hasil bantuan dan kerjasama antara Universiti Jenna di Jerman dan Jabatan Perikanan Malaysia. Dan pada tahun ini adalah tahun terakhir bentuk kerjasama ini diadakan.Maka dapat disimpulkan perkara ini adalah serius sebab bertujuan untuk melengkapkan setiap peserta yang terdiri daripada staf daripada USM, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pertanian.


Selama tiga hari ini, kami djemput daripada hotel oleh encik Saidi.Peserta yang terlibat tu kebanyakannya saya memang dah kenal sejak daripada mula program ini diperkenalkan.Tapi kali ini hanya ada 10 peserta iaitu saya, zila ,nadira , azlan, azman, azlan, weliyadi , shafie dan sorang lagi lupa nama.hehe


Sepanjang program ni, penceramah atau konduktor yang terlibat adalah Prof Luckas dan Katerin dari Jerman, Prof Kodama dan staf daripada pihak penganjur sendiri.Sebenarnya, loghat yang digunakan oleh prof daripada Jerman ni memang sukar nak difahami sedikit.Tapi bagi yang dah biasa dengar beliau bercakap, mungkin akan faham dan dapat tangkap maklumat yang ingin disampaikan tu.Alhamdulillah, Prof Kodama pun ada membekalkan ELISA KIT yang saya memang tak pandai dan tak pernah guna untuk dipraktikkan di PRN nanti.KIT ni untuk test PSP toxins yang sekarang tercemar.


Buat pengetahuan semua, sekarang ni, ikan dan sumber sumber makanan banyak yang tercemar dan pencemaran ini adalah daripada manusia sendiri dan daripada sumber yang masih tidak dapat diterangkan oleh para saintis, maka sayanngilah bumi kita...



the end.part 1, nanti sambung..

wassalam..


p/s; sambungan lepas ni , kita tunjuk tempat2 menariklah pula ye.hehe

Sunday, December 26, 2010

Jammed?tak tahan..




Salam semua...

Apa khabar di hujung minggu?Best ke cuti2 dan pergi kenduri and berjalan2 bersama famili masing2?Mesti semua pun lebih kurang macamtu. Lagi2 yang dah ada famili dan anak2 yang bersekolah. Kenduri kendara xpayah cakapla.Merata2 kan? Tapi pergi mana yang termampu.Memang dah kira wajib kalau orang jemput, tapi kalau dah jauh sangat sampai dah menyusahkan diri, idoklah nak perginya.hehe..Kecuali kawan2 yang sangat rapat jela dan famili familia jela yang diutamakan kot.hehe

Ohhh..terlupa pulak nak update cerita2 yang dah basi tu kan?er..Bukan xnak update tp gambar semua duk ada dalam pc..hihi..Makanya mari update tanpa gambar pada kali ini.ngee

So, last week my familia datang ke Penang. Untuk melayan dak kenit adik kecikku syafiqah yang berdebar menunggu result PMR di keluar.hehe..zass..Maka berjalan2 la di Penangla minggu lepas. Punyalah banyak event yang berlangsung dekat Penang di bulan hujung tahun ni.Dengan PestaPenang, Pesta Flora, Dragon Boat dan lain2 yang tak tahulah yang ada lagi kot...

Makanya disebabkan terlalu banyak event yang menarik di Penang dengan the famous nasi kandaq, pasemboqnya, kuew tiaw, mee udang,laksa dan lain2...jadi ramailah yang berpusu2 datang ke sini.Huh...jemmla jadinya kawan2...Dengan pelancong luarnya yang ramai masuk, kereta pun penuh la ke sini sana.Masa my familia datang haritu pun, jemm yg amat..ke Waterfall pun jammed, ke Padang Kota pun jem..Nak tahu kenapa? sebab ada triathlon kot.Jalan pun ditutup..yeay...adoyai...pusing2..pening2...

Dan minggu ni pulak, kami ke kenduri di kampung hubby.Masa on the way balik kami singgah rumah abg ipar dekat Gurun.Jammed lagi masa nak masuk tol, ambik masa setengah jam.Perangai pemandu ni macam2 peel.Yang paling best sekali ada satu kete gobok kebal lama plet WCA kat depan kami..pi cucuk2, pastu langgar kete saga depan dia...Bukan sekali dek non.2 kali tu.Gedebuk sekali.pastu cucuk lagi. gedebuk..pang!!! kena kepuk kete kebai tu dengan tuan punya kete saga..Bolo punya worang...pastu dia stop..nak cucuk kete kami plak.Haa...apa lagi, meh kita sound.Sekali tengok2, la budak kenit yang bawak kete.Mak dia kata, bagilah lalu sat.Takpe..bagila lalu kesian.Hat tukang bawak kete, muka selamba badak xde maruah.Tengok kete lesen P lagi tu..Karang aku repot kat JPJ baru tau.Wat perangai hodoh2 lagu tu.

Lepas tu, hon 3 bijik sikit kat keta kebai tu.pott...pott..pott...pastu snap nombor plet dia..hehe..Dah nak dekat ke tol tu, kete saga ambik line kanan.Pastu dalam hati kata, aik baiknya kete saga tu.Rupanya dia nak tunggu kat depan.Yela, side mirror dia terkepak tu dek non.Sekali kereta kebai tu menciput lari.Ha..orang kalau dah langgar kereta orang lain, mesti nak minta maaf ke kena kautim dulu.Hang tak kesian dekat mak hang ka?dalam kereta kat belakang tu adik hang ada 2 orang.Lepastu, saya dah tak tahu episod selepasnya sebab kami ambik jalan lain..hehehe

Moral of the story:

1) saya tak boleh duduk di kawasan jem dan sebenarnya mentaliti manusia2 yang mengatakan Penang itu jammed adalah salah, yang buat jammed tu pasal hangpa mai masa banyak event.Hari biasa clear aja2...

2) Jangan langgar lari la.event hang buat salah, kena pi confront la dgn tuan punya kereta..ok?

p/s:kat jambatan ada sekor lagi kereta plet DAK.duk himpit2 nak kekanan signal xbg, pastu kepit lagi belah kanan.Makanya PJG tekepit...kesianla..


Sekian...

Tuesday, December 14, 2010

Kena update jugak ni..

salam semua..

Pc dah siap dibaiki...tinggal laptop kena hantar.Ni saya menulis pada jam 11.24malam setelah selesai kerja analisis. Sangatlah bznya..ni nak kena buat list pending post yang kena buat jugak2 sebelum habis tahun 2010 ni.gitu?hehe..ni post2 wajib...huhuhu

1st=reunion dengan puan kelly

2nd= ke sabah

3rd =kenduri puan haneem dan encik mahfuz

dan beberapa event yang xmenarik tu xperlu la kot..yang ni yang major..kenapala saya sangat bz ni..adoyai.Ni list kerja yang belum siap2..

1=skt dan lpp kena anta sebelum 31 disember ye puan juli( matilah aku..markah xpernah cecah 90..80an je..)

2=nak kena siapkan borang pinjaman perumahan( cemuih dahhh)

3=kwsp(kena tutup akaun nak transfer)

4=iso investigation, ncr dan car

5=hplc analysis( dah 5 bulan...handle sensorg je manatang ni.takde org lain yg handle..adei)

6=analisa sampel..(fulus2 kena kejar..sbb dah ketinggalan)

7=24hb ni audit iso...adeii(penting ni...kpi)


banyaknya list...huhu..fening dah kepala saya...

get set goooo....

kpd puan azura..saya bukan xrindu...mmg busy sgt.lepas tu pc n laptop rumah rosak..nak guna yang opis pun xsempat..yg sempat update fb je..hehe

wassalam..nantikan susulan..

Wednesday, December 8, 2010

Lamanya

Assalamualaikum teman2 sekalian

Dah sebulan rupanya tak update blog? hairan kan?pc dgn laptop rumah rosak...huhuhuhuh...nntlah ada masa saya update..daaaa

Monday, November 8, 2010

Kisah Pencarian Ikan buntal


Salam semua..

Tatkala jam menunjukkan 8.51am pada hari isnin.Ingin ku curi sedikit masa yang ada untuk mencoretkan kejadian yang terjadi dalam hidup ini.Dah nak dekat 2minggu takde posting apa2 dalam blog kesayangan ini.Cerita mmg ada banyak.Tapi memandangkan keadaan yang tidak menyempatkan dek kerana ke'bz'an sedikit.Ok...apa cerita?

aktiviti dalam beberapa minggu ni mmg terisi dan pack jugakla.

1st yang terpenting adalah misi pencarian ikan buntal di Kuala Terengganu.Perjalanan kami bermula pada hari Ahad,31hb oktober. So pada hari tersebut hujan, memang mengambil masa sepanjang hari. Risau jugak bila tengok jalan yang licin dan hujan yang lebat.Lepas tu takutla pulak banjir pasal dah ada air naik kat tepi2 jalan.hehe...

So, ini tempat penginapan kami pada haritu.Felda residence hotel.Kiranya syok jugakla sebab dekat tepi sungai. Angin sepoi2 bahasa je..syiokk...sebelah hotel tu pejabat kastam .Sebelah kastam tu hotel seri malaysia,tempat penginapan yang saya pernah diami 2,3 tahun lepas.



