Wednesday, January 27, 2010

3 in 1*cupcakes*garage sales*suratkabar

Salam semua..


Sangatlah teruja untuk menulis post mengenai 3 perkara di atas.Walaupun tahap kesibukan agak maksima.Tapi harini saya nak juga menulis tentang catatan minggu lepas dan minggu ini.Once a week oklah kan.Peminat tak lari..ade ke orang baca?hehe..Itu tak penting.Yang penting saya menulis apa yang saya rasa.Minggu lepas ada peristiwa duka..minggu ni ada 2 perkara gembira plus 1 peristiwa lama yang tak sempat nak diceritakan.



1)cupcakes...

Sebenarnya perkara ni dah nak masuk 2 minggu berlalu.Dek kerana tidak kesempatan maka saya 'postpone' cerita ini pada minggu ini.Kenapa pergi kelas ni?Sebab saya sangat suka cupcakes..Pernah order daripada seorang taiko cupcakes di kampungku di Temerloh iaitu kak aimi.Sekarang design dia sangat-sangat lawa.Malangnya kak aimi tak buat kelas.Kalau ada kelas dah pergi dah..hehee..So, kelas cc yang saya pergi ni berlangsung ni KONDOMINIUM MUTIARA berdekatan JUSCO seberang perai.Jauh kan pergi?Saja nak ke sebelah sana.Maka si suami pula buat OT juga pada hari tersebut...Kelas ni diajar oleh sifu inasaly.Terjumpa blog dia masa tengah mencari kelas bakery.Design kak ina pun lawa2 dan dia handle macam-macam kelas jugak..

Sepanjang kelas tu , saya agak penat sebenarnya sebab sehari sebelum tu duk membuat cokelat untuk dijual masa Garage Sale.Tapi membuat cupcakes ni taklah sepenat buat cokelat masa belaja dengan sifu kakcik jamilah dulu. Cuma kena cermat dan ada idea serta seni..Anyway, terima kasih kepada kak ina kerana mengajar saya yang agak kurang cekap, cemerkap dan kurang seni ni.hehe..Masa attend kelas tu, saya berkenalan dengan zaty hitamputih,syida,kak ramlah dan jaja..Nice to met all of you..




2.Garage Sales...

Yang ni lagilah menerujakan jiwaku yang sedang menggelodak untuk menjual cokelat.Garage Sales ni berlangsung di Anjung Budi ALO USM.Macamana boleh join?Macam biasalah selalu saya dapat info daripada email dekat yahoo.So, bila tengok email dalam yahoo tu.Macam duk terpikir nak join ke tal ,lepastu kena ajak pula dengan kak fizah ALO lagi.Makanya saya ambil keputusan nak ajak lagi yang lain2..Iaitu memperkenalkan trio GS saya yang terdiri daripada JU(kembar la ni kot...hehehe) dan CIK YANI MARICAN( keturunan hebat dan terbilang ni).

Alhamdulillah, walaupun pada mulanya agak kelam kabut, JU dengan sifat pemalunya, YANI rileks je dan saya selamba yaya.Semuanya berjalan lancar.Saya jual handmade chocolate saya lah..silalah layari blog ini julz choc, JU dengan komik,kek,keropok dan YANI dengan kilauan gelang kristal svarovski(betul ke ni?),bau terpakai dan kerongsang..Boleh katakan meriah jugala..Daripada pukul 10pagi-4 petang.:)..alhamdulillah..Berniaga itu salah satu punca rezeki kan?

Tapi kawan-kawan tak mai melawat pun.huhuhu..Ada tu ada la 2,3 org tapi tak beli pun coklat saya..hehe..takpe.No force at all.Terpulang pada masing-masing.Rezeki ada di mana-mana. kan?Cik PUT dengan Cik SALWA..kamu-kamu datang dan berlalu pergi ek..hehehe



3.SURATKHABAR...

WAAA..Sangat teruja dengan tajuk ni bila nak menulis.Rasa terketar-ketar tangan.Bukan nak riak, takbur,sumah atau seangkatan.Alhamdulillah saya telah diberi peluang muncul di dada akhbar dan tv.Dalam TV lama dah masa episod santau dalam Misteri Nusantara TV3..Kalini masuk dalam suratkhabar BH pula.Bukanlah besar mana pun sumbangan.Pada mulanya agak risau sebab tak bagitahu bos pasal pergi menjual tu.Bila dia tahu, ok pulak feedback dia,Tapi saya nak mintak maaf banyak-banyak pada pihak ALUMNI sebab bagi komen tapak mahal.Mungkin bagi saya mahal la kot.Sebab saya ni meniaga kecil-kecilan.Bukak gerai tu pun kongsi bertiga.hehe..Bila saya tahu duit bayaran tapak tu untuk charity,agak malu pulak...Maafkan kami hai maafkan kami..Maafkan kami..hehe


ADIOS..AMIGOS..enjoy your life and learn as much as lesson that you can..daadiduu

Tuesday, January 26, 2010

DOA...

