Wednesday, December 29, 2010

Sabah trip version 1-kerja dalam berjalan



Salam siaran di hari ahad.

Jam menunjukkan pukul 7.20 petang tatkala azan berkumandang di luar.Mari kita mengupdate tatkala diri saya sedang melayan diri keseorangan semasa suamiku berjuang di medan pekerjaan.hehe..nanti kita cerita yang tu.Kali ni kita update mengenai keberangkatan saya ke sabah pada akhir nov sampai ke awal disember tahun lepas 2010.Rasa macam masih berada di tahun 2010 je.Usia makin meningkat, and makin lama makin menghampiri hari kematian.huhu.muhasabah sebelum kita mula dengan entry ni.

Entry basi kali ini adalah trip/kerja saya yang haritu berlangsung dekat sabah daripada 25nov-3disember.Lama kan?memang sangat lama meninggalkan kerja di opis dan suami di rumah kesianla dekat suamiku yang selalu duk kena tinggai tu.huhuhu. akhirnya diriku yang terpaksa ditinggalkan buat sementara waktu.

Disebabkan itu , saya mengambil inspirasi sahabat saya iaitu puan tuti, puan haneem dan puan jana( tatau dia baca tak blog ni...hehe).Yang pasti setiap perjalanan hidup itu ada matlmat, sebab dan ujian masing2 xgitu puan julaidah?yang julaidah ni pun xlama lagi kena tinggai dgn hubby dia bulan 2 nanti.Ok,kita abaikan cerita lain.Mari sambung kepada peristiwa di Sabah.Sangat bangga dan tak riak( yeke?hehe) nak mengisytiharkan saya telah selamat keliling dan jejak ke seluruh pelosok Malaysia.alhamd.Proud to be Malaysian.Nasiblah ada kerja di Sabah, terima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana memberi saya peluang ini.:)

Rentetan...1(23 nov 2010)
Daripada penang ke sabah mengambil masa 3 jam.Macam haritu saya naik flight airasia, disebabkan lambat booking maka total perbelanjaan flight adalah rm1000++.Kalau booking awal bolehla dapat around rm700 atau kurang. Bergantunglah kepada masa dan situasi masing2 ye.Kalau booking MAS pun beza xbanyak pun, lebih kurang rm100 .Tapi semua ni bergantunglah kepada perkara2 yang disebut tadi. Kalau airasia, flight direct penang-kk adalah pada jam 7.30 petang.Tapi pada hari tersebut delay sejam tu.So boleh bayangkan tak, saya sampai sana jam 11.30++.Dalam hati berfikir sejenak, macamana nak ke hotel?dahla sorang2 pulak tu.perempuan pulak tu..ngee.hahaha.Bila sampai sana saya gamble aje, ambik teksi dekat airport hambik ko caj rm70!!! pada pukul 12malam.Kalau siang cajnya rm50 ye.Tanya drebar tu berapa lama ambik masa nak ke 1BORNEO?dia kata setengah jam dik.hahaha.ok bereh.
Dalam perjalanan ke hotel, kami melalui kawasan tepi laut.Almaklum Sabah memang di kelilingi lautan ye. Dan KK berada di hujung peta dekat tepi laut.Sila rujuk peta di atas.Memang cantik walau gelap gelita tak nampak.Kemudian saya melalui UMS( Universiti Malaysia Sarawak). Memang seperti yang diwar-warkan oleh ibunda tercintala, memang UMS ni macam USM jugak lebih kurang.Universiti atas bukit di tepi laut.Cantik..Sampai di hotel, lena sat.n of that day punya story.


