Monday, June 29, 2009

THE 100th POST

Ini adalah entry ke 100..yep yep hooray

Last weekend was a great weekend..Hubbyku dtg dr kl..yuk yuk..tp nilai perbelanjaan yg dah dibelanjakan..PJJ.Rumah xdak, kereta pun xdak..satu weekend je dah 400?gila ah..Gaji 2-3ribu pun leh habis ulang alik je.Tak efisien lgsung!!!

Estimate spent: +- rm400!!!

MAIN
Hotel:RM70( Anggerik lodging kt gelugor, bilik oklah muat2, katil,tv,bilik air,aricond,kipas,tuala..bantal ada4..okla..hehe)

Keta sewa: RM60 ( kancil manual je, seat belt rosak, gear cam hampeh..mintak auto dibaginya manual. Dahla lambat, sejam tunggu.Lenguh2 kepala lutut aku ni ha)

Minyak: RM20( dalam keta dah ada minyak,buh la sikit)

Makan2:RM50( Chicken rice shop++lain2...for 2 day)

Tambang teksi:RM10( QB ke VSK, ni teksi tahan, kalau yang menunggu tepi QB? haram...nak RM20,hampeh)

Tambang bas hubby: RM50 (Penang-Kl)

MINOR
Beli-belah: RM100(baju baru,rak baju n apa lg keperluan yg lain)

Tiket wayang: RM20( Transformers hari ahad, rm10/person..give 3 1/2 bintang only..byk ngat lawan2)


Kesimpulan? xboleh jimat la ini macam. Pokai habis sbb nk jumpa je la.huhu..Nak nyusahkan org?susahla nk mintak tlg org. Time susah2 ni susah sangat. Kalau ada pun, yg betul2 prihatin saja. Tapi prinsip aku sng je, aku mintak tlg sekali je.Kalau xnak tlg xpala. Sapala kita nk paksa2 org ni.Ye dak?

Ya ALLAH semoga aku tabah dgn dugaan ni.AMIN...


Friday, June 26, 2009

HARI INI 26JUN 2009




HARI INI DALAM SEJARAH HARI ANTI DADAH SEDUNIA..

IGT KAWAN2..26 JUN SETIAP TAHUN


TEMA:(2007-2009)

“Do drugs control your life? Your life. Your community. No place for drugs.” It is a unique occasion to take a stand against a problem that affects us all and to make this pro-health campaign a success.

Adakah dadah menguasai hidup anda? hidup anda. Masyarakat sekeliling. Tiada tempat untuk dadah. Ianya adalah situasi yang unik untuk kita mengambil tindakan membendung masalah yang memberi kesan kepada kita semua dan untuk menjadikan kempen kesihatan ini berjaya.

( ayat translate.sori kalau ada salah.hehe)



Alkisahnya pasal kempen ni, aku tertukar channel semalam masa YB perdana menteri kita berucap pasal hari anti dadah sedunia. Sesungguhnya aku yg berkerja dalam bidang ni tak tahu la pulak ada hari anti dadah sedunia..pelik2.Yang paling arif tentulah pihak AADK
( AGENSI ANTIDADAH KEBANGSAAN)

Korang tahu ke apa itu dadah? drugs?:)

Masa aku kecik2 dulu aku dadah semua bahaya. Yang sebenarnya, ubat pun dadah jugak. Masa kecik2 dulu aku igt lg, kalau kelas pendidikan seni ada jugak cikgu suruh lukis poster anti dadah. Tak tahu la kengkawan yg lain.

Dulu2 dadah yang ada jenis berlainan dgn yg sekarang. Sekarang xpayah cucuk2. Dulu2 cucuk je yg banyak. I mean untuk dadah yg berbahaya nila. Sekarang makan la kebanyakan
(pil khayal, pil kuda, ice, syabu dll).Macam daun kesum asalnya untuk ubat demam n mcm2 kegunaan. Lama2 jadik pelik.. ada staf aku cerita , daun kesum bercampur dgn ubat nyamuk la apa la untuk bg thrill.Ni apa kes?