DOA-DOA UNTUK KEBAIKAN KELUARGA DAN ZURIAT YANG DIPETIK DARI AL-QURAN

(Dimanfaatkan dari buku Didik Anak Cara Rasulullah sallAllahu ‘alaihi wasallam karangan Muhammad Nur Abdullah Hafiz Suaid)

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

1)
"Wahai Tuhan kami! Jadikanlah Kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan Jadikanlah
daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadaMu”
(Al-Baqarah: 128)

2)
"Wahai Tuhanku! kurniakanlah kepadaKu dari sisiMu zuriat keturunan Yang baik; Sesungguhnya Engkau
sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan".
(Ali Imran: 38)

3)
"Wahai Tuhanku! Jadikanlah negeri Makkah ini negeri Yang aman, dan jauhkanlah daku dan anak-anakku dari
perbuatan menyembah berhala.”
(Ibrahim: 35)

4)
"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang Yang mendirikan sembahyang dan Demikianlah juga zuriat
keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.”
(Ibrahim: 40)

5)
“Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang Yang beriman,
pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan”
(Ibrahim: 41)

6)
"Wahai Tuhan kami, berilah Kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara Yang
menyukakan hati melihatnya, dan Jadikanlah Kami Imam ikutan bagi orang-orang Yang (mahu) bertaqwa.”
(Al-Furqan: 74)

7)
"Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu Yang Engkau kurniakan kepadaKu
dan kepada ibu bapaku, dan supaya Aku tetap mengerjakan amal soleh Yang Engkau redai; dan Jadikanlah sifatsifat
kebaikan meresap masuk ke Dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya Aku bertaubat kepadaMu, dan
Sesungguhnya Aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadaMu)".
(Al-Ahqaf: 15)

Semoga ALLAH menerima amalan2 kita dan dikurniakan kita akan zuriat yang soleh, amin...

ihsan dari www.muzir.wordpress.com

Wednesday, January 20, 2010

Ketaku Pecah Kat TESCO EXTRA SG DUA,,





salam siaran semua ...

Sebenarnya tanak update lagi sbb nak cerita pasal kelas cupcakes yg saya pi tp..xkira...nak jugak..
BARAAAAAAAAAAA TERUIHH..

Kali ni kes kereta saya kena hempuk dengan melaun menatang haram mana tah *&^%$#@!***hehe...semoga hidup org tu diberkati tuhan dan tuhan membalas balik perbuatan orang yang terkutuk tak sedar diri duk kat bumi tuhan yang maha suci ni..hehehe

Tak sangka pulak saya kena kes macam ni..Dugaan...rentetan peristiwa bab melibatkan kereta ni rasanya banyak dah saya kena.Mungkin semua ni dugaan dan dugaan itu merupakan ujian yang menjadikan diriku semakin matang hendaknya.amin

Alkisah petang semalam, saya dengan yani balik dari senaman qi gong.Lepas tu perg tesco kejap untuk membeli barang2 keperluan untuk hari jumaat ni.Dalam pukul 6.30 petang macam tu kami sampai TESCO EXTRA di Sg Dua.Lepas membeli dengan bersukaria, keluar2 dari tesco extra..Tengok2 apesal pulak macam ada corak kat tingkap kereta.Terasa semacam dah..cek2 tgok..aduyai..kena sebijik..pecah berderai.Pukul 650 masatu siang lagi.Cerah terang benderang.sah2 melaun tu desperate sesangat..*&&^%%$$#@

Lepas tu, beg yani yg mcm beg laptop itu hilang.Dalam beg tu ada baju dia, hanset ssebijik,kunci motor dan rumah..rupanya itu yg menyebabkan si melaun tu tertarik menarik.LDia ingat ada laptop kot..Lepas itu pergilah merepot ke balai polis.Masa on the way ke balai polis, keretaku menjadi tumpuan di jalanan.huhu..Masa bawak pun risau jugak kalau2 terjatuh kaca tu di jalanan.Kena kat orang kalu,kes lain pulak jadi.

Sekarang PJG 1927 ada di kedai merepair kereta.Makanya saya menganmbil keputusan berjalan kaki pada hari ini.the end..Petang ni siap kot.Melayanglah RM200 rasanya.Macam tau2 je nak dapat gaji jumaat ni.

RENTETAN PERISTIWA KERETA:
1)Kena calar dekat prangin mall( kelisa)
2)Kena buang angin dekat hamna(kelisa)
3)Eksiden( kelisa..jadi besi buruk dah)
4)Pecah tingkap(saga)


lepas ni??????dugaan& cubaan..


MORAL::BERHATI2 DI TESCO EXTRA..susulan surat aduan akan menyusul sama macam kes PLUS hrtu..


Friday, January 15, 2010

14-1-2010





Salam semua,

Bersiaran di pagi hari ini untuk mereport kejadian semalam..hehe
Semalam ada makan besar untuk semua staf makmal dan juga kak zan.Kenapa pulak?sbb ada training 2hari lepas.Sepatutnya masa hari training tu disediakan jamuan untuk kami tapi malangnya ayah encik foong masuk hospital sebab strok.kesian juga...

