1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, July 30, 2010

Komen panjang oleh seorg pembaca yang menggelarkan namanya kak nini?

Anonymous said... Askumwbth,

Bagi akak setiap orang ada bahagian mereka masing.

Setiap orang akan merasa senang...

Dan setiap orang akan merasa merana itu ape....

Yang membedakan manusia adalah cara mereka menerima setiap nikmat dan dugaan,
itu....

Adakah mereka meratap dan menjadi derhaka atau lalai terhadap Allah ataupun
mereka
bersifat sabar dan tunduk kepada perintah Allah azzawajala.

Apakah hikmah tidak ada anak?

Hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk manusia dan setiap orang
ciptaannya. Allah
menduga setiap insannnya dan setiap kali mereka bersabar, mereka akan diberi
pulangan
yang setimpal keakuran hambanya terhadap kehendaknya.

Ada satu cerita...benar.... couple... tidak dikurniakan anak.... selepas lima
tahun
dikurniakan anak.... akhirnya mereka mendapat anak... Anak mereka mendapat
jantung
berlubang meninggal... selepas kematian anak mereka, mereka bercerai.....

Bagi akak bersyukurlah.... Bersyukur kerana anda bersuami... orang lain mungkin
tak ada
suami... bersyukurlah tak ade anak lagi.... anak merupakan dugaan dan fitnah dan
ini
disebut di dalam Koran.... Selagi anda tiada anak... anda dilindungi dari satu
lagi dugaan...
MAsalh tiada akan selesai walaupun sudah ada anak...... dAh ada satu nak dua...
dah ada
dua ... nak sepasang.... dah ada sepasang nak satu lagi... sebab jiran sebelah
dah ade lima
anak.. macam mana ni?

Biarlah Allah menetapkan bila masa yang sesuai untuk kamu mendpat bahagian
kamu...
dan bersabarlah.... Sabar itu manis terutama bila mendapat pulangannnya... Manis
kerana
hati kita tenteram... dan jiwa tenang..... Berseronoklah dengan masa yang diberi
sewaktu
tiada anak....Anak sekadar satu perhiasan... tanggungjawabnya masyaallah sungguh
berat... macam sebelum kahwin... semua orang seronok... bila dah kahwin... baru
tau...
oh... gini rupanya...... tanggungjawabnya banyak.... jadi usah terburu...
kawan2... usah
terburu....

Kebahagiaan hanyalah datang dari dalam... dari hati yang redha dan bersyukur
dengan
pemberian ilahi.... itulah kebahagiaan hakiki....Satu masa nanti... Allah akan
menyahut
doa-doamu.... percayalah.....

Sekian... dgn ikhlas,

Kak Nini

*** hui tersentuh jiwaku kerana komennya yang penjang lebar..*** bersyukurlah yer juliana..bersyukur...tetiba rasa macam jadi orang yang tak bersyukur pulak saya ni...wallahualam siapa kak nini ni..kalau buang huruf i jadi nama bos saya pula..heheh..apa2pun terima kasih di atas komen ini...semoga diriku menjadi kuat lagi..wallahualam..

Thursday, July 29, 2010

I am not satisfied....

Salam...

Thats all for today..harap maklum, mood xbaik...angin pus pus kembali lagi..biasalah org berpenyakit mcm saya.tiap2 bulan adooo..Suddenly...semua datang..Kena berkira ke?tahla rasanya wajib berkira..I just cannot be ikhlas to do it..coz..ahhh forget about it..asik tak puas hati je.Tak boleh ke wat keje elok2 dan aman puan juli oit..No, This is so unfair at all....Sabaq2 nak masuk bulan Romadon dah ni. Kerja tak berkat nanti.Isk...carry on jela..Buat jela..Camana nak dapat APC ni.Wat keje semua nak berkira ha?Nonsense la semua ni. APC? Alah lagi nonsense...

