Posts

Showing posts from August, 2009

Apa dia blog?

Salam semua,

Aku 'just' nak 'share' info dan bercerita sikit pasal topik ni dengan bloggers semua dan kawan-kawan yang berjinak2 nak mem'blogging'kan diri. Harap info ni berguna dan dapat membuka minda masing-masing. Setelah sekian lama baru aku terfikir apa dia blog ni?Lalu aku pun merajinkan diri mencari makna disebaliknya.(mcm buat research la..hehe) Aku tak pasti samada semua tahu dan paham dengan blog. Mungkin post kali ni agak bosan untuk dibaca dan kemungkinan besar takkan dibaca oleh sesiapa. Tapi aku harap 'bebelan' ini bermanfaat untuk semua.:).. Dah berapa hari xpost apa2 dan aku tiba2 terfikir nak post pasal topik ni.ok,mari kita mulakan..:) ......................................................................................................................................................................... Definisi: Blog adalah sejenis laman web yang dikendalikan sama ada individu, sekumpulan orang atau kadangkala organisasi untuk tujuan tertent…

HOTEL HALAL JAKIM

copy from my email

RESORT VILLA GOLF COURSE DEVELOPMENT SDN BHD
IOI RESORT
62502 PUTRAJAYA
Tarikh Sah Sijil : 01/05/2008 - 30/04/2010

2.ANCASA HOTEL KUALA LUMPUR
UDA ANCASA SDN BHD
JALAN TUN TAN CHENG LOCK
50050 KUALA LUMPUR
Tarikh Sah Sijil : 01/08/2009 - 31/07/2012

3.Bangi Hotel Sdn Bhd
OFF PERSIARAN BANDAR
BANDAR BARU BANGI
43650 SELANGOR
Tarikh Sah Sijil : 01/08/2009 - 31/07/2012

4.BAYVIEW HOTEL GEORGETOWN PENANG
25-A , FARQUHAR STREET,10200 PENANG.
Tarikh Sah Sijil : 01/08/2009 - 31/07/2012

5.BERJAYA GEORGETOWN HOTEL (PENANG) SDN BHD
1-STOP MIDLANDS PARK,
JALAN BURMAH
Tarikh Sah Sijil : 01/08/2009 - 31/07/2012

6.BEST WESTERN PREMIER SERI PACIFIC HOTEL KUALA LUMPUR
SERI PACIFIC CORPORATION SDN BHD
JALAN PUTRA, P O BOX 11468, 50746 KUALA LUMPUR
Tarikh Sah Sijil : 01/08/2009 - 31/07/2012

7.BRISDALE INTERNATIONAL HOTEL SDN BHD
NO. 65, JALAN HJ. HUSSEIN
OFF JALAN TUANKU ABDUL RAHMAN
50300 KUALA LUMPUR
Tarikh Sah Sijil : 01/08/2009 - 31/07/2012

8.BUTCHERY (PUTERI PACIFIC HOTEL)
THE KOTARAYA,
P.O. BOX 293,
81730 J…

Kisah kanak-kanak terkecil

Image
Salam semua,

Dalam kesibukan dan kekusyukan kita menjalankan ibadah, ni just nak share cerita yg aku dapat daripada email pasal kenadie kanak2 terkecil...sebesar bayi je..lahir tahun 2003.Patutnya skrg dah berumur 6tahun la kan..Ala ni mcm kes yg pernah jadi dkt malaysia jugak.igt x?nama budak tu dah lupa tp pernah masuk paper dan tv.hurm macam2 kan?

Kenadie Jourdin-Bromley, known around the world as "the littlest angel", was born Feb.13, 2003, weighing just 2 lbs, 8 ounces. Doctors were at a loss as to why she was born so small and told her parents this little miracle baby likely wouldn't live through the night. But she did.
She continued to defy doctors expectations and at the age of 8 months, Kenadie was finally diagnosed with primordial dwarfism, a genetic condition that is believed to affect only about 100 people in the world. She isn't expected to grow past about 30 inches or weigh more than 8 pounds.
Nearing the age of four, Kenadie now walks, runs, laughs, smiles…

