Friday, June 19, 2009

PROMOSI PROMOSI PROMOSI HEBAT!!





Ni aku saja nak promote blog biz adik aku cuaya and kakak aku diyana.

cuaya:
jual shawl, beg dan aksesori. dah lama dah dia buat bisnes ni. still belajar at unisel bukit tagar but i am proud yg dia rajin cari duit sendiri.
aku pun ada beli shawl kat dia. tp aku cam besa la..lama2 rimas.haha
so, kalau nk stok yg terbaru boleh usha sini.
kedai dah establish lama ni.hehe..

diyana:
jual barang vietnam since she is now at ho chih minh following her hubby there.
baru bukak je kedai dia.
Banyak lagi dia akan update. Aku tak pernah tgok barang dia secara live pasal jauh.
so, kalau nk tgok english cotton bolehlah singgah sini.

p/s: aku xde share ye dalam promosi ni..hehe..just because my family spirits aja aja..hehe

Semua link ada kat tepi kat tempat siblings e-biz.

Aku kalau nk cerita bab beli barang on9 ni mmg aku rasa aku yg 1st kot antara diorg berdua tu...hehe.

Kalau kat opis tu, ada je parcel dtg tiap minggu.Pasal apa?aku beli online.mcm2 beli..baju,tudung dan barangan makanan itu biasalah..

Tapi nak menjual barang ni aku bukan apa, mmg tgah pikir jugak ni. Nak meniaga jugak.Tapi aku tak terbuka hati lagi..Nak kata buta it, insyaALLAH.Bolehla...

Even mak aku ada kedai runcit kecil-kecilan dkat bazar temerloh.

Abah pulak jual tayar. Yup tayar je. Tapi pulangan lumayan gak..Alhamdulillah rezeki masing2.

MLM? haha xpercaya. Aku pernah masuk banyak dah MLM. Ada kawan aku sanggup datang dari ipoh nk promote satu MLM ni. Kena melabur 20ribu?haha..ada jugak staf sama tempat keje yg join bisnes tu. Tapi xpernah pulak promote kat aku..haha..Itulah dinamakan rezeki.Semua bergantung kepada usaha dan kesungguhan..caiyok2..

copy from lelabu.com:

Ibn Khaldun mentakrifkan perniagaan mengikut istilah muamalat Islam sebagai usaha untuk mendapatkan keuntungan dengan mengembangkan harta secara membeli barang dengan harga murah dan menjualkannya dengan yang lebih, sama ada barang itu tepung, tanaman, binatang ternakan atau kapas. Kadar yang lebih itulah yang dinamakan untung.

Ada beberapa ayat dalam al-Quran menyentuh mengenai perniagaan. Perkataan perniagaan di dalam al-Quran ini boleh ditafsirkan sebagai pelaksanaan dakwah atau perniagaan sesama manusia.

lots of l.o.v.e

juli

No comments:

Post a Comment

Comment

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..