Rentetan 2.Bengkel Biotoksin..(24 nov 2010-2 disember 2010)

Oh saya jetlag..Bangun pagi, masyaALLAH pukul 5 dah subuh dek non.Tatkala bulan november tu masuk waktu sembahyang awal. Sampai kk lagi awal. Bayangkan bangun punyalah awal juga.hehe.Breakfast pun awal juga.So selama 3 hari ni saya pergi ke Pusat Penyelidikan Perikanan Likas untuk training Bioktoksin marin sepertimana yang saya attend tahun lepas di Penang.So, bengkel yang ini adalah yang kali ke 3 dan julung2 kali diadakan sebenarnya. Hasil bantuan dan kerjasama antara Universiti Jenna di Jerman dan Jabatan Perikanan Malaysia. Dan pada tahun ini adalah tahun terakhir bentuk kerjasama ini diadakan.Maka dapat disimpulkan perkara ini adalah serius sebab bertujuan untuk melengkapkan setiap peserta yang terdiri daripada staf daripada USM, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pertanian.


Selama tiga hari ini, kami djemput daripada hotel oleh encik Saidi.Peserta yang terlibat tu kebanyakannya saya memang dah kenal sejak daripada mula program ini diperkenalkan.Tapi kali ini hanya ada 10 peserta iaitu saya, zila ,nadira , azlan, azman, azlan, weliyadi , shafie dan sorang lagi lupa nama.hehe


Sepanjang program ni, penceramah atau konduktor yang terlibat adalah Prof Luckas dan Katerin dari Jerman, Prof Kodama dan staf daripada pihak penganjur sendiri.Sebenarnya, loghat yang digunakan oleh prof daripada Jerman ni memang sukar nak difahami sedikit.Tapi bagi yang dah biasa dengar beliau bercakap, mungkin akan faham dan dapat tangkap maklumat yang ingin disampaikan tu.Alhamdulillah, Prof Kodama pun ada membekalkan ELISA KIT yang saya memang tak pandai dan tak pernah guna untuk dipraktikkan di PRN nanti.KIT ni untuk test PSP toxins yang sekarang tercemar.


Buat pengetahuan semua, sekarang ni, ikan dan sumber sumber makanan banyak yang tercemar dan pencemaran ini adalah daripada manusia sendiri dan daripada sumber yang masih tidak dapat diterangkan oleh para saintis, maka sayanngilah bumi kita...



the end.part 1, nanti sambung..

wassalam..


p/s; sambungan lepas ni , kita tunjuk tempat2 menariklah pula ye.hehe

Sunday, December 26, 2010

Jammed?tak tahan..




Salam semua...

Apa khabar di hujung minggu?Best ke cuti2 dan pergi kenduri and berjalan2 bersama famili masing2?Mesti semua pun lebih kurang macamtu. Lagi2 yang dah ada famili dan anak2 yang bersekolah. Kenduri kendara xpayah cakapla.Merata2 kan? Tapi pergi mana yang termampu.Memang dah kira wajib kalau orang jemput, tapi kalau dah jauh sangat sampai dah menyusahkan diri, idoklah nak perginya.hehe..Kecuali kawan2 yang sangat rapat jela dan famili familia jela yang diutamakan kot.hehe

Ohhh..terlupa pulak nak update cerita2 yang dah basi tu kan?er..Bukan xnak update tp gambar semua duk ada dalam pc..hihi..Makanya mari update tanpa gambar pada kali ini.ngee

So, last week my familia datang ke Penang. Untuk melayan dak kenit adik kecikku syafiqah yang berdebar menunggu result PMR di keluar.hehe..zass..Maka berjalan2 la di Penangla minggu lepas. Punyalah banyak event yang berlangsung dekat Penang di bulan hujung tahun ni.Dengan PestaPenang, Pesta Flora, Dragon Boat dan lain2 yang tak tahulah yang ada lagi kot...

Makanya disebabkan terlalu banyak event yang menarik di Penang dengan the famous nasi kandaq, pasemboqnya, kuew tiaw, mee udang,laksa dan lain2...jadi ramailah yang berpusu2 datang ke sini.Huh...jemmla jadinya kawan2...Dengan pelancong luarnya yang ramai masuk, kereta pun penuh la ke sini sana.Masa my familia datang haritu pun, jemm yg amat..ke Waterfall pun jammed, ke Padang Kota pun jem..Nak tahu kenapa? sebab ada triathlon kot.Jalan pun ditutup..yeay...adoyai...pusing2..pening2...