Jap,korang ada tak berkira bab2 duit ni? In this kind of world, there is no one who is not bother with money.Tipula...kalau kata, aku tak kisah. Setiap kali, ingat je ni.Rezeki itu tuhan yang bagi..Ingat ye..Dah pergi buat kerja..babai..sekian bebelan pagi yang dah nak masuk tengahari..

Wassalam..

Friday, July 23, 2010

Dah jumpa

Salam..

saya tak tahu sama ada pembaca setiaku iaitu puan tuti berada di mana skrg.Katanya dah balik ke malaysia semalam.alhamdulillah.Dapatlah hang melepas rindu dendam hang pada iman dan laki ang..ekekeke..happy holiday.Sebenarnya 21st julai baru ni is my hubby birthday yang keeeeeeeeeeeeee 27..sudah tua kamu ye. Semakin lama semakin tua.Uban pun dah ado..ekeke

Kami sambut secara sederhana sebab masing2 puasa pada hari tersebut.Dan memakan kek yang teramat sedap dan boeh kira termahal saya beli..dari baskin robins...oh sangatla sedap.Maka sel lemak pun terjana dengan hebatya.Jangan salahkan orang lain.Tanya diri sendiri.


Malam tadi masa tgah browse internet terjumpa another blog which i can describe is suite to myself .This is the link .Pasal apa plak?ala pasal orang yang 'berpenyakit' macam saya nila. Tapi akak tu rahsiakan identitinya.hurm.Mungkin ada sebab.Tapi bila dia rahsiakan she can be outspoken about her problems and everything. Tapi bila saya baca apa yang ditulis memang sangat berkisar jugak dengan my ownlife. Bukan pasal itu saja.Everything that she has gone through.

There are no other people who understand. Hanya kami yang mengalami yang memahami.That i would like to highlight here.



Usaha? Never say like that to a person like us. It will be spoken time by time .Saya tak tahu siapa lagi yang baca blog ni.Abang Wan pun selalu baca kan?baik mengaku..hehehe..I think he will also notice about what i've written time by time.Dan ada juga beberapa person dari officeku yang baca. Kak As, Yazid, Nurul dan lain2 tatau la. From my own unit.Tah.Rasanya mereka xberminat nak baca blog bebel ni.hehehe..For those who yang preggy at my office, yes technically for a person like me, yup I ENVY all of you. Especially person who easily get it after marriege. Tapi itu semua rezeki tuhan yang bagi but frankly say, I am trying to avoid such feelings.Unfortunately still cannot erase.Just pretending that everything is normal. But inside, hurt like a thousand spine inside my heart. What I can do ? just pray to ALLAH swt to make the envy feeling erased la..


My mum?she doesnt like me writing about how do i feel and about my personal life and how do i feel.But lately, my posting dah kurangkan tulis.But today, takleh jadi..Kena tulis gak..


Work?yes lately there is something I cannot accept...to be continued
da~

Wednesday, July 21, 2010

Tuesday, July 20, 2010

Jumble sales.....

Salam semua...sila baca pengumuman dibawah..hehe..untuk sesiapa sahaja berminat..siapa cepat dia dapat..:P

JUMBLE SALES KELAB PRN SEJAHTERA
PUSAT RACUN NEGARA


Sukacita dimaklumkan, kami daripada pihak KELAB PRN SEJAHTERA ingin membuka peluang kepada sesiapa yang berminat untuk menyertai JUMBLE SALE yang akan dianjurkan oleh pihak kami. Maklumat aktivti adalah seperti di bawah:

Tarikh : 26-27 Julai 2010 (Isnin dan Selasa)
Masa : 9.00 pagi – 4.30petang
Tempat : Foyer Kompleks J
Harga Sewa: RM20/2hari/1 meja/ 2 kerusi..( lumayan kan?)

