1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Wednesday, January 5, 2011

Sabah part 2-jalan2 dalam kerja.hehe

Salam siaran di malam rabu malam khamis .jam 810malam.

Selepas siap makan malam iaitu mee yang dimasak pagi tadi.Perlula jimat minyak nak masak.Lagipun duk sorang nak masak apanya.Makan apa yang ada.Tak payah susah2.jimat dan cepat.hehe.Tapi malam ni rasa creapy sikit walau dah menempuh 4hari berseorangan.Pasal angin kuat berdentum2 pintu rumah.adei.. Oklah kita sambung cerita.Apa ada dengan sabah?mau tanya lagi????
* Pulau yang cantik-cantik -sangat best untuk snorkeling.Kalau dekat KK ( Kota Kinabalu) ada macam2 pulau seperti mamutik, manukan dan lain2 yang tidak dapat disebutkan lagi.hehe.tapi yang dekat dengan jeti di KK tu manukan dengan mamutik.
* Gunung Kinabalu? takkan tatau kot.hehe..Gunung tertinggi di Asia Tenggara-fakta-4905.2 meter (13455 kaki) dari aras laut. - Memanjang di Banjaran Crocker .fullstop
* Tempat peliharaaan/perlindungan orang utan dan jugak prosbosic monkey.apakah prosbosic monkey?monyet belanda? kenapa nama dia macamtu? sebab idung dia laaa..hehehe.Sila rujuk gambar.Tapi spesis prosbosic monkey ni ada di labuk bay.

* Banjaran tanah tinggi Kundasang..syok tuuu..lebih kurang cam cameron tapi rasanya macam cameron best lagi.hihih.( marah plak orang sabah bahh).

* Kalau orang gila seafood,inilah tempatnya..siap ada orang semenanjung bungkus bawak balik semenanjung tu dik nonnn..Udang keringnya memang best sesangat.hehe.Jangan lupa beli.Tapi saya tak beli sebab udang beli kat pangkor duk ada lagi.

* Mutiara, Kristal, cengkerang laut..walawei..Bagi kaum wanita la kan..


* Makanan tempatan?diorang kata chicken wing dia best.Tapi saya tak rasa pun. Dan juga kerepek ikan diorang yang sedap itu ( serius sedap dan xde msg kot.xmasin sangat) dan kuih cincin yang xberapa manis itu.

*psssttt-kalau nak tau, harga makanan lain2 kat sini kebanyakan tempat yang saya pergi semua rm6 ke atas.Jangan harap nak jumpa nasi goreng harga RM3.50/RM4.Tapi tak tahulah mungkin ada port2 yang menarik/murah/berpatutan yang saya tatau kan.Lepastu, kalau nak makan citarasa orang semenanjung macam susah sikit la nak capai standard kita ( ini orang semenanjung yang dah lama duk sana habaq..tp selama 2minggu duduk mmg betul pun.hihihih). On the positive side, dapatlah menguruskan sket badan.ye tak dol?
Ok..itu intronya, ini baru nak masuk rentetan perjalanan pada hari sabtu & ahad.(28 n 29hb)

-Gambar dekat Nabalu-bersama zila staf mka,jb.

sabtu (28hb/11/2010)

-bertolak dari 1BORNEO iaitu tempat penginapan kami di Putrajaya Mini jam 9 pagi-yang terletak berdekatan dengan UMS .Terdapat 4 buah hotel( Courtyard, tune hotel, grand borneo dan 1 lg lupey).Hotel ni memang strategik .Sebab? keempat2 hotel ni bersambung sesama sendiri dan dalam hotel tu ada shopping mall.hehe

- 10 pagi,tiba di Nabalu (perhentian di puncak bukit) selepas sejam perjalanan.Dekat sini ada dijual barangan cenderahati dan sayuran segar dari ledang.Dan ada tempat snap2 gambar berlatar belakangkan banjaran tanah tinggi yang sangat cantik..superb..

-11.00 Sampai di kundasang.



- Gambar di dream world resort- bermimpi jela kalau nak bercuti duk atas ni..hihih

-12.00 berhenti makan di Dream world resort..sangat cantik tajaan puan Ainah punya pakcik( staf perikanan sabah)...
- Nak duk dekat sini dia punya rate kalau tak silap over than 400+++.hihih..
-Gambar di Mesilau-

-Lebih kurang jam 2 petang kami ke Mesilau dan Kinabalu park.Masa on the way tu hujan renyai2.Macam punah kejap harapan nak tengok gunung. huhu.Last2 nampak jugak masa on the way tu, tapi puncaknya tak nampak langsung.Oklah sampai dekat kinabalu park tu, kami pergilah melawat ke tempat exhibition tentang gunung kinabalu.Baru saya tahu, rupanya gunung kinabalu ni ada banyak puncak.hehehe.( macam xbesa naik gng punya orang..tp takat ni dua bijik gng je didaki pun.huihui).Kemudian dalam pukul 3 lebih kami bertolak balikla lepas meninjau2 apa yang patutkan.

-Gambar berlatarbelakangkan gunung kinabalu( walau xdapat daki..sanagat takjub)

-Jam 3.30 petang, Masa on the way nak balik tu, nahhh nampak x?macam dekat je gunung kinabalu ni kan?Indahnya kuasa ciptaan tuhan.Memang ada menanam impian untuk mendaki.Tapi bilakah?Bukan kita boleh suka2 je nak pergi ni, mengikut kata teman2 yang dah daki tuff agak tuff..kena training at least 2-3 bulan jugak.Tahniah kepada kawan2 ku yang dah sampai.Mesti sangat teruja dan rasa best sangat.Kepada kakak iparku cik sulast, sahabatku lenny, idah,hamid ilhami dan sapa lagi ek?lupey.Saya jeles sama kamu.hihihi..

p/s:mak saya kata. tula banyak sangat2 angan2..camana nak ada a**k.hihi.Jangan marah haa...

....sambungan part 3-beli belahlah cik kiah oitt...( sapa cik kiah tu?hihi)

3 comments:

  1. training sebulan insyaallah ok :) tapi semput jugeee...

    tapi booking, mmg kene awal! ade org 6 mths b4 panjat dah book..

    ReplyDelete
  2. hehee...nak ajak pi sekali lg ka kak cik?ngee

    ReplyDelete
  3. ihiiiii....kene pk byk kali gak :p
    sbb last time, semputs ditahap, tinggal 800m je nak sampai puncak "apesal aku cari nahas panjat gunung ni" :)

    gi arr...ajak budin :) confirm turun gunung, berat turun 2-3 kilo, ngeehee

    ReplyDelete

Comment