Buka Puasa di Hotel

Hanya 27 ada sijil halal
Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHANpengarang@utusan.com.my
KUALA LUMPUR 22 Ogos – Dalam keghairahan umat Islam berbuka puasa di hotel pada bulan Ramadan ini ramai yang tidak sedar bahawa hanya 1.4 peratus daripada kira-kira 2,000 hotel di seluruh negara diiktiraf sebagai halal.
Malah seperti satu budaya, apabila tiba bulan Ramadan hotel-hotel tersebut akan berlumba-lumba menawarkan pakej berbuka puasa walaupun tidak mempunyai sijil halal untuk dapur utama mereka.
Berdasarkan statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Persatuan Hotel Malaysia, sehingga Mei lalu, hanya 27 hotel di seluruh negara yang dapur utama mereka diiktiraf halal.
Angka itu pastinya menimbulkan kemusykilan kerana pada bulan Ramadan ini hotel-hotel yang tidak mendapat pengiktirafan halal turut menganjurkan majlis berbuka puasa untuk umat Islam.
Tindakan mereka itu tentunya mengelirukan umat Islam terutama jika makanan yang disediakan tidak halal atau tidak menepati keperluan syariat Islam…

TAMBAH PERASA SIKIT...

1) APE YG ANDA RASE SKG?
Sejuk..right now 620am in the morning..raining heavily here at penang.

2) RATE THAP KEEMOAN ANDA
emosi 3..stabil n calm..:)

3)WARNA KESUKAAN ANDA?
warna?rite now lots of my cloth are chocolaties..hehe

4)KALAU DIBERI PELUANG, ANDA MAHU JADI ARTIS?
artis hiburan mungkin tidak..tp dulu minat jadi pereka fesyen..heheh lol

5)BAGI SATU SIKAP YANG ADA PADA ANDA
erk...tak pasti mungkin terlalu lurus..hehehe

6)ANDA RASE ADE SESEORANG SEDANG MEMINATI ANDA?
haruslah suami saya..:)

7)KALAU ANDA BERDUKA APEKAH YANG ANDA AKAN BUAT?
berduka?termenung sampai tertido..hahahaha

8) JIKA ANDA WANITA, BERAPAKAH MAS KAHWIN YANG SESUAI UNTUK ANDA?
kepada puteri raifana.>>>>
mas kahwin itu mahar yg dapat pada perempuan, kalau hantaran tu duit belanja perkahwinan..hehe..saya sudah kahwin, dekat pahang rm22.50..negeri2 lain kalau perak,kedah dgn kelantan xde mas kahwin yg ditetapkan..lain2 mcm sarawak rm100++(hehe..padan muka exaku..bodo punya worang..kuikui)


9) ANDA SUKA PEMBERI TAG INI KE…

Puasa Pertama-TAGGED

Image
SELAMAT BERPUASA SEMUA..


Salam, Selamat Pagi di ambang ramadhan.Post kali ni aku ambik idea dr encik bone semasa berfb dengan kawan2 dia yg lain. Terima kasih sbb bg aku idea setelah beberapa hari ketandusan idea sampai aku mengeluarkan post kosong di bawah.
Korang semua mesti pernah merasai pengalaman pertama puasa kan? ala masa kecik2 dulu. Masa mula2 nk belajar berpuasa..aku pun sama juga.:). Mesti pernah terasa liat sangat nk bangun apa semua kan?
Ceritakan 5 pengalaman masa anda puasa kecik2 dulu:)

1.Bila puasa pertama anda?
masa time tadika..hehe..tp lepas sehari je.Kemudian masa darjah satu setengah hari.hihi
2.Makanan berbuka kegemaran?
wa..masa kecik sgt suka minum susu , murtabak dan lompat tikam

3.Siapa yang ajar niat puasa?
mak dan ustazah..hehe..mula2 niat puasa bahasa melayu dulu..:)(yg penting niat di hati kena ikhlas berpuasa kerana Allah..)