Dan minggu ni pulak, kami ke kenduri di kampung hubby.Masa on the way balik kami singgah rumah abg ipar dekat Gurun.Jammed lagi masa nak masuk tol, ambik masa setengah jam.Perangai pemandu ni macam2 peel.Yang paling best sekali ada satu kete gobok kebal lama plet WCA kat depan kami..pi cucuk2, pastu langgar kete saga depan dia...Bukan sekali dek non.2 kali tu.Gedebuk sekali.pastu cucuk lagi. gedebuk..pang!!! kena kepuk kete kebai tu dengan tuan punya kete saga..Bolo punya worang...pastu dia stop..nak cucuk kete kami plak.Haa...apa lagi, meh kita sound.Sekali tengok2, la budak kenit yang bawak kete.Mak dia kata, bagilah lalu sat.Takpe..bagila lalu kesian.Hat tukang bawak kete, muka selamba badak xde maruah.Tengok kete lesen P lagi tu..Karang aku repot kat JPJ baru tau.Wat perangai hodoh2 lagu tu.

Lepas tu, hon 3 bijik sikit kat keta kebai tu.pott...pott..pott...pastu snap nombor plet dia..hehe..Dah nak dekat ke tol tu, kete saga ambik line kanan.Pastu dalam hati kata, aik baiknya kete saga tu.Rupanya dia nak tunggu kat depan.Yela, side mirror dia terkepak tu dek non.Sekali kereta kebai tu menciput lari.Ha..orang kalau dah langgar kereta orang lain, mesti nak minta maaf ke kena kautim dulu.Hang tak kesian dekat mak hang ka?dalam kereta kat belakang tu adik hang ada 2 orang.Lepastu, saya dah tak tahu episod selepasnya sebab kami ambik jalan lain..hehehe

Moral of the story:

1) saya tak boleh duduk di kawasan jem dan sebenarnya mentaliti manusia2 yang mengatakan Penang itu jammed adalah salah, yang buat jammed tu pasal hangpa mai masa banyak event.Hari biasa clear aja2...

2) Jangan langgar lari la.event hang buat salah, kena pi confront la dgn tuan punya kereta..ok?

p/s:kat jambatan ada sekor lagi kereta plet DAK.duk himpit2 nak kekanan signal xbg, pastu kepit lagi belah kanan.Makanya PJG tekepit...kesianla..


Sekian...

Tuesday, December 14, 2010

Kena update jugak ni..

salam semua..

Pc dah siap dibaiki...tinggal laptop kena hantar.Ni saya menulis pada jam 11.24malam setelah selesai kerja analisis. Sangatlah bznya..ni nak kena buat list pending post yang kena buat jugak2 sebelum habis tahun 2010 ni.gitu?hehe..ni post2 wajib...huhuhu

1st=reunion dengan puan kelly

2nd= ke sabah

3rd =kenduri puan haneem dan encik mahfuz

dan beberapa event yang xmenarik tu xperlu la kot..yang ni yang major..kenapala saya sangat bz ni..adoyai.Ni list kerja yang belum siap2..

1=skt dan lpp kena anta sebelum 31 disember ye puan juli( matilah aku..markah xpernah cecah 90..80an je..)

2=nak kena siapkan borang pinjaman perumahan( cemuih dahhh)

3=kwsp(kena tutup akaun nak transfer)

4=iso investigation, ncr dan car

5=hplc analysis( dah 5 bulan...handle sensorg je manatang ni.takde org lain yg handle..adei)

6=analisa sampel..(fulus2 kena kejar..sbb dah ketinggalan)

7=24hb ni audit iso...adeii(penting ni...kpi)


banyaknya list...huhu..fening dah kepala saya...

get set goooo....

kpd puan azura..saya bukan xrindu...mmg busy sgt.lepas tu pc n laptop rumah rosak..nak guna yang opis pun xsempat..yg sempat update fb je..hehe

wassalam..nantikan susulan..

Wednesday, December 8, 2010

Lamanya

Assalamualaikum teman2 sekalian

Dah sebulan rupanya tak update blog? hairan kan?pc dgn laptop rumah rosak...huhuhuhuh...nntlah ada masa saya update..daaaa

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..