Ini masjid kristal yang ada dekat Taman Tamadun Islam. Tempat ni wajib dikunjungi la sbb mmg mercu tanda /landmarks kat sana.Tengok awan tu?gelap jugak kan?yela nasib baikla haritu tak hujan..Kalau tak.mmg xde peluang la.Ini pulak gambar dekat muzium terengganu.Memang cantik tempat dia.Ciri bangunan ni lebih kepada istana zaman silam.Tiang muzium ni didirikan tinggi dan di bawahnya ada kolam tp persis sungai yang mengalir la. Dalam kolam tu ada ikan besar2 juga.So, pastikan jangan terjatuh dalam kolam ikan ni ye.hehe

Haaa...bila dah sampai ke Terengganu, ada dua benda yang sinomin..1st kopok lekor/losong, 2nd kain sutera..Cantik kan kain sutera ni?harganya pun cantik la...Paling kurang seratus lebih,tapi kalau nak yg cantik rege dalam rm200-500 memang marvelous la..hehe. Tapi, sepasang pun saya tak rembat.hehehe..

Kepok lekor /losong/kering?itu adalah satu kemestian.Lupa pulak nak snap..hehe.nanti terliur plak org lain tengok.

So,,berbalik kepada ikan buntal tadi, mmg kami dapatla sekor je pun.alhamdulillah drpd xdapat langsung. Jadi, bersempenan itu, bg sesiapa yg berminat nak tgok pameran haiwan berbisa, silakan ke muzium terengganu sampai musim cuti sekolah ni ye..

Wassalam...

Wednesday, October 27, 2010

Gigiku patah di depan 1

Salam semua...

Aduyai sedihnya saya.Gigiku yang xberapa nak elok tu patah.Kenapa nak cerita?Ala...sebab nak berkongsi pengalaman dan mencari pengalaman .Tak begitu peah??hehehe.Takde kaitan dengan cerita di bawah....

Last week pada tanggal 23hb Oktober 2010,Sabtu saya paksa jugak encik suami ambik cuti sebab nak ke Perlis..hahaha.seronok walau duit gaji xmasuk ku redah juga..

Misi 1)

Ke kenduri skulmate masa sekolah rendah n menengah iaitu NOORHANA dan pasangannya.Gambar pun xsempat nak tepek ni sebab nak update jugak..Alhamdulillah sampai jugak ke kenduri walaupun jalan xberapa familiar.Tapi dengan bantuan OVIMAP..Berjaya jugak saya sampai ke destinasi yang dituju.hehe.Tahniah kerana berkahwin dengan orang UTARA.Sampai jugak aku ke kenduri hang no..Semoga berbahagia ke akhir hayat..aminnn


Misi 2)

Ke rumah sahabatku dan sahabat puan Tuti juga iaitu ke rumah Wahid(Puan Wahida).hehe.disebabkan ada GPS senang je cari rumah hang no.Tidak membuatkanku sesat lagi.Syiok rumah hang wahid.Sebab luas dari rumah aku. Dapat makan laksa wahid.Sorilah aku tak bertambah.Mesti hang kecik ati kan.Bibud plak xmakan pedas.Orang pahang kabor...BOYOK...hehehe...bagus jugak sebab elakkan kena bedah apendiks.Gambar?sat lepas ni upload.Singgah ingat nak lama tapi susahlah nak gosip2 bila laki2 kita duk ada.miahahahah..sensored..Maira pulak duk lentok sakan kat aku.Hehe..Ingat nak bawak ole2 kat dia pun aku xsempat.Adoila...Lain kali kita planned g Siam ek.Tunggu Maira dah lincah sikit..


Misi 3)

Udang sanggul...oh kawan2 ku .Saya tidak berjaya membawa balik udang itu.Ke merata2 tempat dah.Akhirnya hampa jua..Kepada Yazidlah akanku usulkan perkara ini nampaknya....


MISI:2 accomplish, 1 gagal..


Sambungan....Gigiku patah di depan 2

Wassalam

Thursday, October 21, 2010

de fertile de programe( france celup ,btui idak tanya tuti)..


ambik gambar ni dr sharetv.org


Salam...

Boringla duk wat ISO ni..Sementara waktu rehat yang menjelma ni mari saya coretkan.
Saya sangat suka menonton realiti TV walaupun kebaratanlah sangat selain rancangan masakan. Macam ANTM, Kardashian, Kimora dengan yang terutama Giulliana & Bill.Oh...di channel 711 ker E ek?lupa la.711 kot.Sampai encik suami pun terpaksa kena tengok disebabkan saya..alahai kesiannya dia.Ada channel sports pun duk jadi tunggui ja..hihi..

Dalam banyak2 rancangan ni yang paling sesuai ditonton bagi orang yang ada masalah macam saya ni citer Giulliana & Bill.Giulliana ni pengacara dekat E Channel US, Bill pulak pemenang Apprentice musim ke berapa I lupa, tapi la ni dia kerja sendiri sebagai motivator.

Tujuan saya bercerita ni, bukanlah nak mengagung2kan diorang.No no no.Macamlah kita belajar sains kan?Jadi disini saya nak berkongsi serba sedikit maklumat berguna daripada rancangan ni.

Apala yang menarik sangat?Ok...mereka ni dah kawin dah 3 tahun tapi masih xdapat anak.Makanya mereka ni start berusaha lepas 2tahun kawin kot. Jadi bermula episod penceritaan orang yang xdapat anak oleh mereka ni menjadi reality tv show.

Itulah yang teruja sangat. Daripada penceritaan tentang IUI sampaila diorang jalani IVF.Tapi rasanya diorang tak undergo hormon intake kot.Atau saya yang terlepas episod tu.Jadi, secara tak langsung dapatlah belajar serba sedikit proses yang berkaitan dengan usaha untuk mengandung.Prosedur IUI diorang tak berjaya.Lepas tu diorang undergo IVF.Sah pregnant untuk 6 bulan.Malangnya lepas tu baru2 ni gugur.Kesiannyala..

Petikan ayat dia , dia cakap, kami akan berusaha macamana pun nak dapatkan baby jugak..hurm...tahla usaha apa lg.kesian depa no..

so???

Sunday, October 17, 2010

Kereta VS Rumah?

Salam semua..
Pada malam tatkala mataku mengantuk membaca segala dokumen ISO.Inginku coretkan..hehe
Ini adalah akibat rentetan peristiwa belanjawan baru-baru ini. Apa pendapat kamu-kamu?
Saya memang fokus pada topik2 yang ada kaitan dengan hidup saya jela..
1) Pinjaman perumahan 100% pada yang berpendapatan 3000 ke bwh( ulang maksud, isi rumah ye...kalau suami kerja, isteri kerja makanya tambah dua2)..dan juga harga rumah di bawah 220k..harap dimaklumkan
2) Bantuan 500 pada hujung tahun ini- alhamdulillah walau xbanyak masih boleh membantu..
3) Tol tidak akan dinaikkan selama 5tahun..alhamdulillah bg saya dan hubby yang mengambil masa perjalanan 7 jam merentasi 3 lebuhraya termasuklah PLUS, KARAK dan LPT.Legalah sikit.(Harap-harap minyak taklah naik ye...hehe)
Bercakap pasal perkara di atas.Mana lebih penting?rumah atau kereta? Saya kira kalau sapa2 yang baru bekerja mestilah fikir kereta ye x?Tapi bagi yang baru-baru bekerja macam saya dulu2 takkan fikir nak beli kereta yang mewah2..Apa yang ada dalam kepala? semua kereta yang mampu milik macam viva ker, kelisa ( masa dulu), kancil ( ms dulu), myvi ( oh sedikit mahal rasanya..hehe) dan saga ( sekarang)...
RUMAH
huh masa mula-mula kerja ayah saya pernah tanya.
" Apa kata beli saja rumah kat bertam tu.Boleh sewakan pada orang"
"Er...tanaklah beli lagi rumah, awal je rasanya"
Betapa pendeknya fikiran waktu muda2 dulu. Biasalah orang muda tak fikir panjang, apa yang dia tahu mudah+ cepat. Inilah akibatnya. Kalaulah masa boleh diputar kembali.Tapi tak mungkin melainkan wujud mesin memutarkan masa.hehe
Sekarang? Bila dah ada keluarga sendiri .Anak je tak ada. Barulah terbuka minda mata seluas2nya pasal rumahtangga yang nak didiami.Itu normallahkan? Proses pembelian rumah ni memang rumit kalau dengan pinjaman kerajaan sebab ada lebih daripada 20 dokumen yang perlu dikepilkan bersama. Kalau ada kurang salah satu habisla.Jangkamasa? memanga lama. Dalam 6 bulan.TETAPI....harus diingat disini, bayarannya tetap dan 100% juga.Cuma perlu disediakan 10% pada awalnya.Kemudian barulah dibayar semula pada kita.JANGAN!!! beli daripada orang perantaraan. Itulah masalah kami sekarang ni.Orang perantaraan yang duk sibuk.sabar jela...huhuhu..Doakan semoga semuanya berjalan lancar ye..
Kenapa rumah ni?
1) kawasan best
2) dah kenal ramai jiran
3) dekat dengan tempat kerja dan tempat2 lain..
Walaupun terdapat beberapa komen yang dilontarkan seperti ruang tamu sempit, takde kolam, tinggi banyak habuk, ruang tamu susah nak kemas dan bersegi.helo...sempit ke?850 sqft, 3 bilik, 2 bilik air. Yang komen banyak tu ada rumah ke?hehehe..opss..Mana nak cari rumah murah sekarang?lagi tunggu lagi mahal.Bukanlah kami main pilih sahaja. Tapi berdasarkan beberapa faktor.Buat masa sekarang, inilah yang terbaik mengikut kemampuan.
KERETA?
Er.susut nilai.Ulang siaran susut nilai.Ulang siaran susut nilai.Biarlah orang kata engineer dengan pegawai pun pakai kete saga. Saya pernah dengar ayat ni:
30 ribu? nak beli saga pun xboleh.Helo....kereta saga ni teruk sangat ke?Ramai je orang pakai pun.Yela diakui kereta saga jeeee..tak apa. Apalah sangat jika nak dibandingkan dengan kereta jenama B,M, H , T dan yang seangakatan.
Apa yang ada dengan kereta?Nak menunjuk?Oh nooo..Tidak.Bergantung pada orang lah jugak.Kalau dilihat2 di sekitar Penang ni, wah kereta dia cantiknya. Rumah?hehe..rumah f**t je.Yang bilik dua tu.Yang tandas satu tu. Bila nak bayar roadtax, alamak..Tak cukup duitla.Sanggup bertahan sana sini tak menikmati hidup keranamu kereta idamanku.huhu.Mereka berkata alah...sibuklah biarlah mereka.Ye saya biar je.hehe
Just nak share, akibat kemalangan saya tempoh hari,kereta kesayanganku walaupun kelisa kecik tu habis total lost.Habislah pelaburan selama 4tahun yang disangkakan berpanjangan.Lagi kena tambah duit nak tampung kos tutup akaun adala. ha...melainkan kereta tu akan selamat kalau diinsuranskan untuk semua , means satu body kereta.Biasa kalau insured semua ni untuk kereta2 mahal macam jenama M,T, B,H dan seangkatan.
Jadi kawan2...tepuk bank, tanya duit..kereta atau rumah?
wassalam n gudnite