4.Pernah puasa penuh masa kecik? Macam xpernah je..hehehe

5.Perkara yang paling xboleh lupa masa berpuasa kecik-kecik dulu? Erm..tukar2 menu ma…

Empty

Salam semua,

Pernah tak korang rasa jiwa kosong? me myself are fealing so empty inside..huh..mcm lalai je aku rasa. Rasa mcm tak tahu nak buat apa, pikir apa, just like an empty bottle . Need something to be put inside...empty like a place of nowhere..empty.. I just feal like theres is no meaning at all..sesat..sesat.. apa nk dibuat ni?duduk ,berdiri, berjalan rasa xkena je..apehal ni?huhu Hope that this coming ramadhan will change mylife and my thinking.. Nak membaca?aduhai..saya sangat malas membaca..mungkin sebab otak ni dah lama tak terisi dengan ilmu, dah lama tak diasah dengan membaca, dah lama tak menjenguk kitab suci..( macam puisi pulak aku rasa)... Its like being no one in nowhere place..aiyoo... hehe..My post just like a poems..isk merapu2... what do u think?

Batu Feringghi

Image
Salam semua...

Nak update jugak..walaupun aku rasa semua mesti ada yg pernah perg tempat ni kan?
Ni tempat lepak yg paling aku suka perg dkt batu feringi. Macam2 ada babana boat, boleh naik kuda, jet ski, paraglyding dan mcm ada...even tempat ni pun mmg selalu drama ada buat penggambaran. Unfortunately, aku xpernah berpeluang nk naik apa2 benda2 tersebut..huhu

Tapi ada jugak benda yg aku xsuka, ada pak an ( anjing) berkeliaran...ee najis!!!hehe

Kalau nk berkelah pun boleh dkt sini..macamana nk perg?

Kalau korg dtg ke batu feringghi tempat ni depan sikit je dr traffic light dekat hotel yg 1st kita jumpa dan depan parking tu ada org jual sourvenir..nama lupa la..huhu

Yang pasti, ni bukan pantai private mcm hotel2 punya..kiranya org awam pun boleh pi..parking rm3 ek..hehe

Gambar org mengecat dinding tu depan dengan pusat akuatik penang...org kg tg bungah mengecat, kiranya mcm gotong royong la...diorg cat bendera.sgt patriotik..merdeka!!!:)

Bila tgok gambo encik habib tu terasa rindu la pula..hu…

Konvo part 2

Image
Salam,

Ni update untuk harini pula.Kalau ikutkan aku kena jaga 5hari. Tapi aku mintak excuse untuk wekend pasal habib balik penang.hehe..sok last day.InsyaALLAH.

Diperkenalkan mereka yg di dalam gambar tu semua team vip, saiful bendahari, en yoon alumni, yusuf alumni dan sorg lg tu tetamu graduan puan fuzah fizik.hehe

Gambar aku berdiri sorg tu dkt depan bilik tetamu vip bersantap. Aku malangnya xberkesempatan dan makan dalam tu...hehe..segan..

Gambar misi duk tercegat depan pintu tu dia kena scan setiap org , even vip sama.:). Yang gambar tempat duduk yg ada beg kertas mcm cenderahati kenduri kawin tu bukan apa, kami provide face mask, tisu,tisu basah dan risalah H1N1..semua ni mmg pertama dalam sejarah( if i am not mistaken..)

ada lg gambo...nnt diupdate later..daaa

TEAM KONVO VIP..:) part 1

Image
Salam..

Akhirnya aku dapat update jugak gambar dekat dtsp..perghh
Semalan mmg sangat hectic...seharian aku jaga semalam dan berkenalan dengan vip USM.
Gambar tak ada la karang depa kata aku paparazi aka mamarazi. Tahun ni ada 6 org yg dapat ijazah kehormat dan emeritus. Kali ni ada screening H1N1 ..aku pun dahla petugas lagilah kena scan, vip pun semua kena. Even Tuanku cancelor pun kena scan tp di bilik khas. Alhamdulillah aku sehat ,tgok tu ada sticker hijau hehehe

So, tugas aku jadi ajk vip. Jaga kat foyer, so akulah insan yang bertemu dgn vip itu. Jalan dekat karpet merah yg aku mmg xpernah lalu hehe..

Bila masuk dalam dewan, wahhh...rasa semangat nk berkonvo tu kembali walaupun aku rasa malas nk belajar.habis?apa yg aku rajin?wake up wake up..juli jgn malas2 ye.Aku rasa aku punya motivasi diri makin kurangla..isk kenapala ek.