Aktiviti:

1) Pameran berkaitan dengan Pusat Racun Negara
2) Cabutan bertuah~ hadiah menarik menanti anda..happy..100 yang pertama berpeluang untuk merebut peluang memiliki 3 hadiah cabutan bertuah menarik tajaan kami..
3) Jualan barangan oleh peniaga

Barangan yang boleh dijual oleh peserta termasuklah:

@ Makanan ( selain yang di kantin), biskut raya, kek raya..raya kan dah dekat..hehe
@ Pakaian baru atau lama
@ Tudung instant, tudung tak instant pun boleh..
@ Perkhidmatan fotografi
@ Barangan kesihatan dan kecantikan
@ Majalah dan buku terpakai

Berminat?sila hubungi En.Zulhamiros( ext 2180), Puan Rosni( ext 2179) , Puan Norjan( ext 2088 ) untuk keterangan lanjut..
atau jika malu nak telefon, sila email terus kepada saya di julianamnoor@gmail.com.

Sekian, terima kasih

PORTFOLIO EKONOMI
KELAB PRN SEJAHTERA

Friday, July 16, 2010

Fadhilat bulan syaaban

Sila klik pada web ini http://www.ashtech.com.my/bulanislam/Syaaban.html


Saya ada jumpa.Marilah kita..:P.Semoga mendapat manfaat bersama-sama.Dan saya juga mengingatkan diri sendiri yang semakin hanyut dibawa ombak lautan yang tidak berhenti..insyaALLAH

Selamat berhujung minggu semua.

Thursday, July 15, 2010

Mata kiri berdenyut, low blood pressure, low hemoglobin?

Salam... apa masalah ni?

1.Mata kiri duk berdenyut sakan ni kenapa ni?adoi dah 2minggu.Sangat merimaskan..

2.Low blood?HYPOTENSION..ni kes lama


Kerana itu, saya mencari di googles...huhu.kerana ini adalah amat merimaskan.Semoga dapat mebantu orang lain yang dapat problemo macam ni jugak.

problem 1 ehsan dr web ni
http://www.eyedoctorguide.com/eye_problems/eye-twitching.html

Causes of Eye Twitching

There are various causes of eye twitching in its serious and not so serious formats. The more common causes for eye twitching include:

* Corneal irritation or injury
* Stress
* Lack of sleep
* Fatigue
* Prolonged staring or eye strain
* Alcohol
* Caffeine
* Neurological disorders
* Possibly Hereditary

Tapi, saya pun tak tahu la apa puncanya.Ni dah beberapa kali kena macam ni.huhu..dugaan..
Ni yang membuatkan diriku mahu mencuba permata hijrah.Ada sapa2 pernah try?

Problem 2..ni pun google jela..mayo clinic

Symptoms
  • Dizziness or lightheadedness
  • Fainting (syncope)
  • Lack of concentration
  • Blurred vision
  • Nausea
  • Cold, clammy, pale skin
  • Rapid, shallow breathing
  • Fatigue
  • Depression
  • Thirst

Conditions that can cause low blood pressure
Some medical conditions can cause low blood pressure. These include:

  • Pregnancy. Because a woman's circulatory system expands rapidly during pregnancy, blood pressure is likely to drop. During the first 24 weeks of pregnancy, systolic pressure commonly drops by five to 10 points and diastolic pressure by as much as 10 to 15 points. This is normal, and blood pressure usually returns to your pre-pregnancy level after you've given birth.
  • Heart problems. Some heart conditions that can lead to low blood pressure include extremely low heart rate (bradycardia), heart valve problems, heart attack and heart failure. These conditions may cause low blood pressure because they prevent your body from being able to circulate enough blood.
  • Endocrine problems. An underactive thyroid (hypothyroidism) or overactive thyroid (hyperthyroidism) can cause low blood pressure. In addition, other conditions, such as adrenal insufficiency (Addison's disease), low blood sugar (hypoglycemia) and, in some cases, diabetes, can trigger low blood pressure.
  • Dehydration. When you become dehydrated, your body loses more water than it takes in. Even mild dehydration can cause weakness, dizziness and fatigue. Fever, vomiting, severe diarrhea, overuse of diuretics and strenuous exercise can all lead to dehydration.