Monday, October 11, 2010

BEN 10 10 10...hehehe..

6-15-2...setelah disusun ..hehe

masa ni tipah n famili mai..seronok tgok gelagat balkis..hehe

cosmate lama duk2 berjumpa..walau sesaat tapi indah..hehe


si maira anak wahid..sori gegar2

ni meja makan yang belum siap arrange...
view dr rumah kami...hehe

Salam siaran di hari isnin..Seronokkan. xlama lagi nak masuk 2011?seronok ke?hehe


Apa cerita?Semalam saya ada buat makan2 panggil kawan2 yang mana sempat( yang rasa nak jemput akan mai..hehehe)..Tak adalah. Niat memang nak panggil kalau boleh seramai yang mungkin tapi sebab tengok keadaan rumah dan ekonomi.Kami jemput mana2 yang berkenaan jela.Minta maaf kepada yang tidak dijemput.Lain kali ada rezeki ada masa saya jemput yang lain2..

Menu pada hari semalam LAKSA SARAWAK dgn PULUT KUNING. Sorilah saya memang xmasak semua.hehe. Laksa je yang dimasak..Yang pulut tu order dengan kawan saya.Trimas Ju kerana minta tolong daripada makcik hang buatkan.Nanti aku bayo...payung hang pun duk tinggai kat rumah aku tu ha..hehe

Gambar? adalah beberapa yang sempat disnap semalam. Mana yang xsempat tu minta mahap la.Pasai tuan rumah penat n sibuk melayan tetamu sampai xsempat nak snap gambo..miahahahah..

Terima kasih kepada kawan2 hubby, geng2 opis, jiran2 dan kawan2 lama yang dah lama ku xjumpa iaitu Puan Wahid. Walaupun kita masing2 bukan duk jauh mana.Hang tungguuu aku mai Perlih noo..hehehe.Kepada abg ipar dan kak ipar juga xlupa nak diucapkan terima kasih..ehehe..rumah kami tinggi noo..melangit..

Kepada yang xdapat datang, yang aku paling nak marah si ART..dah sampai Penang pun duk segan mau mari..Macam2 alasan..cettt...hehe..Ada rezeki boleh buat lg na..Minta ampun mintak maaf kalau tuan rumah masak xsedap atau layanan tidak memuaskan..hehe..enjoice mana2 yang ada ni...Suka.....

Terima kasih kepada encik hubby yang telah menolong membasuh pinggan selepas saya terlena tido dengan sedapnya di kusyen itu..hehe


daaa....

Thursday, October 7, 2010

Kluk kluk kluk....hahaha..piru piru piru

ihsan gambar daripada pkukmweb.ukm.my

Salam..

Sapa kenai ayam ni?
hahaha...manalah saya nak tahu ayam piru ni adalah ayam belanda..Orang belah utara duk panggei ayam piru.Manalah kami tau nama ayam belanda di uatara depa panggei ayam piru.Masa 1st time dengar nama ayam piru ni dekat Bertam. Masatu saya tengah ada games Lawn Bowls..

Diorang kata Azhar iaitu team kami meniaga ayam piru.Dalam kepala ni kalau diimbas discan tak pernah didengar perkataan ni selama duduk Penang dah nak masuk 10tahun ni. Dalam kepala di pikir, ayam ni warna biru ker?Isk ker species ayam yang tak ada kat tempat lain?duk gelak dalam hati.

Makanya malam itu si Azhar tu bawakla rendang ayam piru dengan pulut. Dalam tengah kusyuk menikmati makanan tu, diorang kata ayam piru.Pastu dengan muka 'confident' ( dengan izin)..tapi senyap-senyap tanya dekat Yani. Ayam Piru tu apa?Ayam Belanda la kak Juli..Aduh..Sorilah kami tatau, kami bukan orang sini.Cover je lebih..Pastu tanya hubby, apa ayam piru?ayam belanda la..itu pun tatau?Hala...mak kami bukan orang Kedah..ayah kami pun xpernah sebut.

Untuk pembelajaran harini buat orang-orang luar termasuklah kamu yer Bone aka Ashriq..Inilah AYAM PIRU( AYAM WARNA BIRU).haha

Ini bukan makanan pelik yang ko kata untuk orang pelik..Marvelous tadi makan Nasi Beriani Ayam Piru dan Rasam( ni tau dak apa?SOALAN UNTUK ORANG LUAR KAWASAN)...ini pun baru ku minum.Diorang kata air basuh tangan la...air basuh kaki la..haha..banyakla.Terimas kasih kepada art lab dan abg din lan yang bawa saya makan di Tajuddin Nasi Kandar di India Street..

Duk bau lagi ayam piru ni kat tangan...Gemukla...harini xleh makan nasik n berat2 da..forbidden( dengan izin)..


Wassalam...


Wednesday, October 6, 2010

1 tahun 6 bulan 1 minggu 1 hari

Salam semua...

Sebenarnya xde apa yg menarik dengan entry kali ini. Status di atas adalah usia perkahwinan kami.Seperti biasa, xde lain x bukan...entry ini adalah mengenai luahan hati tuan punya blog.Tiba-tiba harini rasa suram n kelam sikit..Macam biasalah sebab apa.Walaupun dah ada beberapa orang yang bosan dengan benda yg sama berulang kali disebut...Tuan punya hati xpernah bosan.Biasala, manusia selagi xdapat selagi itulah akan disebut2.Mungkin saya bukan manusia yang hebat dan sempurna.

Walaubagaimanapun, just nak sharela...benda yang dah dibuat sebenarnya yang xpernah saya beritahu semua pun pada famili...tp semua ni saya je yg buat.Hubby xbuat apa pun lagi dan berharap bila dia buat ujian itu, dia okla..

Period memang stabil tak pernah xdtg ke,atau apa pun..Berat BMI?stabil lg walau sedikit terlebih lemak..heheh.So far, xde apala yg pelik2.cyst ka...fibroid mmg xde...so?

1) Makan Biodex- 3bulan- dah stop
2) Pergi urut- 3 kali- dah stop
3) Jumpa doktor -dah 4 session
4) Makan Clomid- 2 bulan( skrg)

Just wait n see and pray for me..Duit?Usaha?Dah berkodi2 jugak duit yang habis.Kalau nak kata kawin 2 bulan berhempas pulas ...I think tak usaha lebih pun tu..Memang dah rezeki..hehe..

Nyanyian itu selalu sangat terngiang2 di telinga...
Makin lama makin kuat...
Si polan2 pun dah mengandung n dot dot..n si polan lagi
Ku diamkan saja...
Dalam hati...ohhh hanya TUHAN yang tahu..
Yang didepan mata semakin memboyot...
Tunggu masa..Walaupun mataku berbulu melihatnya..
Sabar...Sabar....Itu rezeki dia kata hati..
Kadang xrasa apa pun sebab dah lali..
Selalu ku pujuk hati agar sabar...igtlah TUHAN..ingatlah TUHAN..
Kaulah Insan Terpilih...
Kaulah Insan Yang Tabah..
Tatkala mereka menyanyi lagu itu di telingamu..
Itu rezeki mereka kataku...
...Ingat Tuhan...Ingat Tuhan..
Pasrah.................................
Sabar...

p/s:Luahan hati pada hari ini..

Sekian...

