Thursday, April 25, 2013

Sabah-anniversary ke 4 27-30 Mac 2013

Assalamualaikum ..

Baru dan nak update pasal sabah.Kali ni malas nak buat part part.Sat lagi cerita tak dan nak habis.
Sebenarnya dah lama kami berdua nak ke Sabah.Macam tahun lepas kalau sesiapa ada terbaca, kami memang dah planning daripada tahun 2011.Konon nak naik kinabalu.Siap training bagai.Tapi apakan daya, cik airis dah melekat hehehe..alhamdulillah rezeki.So postponelah nak ke Sabah ke tahun 2013 pada tarikh anniversary.Planning punya planning tu dia kami pergi masa anniversary.Sejak 2nd anniversary memang dah wajib sangat kena pergi celebrate ke mana2.Tahun depan tatau lagi, macam planning nak pergi umrah.Tapi ni pun kursus tak pergi lagi, nak main redah?hehehe..Ok..meh nak start cerita.

So far vacation kali ni boleh bagi markah 3/5.Sebab? tak berapa nak reti manage masa dan susun tempat.

Kesimpulan:

1) Budget:

Flight) Sebenarnya kami tak buat budget pun..Kira main redah dah kira berapa nak bayar bayar jela.Malas nak budget2 sebab buat sakit hati je..hahaha sebab? tahun lepas dah burn rm2k kot both untuk ke Sabah dan Krabi.So, flight kali ni memang bukan yang free seat or whatever promotion.Beli normal rate untuk kami bertiga beranak lebih kurang rm1400++ pergi dan balik.

Hotel) Ni pun malas nak berkira nak duduk yang paling selesa dan termampu.1st day duduk dekat Grand Borneo Hotel bilik superior RM200++, 2nd day Kundasang Pine Resort RM200++ dan 3rd day Le Meridian RM300++.Duduk bagi nak puas hati..dan alhamdulillah semua puas hatilah.Dan yang paling best adalah yang last day tu..hehe :)

Sewa Kereta)Sewa toyota vios plet perak?hahah tetiba je plat perak..for 4 day RM600.Puas hati tapi brek dia macam kena tekan kuat sikit.

Makan ) Rasanya makan dalam RM100-RM150 sbb breakfast hotel dah provide.Cuma kena cari makan untuk lunch dan dinner jela.ooo lupa malas last tu makan saja dah RM100++ sebab makan encik lobster gitu...jadinya makan jadi RM300++ :)

Beli-belah) Beli dan terbelah lebih kurang RM500

Lain2) yang ni termasuklah budget masuk ke tempat lawatan n bla2 RM100

Keseluruhannya lebih kurang RM3000 all in.


2) Jalan-jalan

1st day: Jalan-jalan dekat 1Borneo Hypermart dengan pantai dekat dgn 1Borneo ...kemudian hari pun hujan..hehehe.

2nd day: Bertolak ke Kundasang..Singgah Pekan Nabalu , Kinabalu Park, Ronda-ronda pekan Kundasang

3rd day: Desa Cattle Farm , War Memorial, Pasar Filipina, UMS,Makan dekat Restoran Ocean

4th day: Ronda-ronda Waterfront 

Bab, jalan-jalan ni kami failed nak budget masa dan tempat.Tula jadi bila last minit baru nak arrange tempat, ingat nak pergi lah jalan ke aquarium dekat UMS ,lastly tutup, nak pergi tengok Mari-mari cultural village pulak kena ada tourist guide, kalau nak pi sendiri memang xboleh.rugiiii disitu....Biasanya hotel boleh arrange tour untuk kita.Bayar dalam RM100 boleh pergi tengok cultural village, Kota kinabalu city view  dan macam2 lagi la..huhu..takpelah next time...

3) Beli-belah

Ini pun ada satu kerugian sedikit..Biasanya ada pasar dekat Gaya Street pada hari ahad.Dah kami balik hari sabtu, xdapat lah nak pergi hehe..

Biasanya orang pergi sabah orang akan cari mutiara, ikan bilik, udang kering dan yang latest rumpai laut collagen yang sebenarnya xde collagen pun.hahahaha..mak tertipu..:P


4) Contras:

Saya tak suka pekan Nabalu...banyak hanjing dan kotor....hehehe
Sila arrange masa anda kalau nak pergi ke tempat lawatan sebab kebiasaannya jauh .Kalau ada duit lebih pergi ramai2 dan sewa van ambik tourist guide.Jimat masa dan banyak tempat boleh pergi, masa lebih terisi.

5) Pros:

Kinabali Pine Resort adalah sangat cantikkk...Dapat view yang menarik daripada situ sahaja...
Desa Cattle Farm juga sangat cantik macam dekat New Zealand ( berangan nak p NZ tapi bila tu tataulahh huhuhuhu)

6) Cik airis ok...alhamdulillah.balik dedar2 sikit tp behave sangat baik..cuma masa nak balik dia meragam membebel dalam kapal terbang..penat kot..hihhihi

The END...Moh tengok gambar...

                                                    Dekat Airport

                                                    Ibu dan ayah ..ibu pakai apron?hahaha

                                                    Yeay dah naik kapal terobang pada umur 5 bulan?hehe

                                         Pantai tatau nama dekat dengan UMS hehe

                                         Breakfast dekat Grand Borneo.
                                         Cik Airis: Ayah, menariknya sosej tu..

                                          Pekan Nabalu

                                          Kinabalu Park

                                         Kami...cik airis dudk dalam baby carrier..xperlu bawak stroller punn..