Asalusul dadah ? dulu2 if i am not mistaken asalnya dr kemasukan pendatang dari negeri China
( tlg betulkan kalau tersilap). Diorg bwa candu masa zaman2 kesultanan melayu melaka. Kendian datang la jenis2 dadah yg lain yang aku xtau asal dr mana. Morphine la..Artis2 pun ramai ambik dadah. Ramai jugak yg mati sbb dadah. Macam kurt cobain dr nirvana. Pendek kata ramai jugak artis Malaysia ni yg ambik dadah.huhu..Ahli sukan pulak ambik steroid. Juga sejenis dadah.
Micheal Jackson mati pun ntah2 sbb ambik byk sgt dadah untuk muka dia sampai sakit jantung.wallahualam.

Apa tujuan dadah ni? nak stimulate or beri rangsangan bak kata org kampung supaya dapat bertindak berlebihan dr upaya manusia. Kadang2 org yg ambik dadah ni akan berhalusinasi dan berkhayal...Ntahlah.kalau kita balik pada ajaran ISLAM, xkan jadik mcm ni..

So, kalau ada kawan2 or org yg kita kenali ambik dadah, tlg la nasihatkan. Dan kita juga sama2lah mengingatkan pada diri kita juga yer kawan2..adios..sambung keje..tak berintegriti la aku hrni sbb teruja sgt nk buat post ni. bukan dalam pengaruh dadah ye..hehe..

LOTS OF LUV

JULIE

Michael Jackson, the 'King of Pop,' dies at age 50

salam semua...

ni hot news harini.Sebenarnya aku nk update berita lain.
Tp kejap lagi ye..

dari http://news.yahoo.com/s/ap/us_obit_michael_jackson

LOTS OF LOVE

JULIE

Wednesday, June 24, 2009

REJAB..Bermulalah episod bulan2 keberkatan...

COPIED : from my email

Sama samalah kita ingat mengingati amalan amalan mulia yang penuh berkat ini

BULAN REJAB

Pada 24 Jun 2009 (Rabu) kita memasuki bulan Rejab.. Bulan Rejab adalah bulan Allah swt. Let’s overview ada apa di sebalik bulan Rejab itu.
Diriwayatkan bahwa Rasulullah saw telah bersabda, "Ketahuilah bahwa bln Rejab itu adalah bulan ALLAH swt, maka:”

1. Barang siapa yang berpuasa 1 hari dalam bulan ini dengan ikhlas, maka pasti ia
mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH swt

2. Dan barang siapa berpuasa pada tanggal 27 Rejab /Isra Mi'raj (Isnin, 20 Julai 2009) akan mendapat pahala seperti 5 tahun berpuasa

3. Barang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt

4. Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24, 25, 26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat

5. Barang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah swt..InsyaAllah

6. Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga

7. Barang siapa berpuasa 15 hari dalam bulan ini, maka ALLAH swt akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barang siapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH swt akan menambahkan pahalanya."

Sabda Rasulullah saw lagi :"Pada malam Mi'raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wan gi, lalu saya bertanya pada Jibril as "Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?"
Maka berkata Jibrilb as

"Ya Muhammad
sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab i ni."

Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita :"Ketika kami berjalan bersama-sama Rasulullah saw ke sebuah kubur, lalu Rasulullah saw berhenti dan beliau menangis dengan amat sedih, kemudian beliau berdoa kepada ALLAH swt. Lalu saya bertanya kepada beliau "Ya Rasulullah, mengapakah engkau menangis?" Lalu beliau bersabda "Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kuburnya dan saya berdoa kepada ALLAH swt, lalu ALLAH swt meringankan atas mereka."