Thursday, September 30, 2010

Apabila ku teringat ...kembang kembung ...

1. ina , julai dan saya...masa kat tapak pesta
masani tembonnnn...
2. ina,saya, su dengan zakiah..eheh..

3. saya, kak wa dgn kak yati...masa konvo..

4) Ni masa dekat FRIM.bulan puasa..dengan wahid n popo..
- Siap merayu2 dekat mak masa nak pergi sini..hehe
gambar nostalgik btul..
5) dari kiri wahid, saya, ida , tuti dan haneem.Ni dinner masa final
year dekat padang kawad..

6) Kak mun,kak jan, kak yati,ina , saya dan wani..
Jamuan raya PRN 4tahun lpas...


7) dengan ex-rumet
saya, aiyu, una, umi, ina, elli, jana dgn idah
4 dah kawin..4 belum
8) dengan jana, idah,wahid,kawan yus, dan yus.--antara kawan terawal
kawin


9) ni masa umi bertunang-pina,umi,epa,kak(lupa nama la...hehe),jana n saya

10) saya dgn kak syida-duk sama2 dkt aman damai dulu..


hehehe..enjoice...sj imbau kenangan lama..:P
daaaa

Thursday, September 23, 2010

Home deco..

Salam semua...

Harini duk usha2 home deco punya gambar je kat internet.Tapi tengok2 website lain asik guna gambo yang sama je..

Yang ni dari web freshome.com

Ayat yang ditaip untuk mencari small apartment deco..hehe

Kalau boleh rumah saya tu saya nak hias lawa2 walaupun sizenya tecit tapi nak nampak comei, cantik dan segala yang baik2 sahajala..yang penting?selesa...bukan kerjasama ye..

So nak mintak pendapat kawan2 la..yang mana cantik dan lawa di mata anda..hehehe

1) yang inikah?

2) ini?ala comeinyakan yang ni?sweet n syumei...
3) yang ni mcm seswai....yela rumah sempit..

ini kah?

Kalau ada sesapa yang kenai interior designer silalah bgtau..eheheh( mcm byk duit)...hihi

Enjoice...

Tuesday, September 21, 2010

Saya memang terasa....saya memang emoo harini..

itu sahaja.........babaiiiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!!!!!!!bukan saya nak cari gaduh....atau nak bergaduh..yer saya memang xpaham pasal org yang ada anak....!!!fullstop....malas dah cakap hal ni dgn org lain yang xpaham2...malas dah !!!!!!!!!!emooooo...........

Friday, September 17, 2010

Kisah penanaman beramai2 pada hari raya?

Salam semua...


Salam siaran...salam raya..raya lagi kan?walaupun harini dah raya ke -8.Kita kan beraya selama sebulan.Macam puasa la jugak.Ada tak kawan2 yang rindu nak baca rintihin, leteran dan bebelan saya?


Kepada TUTI...amboi aku tau hang seronot sebab hubby n baby iman ke france.Wah seronok mereka beraya di europe gitu...Tapi aku dengaq menara eiffel kena tutup kenapa tah.Aku pun lupa pasai aku xberapa nak baca paper tu sampei habih..hehehe..

Kepada Kelly dan Mizwa yang mengajakku beraya di rumah n kampung masing2 di Pahang.Terimas kerana mengajak tetapi macam biasalah dah nama raya..Duk kampung jela.hehe..


Kepada kawan2 blogger yang lain...Beraya lagi ke?hehe
Berbalik kepada tajuk di atas...apesal pulak penanaman beramai2?Ini tiada kaitan dengan kes pembunuhan Datok S dan rakan2 ye..hehe..jangan salah sangka.Saja nak mensensasikan tajuk.Nanti takde orang nak baca pulak.

Semua kejadian ini berlaku di rumah ibu mentuaku..Kita lari sikit daripada tajuk raya, lemang, ketupat , rendang...bla2....sebab yang ni dah biasa.Walaupun cerita di ini takla best sangat nak dibandingkan movies kat panggung.Tapi macam biasala blog kan tempat cerita ceritu pemiliknya..enjoice...

Kes 1...pada raya ke-2 kot.....

Kematian tikus 2 ekor di rumah ibu mertuaku.Saya tak pergi tengok pun.Biasalah tikus terkepit dengan perangkap tikus..My hubby tanam pagi2 tu..gambar takdok..

Kes 2...pada malam raya ke-2

Malam tu , saya dan kak iparku tengah bersiap2 nak hidang pada tetamu. iaitu sedara mara yang datang.Jam dah menunjukkan 11.30malam( lebih kurangla).Masa tu dah mengantuk dan rasa nak tidur..Sekali kena serbu..Penuh satu rumah.kejutan budaya la kejap saya..hehe.ayam duk berketok2 kat reban..Kak iparku duk suluh2 macam ada benda dalam reban.Tapi malas layan sebab nak layan tetamu.Pagi esoknya dalam pukul 8 pagi, mak mentuaku ketuk pintu tatkala saya masih mengeliat di atas katil ( hehe..xmalu)...Rupanya sang ular dah kenyang makan ayam togel takde bulu yang mak mentuaku idam2kan nak sembelih masa raya haji..huhu..setelah bergelut dengan ular itu, makanya di bawah inilah hasilaya..Dia telah menelan 1 ekor ayam..selamat......Sekor lagi mati xsempat makan..

Ular ini kemudiannya juga ditanam....satu kubur lagi..

Kes 3

Rentetan pembunuhan kejam oleh ular sawo itu, sekor ker 2 ekor ek? ayam yang mati..maka ditanam juga..

Kes 4

Kucing..
Dekat rumah mak mentuaku ada 4 ekor kucing dibela dirumah...Kucing yang dibawah ni anaknya si mati.Yang mati itu ibu kucing.Kesian ibu kucing tu.Sebelum hari kejadian, ibu kucing tu berak atas katil adik iparku..pastu lepas berak , esoknya beliau kencing atas lantai..Pastu xlarat je.Suara pun dah xdok..huhu..Hubbyku pergilah ambik kotak buh dalam tu..Sekali petang tu tengok mati keluar dari kotak.Mengeras sakan dia..Tanamlah lagi sekor binatang,..

Maka penanaman ke-4,4 jenis haiwan/bintang itu telah meletihkan hubbyku di hari raya..xapala..beramal...

Semoga mereka ditempatkan dikalangan haiwan2 yang istimewa di sisi Allah swt..daaa...nnt kita cerita peristiwa hari raya pulak yek...babai...wassalam

Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya

Salam semua...

Selamat Hari Raya Kepada semua kawan2...Esok saya akan pulang ke kampung halaman.Tapi sekarang ni tengah duk demam ..Kejap elok, kejap xelok..Dapatlah MC 2hari.Nak buat camana.org jarang demam...Macam nila..Oklah..Minta maaf kepada semua dari hujung rambut ke hujung kaki..Jika ada tersalah dan silap semasa berblogging, harap dimaafkan...

sekian...semoga tahun ini lebih bermakna daripada tahun sebelum2nya..amin

Wednesday, September 1, 2010

Tagged dari sifu mizwa

Salam siaran, diharap semoga pembaca setiaku masih setia membaca sbbnya sejak akhir2 ni kejenya asik membebel dan xpuas hati je pok pek pok pek..rubbish je ..hehe..oklah ni tagged dari puan mizwa yang saya selalu kaco sms dia tanya petua masak n macam2.hehe

Soalan 1: Adakah anda rasa HOT..?
HOT?Panas?api...takott...Taklah..biasa je I am cool

Soalan 2: Upload wallpaper PC/laptop yg anda gunekan skrg

Soalan 3: Cerita pasal gambar nih..? ni bukan gambo wallpaper saya..gambar wallpaper tu selalu tukar2 sebab kena webshots..hehe.ni gambar masa tecit..comei dak?hehe

4: Kali terakhir makan PIZZA..?
Awal puasa..sebab tak sempat nak masak.Dominos pizza.sedap2..order dengan tepon je.5minit nak berbuka sampai..

Soalan 5:Lagu terakhir anda dengar..?
Lagu raya..Balik kampung-sudirman kat pc depan nu ha..

Soalan 6: Apa yg anda buat selain selesaikan tag nih..?
erm..tgok komputer.hehehe

Soalan 7: Selain nama sendiri anda dipanggil name ape?
juli, ju, ngah, mokcik (ini pun ada?)hehehe


Soalan 8: Tag lagi 5 orang…
1)mamadidil
2)mash

3)madey
4)kak syaz
5)yazid
Soalan 9: Siapa orang no. 1...?
cozmate...stafmate...hehehe

Soalan 10: Katakan sesuatu pada orang no. 5...?
ini budak banyak emo...tapi hati ada baik..

Soalan 11: No.3 ade hubungan ape dengan die...?
oo budak ni...ni guider masa g rakit..haha

Soalan 12: Bagaimana pulak dengan no.2...?
anak dia banyak perangai..tp comei..hehe

Soalan 13: Kata2 cinta dengan orang no.4...?
erm...lap u kak syaz sebeb suka beli dr i..beli jgn xbeli..hehe

Soalan 14: Berikan 5 fakta yg anda tahu pasal orang yang anda tag.?
1. semua memang kenal dan pernah bersua muka
2. semua ni ada kaitan dengan USM..hahaha
3. suka tgok belog kamu kamu
4. semua melayu islam..harusss
5. 3 dah kawin dan beranank, 2 lg single but not available.