Nyway, perkenalkan yg lain2 tu geng aku jugak kak linda, awin dgn fiza semua staf alumni usm.heheh..Ada lagi tp xsempat nk tgkap gambo..esok sambung deh..chau

HECTIC DAY

AIYAAAAAAAAA...BZ DAY....JAGA KONVO..XDE MASA UPDATE LA...NI PUN LARI2 SAT BALIK OPIS..CAM NAK DEMAM JE NI..HUHU

Awardkah?hehe

Image
nyatakan 5 fakta menarik mengenai pemberi award ini

1-Budak usm
2-Amik coz biologi
3-erm...dulu ydp kru..
4-apa lg?ada motosikal
5-ada bakat kepimpinan..heheh

setiap blogger harus menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya

1.Hobi?blogging laa..apa lg..
2. Ada kereta baru ye..saga hitam PJG 1927
3. Sudah berkahwin pada 28hb mac, tp pemberi award ni dn kawan2 dia xdtg dan xbg adiah..keke( saja je ni..jgn terasa..haha)
4. Anak ke 2
5. Keje kat Pusat racun..mara bahaya
6.Hubby saya org pahang juger
7. Erm...dah lama duk penang sejak 2001-09(8 taun)..
8. Sekarang PJJ dgn hubby
9. Suka tgok movies.....terutama citer katonn
10. Suka suki apa ye?hehe

anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya,dan describe tentang mereka

1.haa...mamamash...ko sakit kan?sian ko- jiran lama
2.mama ,umi, ibu nurul aka kechik- rakan sekerja
3.zura...ni geng wmc,-kawan eimma
4.eimmas itu..tokey kedai ,-kenal kt wmc
5.my best friends at home town yg suka masak rozlina- i know u really know how to…

My Weekend

Image
Salam semua bloggers,

Aduhai malas bebenor nk buh gambo betul dalam blog. Bukan apa, hanset cikai je gambo xlawo..huhu..kamela plak xde dia punya wayar.Tunggula lepas untung untuk cekelat nnt beli hanset baru.huhihi..
Semalam perg PC fair dekat PISA, niat di hati dah set in mind beli pendrive sebijik atau external drive.Hurm last2 pi beli pendrive kingston 8G hubby punya dalam 40hengget. Nampak yang 16G dalam RM90 gitu..Masa on teh way tu jem banget yela dahla hujan kan.Tapi xla semeriah sebelum ni. Mungkin ramai org berhibernasi kot..hehe

Then daftar pulak Maxis broadband RM100 ,bulan2 bayar RM58. Then pi lucky draw dapat pendrive 2G.hehe..best2...Sangat bertuah kan?hihi. Balik2 tu perg check pulak broadband tu compatible ke dak dgn pc, aduyai tidak...huhu..malang pula. Maka encik habib bawak balik ke kl testing pada laptop..hehe Oklah..signing off

H1N1 part 1

Image
GAMBAR VIRUS H1N1 ihsan dari web CDC

Salam semua,
Sekarang ni wabak ni semakin meluas dan telah diklasifikasikan sebagai pandemik..Aku pun takut..huhu betapa jahilnya aku.Setelah lebih kurang 3bulan H1N1 makin tersebar luas.Bukan import dah sekarang kes tempatan...takut...

Apa itu pandemik atau pandemic?

Istilah perubatan mengatakan:
Pandemic: An epidemic (a sudden outbreak) that becomes very widespread and affects a whole region, a continent, or the world.

Pandemik adalah epidemik( letusan dengan secara tiba2) yang menjadi semakin tersebar luas dan memberi kesan kepada seluruh sempadan kawasan di seluruh dunia.

Epidemic atau epidemik?

An epidemic affects more than the expected number of cases of disease occurring in a community or region during a given period of time. A sudden severe outbreak within a region or a group as, for example, AIDS in Africa or AIDS in intravenous drug users.

Epedemik pula memberi kesan lebih daripada bilangan kes yg dijangkakan yg berlaku dalam sesebuah komuni…