Sabda beliau lagi "Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari dan beribadah satu malam saja di bulan Rejab nescaya mereka tidak akan disiksa di dalam kubur." Tsauban bertanya "Ya Rasulullah, apakah hanya berpuasa satu hari dan beribadah satu malam dalam bulan Rejab sudah dapat mengelakkan dari seksa kubur?"

Sabda beliau "Wahai Tsauban, demi ALLAH Zat yang telah mengutus saya sebagai nabi, tiada seorang muslim lelaki dan perempuan yang berpuasa satu hari dan mengerjakan so lat malam sekali dalam bulan Rejab dengan niat karena ALLAH swt, kecuali ALLAH swt mencatatkan baginya seperti berpuasa satu tahun dan mengerjakan so lat malam satu tahun."

p:s Rebutlah 5 perkara sblm dtg 5 perkara
1. MASA HIDUP SBLM MATI
2. MASA LAPANG SBLM MASA SIBUK
3. MASA MUDA SBLM MASA TUA
4. MASA KAYA SBLM SUSAH
5. MASA SIHAT SBLM SAKIT


L.O.T.S OF LUV..

JULIE..

aku ada kusus usmku gemilang..makanya ini ajalah entry untuk titipan harini ini..sama2 kita renungkan ye kawan2..selamat berbulan rejab..semoga dapat memberikan kita satu impak untuk bulan2 yg seterusnya..AMIN..



Monday, June 22, 2009

My 1st day

1st day of work....

MOODSAD...pasal suami aku xdak.


MURUNG...pasal rasa sedih tadi

KESEORANGAN..rasa cam xde sapa2
KOSONG...jiwa kosong..


ITULAH RASA YG KURASA..TP XELOK..KENA IGT TUHAN SELALU

KAN KAWAN2..hukhukhuk


JULIE...

Friday, June 19, 2009

PROMOSI PROMOSI PROMOSI HEBAT!!





Ni aku saja nak promote blog biz adik aku cuaya and kakak aku diyana.

cuaya:
jual shawl, beg dan aksesori. dah lama dah dia buat bisnes ni. still belajar at unisel bukit tagar but i am proud yg dia rajin cari duit sendiri.
aku pun ada beli shawl kat dia. tp aku cam besa la..lama2 rimas.haha
so, kalau nk stok yg terbaru boleh usha sini.
kedai dah establish lama ni.hehe..

diyana:
jual barang vietnam since she is now at ho chih minh following her hubby there.
baru bukak je kedai dia.
Banyak lagi dia akan update. Aku tak pernah tgok barang dia secara live pasal jauh.
so, kalau nk tgok english cotton bolehlah singgah sini.

p/s: aku xde share ye dalam promosi ni..hehe..just because my family spirits aja aja..hehe

Semua link ada kat tepi kat tempat siblings e-biz.

Aku kalau nk cerita bab beli barang on9 ni mmg aku rasa aku yg 1st kot antara diorg berdua tu...hehe.

Kalau kat opis tu, ada je parcel dtg tiap minggu.Pasal apa?aku beli online.mcm2 beli..baju,tudung dan barangan makanan itu biasalah..

Tapi nak menjual barang ni aku bukan apa, mmg tgah pikir jugak ni. Nak meniaga jugak.Tapi aku tak terbuka hati lagi..Nak kata buta it, insyaALLAH.Bolehla...

Even mak aku ada kedai runcit kecil-kecilan dkat bazar temerloh.

Abah pulak jual tayar. Yup tayar je. Tapi pulangan lumayan gak..Alhamdulillah rezeki masing2.

MLM? haha xpercaya. Aku pernah masuk banyak dah MLM. Ada kawan aku sanggup datang dari ipoh nk promote satu MLM ni. Kena melabur 20ribu?haha..ada jugak staf sama tempat keje yg join bisnes tu. Tapi xpernah pulak promote kat aku..haha..Itulah dinamakan rezeki.Semua bergantung kepada usaha dan kesungguhan..caiyok2..

copy from lelabu.com:

Ibn Khaldun mentakrifkan perniagaan mengikut istilah muamalat Islam sebagai usaha untuk mendapatkan keuntungan dengan mengembangkan harta secara membeli barang dengan harga murah dan menjualkannya dengan yang lebih, sama ada barang itu tepung, tanaman, binatang ternakan atau kapas. Kadar yang lebih itulah yang dinamakan untung.