Maka?kalau rajin, jawabla..

Monday, August 30, 2010

Puasa part 2

Salam semua..

Harini bersiaran di rumah.Mula2 taknak cuti harini. Tapi sebab banyak sangat benda tak setel2 lagi, maka saya mengELkan diri pada hari ini. Esok dah cuti. benda ni nak setel masa hari kerja je..Ada je keje kat opis.Tapi peel saya, saya tak suka guna waktu kerja untuk benda2 lain.Lebih elokla bercuti daripada mencuri masa.Tapi boleh buat je buat kerja lain dekat rumah.Cuma eksperimen tersebut je yang tak setel2.Dah 3 minggu nak masuk sebulan dah buat tapi tak jadi2.Dah macam2 usaha yang dilakukan.Tapi dah tak boleh2.Tak boleh nak buat apa dah..huhuhu..Nak harapkan sorang hamba ALLAH tu haritu dia asik FB je.haha malas ngumpat.Biasalah org baru jumpa benda baru , jadi peghak sikit.Alasan? BZ..haku tengok hang duk main FB je..kat rumah takde internet kot. Takleh salahkan dia.Tapi sok jawab jela dengan TUHAN....kan?
Jadi, apa cerita part 2?
hurmm...gambaq selalu xde kan?hehehe..pemaleh btul nak snap gambar kan?Kamera dah canggih dah rasanya walaupun tak secanggih profesonal.
Baru2 ni ada 2 orang ahli keluarga telah pergi ke rahmatullah..Innalillahhiwainnalillahirojiun...
1st- Isteri sepupu suami saya.
2nd-isteri pakcik sebelah ayah saya.
Semoga mereka ditempatkan dikalangan orang2 beriman. Bulan ramadhan kan pintu syurga terbuka dengan seluas2nya..InsyaALLAH...Masa tengok pengebumian itu, ada secalit lagi tanda keinsafan yang menjelma dalam diri.
Then haritu my familia datang ke rumahku di tingkat 15 ni untuk kali pertama.Dapat jugalah berbuka dan bersahur bersama2 kan adik2ku dan ibubapa ku..hehe.Tapi tujuan datang tu nak pi melawat kematian tula.Bukanlah tujuan untuk berjalan ye dak?tapi ALHAMDULILLAH dapatlah juga bersama2 berpuasa walaupun diriku tidak memasak pada hari tersebut.
Lagi?
Kemudian hari ahad ni kami pergi ke kampung suami di Kokdiang...Banyak jugak rumah pergi melawat .Tapi tujuan utamanya sebab nak melawat rumah si mati yang kami xsempat nak pergi melawat haritu..Kesian saya tengok anak dia yang masih kecil berumur 2tahun tu.Macam tak tau apa2.Semua ni dugaan yang maha esa..
Lagi?
Berjumpa dengan rumetku yang comei..Wan Syafuri aka cik puri..hehehe..Lama dah tak jumpa sejak saya konvo.Bersama hubbynya Pak Ya..hehe...Comei lagi kamu ye Wan.Dia masih memanggil saya dengan gelaran makcik.hehe.Apa2 pun trimas sebab beli cokelat raya daripada saya..:P..
Lagi?
Ke tempat peberet kami di Pekan Rabu..MasyaALLAH jem yang amat.sejam cari parking xdapat2.Biasanya kalau kami pergi memang xpernah ada masalah langsung.Paling lama pun setengah jam je cari parking.Last2 parking dekat kompleks MBSA..hehe..menapak la dalam 10minit gak ke Pekan Rabu..My hubby dapat la sehelai baju melayu kaler kuning...Saya?beli baju kurung kaler hijau yang morah2 je..ekeke.bukan pakai raya pun.Pakai nak pergi kerja je..Lain?beli kuih , kerepek dan kudapan...
Kemudian bertolak ke Gurun ke rumah abang ipar.Sampai2 tengok2 2 beradik tu dah puasa.Maknya kata dah 9 hari puasa..Wah bagus2..Yang kecik pun dah makin tembam n comei iaitu si Shafli( betui kah ejaan?, xpa yg penting bunyi ado)...Berbuka puasa dsitu.Kemudian bertolak ke Sg Petani Selatan untuk bertemu seorang lagi kastemer setia kak Syaz.TQ
Lagi 10 hari dah nak dekat raya kan?tak lama dah tu..Nantikan kemunculan part 3..
Wassalam...
p/s: harini nak servis kereta dan jumpa lawyer..minggu depan jumpa doc pakar sakit puan( orang berpenyakit kena jmpa doktor jugak...:P)

Wednesday, August 25, 2010

Apa yang Mengembirakan Isteri Dalam Bulan Ramadhan

Salam Ratuhatian yg dimuliakan.

Apa yg amat mengembirakan dan membahagiakan anda pada hari ini ialah apabila melihat suami anda bersungguh-sungguh mencari redha Allah dan berusaha menjadi orang bertaqwa di akhir Ramadhan nanti.

Bulan yang penuh barakah ini adalah khas untuk suami-suami membaiki ibadah khususnya seperti solat, memantapkan bacaan Al Qurannya, menguatkan iman dengan membaiki kualiti puasanya dan meneguhkan aqidahnya dengan menuruti sungguh-sungguh amalan puasa yg diamalkan oleh Ar Rasul SAW.

Insya Allah. bergembiralah anda jika anda lihat suami anda:

  1. Bangun sahur dengan mengambil wudhu sebelum menjamah makanannya. Malah lebih syahdu jika anda lihat dia ruku' dan sujud sebelum bersila di hadapan hidangan.
  2. Mengejutkan anak-anaknya yang masih kecil dengan kasih sayang mengajak bersahur untuk belajar berpuasa siang harinya.
  3. Tingkahlakunya yang lebih sabar yang tidak cepat "panas baran" apabila kesilapan yang dilakukan oleh anak-anak, anda dan juga dirinya sendiri di sepanjang siang harinya.
  4. Bertanyakan kepada anda sebelum membeli juadah untuk berbuka dan membantu anda menyediakan dan menyiapkan hidangan untuk berbuka puasa.
  5. Meminta kebenaran anda untuk berbuka di surau / masjid bersama-sama dgn kariah mencari pahala memberi makan kepada musafir yang berpuasa di masjidnya.
  6. Dia yang membaca doa berbuka puasa.
  7. Semasa berbuka, selepas dia menjamah tiga biji buah tamar, dia mendahulukan anak-anaknya makan hidangan kegemaran mereka. Dia tidak marah jika makanan kegemarannya dia habiskan oleh anak-anaknya.
  8. Dia mengajak anda dan/atau meminta anda menguruskan anak-anaknya ke surau untuk solat isyak dan terawih berjamaah.
  9. Dia menyatakan puasnya dapat menghabiskan kesempurnaan solat terawih dengan solat witir bersama jamaahnya.
  10. Dia menceritakan bacaan tajwidnya banyak ditegur oleh rakan-rakan setadarus dan mengharap bacaannya bertambah baik pada malam esoknya.
  11. Sebelum dia masuk tidur, dia memantau di dapur memastikan nasi di dalam periuk eletrik sudah tersedia dimasak untuk sahur esoknya.
  12. Dia memperingatkan anak-anaknya agar tidur awal untuk bangun awal esoknya.
  13. Dia memastikan jam loceng atau handfon yang ada "alarm" tersedia untuk mengejutnya pada jam 5 pagi esoknya.
  14. Dia menyatakan kepada anda yang dia bercita-cita untuk mendapatkan Malam Laillatul Qadar" di sepuluh malam terakhir dengan meminta kebenaran anda utk beriktikaf di masjid yang berdekatan.
  15. Dia menanyakan kepada anda, tarikh untuk bershopping membeli pakaian untuk anda dan anak-anaknya.
  16. Dia tutup setiap malam dgn memeluk anda walaupun anda membelakanginya dengan kedengaran sebutan lidahnya membaca "Tiga Qul" sebelum berdengkur meninggalkan alam sedarnya.

Inilah kebahagian hakiki seorang isteri kerana suaminya berusaha menjadi pemimpin yang bertaqwa untuk melayari bahtera keluarganya ke destinasi yang hakiki. Ke Syurga Jannah.

copy from www.ratuhati.com

p/s: maka, suami2 di luar sana..ketahuilah bahawa inilah sebenarnya kebahagian seorang isteri..bukan wang ringgit..emas berkodi2 sampai xlarat pakai( nak jugak sbb en habib bg masa kwein je..ekeke. kurang berat dr org lain yg berjela2..ekekeke)...Maka, cubalah apa yg termampu..kita hanya manusia biasa.wallahualam

Tuesday, August 24, 2010

GA datang lagi-blog kelly




Salam ...ha saja je nak jadi last contestantlah konon yer KELLY?
Kenapa nak GA ni? :

1) Sebab saja nak try masuk. Sebelum2 ni tak pernah masuk dan tengah duk tunggu ole2 Kelly daripada SWISS xdapat2 lg.hehehe

2) Sebab lama dah nak mengeteh dengan KELLY tapi dua2 asik bz je..bukan duk jauh pun.Kat Pulau jugak.

