Tuesday, June 8, 2010

2 post png-cangi-narita-salt lake

Sambungan.....

Maka naiklah ke kapal terbang ua itu..Saya duduk di barisan tengah..bermula dari penang-singapore tak ramai orang asing.Makin lama makin banyak.Dengan orang jepunnya, orang us sendiri dan lain2 orang la...Yang bertudungnya rasanya saya dengan bos dan ada lagi sorang makcik yang nak g melawat anaknya di us. Bila jadi macam tu, rasa sudah semakin jauh nak meninggalkan tempat tumpah darahku..Kami duduk di barisan tengah dengan mat salleh. Saya mula membayangkan apa nak dibuat 6-8 jam dalam dalam kapal terbang ni?Masa mula naik kami dihidangkan dengan hidangan istimewa yang depa tulis MOML-moslim meals.Menjadi vegetarian lah kami sepanjang2 penerbangan itu.Nasi dan sayur sayuran.hehe( dalam hati kata, kuruih la nanti..hehe). Sedap?taklah sedap.Tapi perut perlu dialas juga.betul x?

Dalam plane itu ada mini tv untuk setiap penumpang dan earphone masing2. Maka sepanjang perjalanan itu saya duk melayan tidur dan personal tv dan radio jela..duk alih2 dengar lagu kegemaran lady antellum dengan taylor swift di stesen serius fm( dengaqnya mcmtula..tatau btui dak) .Tapi tiduq tersengguk2 sampai air yang nak diminum tu nak tertumpah kena mat salleh sebelah.hahaha..terus dia tepuk bahu..terkejut den.dalam duk diam2 tu terdengar jugak mat2 salleh dua org tu bersembang pasal negara asia ni..panas jugak telinga sedikit.Tapi saya mendiamkan diri sahaja..hehe..solat?saya ikut je apa yang diajar oleh bos sbb pengalamannya itu sedikit sebanyak memberi saya pengajaran la untuk solat dalam kenderaan yang bergerak,secara teorinye tahu.Tapi nak praktik kena ikut yang pakarla.Maka berzuhur dan berasarlah dalam plane itu.Solat pun perlu buat..wajib..ingat tu.Yela sebab masa semakin cepat iaitu ke arah jepun.

Lebih kurang jam 4petang waktu tempatan kami sampai di Narita, Tokyo, Jepun..Gembira tak terhingga bila sampai di Jepun.Yela bila masanya?Pengalaman tu..Tengok2 ramai orang jepun.Tak sempat nak menikmati terus kena bergegas sebab flight seterusnya pukul 5. Terus kami kena check lagi dengan imigresen jepun. Terus menunggu di gate yang seterusnya untuk ke San Francisco yang bakal mengambil masa 10jam..huh lenguh tu..Snap2 gambar sikit terus naik plane.Kali ni lagi ramailah mat salleh2..Dah terasa berada di Negara OMPUTIH dah ni..hehe

Kalini kami duduk di barisan tepi ke tingkap.Wah seronok ni.Tapi my bos nak duk tepi..even my seat is the one at the window.Sebelah saya mat salleh lagi.Lelaki..Nampak mcm ok. jemat salleh ni..Kami dah warning siap2 dekat dia yang kami akan beberapa kali pergi ke toilet.Pasal nak ambik wuduk n lain2 la..Sebab dah 10 jam perjalanan.Bermaghrib and Isyak la kami.hehe..So sepanjang2 dalam plane tu , xde personal tv pun.Sebab plane ni kecik jadi depa pasang cerita yang semua orang 'kena' tgok nak taknak.Depa pasang cerita pasal nelson mandela...Masa dalam plane ni saya takleh tido sangat.Pastu mat salleh sebelah ni duk pegang komputer macam buku.Saya dan bos duk heran dan tertanya2 menatang apakah itu..heheh..peghak btui...hehe..Lepas tu nak dijadikan cerita awatlah pramugari2 dalam plane yg kami naik tu dah tua2 dan tak terurus..Kita kalu kat negara kita, lawa2...pinggang sekecik kera.Ni makcik2 hat dah ada cucu yang duk jadi ..ekekeek..Mungkin kerjaya ni xsehebat di negara kita.Lepas tu ,kasar2 and bak kata depa rude plak tu..adoila...

