Vietnam vacay and 2nd anniversary -part 1

Salam semua... Ada orang menantikan ulasan dari vietnam tak?kalau nak ceritakan rasanya ambil masa 3 entry/post agaknya. Perasaan yang boleh digambarkan bila kita pergi ke tempat orang sebenarnya macam biasalah kan, excited+alert= the result is sukaa..hehe..


Post vietnam


Kami dah booking flight ke Vietnam tu sejak daripada bulan 11 tahun lepas lagi.Kiranya memang gamble la nak pergi jalan ke sana juga.Sebab tahun sebelumnya dah terlepas peluang sebab saya kena pergi USA. Kebetulan pulak ada promotion dan my hubby dah buat passport dan tak pernah pula naik kapal terbang.Makanya kami pun booked jela.hehe.unplanned tapi akhirnya dah diplan.hehe..maka terbanglah kami pada 25hb nov 2011.Tmbang masatu sorang rm350 pergi balik.Kiranya okla tu.Itupun dah up 20kg lebih untuk penerbangan balik.


LCCT Terminal


Kami pergi ke Vietnam daripada LCCT Terminal.Huish LCCT Terminal macam stesen bas,punyala penuh orang.Sampai-sampai LCCT parking penuh tu.Tapi nak bagi tips sikit la kalau nak parking kete untuk beberapa hari pergi park dekat TUNE Hotel.Murah sikit berbanding parking lain.Kalau diorg tulis parking free tu, nasib jela kalau kosong.Kalau tak.RM38/hari/Ambik.Macam kami, alhamdulillah nasib xda apa2,parking dekat dengan parking tune hotel yang xkena bayar.huish..lega.


Berlepas


Kami bertolak jam 6.30ptg waktu Malaysia.Sampai sana jam 7.30 ptg waktu Vietnam.Beza masa sana dengan kita sejam dan sebenarnya perjalanan cuma ambil masa 2 jam.Lebih kurang macam masa kita pergi Borneo je.Masa diorang sembahyang pun cepat sejam .Just like at Sabah la.Sebab beza pun dah 2 jam.hehe.International airport dia lupe nama apa.hehehe..pelik sikit nak menyebutnya.huhu


Ketibaan


Sampai di sana, disambut oleh kakakku,abg ipor dengan dua budak kecik yang malu2.hehe..Dekat sana tak payah risau bab pengangkutan dan penginapan la sebab kakaku ada.hehe.Sampai2 lapar nye. Yela dalam flight xmakan.Terus makan dekat satay house di HCMC.Dekat mana @ jalan mana kurang pasti.Tapi memang dekat dengan bandar HCMC .Kedai tu memang kedai orang Malaysia yang punya.So xpayah risau la halal ka xhalal ka.InsyaALLAH..Malam tu menu dia, ikan sweet sour, kangkung belacan,telur dadar dan terutama sekali haruslah satay.Walaupun menu dia takla sama sangat dengan Malaysia.Tapi perut lapar, makan jela.Cuma satu yang pelik, diorang buat air memang xletak gula.letaklah gula sendiri hehehe..Bukan teh atau kopi.Tapi air buah.Saya order lemon, huish kelat sampai menggeletar lidah.



Sambung malam ni..dah jam 7 pagi, nak bersiap g keje la pulak.hehe


p/s: ada seorang sahabat, merajuk benor sbb aku tersilap cakap ke?deejavu sungguh!






Comments

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. wow! cuti cuti vietnam sewonoknyaaaa!

    ReplyDelete
  3. juli sok aku masuk mesti ko update tau..hiks

    ReplyDelete

Post a Comment

Comment

Popular posts from this blog

Sharing Produk SimplySiti Terbaru untuk 2016

Mata kiri berdenyut, low blood pressure, low hemoglobin?

Check list keperluan ibu dan baby( newborns)