3) Sebab penah jadi bakery classmate sama2..hehe.kira penah jumpa la..Tapi apa2 pun terpulang pada tuan blog la..hehe

4) seronok2..kalau dapat ok gak tu..:P

5) Nak pakai apron ni masa wat cokelat dengan tart yg dioda..ehehe..lebiy2 pulak..

ni link blog kelly ( klik je kt sini)

syarat?
Buat N3 mengenai GA ni kat blog masing2- sudah
Link kan blog Kelly's Life-dah
Letak komen kat N3 ni-dah
Mestilah follower kat blog Kelly's Life- sudah
Terbuka kepada semua follower Kelly's Life kat Malaysia je- yela..hehe


daaa..semoga kelly dapat mimpi bg apron kat saya..ekeke..tq

Saturday, August 21, 2010

Nasihat

Salam..

Kita lari sikit tajuk daripada bulan Ramadhan..ye??Apa makna nasihat?Nasihat ni pada pandangan saya adalah pendapat yang samaada boleh jadi baik atau buruk. Btul.Boleh jadi tipu atau benar. Boleh jadi macam2 la..Sebab setiap nasihat yang disampaikan oleh seseorang tu bersandarkan pengalaman , apa yang dilihat, apa yang dibaca dan tauladan daripada orang lain. Perlu ke kita menolak buta2 nasihat tu?Kalau nasihat yang baik misalnya.. Macam saya pun sama, ada masalah yang memang rasa xde harapan.Tapi bila difikir2kan balik, kenapa perlu jadi mcm ni, macam tu, macam nun, nin...? Tak boleh ke jadi macam ni? terima dan redha pada masa yg sama berusaha?
Kita boleh terima tetapi kalau kita ada masalah yang orang tu xpernah rasa..Jangan tolak bulat2. Sebenarnya orang tu berniat baik pada kita. Orang semua nak sesuatu yang baik-baik sahaja..Lainlah orang tu memang ada niat jahat dalam hati. Tapi nasihatpun, kena ada caranya..Betul x?Kadangkala kita susah nak faham..Hurm..Terpulanglah...Rambut sama hitam, hati lain2...Kita xmampu nak mengubah, namun kita boleh berdoa semoga semuanya baik2 belaka..Muhasabah diri ...wallahualam..
p/s: pernah dengar x ayat ni? ala dia nasihatkan orang, macamlah dia tu bagus sangat..hehe..terpulang...

Monday, August 16, 2010

Bulan puasa part 1



*p/s gambar di atas tiada kena mengena dgn entry ini..hehe

Salam semua...

Mesti semua tgah lapar dan haus kan?apa punya soalan la saya ni..ekekeke.Macamana dengan aktiviti harian di bulan puasa?adakah terisi dengan sebaik2nya..Macam saya ni, byk jugak yang laghanye. hehe.Tapi insyaALLAH akan diperbaiki dari semasa ke semasa..

Setakat ni menu yang telah dimasak adalah jenjengjeng soto ayam, lontong, spaghetti bolognaise, rendang ayam.Yang sampingan xyah sebutla..ini menu utama..Bila sahur kita panaskan aja makanan yang ado.Jangan membazir..Tapi kalau menu yang dah xmcm makanan( basi) dibuang aja.hehe

Bazaar ramadhan pun xsempat kujenguk lg sebenarnya.hehe.Pesan pada encik habib je.Encik habib pulak kena hpt lagi last week. Macam2 ubat dah makan.Kena lagi.huhu.Nak bawak perg GH taknak pulak.Degil bebenorlah dia ni.huhu

Tarawih?ada gak terbabas.Harap dapatlah menjiwai bulan Ramadhan ini dengan sepenuh hati. Bila muhasabah diri, terasa diri ini terlalulah jahat.Rasa mcm manusia paling jahat di dunia ja...Mintak simpangla kan. Semoga kita semua dapat memperbaiki kelemahan masing2 hendaknya dan menjadi MUSLIM yang cemerlang.TAKBIR...Allahuakbar...semangat terlebiy suda...

Lagi? dengan order tart dan cokelat yg datang.Alhamdulillah.adalah rezeki sikit2..:P Thanks puan mash dan kak syaz yang oda baru2 ni.. Sanggup datang dari Perlih no..lepastu repeat order lg..Tak lupa kepada kak Fizah dan Kak Janah..

Wassalam..


Monday, August 9, 2010

Ramadhan Kian Menjengui...

Salam..

Tak lama lagi dah nak masuk ramadhan..kepada sahabat2 bloggers ku sekalian yang diingati..puan kelly, puan mizwa , puan mash, puan ita, encik madey, kak iporku dan sahabat2ku yang lain...Mohon maaf diminta sekiranya terdapat salah , tersasul bahasa sepanjang bulan2 yang sebelum ini.Marilah kita bersama-sama menghayati bulan yang penuh rahmat dan berkat ini. Semoga segala amalan kita yang sebelumnya diberkati dan dapat dilipatkangandakan pada bulan yang mulia ini.



ihsan: blog ini


Bersama dengan itu, disini disertakan lafaz niat berpuasa



Niat berbuka

Maksudnya: “Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang”.


SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA....2010

Wassalam...



Friday, August 6, 2010

My 27th birthday celebration


Salam semua.

Oh sudah lama tidak update. Banyak cerita nak diceritakan tapi kekangan masa, kerja, order cokelat dan macam2 lagi maka semua cerita terpaksalah ditangguhkan..


Okla..Haritu saya sambut birthday di PULAU PANGKOR..oh tidak pernah pergi sebenarnya ke sini. Terima kasih kepada suamiku yang tersayang kerana belanja percutian yang bukan hanya saya dan dia. Sebenarnya pergi pun atas tiket jemputan oleh kawan encik suami..


Pengipan dan pengankutan( pergi dan balik, naik bas berkumpulan) : RM240
Makan: sdn bhd

Kami menginap di Seagull Resort dekat Teluk Dalam yang boleh dikatakan cukup kemudahannya. Ada wifi free. Ada kolam , bukan untuk orang dewasa ye..Untuk kanak-kanak sahaja, ada pingpong, ada dart, karaoke dan ada kafe. Macam haritu saya pergi pakej beramai-ramai. So maybe bayar murahlah sikit.

Pengangkutan di Pangkor

Dinasihatkan bawalah orang yang pandai bawak motor..hehe..sebab? Jalan dia kecik dan sesuai untuk laluan motor. Pusing pulau tu ambik masa dalam setengah jam lebih..


Beli-belian

Belilah hasil laut kering dekat jeti.Kalau nak pi kilang pun ok jugak..hehe..nanti sapa2 nak pi, survey dulu ye..kalau ada masa la..

Apa lagi?

Ada snorkeling dan sukan2 air yang lain..Oh 1st time snorkel..best.Rasa macam nak menyelam pun ado..ekekeke

Lagi?


Tempat bersejarah..tak sempat pi..eekeke

Kesimpulan?


Sangat best.....terima kasih En Habibudin kerana belanja saya ye...Lepas tu kita pergi pulau lain pula ye...


Sekian...kita sambung lagi di lain masa...

wassalam

Friday, July 30, 2010

Komen panjang oleh seorg pembaca yang menggelarkan namanya kak nini?

Anonymous said... Askumwbth,

Bagi akak setiap orang ada bahagian mereka masing.

Setiap orang akan merasa senang...

Dan setiap orang akan merasa merana itu ape....

Yang membedakan manusia adalah cara mereka menerima setiap nikmat dan dugaan,
itu....

Adakah mereka meratap dan menjadi derhaka atau lalai terhadap Allah ataupun
mereka
bersifat sabar dan tunduk kepada perintah Allah azzawajala.

Apakah hikmah tidak ada anak?

Hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk manusia dan setiap orang
ciptaannya. Allah
menduga setiap insannnya dan setiap kali mereka bersabar, mereka akan diberi
pulangan
yang setimpal keakuran hambanya terhadap kehendaknya.

Ada satu cerita...benar.... couple... tidak dikurniakan anak.... selepas lima
tahun
dikurniakan anak.... akhirnya mereka mendapat anak... Anak mereka mendapat
jantung
berlubang meninggal... selepas kematian anak mereka, mereka bercerai.....

Bagi akak bersyukurlah.... Bersyukur kerana anda bersuami... orang lain mungkin
tak ada
suami... bersyukurlah tak ade anak lagi.... anak merupakan dugaan dan fitnah dan
ini
disebut di dalam Koran.... Selagi anda tiada anak... anda dilindungi dari satu
lagi dugaan...
MAsalh tiada akan selesai walaupun sudah ada anak...... dAh ada satu nak dua...
dah ada
dua ... nak sepasang.... dah ada sepasang nak satu lagi... sebab jiran sebelah
dah ade lima
anak.. macam mana ni?

Biarlah Allah menetapkan bila masa yang sesuai untuk kamu mendpat bahagian
kamu...
dan bersabarlah.... Sabar itu manis terutama bila mendapat pulangannnya... Manis
kerana
hati kita tenteram... dan jiwa tenang..... Berseronoklah dengan masa yang diberi
sewaktu
tiada anak....Anak sekadar satu perhiasan... tanggungjawabnya masyaallah sungguh
berat... macam sebelum kahwin... semua orang seronok... bila dah kahwin... baru
tau...
oh... gini rupanya...... tanggungjawabnya banyak.... jadi usah terburu...
kawan2... usah
terburu....