Selepas berhempas pulas selama 10 jam..maka pada jam 9pagi tibalah kami di SFO, US.wah.....saya jadi jakun kejap bila sampai negara yang lagi satu ni.Tapi sampai2 bukan boleh terus masuk pergi ke gate.Kena screening lah dulu.Kena check pasport dan claim luggage.Maka kami pun pergila check.Kena tanya lagi?adoi jenuh aku..Kena tangkap gambaq dulu dan lepas tu kena g check luggage kot2 bawa barang2 yang diharamkan.2nd masa nak ambik luggage pun kena tanya jugak.Lepas itu, bila dapat luggage kena bukak plak luggage..Nak dijadikan cerita, dalam plane kami naik tu mmg ramai warga China.Ada yang xfasih Inggeris langsung.Kesian jugak tgok depa.Masa check luggage tu ada sorg makcik cina ni..xpaham omputih tu cakap apa, adoi..kesian dia.Masa check luggage tu depa bukak2 adala cik brahims punya barang.Kena rampas la pula ayam dengan dagingku..tinggallah anchovies aja( sib aku igt ikan bilis apa dalam bahasa inggeris...hahaha)...So kawan2 jgn membawa poultry product ye.Nanti rogis.

Lepas setel semua tu sementara tunggu flight kul 12.30 ke Utah, kami pun brjalan2 dan bersiar2 di Terminal yang berdekatan..snap2 sini sana..Yela bila lagi nak sampai???tah2 xde peluang da..My bos plak kena masalah cc dia tak berfungsi..Nak beli brg pun tidak boleh.Maka kami berehat sat menunggu sampai kul 12.30tgahari sementara gate nak dibuka.Tiba2 kul 12 depa buat pengumuman flight ke SLC,UT dibatalakan la pula..aiyo..saya dan bos dahla ngantuk n penat n busuk.Kami pi ke kaunter untuk menukar tiket dan pok pek pok pek dengan orang yang jaga kaunter..Boleh kata semua orang la pok pek kat dia..hehehe..Dia tukarkan kami ke flight jam 6pagi keesokan harinya dan depa bagi tempat stay kat SFO..kami mmg bara sungguh.Lepas tu kena ambik semula luggage ..

Adoi..pergi2 nak ambik luggage nak guna troly pun kena bayaq US4 ka?itu rm13 tu...pastu nak guna tu kena masukkan kredit kad.Bila xleh nak masuk panggei plak orang yang jaga kaunter tu..Dia gelak2 igt saya xpaham bahasa inggeris..ngok...mmg xboleh la..Lepas tu luggage saya pecah tayar dengan handle..adoila...Masa tu apesal xterpikir nak claim kat depa?ah lambat..Kami penat dan nak tiduq..Keluar dr airport pi caru shuttle ke hotel..Check2 suhu 10degrees..Wah cejuknya...hehehe..

bersambung kemudian..nak kerja..lalalalaala


3 comments:

  1. best baca cter ko ni julie..hehe..
    tp aku nyer xperience lg dhsat aku asa bila kene ckp guna bhs isyarat..tdo kt train station tepi2 longkang..kene chicpox pstu Dr dia xleh ckp omputih..waaaa...tp best kn.
    cpt2 smbg..im waiting...

    ReplyDelete
  2. omputih tue kata aper julie psl negara asia.
    huhuhu mesti rs nk pelempang je muka dia kan kan.........xsabo nk tggu citer seterusnya hehehe

    ReplyDelete
  3. Bes la juli...xperience tu...makin jauh p makin byk yg juli jumpa...betoi la org tua2 kita kata jauh pejalanan luas pandangan...lum lg luas karenah depa hehhee,,...

    ReplyDelete

Comment

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..