Disebabkan dia dah berjanji maka semalam dia bawak kami perg makan tengahari ke SIRIWAN dekat jalan ke bayan lepas.Lebih kurang 10 minit je dari USM.Sebelah DOMINO PIZZA.So far memang best jugak makan kat sini.Tapi rasanya mungkin agak mahal kot..hehe

Antara menu yang kami makan haritu Tomyam Kung, Udang Goreng Tepung dengan Bawang Putih, Ikan Siakap Kukus, Kailan Ikan Masin,Ayam Pandan dan Kerabu Mangga..alhamdulillah..kenyang.




Petang tu pulak kami buat surprise pada cik INA kita.Baby Amar pun ikut sekali..hehe.Besday kali ni besday inag= yang ke 22 tahun..seronok betul..Memang kami biasa buat pun pada birthday staf2 dekat lab tapi xpernah merepot je.hehe..Semoga panjang umur dan success selalu yer ina.amin..


Wassalam

Tuesday, January 12, 2010

LIFEBOOK 2010

Salam semua

Sangat tiada masa nak mengupdatekan blog kesayangan ni.Yang ni dapat daripada email.enjoice


>
> Health:-
>
> 1. Drink plenty of water
> 2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar
> 3. Eat more foods that grow on trees and plants, and eat less food that is manufactured in plants
> 4. Live with the 3 E's -- Energy, Enthusiasm, and Empathy
> 5. Play more games
> 6. Read more books than you did in 2009
> 7. Sit in silence for at least 10 minutes each day
> 8. Sleep for 7 hours
> 9. Take a 10-30 minutes walk every day, and while you walk, smile
>
> Personality: -
>
> 10. Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
> 11. Don't have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
> 12. Don't over do; keep your limits
> 13. Don't take yourself so seriously; no one else does
> 14. Don't waste your precious energy on gossip
> 15. Dream more while you are awake
> 16. Envy is a waste of time. You already have all you need.
> 17. Forget issues of the past. Don't remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
> 18. Life is too short to waste time hating anyone. Don't hate others.
> 19. Make peace with your past so it won't spoil the present
> 20. No one is in charge of your happiness except you
> 21. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
> 22. Smile and laugh more
> 23. You don't have to win every argument. Agree to disagree.
>
> Community:-
>
> 24.. Call your family often
> 25. Each day give something good to others
> 26. Forgive everyone for everything
> 27. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6
> 28. Try to make at least three people smile each day
> 29. What other people think of you is none of your business
> 30. Your job won't take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.
>
> Life:-
>
> 31. Do the right things
> 32. Get rid of anything that isn't useful, beautiful or joyful
> 33. However good or bad a situation is, it will change
> 34. No matter how you feel, get up, dress up and show up
> 35. The best is yet to come
> 36. When you awake alive in the morning, thank GOD for it
> 37. Your Inner most is always happy. So, be happy.
>
> Last but not the least:-
>
> 38. Do forward this to everyone you care about

Tuesday, January 5, 2010

HAPPY NEW YEAR 2010


Salam siaran kembali sahabatku sekalian..

Terlebih dahulu saya nak memohon maaf sebab lama xupdate dan ada cerita yang terbengkalai begitu sahaja..Bukan niat dihati begitu,tp tak sempat sangat..huhu.Jadi harap dimaafkan ye kawan-kawan..

Kepada julaidah:sori aku tak tulis lagi cerita pasal ikan buntal dan keracunan marin biotoksin..huhu
Kepada Ita:sori aku tak habis lagi bercerita tentang persidangan pegawai sains dah aku tukar topik lain..


Rasa macam tamak pulak nak tulis macam-macam dekat blog ni.Sampai sudah satu cerita pun tak diupdate.Oh saya tidak mahu blog ini menjadi blog 'sampah' macam yang pernah digelarkan pada segelintir bloggers..oh tidak.Saya nak blog ni jadi tempat menceritakan sesuatu yang bermakna pada saya dan orang lain.

Azam?agak terlewat ke?Tak kot.Harini baru 5hb januari.Masih sempat nak berbicara rasanya...

Azam saya pada tahun ini ada banyaklah sangat.Kalau nak diceritakan sehari memang tak habis rasanya.Pendek kata semua yang baik-baik untuk diri ini..

1)Untuk menjadi muslim yang taat pada perintahNYA
2)Untuk menjadi isteri yang solehah
3)Untuk menjadi orang yang sentiasa bersyukur
4)Nak menjada hubungan yang baik sesama manusia
5)Nak jadi pekerja yang cemerlang.

Lagi???banyak kot...yang tahun lepas pun belum tercapai..Kesimpulannya semua yang baik-baik belaka..hehe

Tahun lepas?Banyak peristiwa pahit manis yang berlaku

bulan 3)kawin
bulan 5)eksiden dan kehilangan kereta kesayangan
bulan 7)dapat kereta baru
bulan 6-9)berjauhan dengan suami pasal dia keje kl
bulan 10) duduk sama semula dgn suami

dan banyak2 lagi..hehe..semoga tahun 2010 dapat memberi 10 kenangan yang lebih manis dan yang pahit tu merupakan ujian yang saya bangga kalau dapat tempuhi dan bersyukur sebab melalui ujian itu,saya dapat perbaiki lagi diri ini.wallahualam.


Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..