Kebahagiaan hanyalah datang dari dalam... dari hati yang redha dan bersyukur
dengan
pemberian ilahi.... itulah kebahagiaan hakiki....Satu masa nanti... Allah akan
menyahut
doa-doamu.... percayalah.....

Sekian... dgn ikhlas,

Kak Nini

*** hui tersentuh jiwaku kerana komennya yang penjang lebar..*** bersyukurlah yer juliana..bersyukur...tetiba rasa macam jadi orang yang tak bersyukur pulak saya ni...wallahualam siapa kak nini ni..kalau buang huruf i jadi nama bos saya pula..heheh..apa2pun terima kasih di atas komen ini...semoga diriku menjadi kuat lagi..wallahualam..

Thursday, July 29, 2010

I am not satisfied....

Salam...

Thats all for today..harap maklum, mood xbaik...angin pus pus kembali lagi..biasalah org berpenyakit mcm saya.tiap2 bulan adooo..Suddenly...semua datang..Kena berkira ke?tahla rasanya wajib berkira..I just cannot be ikhlas to do it..coz..ahhh forget about it..asik tak puas hati je.Tak boleh ke wat keje elok2 dan aman puan juli oit..No, This is so unfair at all....Sabaq2 nak masuk bulan Romadon dah ni. Kerja tak berkat nanti.Isk...carry on jela..Buat jela..Camana nak dapat APC ni.Wat keje semua nak berkira ha?Nonsense la semua ni. APC? Alah lagi nonsense...

Jap,korang ada tak berkira bab2 duit ni? In this kind of world, there is no one who is not bother with money.Tipula...kalau kata, aku tak kisah. Setiap kali, ingat je ni.Rezeki itu tuhan yang bagi..Ingat ye..Dah pergi buat kerja..babai..sekian bebelan pagi yang dah nak masuk tengahari..

Wassalam..

Friday, July 23, 2010

Dah jumpa

Salam..

saya tak tahu sama ada pembaca setiaku iaitu puan tuti berada di mana skrg.Katanya dah balik ke malaysia semalam.alhamdulillah.Dapatlah hang melepas rindu dendam hang pada iman dan laki ang..ekekeke..happy holiday.Sebenarnya 21st julai baru ni is my hubby birthday yang keeeeeeeeeeeeee 27..sudah tua kamu ye. Semakin lama semakin tua.Uban pun dah ado..ekeke

Kami sambut secara sederhana sebab masing2 puasa pada hari tersebut.Dan memakan kek yang teramat sedap dan boeh kira termahal saya beli..dari baskin robins...oh sangatla sedap.Maka sel lemak pun terjana dengan hebatya.Jangan salahkan orang lain.Tanya diri sendiri.


Malam tadi masa tgah browse internet terjumpa another blog which i can describe is suite to myself .This is the link .Pasal apa plak?ala pasal orang yang 'berpenyakit' macam saya nila. Tapi akak tu rahsiakan identitinya.hurm.Mungkin ada sebab.Tapi bila dia rahsiakan she can be outspoken about her problems and everything. Tapi bila saya baca apa yang ditulis memang sangat berkisar jugak dengan my ownlife. Bukan pasal itu saja.Everything that she has gone through.

There are no other people who understand. Hanya kami yang mengalami yang memahami.That i would like to highlight here.



Usaha? Never say like that to a person like us. It will be spoken time by time .Saya tak tahu siapa lagi yang baca blog ni.Abang Wan pun selalu baca kan?baik mengaku..hehehe..I think he will also notice about what i've written time by time.Dan ada juga beberapa person dari officeku yang baca. Kak As, Yazid, Nurul dan lain2 tatau la. From my own unit.Tah.Rasanya mereka xberminat nak baca blog bebel ni.hehehe..For those who yang preggy at my office, yes technically for a person like me, yup I ENVY all of you. Especially person who easily get it after marriege. Tapi itu semua rezeki tuhan yang bagi but frankly say, I am trying to avoid such feelings.Unfortunately still cannot erase.Just pretending that everything is normal. But inside, hurt like a thousand spine inside my heart. What I can do ? just pray to ALLAH swt to make the envy feeling erased la..


My mum?she doesnt like me writing about how do i feel and about my personal life and how do i feel.But lately, my posting dah kurangkan tulis.But today, takleh jadi..Kena tulis gak..


Work?yes lately there is something I cannot accept...to be continued
da~

Wednesday, July 21, 2010

Tuesday, July 20, 2010

Jumble sales.....

Salam semua...sila baca pengumuman dibawah..hehe..untuk sesiapa sahaja berminat..siapa cepat dia dapat..:P

JUMBLE SALES KELAB PRN SEJAHTERA
PUSAT RACUN NEGARA


Sukacita dimaklumkan, kami daripada pihak KELAB PRN SEJAHTERA ingin membuka peluang kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai JUMBLE SALE yang akan dianjurkan oleh pihak kami. Maklumat aktivti adalah seperti di bawah:

Tarikh : 26-27 Julai 2010 (Isnin dan Selasa)
Masa : 9.00 pagi – 4.30petang
Tempat : Foyer Kompleks J
Harga Sewa: RM20/2hari/1 meja/ 2 kerusi..( lumayan kan?)

Aktiviti:

1) Pameran berkaitan dengan Pusat Racun Negara
2) Cabutan bertuah~ hadiah menarik menanti anda..happy..100 yang pertama berpeluang untuk merebut peluang memiliki 3 hadiah cabutan bertuah menarik tajaan kami..
3) Jualan barangan oleh peniaga

Barangan yang boleh dijual oleh peserta termasuklah:

@ Makanan ( selain yang di kantin), biskut raya, kek raya..raya kan dah dekat..hehe
@ Pakaian baru atau lama
@ Tudung instant, tudung tak instant pun boleh..
@ Perkhidmatan fotografi
@ Barangan kesihatan dan kecantikan
@ Majalah dan buku terpakai

Berminat?sila hubungi En.Zulhamiros( ext 2180), Puan Rosni( ext 2179) , Puan Norjan( ext 2088 ) untuk keterangan lanjut..
atau jika malu nak telefon, sila email terus kepada saya di julianamnoor@gmail.com.

Sekian, terima kasih

PORTFOLIO EKONOMI
KELAB PRN SEJAHTERA

Friday, July 16, 2010

Fadhilat bulan syaaban

Sila klik pada web ini http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Syaaban.html


Saya ada jumpa.Marilah kita..:P.Semoga mendapat manfaat bersama-sama.Dan saya juga mengingatkan diri sendiri yang semakin hanyut dibawa ombak lautan yang tidak berhenti..insyaALLAH

Selamat berhujung minggu semua.

Thursday, July 15, 2010

Mata kiri berdenyut, low blood pressure, low hemoglobin?

Salam... apa masalah ni?

1.Mata kiri duk berdenyut sakan ni kenapa ni?adoi dah 2minggu.Sangat merimaskan..

2.Low blood?HYPOTENSION..ni kes lama


Kerana itu, saya mencari di googles...huhu.kerana ini adalah amat merimaskan.Semoga dapat mebantu orang lain yang dapat problemo macam ni jugak.

problem 1 ehsan dr web ni
http://www.eyedoctorguide.com/eye_problems/eye-twitching.html

Causes of Eye Twitching

There are various causes of eye twitching in its serious and not so serious formats. The more common causes for eye twitching include:

* Corneal irritation or injury
* Stress
* Lack of sleep
* Fatigue
* Prolonged staring or eye strain
* Alcohol
* Caffeine
* Neurological disorders
* Possibly Hereditary

Tapi, saya pun tak tahu la apa puncanya.Ni dah beberapa kali kena macam ni.huhu..dugaan..
Ni yang membuatkan diriku mahu mencuba permata hijrah.Ada sapa2 pernah try?

Problem 2..ni pun google jela..mayo clinic

Symptoms
  • Dizziness or lightheadedness
  • Fainting (syncope)
  • Lack of concentration
  • Blurred vision
  • Nausea
  • Cold, clammy, pale skin
  • Rapid, shallow breathing
  • Fatigue
  • Depression
  • Thirst

Conditions that can cause low blood pressure
Some medical conditions can cause low blood pressure. These include:

  • Pregnancy. Because a woman's circulatory system expands rapidly during pregnancy, blood pressure is likely to drop. During the first 24 weeks of pregnancy, systolic pressure commonly drops by five to 10 points and diastolic pressure by as much as 10 to 15 points. This is normal, and blood pressure usually returns to your pre-pregnancy level after you've given birth.
  • Heart problems. Some heart conditions that can lead to low blood pressure include extremely low heart rate (bradycardia), heart valve problems, heart attack and heart failure. These conditions may cause low blood pressure because they prevent your body from being able to circulate enough blood.
  • Endocrine problems. An underactive thyroid (hypothyroidism) or overactive thyroid (hyperthyroidism) can cause low blood pressure. In addition, other conditions, such as adrenal insufficiency (Addison's disease), low blood sugar (hypoglycemia) and, in some cases, diabetes, can trigger low blood pressure.
  • Dehydration. When you become dehydrated, your body loses more water than it takes in. Even mild dehydration can cause weakness, dizziness and fatigue. Fever, vomiting, severe diarrhea, overuse of diuretics and strenuous exercise can all lead to dehydration.