    Far more serious is hypovolemic shock, a life-threatening complication of dehydration. It occurs when low blood volume causes a sudden drop in blood pressure and a reduction in the amount of oxygen reaching your tissues. If untreated, severe hypovolemic shock can cause death within a few minutes or hours.

  • Blood loss. Losing a lot of blood from a major injury or internal bleeding reduces the amount of blood in your body, leading to a severe drop in blood pressure.
  • Severe infection (septicemia). Septicemia can happen when an infection in the body enters the bloodstream. These conditions can lead to a life-threatening drop in blood pressure called septic shock.
  • Severe allergic reaction (anaphylaxis). Anaphylaxis is a severe and potentially life-threatening allergic reaction. Common triggers of anaphylaxis include foods, certain medications, insect venoms and latex. Anaphylaxis can cause breathing problems, hives, itching, a swollen throat and a drop in blood pressure.
  • Lack of nutrients in your diet. A lack of the vitamins B-12 and folate can cause anemia, a condition in which your body doesn't produce enough red blood cells, causing low blood pressure.
Dalam banyak2 tu rasanya masalah saya adalah yang terakhir...yang dimerahkan.hehehe..yeke aku ni xcukup?rasanya dah cukup gemuk dah ni..overweight lg..ker aku ada diabetes?oho...ini sudah menakutkan..sangat..huhu

wasslam..:P

Tuesday, July 6, 2010

Going Back Home and Bulan 7

Salam siaran semua kawan2..Sangat seronoknya mahu cuti...........oho balik kampung...

...Tuti, aku tau hang pun lg lama xlik dari aku.Xlama lagi hang balik lah no..hihi..

Mana kampung saya? oh rasanya macam pernah sebut kot. Sangat merindui ikan patin di kampung halaman. Udang galah?wah sedapnya..slurppp.Malangnya sang suami tidak suka makan ini semua dan beberap makanan kegemaranku bukan kegemarannya.Ah biasa itu.So balik kampung kat rumahku akan ku bedal makanan yang ku suka.nyummy..Kepada emak, silalah nantikan kepulangan anakmu ini.ngeh ngeh ngeh( Saya tahu dia baca blog ni selalu...)Saya selalu mengusik sang suami..ah kamu bukan Pahang sejati.hahaha.Sangat bukan Pahang sejati.hehe..kerana tidak memakan masakan yang best bangat ini..


Lagi apa yang kurindukan?Hurm Pekan Sehari pada hari ahad kat my home town.Rasanya dah nak dekat setahun tak pergi. Tak kira sebelum raya kena pergi jugak.Pekan sehari ni ada macam2 jualan sebenarnya.Lagi satu nasi lemak, rasanya xpernah ada nasik lemak yang plaing best'di dunia' selain memakan di temerloh. Tak boleh tanding la.Kat Penang ni pun xde yang menepati selera tekak saya.nge~

Serta orang2 yang dirindui seperti my siblings la dan parents.Dan ada dua orang anak buah yang lama xdijumpai iaitu encik yayan yayum...:) Dah setengah tahun xjumpa. Balik ke dari vietnam?Harap begitula..

Bulan 7?

Oh jatuhnya birthday me n hubby..:)
Dan nak menunggu cerita twilight:eclipse..tak sabar rasanya mahu nonton.cam best..Minggu depan keluar.

The end~

Tengok rumah saya..cantik ker?

saja tukar design...:)

Monday, July 5, 2010

Fat fat fat...fat fat fatttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

i am damn soo fat rite now...berat sudah kembali ke bentuk asal masa mula2 kerja oh tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk........................sekian luahan di pagi ini.terima kasih.