Posts

Showing posts from August, 2010

Puasa part 2

Salam semua..

Harini bersiaran di rumah.Mula2 taknak cuti harini. Tapi sebab banyak sangat benda tak setel2 lagi, maka saya mengELkan diri pada hari ini. Esok dah cuti. benda ni nak setel masa hari kerja je..Ada je keje kat opis.Tapi peel saya, saya tak suka guna waktu kerja untuk benda2 lain.Lebih elokla bercuti daripada mencuri masa.Tapi boleh buat je buat kerja lain dekat rumah.Cuma eksperimen tersebut je yang tak setel2.Dah 3 minggu nak masuk sebulan dah buat tapi tak jadi2.Dah macam2 usaha yang dilakukan.Tapi dah tak boleh2.Tak boleh nak buat apa dah..huhuhu..Nak harapkan sorang hamba ALLAH tu haritu dia asik FB je.haha malas ngumpat.Biasalah org baru jumpa benda baru , jadi peghak sikit.Alasan? BZ..haku tengok hang duk main FB je..kat rumah takde internet kot. Takleh salahkan dia.Tapi sok jawab jela dengan TUHAN....kan? Jadi, apa cerita part 2? hurmm...gambaq selalu xde kan?hehehe..pemaleh btul nak snap gambar kan?Kamera dah canggih dah rasanya walaupun tak secanggih profesonal. Bar…

Apa yang Mengembirakan Isteri Dalam Bulan Ramadhan

Salam Ratuhatian yg dimuliakan.

Apa yg amat mengembirakan dan membahagiakan anda pada hari ini ialah apabila melihat suami anda bersungguh-sungguh mencari redha Allah dan berusaha menjadi orang bertaqwa di akhir Ramadhan nanti.

Bulan yang penuh barakah ini adalah khas untuk suami-suami membaiki ibadah khususnya seperti solat, memantapkan bacaan Al Qurannya, menguatkan iman dengan membaiki kualiti puasanya dan meneguhkan aqidahnya dengan menuruti sungguh-sungguh amalan puasa yg diamalkan oleh Ar Rasul SAW.

Insya Allah. bergembiralah anda jika anda lihat suami anda: Bangun sahur dengan mengambil wudhu sebelum menjamah makanannya. Malah lebih syahdu jika anda lihat dia ruku' dan sujud sebelum bersila di hadapan hidangan.Mengejutkan anak-anaknya yang masih kecil dengan kasih sayang mengajak bersahur untuk belajar berpuasa siang harinya.Tingkahlakunya yang lebih sabar yang tidak cepat "panas baran" apabila kesilapan yang dilakukan oleh anak-anak, anda dan juga dirin…

GA datang lagi-blog kelly

Image
Salam ...ha saja je nak jadi last contestantlah konon yer KELLY?
Kenapa nak GA ni? :

1) Sebab saja nak try masuk. Sebelum2 ni tak pernah masuk dan tengah duk tunggu ole2 Kelly daripada SWISS xdapat2 lg.hehehe

2) Sebab lama dah nak mengeteh dengan KELLY tapi dua2 asik bz je..bukan duk jauh pun.Kat Pulau jugak.

3) Sebab penah jadi bakery classmate sama2..hehe.kira penah jumpa la..Tapi apa2 pun terpulang pada tuan blog la..hehe

4) seronok2..kalau dapat ok gak tu..:P

5) Nak pakai apron ni masa wat cokelat dengan tart yg dioda..ehehe..lebiy2 pulak..

ni link blog kelly ( klik je kt sini)

syarat?
Buat N3 mengenai GA ni kat blog masing2- sudah
Link kan blog Kelly's Life-dah Letak komen kat N3 ni-dah Mestilah follower kat blog Kelly's Life- sudah
Terbuka kepada semua follower Kelly's Life kat Malaysia je- yela..hehe


daaa..semoga kelly dapat mimpi bg apron kat saya..ekeke..tq

Nasihat

Salam..