    Far more serious is hypovolemic shock, a life-threatening complication of dehydration. It occurs when low blood volume causes a sudden drop in blood pressure and a reduction in the amount of oxygen reaching your tissues. If untreated, severe hypovolemic shock can cause death within a few minutes or hours.

  • Blood loss. Losing a lot of blood from a major injury or internal bleeding reduces the amount of blood in your body, leading to a severe drop in blood pressure.
  • Severe infection (septicemia). Septicemia can happen when an infection in the body enters the bloodstream. These conditions can lead to a life-threatening drop in blood pressure called septic shock.
  • Severe allergic reaction (anaphylaxis). Anaphylaxis is a severe and potentially life-threatening allergic reaction. Common triggers of anaphylaxis include foods, certain medications, insect venoms and latex. Anaphylaxis can cause breathing problems, hives, itching, a swollen throat and a drop in blood pressure.
  • Lack of nutrients in your diet. A lack of the vitamins B-12 and folate can cause anemia, a condition in which your body doesn't produce enough red blood cells, causing low blood pressure.
Dalam banyak2 tu rasanya masalah saya adalah yang terakhir...yang dimerahkan.hehehe..yeke aku ni xcukup?rasanya dah cukup gemuk dah ni..overweight lg..ker aku ada diabetes?oho...ini sudah menakutkan..sangat..huhu

wasslam..:P

Tuesday, July 6, 2010

Going Back Home and Bulan 7

Salam siaran semua kawan2..Sangat seronoknya mahu cuti...........oho balik kampung...

...Tuti, aku tau hang pun lg lama xlik dari aku.Xlama lagi hang balik lah no..hihi..

Mana kampung saya? oh rasanya macam pernah sebut kot. Sangat merindui ikan patin di kampung halaman. Udang galah?wah sedapnya..slurppp.Malangnya sang suami tidak suka makan ini semua dan beberap makanan kegemaranku bukan kegemarannya.Ah biasa itu.So balik kampung kat rumahku akan ku bedal makanan yang ku suka.nyummy..Kepada emak, silalah nantikan kepulangan anakmu ini.ngeh ngeh ngeh( Saya tahu dia baca blog ni selalu...)Saya selalu mengusik sang suami..ah kamu bukan Pahang sejati.hahaha.Sangat bukan Pahang sejati.hehe..kerana tidak memakan masakan yang best bangat ini..


Lagi apa yang kurindukan?Hurm Pekan Sehari pada hari ahad kat my home town.Rasanya dah nak dekat setahun tak pergi. Tak kira sebelum raya kena pergi jugak.Pekan sehari ni ada macam2 jualan sebenarnya.Lagi satu nasi lemak, rasanya xpernah ada nasik lemak yang plaing best'di dunia' selain memakan di temerloh. Tak boleh tanding la.Kat Penang ni pun xde yang menepati selera tekak saya.nge~

Serta orang2 yang dirindui seperti my siblings la dan parents.Dan ada dua orang anak buah yang lama xdijumpai iaitu encik yayan yayum...:) Dah setengah tahun xjumpa. Balik ke dari vietnam?Harap begitula..

Bulan 7?

Oh jatuhnya birthday me n hubby..:)
Dan nak menunggu cerita twilight:eclipse..tak sabar rasanya mahu nonton.cam best..Minggu depan keluar.

The end~

Tengok rumah saya..cantik ker?

saja tukar design...:)

Monday, July 5, 2010

Fat fat fat...fat fat fatttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

i am damn soo fat rite now...berat sudah kembali ke bentuk asal masa mula2 kerja oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk........................sekian luahan di pagi ini.terima kasih.

Tuesday, June 29, 2010

OhOiiiiii....



Salam semua.. akhirnya berpeluang juga ku bebelkan di blog kesayangan ini..Terlampau bz bebenor sampai nak update pun xsempat ka?

Last week busy dengan sukan lawn bowlsnya masa temasya sukan ipta ke-35 yang berlangsung kat USM ni.huhu.Maka impianku tercapailah nampaknya ye.Yela waktu student dulu saya memang terlepas peluang la jadi wakil uni sebab memikirkan masa depan.Masa tu dah 3rd year..Saya bergerak daripada bawah tau.Daripada pemain simpanan sampailah menjadi pemain..

Apa ada dengan sukan lawn bowls?hurm saya dengar la desas desus angin pasang kata sukan ni sukan slow, tak berpeluh dan tak guna tenaga..yela fizikal memangla kurang.tapi lutut saya ni terasa longgar jugak dek penangan lawn bowls..tau dak..hehe..Lepas tu plak kulitku hitam ni..hehehe

So, sukan ni sebenarnya banyak guna mental daripada fizikal bagi yang tak tahu. Sukan ni taklah fancy mancy macam tenpin yang buat dalam shopping complex dan bangunan.Tapi saya sudah jatuh cinta dengan sukan ini..Oh lawn bowls...hehe..

Cara main dia memang unik, bola ni akan bergerak bious( berat sebelah da,,) apabila membalingnya dan haruslah dibaling dekat dengan jack.apa itu jack? Bola kecik berwarna kuning atau putih..Itulah mata yang harus dicari.Pemain akan berebut2 untuk mendapatkan jack itu dengan membaling bowls paling dekat dengan jack..Kena fikir dan ada strategi.Baru boleh menang.

Menang?aiya...talak menang la..hehe..Tapi pengalaman 'mewakili universiti' itu tidak akan dilupakan.Sesungguhnya sukan itu menjadikan kita sihat.Takdela duk dalam opis je...terperuk meruk macam B****( aiya terlebih sudahhh...hehehe)...Kadangkala kita perlukan suasana lain untuk menjana minda ye dak?hehehehe..opss..siapa sudah terkena?hehee..baling lagi dadunya.

Friday, June 11, 2010

Salt Lake City...yeay..

Salam semua..

Harini dah hari jumaat, kejeku berlambak2...Tapi sebab nak ceritakan juga pengalaman yang julung2 kalinya ni bagi habis, maka saya meneruskan juga.Gelak je ni..dalam hati ada benda yang terbuku yang perihalnya sudah acap kali di'post'kan.Pasti kalian menjadi bosan jika kuceritakan lagi..hehe..oK.Berbalik kepada cerita di SLC.


Sebelum bertolak ke SLC, saya dah menjenguk2 tempat yang patut dilawati di sana.hurm..Tengok2 tempatnya taklah bandar yang bandar sangat.Walaupun SLC ni dikatakan pekan yang terbesar dekat Utah, pekan dia taklah bandar sangat( harap2 kamu2 paham dengan ayat ni..hehe).Jadi hari pertama di sana, seharusnyalah tidur sepuas2nya untuk menghilangkan kesan 'jet lag' itu.
2nd day, kami meninjau2 tempat yang nak dituju masa conference berlangsung.Dekat US ni bezanya dengan negara kita, pemetaan dia bagus.Ada blok-blok.Bila tengok peta memang sangat senang faham.Nak sesat pun susah.Yang bestnya lagi dekat sana, ada shuttle bus and train.Freeeee..hehe..Ada pro n kont la.Tapi ayaq mineral depa rega USD3=RM9 plus plus.Adoila...hehee.Tapi xpa, depa ada ayaq tempat ayaq minum tu banyak( ala yang jenis tekan dan minum tu..hehehe). Lagi satu yang saya tak tahan nak tergelak pasal beristinjak.hehe.Kenala bawak botol pasal takde ayaq pancuq..Tapi toilet diorang memang bersih.Tataula yang saya pergi start dari airport semua bersih sangat2. Malu bila pikior balik kat tempat kita.


Ok,tempat yang wajib pergi dan popular dekat sana adalah diorang punya gurun, tempat ski dan yang dekat city center tu depa punya kuil( mazhab depa tak panggei gereja).Orang2 yang menganut agama depa tu digelar sebagai orang Mormon.Mazhab yang boleh kawin lebih daripada sorang tapi lebih daripada 4 la.hehe..Dan depa ada satu bangunan unik yang bila diorg tengok bangunan tu boleh tahu cuaca yang akan terjadi pada hari tersebut.Malangnya saya tak berkesempatan nak pergi tengok..


Lagi satu, keunikan bangunan, arca seni diorang memang menarik.Kalau nak tengok sila menengok facebook saya ye.hehe.Ok...masa 2nd day tu kami terjumpa seorang minah france yang memang keseorangan la macam kami.Lepas pergi tourism center tu kami bertiga berjalan2 ke THE GATEWAY iaitu open shopping mall yang depa kata terbesar dekat situ. Masa jalan2 tu hujan la pula.Disebabkan hujan maka kami pun pergi mencari kedai makan.Terjumpa kedai makan thai. Hentam jela..So far, terpaksala makan seafood sahaja.Alhamdulillah ada nasi.bestnya..hehe..alhamdulillah.lega..Dekat sini, ada banyak sangat kedai makan siam.Diorang macam suka sangat masakan siam.okla.Halal?kena pilihlah.ok?hehe


Balik itu, kami berjalan kaki balik ke hotel yg makan masa dalam 15minit.Tapi cuacanya nyaman..best sangat..esok dah nak start conference.daadaaa...Nanti saya cerita lagi kalau ada masa yer kawan2.
Nak sambung kerja untuk hari ini dan menenangkan hati dan perasaan..lalalaala..gelak je...:)

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..