Ada beberapa ayat dalam al-Quran menyentuh mengenai perniagaan. Perkataan perniagaan di dalam al-Quran ini boleh ditafsirkan sebagai pelaksanaan dakwah atau perniagaan sesama manusia.

lots of l.o.v.e

juli

Monday, June 15, 2009

Its the climb

Lagu ada kat music box itu..xsabar nk tgok movies hannah montana..n movie lain2..tp apakan daya..huhuhuhu

Bila aku baca lirik ni, wah best jugak..pasal memberi semangat.. Macam aku sekarang nila..Nak kena ada balik semangat nk kerja..huahaha.


I can almost see it
That dream I’m dreaming but
There’s a voice inside my head sayin,
You’ll never reach it,
Every step I’m taking,
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking but I
Got to keep tryin
Got to keep my head held high

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
theres always going to be an uphill battle,
Sometimes I'm going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

The struggles I’m facing,
The chances I’m taking
Sometimes they might knock me down but
No I’m not breaking
I may not know it
But these are the moments that
I’m going to remember most yeah
Just got to keep going
And I,
I got to be strong
Just keep pushing on,
cause

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes I'm going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

There’s always going to be another mountain
I’m always going to want to make it move
Always going to be an uphill battle,
Sometimes you're going to have to lose,
Ain’t about how fast I get there,
Ain’t about what’s waiting on the other side
It’s the climb

Keep on moving
Keep climbing
Keep the faith baby
It’s all about
It’s all about
The climb
Keep the faith
Keep your faith

Sunday, June 14, 2009

Tiada bicara

Hurm..nk update jugak walaupun xde bahan nk cerita..hehe macam reporter plak dowh..just nk bgtau yg aku still mc sampai tak tau bila.maybe minggu depan bukak la simen ni. Tp aku duk kekok jugak la nnt kot. 2minggu lg aku sampai la penang kot..aduyai..malehnya nk keje..hehe :(

Saturday, June 6, 2009

UPDATE !!!!

dr pena juli ..

Salam..hai semua, lama aku xupdatekan? ada org rindu aku ke?hehe..:)
Aku hanya boleh online masa adik aku suraya balik je..sapa2 nk beli shawla2 sila ke butik
bebileidi..ada kat links soping2 tu..;)

So, aku nk kongsi aktiviti yang aku buat selama dah mc seminggu kat kampung ni. sharing is caring right??

1st
:: makan, tido n menternak lemak..serius!!!
2nd:: membaca? yup..ada la buku new moon ( malangnya xhabis2..lazy to read), ujang, nur...hehe..AL-QURAN?IsyaALLAH..
3rd:: jahit silang..benar.bab menjahit biasa sure2 aku xreti..tp yg ni aku reti la sikit2..



4th:: main gemm..PS2...yuhuhuhu
5th:: tgok2 tv...pulun2 citer kat astro...zati dan mawas..tidak ketinggalan betty..hehe
6th:: erm... bebel2 n gaduh2 dgn adik bongsu aku si capikoh..

7th:: seni botol sos..hehe..hentam sajalah..


kadangkala rasa mcm nk kerja je..tp kadang rasa mcm malas pun ada..hehe..

so, aku sdg menunggu 12hb ni ..kalau dijinkan, kaki aku akan baik la semula. Aku xsabar nak berlari, memanjat dan semua aktiviti yg tidak menyakitkan kaki.Bersyukur bila dapat guna balik kaki, bila xde tu rasa mcm susah sangat..hanya tuhan yg tahu.

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..