Kita lari sikit tajuk daripada bulan Ramadhan..ye??Apa makna nasihat?Nasihat ni pada pandangan saya adalah pendapat yang samaada boleh jadi baik atau buruk. Btul.Boleh jadi tipu atau benar. Boleh jadi macam2 la..Sebab setiap nasihat yang disampaikan oleh seseorang tu bersandarkan pengalaman , apa yang dilihat, apa yang dibaca dan tauladan daripada orang lain. Perlu ke kita menolak buta2 nasihat tu?Kalau nasihat yang baik misalnya.. Macam saya pun sama, ada masalah yang memang rasa xde harapan.Tapi bila difikir2kan balik, kenapa perlu jadi mcm ni, macam tu, macam nun, nin...? Tak boleh ke jadi macam ni? terima dan redha pada masa yg sama berusaha? Kita boleh terima tetapi kalau kita ada masalah yang orang tu xpernah rasa..Jangan tolak bulat2. Sebenarnya orang tu berniat baik pada kita. Orang semua nak sesuatu yang baik-baik sahaja..Lainlah orang tu memang ada niat jahat dalam hati. Tapi nasihatpun, kena ada caranya..Betul x?Kadangkala kita susah nak faham..Hurm..Terpulanglah...Ra…

Bulan puasa part 1

Image
*p/s gambar di atas tiada kena mengena dgn entry ini..hehe

Salam semua...

Mesti semua tgah lapar dan haus kan?apa punya soalan la saya ni..ekekeke.Macamana dengan aktiviti harian di bulan puasa?adakah terisi dengan sebaik2nya..Macam saya ni, byk jugak yang laghanye. hehe.Tapi insyaALLAH akan diperbaiki dari semasa ke semasa..

Setakat ni menu yang telah dimasak adalah jenjengjeng soto ayam, lontong, spaghetti bolognaise, rendang ayam.Yang sampingan xyah sebutla..ini menu utama..Bila sahur kita panaskan aja makanan yang ado.Jangan membazir..Tapi kalau menu yang dah xmcm makanan( basi) dibuang aja.hehe

Bazaar ramadhan pun xsempat kujenguk lg sebenarnya.hehe.Pesan pada encik habib je.Encik habib pulak kena hpt lagi last week. Macam2 ubat dah makan.Kena lagi.huhu.Nak bawak perg GH taknak pulak.Degil bebenorlah dia ni.huhu

Tarawih?ada gak terbabas.Harap dapatlah menjiwai bulan Ramadhan ini dengan sepenuh hati. Bila muhasabah diri, terasa diri ini terlalulah jahat.Rasa mcm manusia paling jahat di…

Ramadhan Kian Menjengui...

Image
Salam..

Tak lama lagi dah nak masuk ramadhan..kepada sahabat2 bloggers ku sekalian yang diingati..puan kelly, puan mizwa , puan mash, puan ita, encik madey, kak iporku dan sahabat2ku yang lain...Mohon maaf diminta sekiranya terdapat salah , tersasul bahasa sepanjang bulan2 yang sebelum ini.Marilah kita bersama-sama menghayati bulan yang penuh rahmat dan berkat ini. Semoga segala amalan kita yang sebelumnya diberkati dan dapat dilipatkangandakan pada bulan yang mulia ini.



ihsan: blog ini


Bersama dengan itu, disini disertakan lafaz niat berpuasa



Niat berbuka

Maksudnya: “Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang”.


SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA....2010

Wassalam...



My 27th birthday celebration

Image
Salam semua.

Oh sudah lama tidak update. Banyak cerita nak diceritakan tapi kekangan masa, kerja, order cokelat dan macam2 lagi maka semua cerita terpaksalah ditangguhkan..


Okla..Haritu saya sambut birthday di PULAU PANGKOR..oh tidak pernah pergi sebenarnya ke sini. Terima kasih kepada suamiku yang tersayang kerana belanja percutian yang bukan hanya saya dan dia. Sebenarnya pergi pun atas tiket jemputan oleh kawan encik suami..


Pengipan dan pengankutan( pergi dan balik, naik bas berkumpulan) : RM240
Makan: sdn bhd

Kami menginap di Seagull Resort dekat Teluk Dalam yang boleh dikatakan cukup kemudahannya. Ada wifi free. Ada kolam , bukan untuk orang dewasa ye..Untuk kanak-kanak sahaja, ada pingpong, ada dart, karaoke dan ada kafe. Macam haritu saya pergi pakej beramai-ramai. So maybe bayar murahlah sikit.

Pengangkutan di Pangkor

Dinasihatkan bawalah orang yang pandai bawak motor..hehe..sebab? Jalan dia kecik dan sesuai untuk laluan motor. Pusing pulau tu ambik masa dalam setengah jam lebih..


Be…