                                          Desa cattle farmm..cantikk
                    
                                         New Zealand? hahaha

                                                   Kinabalu PineResort..belakang tu Mount Kinabalu..
                                                  Cik Airis: huarghh kena paksa tangkap gamboo..hurmm ngantuklah ibu

                                                   Cik Airis: apa pandang2?taulah saya comei :P

                                          Kinabalu War Memorial..ostroliaa ok
                                         Dekat Le Merridian.
                                         Cik Airis: nak air skett
                                         Makan2 dekat restoran Ocean..hurmmm syedap lobster itu..
                                                   Pasar Filipina..
                                         Dari jauh di awang awangan hehe
                                         Hasil tangkapan......


Friday, April 19, 2013

Beautifully 6 months of fully breastfeeding has come to an end.( betui ka ayat ni?) haha belasah..

SOB SOB..

Assalamualaikum..

Baru je tulis pasal topik susu, terus badan dah tak mampu nak tahan lg..baby punya intake every day sudah melebihi supply harian.

Sampai satu masa badan dah xboleh tahan, maka pilihannya kena campur susu dahla..

Kiranya itu suratan takdir , ku terima dengan redha dan pasrah.

Terima kasih kepadamu ya tuhanku kerana memberi diriku dan anakku peluang untuk fully bf selama 6 bulan.dapat dah diploma.xmampu nak kejar degree atau master even phd penyusuan ibu.untuk next baby inshaALLAH.

aminnnn

Thursday, April 4, 2013

Bila dah jadi mak mak-SUSU

Assalamualaikum...

Sekarang baru ku tahu jadi mak mak ni bukan mudah ( anak baru sorang kot...)

Ingat senang jadi mak2? ( maaf atas keterlanjuran kata-kataku dulu sewaktu masih belum dikurniakan rezeki, maafkan saya...)

Banyak pengorbanan mak2 ni rupanya ( baru kutahu...dulu diriku tidak tahu..sekali lagi maafkan saya..)


Bab 1) SUSU

Terlebih dahulu nak mohon  maaf sekiranya apa yang bakal  diperkatan akan mengguris hati temen-temen yang dah lama menjadi ibu...( betul statement ni).

Seawal dr lepas bersalin...nak bg susu ibu ke susu fm? ( oh dulu diriku xambik tahu..yg ku tahu beli pam aja.orang beli pam aku pun beli..orang beli bf storage bottle aku pun beli tanpa study dulu..perlu ke?perlu ke?bila tak study betul2 itulah jadinya...)

Ingat susu senang keluar ?( igtkan senang..igtkan boleh pam sesuka hati macam susu lembu?hahahaha)
susu ibu atau susu fm ni banyak sangat perdebatan dan pandangan hebat...ada org ni susu banyak..org ni susu sikit..aku xde susu?

malu nak bg susu depan orang ? malas buka baju sua cik b? ...sebenarnya pilihan tu di tangan anda.takde betul atau salah.itu adalah subjektif point.apa2pun kita sendiri yang tahu dan menentukan apa yang terbaik untuk anak-anak kita..kalau nak kita usaha, tanak atau nak adalah pilihan kita.Takde sesiapa nak paksa atau bantah..anda buat anda dapat, xbuat xdapatlah.hehehe
Saya bukanlah orang yg dikurnikan susu melimpah ruah bagai di pam pam pam macam susu lembu tapi apa2pun saya akan cuba sebaik mungkin untuk anakanda tercinta....( cuba....)

Masa dalam pantang pun ada je macam2 kata2 yg boleh dropkan semangat ibu-ibu menyusu badan ni...tapi jiwa kena kental dan tegar.Kalau pada orang2 tua better senyum aja, sebab mereka lebih makan garam..tapi, sebenarnya kita sendiri yang kena decide untuk anak kita.Cuba kentalkan hati tapi jangan melawan ...
( cubaaaaa....).Ini ayat yang biasa saya dengar masa saya dalam pantang:

1) pam buat apa?melimpah ke? basah lencun ke baju? ( tak perlu melimpah sampai berkesan dekat baju pun nak kata susu banyak..xsemestinya begitu)
2) xbanyak pun susu tu..xmcm dot dot dot..( inilah benda yang paling ku xsuka bila dibanding2kan)
3) anak tu nangis xpuas susu tu...( baby dalam rahim 9bulan, bila dekat luar dia tak selesa..dalam rahim lebih selesa..menangis banyak sebab dan bukan hanya sebab susu sahaja..saya pun kurang paham haritu.bila dah buat study baru paham)
4) bagi air masak pada baby yer..( say no to air masak sebelum umur 1tahun.nanti saya letak article berkaitan untuk rujukan kalau rajin)
5) bagi jelah makan pada baby, xpuas susu tu ( 4bulan ke atas dah boleh dah tapi better 6 bulan.bergantung kepada bayi itu sendiri...nanti saya letak article kalau rajin.haha)

Walau apa2pun , apa yang terbaik untuk anak kita adalah pilihan kita, tiada salah dan betul.Bukan nak kata ibu yang bg fm tu buat teruk bak kata orang utara.Mungkin mereka ada sebab tersendiri.Itu adalah pilihan mereka dan pandangan mereka.Tiada salah tiada betul..Saya pun pernah kecundang bg fm masa pantang sbb baby kuning.Jadi saya bukanlah exclusive bfmom.Tapi selepas itu baru saya sedar..Apa2pun statement ini adalah selamanya betul:

moms milk is the best milk for our children.fullstop.:)

Saya sangat hormat pada ibu-ibu yang berjaya menyusukan anaknya dgn susunya sendiri sampai 2tahun ..Saya? baru 5 bulan.masih jauh perjalanan.stok pun ada la sikit je dalam peti tu.Doakan semoga saya berjaya yer.tq :) nanti sambung topik lain. Ni update sebab dah lama xupdate hehehe...

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..