Vietnam & anniversary vacay part 2

salam.


Harini dah jumaat.Dah masuk 2minggu rupanya selepas vacation dekat vietnam.Mari sambung post yang sebelum ni.Rasanya nak combine je semua tempat yang dipergi dalam satu cerita sebab nanti boring plak cerita ikut hari.hehe..



Pasar Malam Ho Chi Minh City



Pasar malam ni memang buka setiap malam.Terletak bersebelahan aja dekat Benh Tan Market.Pasar ni panjang lebih kurang 200 meter kot.Jadi sepanjang pasar malam ni ada gerai-gerai makan, gerai pakaian,barang hiasan dan bermacam lagilah.Seumpamanya dekat pasar malam kita dekat Malaysia juga. Yang syoknya, makanan eksotik diorang.Menarik sangat ok,ada katak goreng bertepung perah lemon. Ada katak tu diorang rebus macam ayam pun ada. Situasi ni tak boleh salahkan diorang,mungkin masa zaman penjajahan dulu kan susah.Jadi, makan je apa yang ada.hehe.Lagi satu TIPS...diorang ni jenis pasar malam dekat Petaling Street juga.Kalau dah tanya tu, sebolehnya pastikan and memang nak beli.Kalau tak, habis kena pujuk rayu macam2.hehe.Lagi satu , diorang ni kalau dah masuk kedai diorang jangan nak memandai2 pergi duk masuk sikit dekat kedai orang lain,kalau tak sure kena marah. Saya beli apa?masa dekat pasar malam ni encik habib beli kemeja 2helai rm60.(tak berbaloi).Dan lagi satu, masa dekat pasar malam tu, mak saya beli buah mangga, masa duk rasa tu maneh.Sekali beli, pahit.Tertipu tertipah.hehe..



Pasar Benh Tanh

Pasar ni kami hari2 pergi..hehehe..sebab terletak di tengah pusat bandar HCMC.hihi...Dekat pasar ni la saya borong kain cotton, kain sutera vietnam, baju tshirt..AWAS.Ni nak bagi TIPS kalau beli tshirt jangan beli dekat kedai yang tak de tulis harga tetap.Yang tak tulis harga tetap tu memang mahal.Saya bagitau sebab saya dah terkena. Pasar ni persis pasar siti khadijah dekat kelantan.Keluasan dia rasanya lebih kurangla.Cuma bezanya ground floor je. Selain daripada kain dan baju, dekat pasar ni ada barang mentah untuk masak, barang2 makanan tradisional ,cernderahati, beg2 sulam yang comei2, kasut sulam cina ala2 aladdin, baju smocking, tshirt jersi, table runners..boleh kata rambang mata je kalau tengok..Mak saya kata boleh jadi mabuk kain. Selain tu, saya beli keychain, kerepek nangka ..nanti upload gambo dalam hasil tangkapan ye.:) Tempat ni memang tempat wajib bagi pelancong. MESTI & WAJIB PERGI!!


Keistimewaan lain


Syurga kraftangan


Vietnam ni memang syurga barangan kraftangan. Kalau pergi Batu Feringghi mesti kita akan jumpa benda2 yang sama dijumpai di sana. Malah harga jauh berbeza.Harusla beli satu kan.Contoh macam replika kapal ni, macam2 jenis kapal ada dik non.Selain daripada kapal, street artist sepanjang jalan, daripada lukisan eksotik sampailah kepada lukisan alam.ehehe..eksotik sangat ok..Kemudian bagi penganut agama buddha memang banyakla ukiran patung yang berasakan agam diorang, juga ada ukiran batu yang ada pengaruh daripada Perancis.Memang cantik tapi hehe..tak elokkan untuk orang Islam macam kita.


Cuba tengok beg tu, memang cantikkan?Haruslah beli satu kan?Harga sekitar rm20-30.Kalau dekat Malaysia mahal lagi tu.



Ni gambar topi diperbuat daripada tin minuman, kreatif kan?


Makan


Gulai kambing dan roti Perancis + teh hijau Vietnam.



Popia bungkus sendiri ,makan dengan ulaman (ala2 kambing gitu) dan ikan ruan..wekk xlalu juga memula.Tapi satu pengalaman yang lain daripada lain. Hidangan sehat. hehe


Selain daripada itu, dekat Parkson di HCMC ada satu kedai org Malaysia yang diberi nama Anjung Kafe. So, kalau was2 kedai lain, ulanglah makan disitu sampai pengsan.hehehe


Kedai mamak memang ada,tp xdibawa pula makan disitu oleh kakak saya.hehe.Lain2 waktu masak sendiri la.:)



Comments

Popular posts from this blog

Sharing Produk SimplySiti Terbaru untuk 2016

Check list keperluan ibu dan baby( newborns)

Mata kiri berdenyut, low blood pressure, low hemoglobin?