Thursday, March 29, 2012

Banyak Perkara

Assalamualaikum...

Perkara 1: Selamat hari Anniversary ke 3 buat saya dan suami ( dengan nada ucapan buat diri sendiri)

Perkara 2: 10 weeks sudah..alhamdulillah..2 weeks utk habis 1st trim.Cepatlah xsabar nak skodeng budak kecik dalam perut.18hb april ni kita g skodeng ek..

Perkara 3: Bye bye krabi..hurmm xpala next time :)

Perkara 4: Celebr8 anniversary secara mengejut di CH..kalau org dengor CH? asik CH? xde tempat lain ka? ah sudah.hehehe

Keadaan:
Sakit belakang dan sakit kaki, padahal perut bukan besar lagi. Lemak je berlebihan di keseluruhan badan.hahah macam apa je..huhuh

Lepas pergi CH hrtu ada sakit perut sikit , belakang sikit, aktiviti kena bataskan la( tp saya ni degil)..

Makan..dah ok dah, kepayauan dan kepahitan mulut telah berkuranagan...pun dah mula masak di rumah walau xsampai 7 kali seminggu tapi oklah kan?

Kain baju kurung dah ketat..adei,,so terpaksa bukak kancing..boleh begitu? baru 2 bulan.isk isk takut kena diabetis darah tinggi je nnt..

sekian untuk masa sekarang..bye bye bye

Monday, March 12, 2012

1st appointment kkia

Assalamualaikum semua...

Saja nak share lagi harini..:)

Selesai Appointment KKIA Sg dua yang ambik masa 3 jam lebih harini legaa akhirnya dah register..Haha normallah tu kan 1st time datang buka buku baru.Sepatutnya aku bawak buku lama tu tapi tah kemana ku campakkan buku lama tu.Jadi kenalah ambik darah dan interview alamat dan maklumat peribadi sekali lagi..

Bagi yang belum pernah buka buku merah tu, actually nak buat buku merah ibu ni kena tengok alamat la.Bila kita pergi ke KKIA soalan pertama dia akan tanya, alamat? So sebelum pandai2 pergi tu lebih baiklah bertanya pada yang pakar i.e. ibu2 yang dah pernah mengandung .Lepas tu call jela KKIA yang terdekat dengan rumah ( make sure yang betul). Nanti kalau tak 'confirm'kan KKIA yang sepatutnya karang payah plak dan make sure jugak hari dan masa yang sesuai.

Kalau dekat KKIA SG dua tu hari isnin dan rabu la..Lepas ni taknak datang pagi dah..hehe buat penat je.So mengikut kata puan ita, digalakkan datang petang la.Sebelum dia beranak ni ada kemungkinan jumpa kot nooo?kihkih..

So berikut adalah flow bagi yang baru buka buku(KKIA sg dua jela..yang lain saya tatau tapi maybe hampir samalah kan)

1st : Pergi KKIA tu dulu ambik borang ujian UPT (urine) dan ambik nombor giliran.
2nd: Siap ujian ( mesti positif la,kalau negatif tatau la kena proceed ke x) bagi pada kaunter KKIA semula dan serahkan nombor giliran sekali. tunggu 30minit sebelum nama dipanggil.
3rd: Temuramah maklumat peribadi /kesihatan/ untuk buku baru.(15-30minit)
4th: Ambik darah untuk ujian hb/hiv/blood group(15minit)
5th:Timbang berat,tekanan darah dan tinggi.(10minit)
6th:Bawak darah untuk test (15minit)
7th: Check badan ( penyusuan,kaki, dan bg ubat)(30minit)
8th: Buat next appointment

siappp...

Kalau ikutkan next week ada appointment dekat PEARL MATERNITY sebab haritu ada scan dekat sana.Hurm..tapi xmampu la setiap kali kena bayo banyak sgt..Itu bagi saya la.Kalau yang mampu nak pergi private selalu silakanlah..huhuh saya xmampu.maybe next masa nak buat 3D/4D scan kita pergi yer ?

Sekarang dah 7w..harap baik2 saja..nak tunggu lagi 5 minggu...insyaALLAH..semoga dipermudahkan segalanya AMIN.

Sekian..

Wednesday, March 7, 2012

1st trimester-belum habis lagi

Salam semua.

Nak kata teruk tu xlah teruk.tapi boleh tahan jugak lah..Syukur melepasi 6 weeks dengan jayanya.Sebab kalau ikut yg sebelum ni 6 weeks dah bleeding kan kan..sob sob,,
lagi 6 minggu ok nak habis 1st trimester ni.

alahan? er actually masa 4weeks plus tu ada la bluekk sekali.Masa tu xde sapa pun yang tahu saya pregnant lagi, kecuali encik suami je. Lepas tu masa 5weeks segar bugar dan memakan apa saja cuma malam2 tu tido awal jela..

6 weeks? Oh dia mula dah pening kepala. Lidah pahit.Tatau nak makan apa, xselera. Muntah xdak.Tapi kepala punyalah sakit yang amat bila mai pukui 4.Pukul 4 ja dia mai sakit kepala dah ha.huhu..ok itu jela kot update kali ni.buhbye bublies.

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..