1st child-Airis fatiha

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

2nd child - Irdhina Sofia

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, February 3, 2012

Muzium arkeologi lembah bujang, nasi arab mendy, pulau jerejak countdown to 2012 part 2

assalamualaikum semua,

Punyalah lama tunggu nak update cerita ni..dah basi tapi moh update .

Muzium Arkeologi Lembah bujang.Ini bukanlah kali pertama saya ke sini, kalau tak silap perkiraan dah kali ke-3 kot.Yang pertama masa kecik dulu , seingat saya bulan puasa masa darjah 5.Waktu tu balik kampung ke Kedah.Dalam duk tunggu waktu berbuka, abah bawak perg sini .Tapi tak sempat masuk ke dalam muzium waktu tu.Hanya tinaju meninjau di luar aja.

Masa sekolah pun kita ada belajar pasal tempat bersejarah ni kan? lupa dah masa form berapa.Mungkin form 1 sebab waktu tu belajar zaman batu air semua la..Tapi silibus sekarang sudah jauh ku tinggalkan maka saya tidak tahu.hehehe


Oklah,

Kalau daripada penang tu kita sure lah ambik jalan ke PLUS arah ke utara sampai ke tol sungai petani utara.Jangkamasa dia dalam 40 minit la ke exit tol sg petani utara. Kemudian cari sign board ke uitm tanjung dawai.


Tanjung dawai ni kampung sebelah abah saya.Kemudian carilah sampai jumpa merbok.ambik masa dalam setengah jam jugaklah..Jalan nak masuk muzium arkeologi ni ke dalam sikit dari jalan luar tu.So, nikmatilah beberap snap gambar yang kami ambik waktu ke sana ye..:)
Encik Habib with one of the candi...tak semua candi ni original daripada sini, ada juga yang dibawa ke sini daripada tempat asal penemuan..


Peta dalam bangunan muzium.Dulu depa panggei kedah apa ek?heheh chih ca?chih tu?ala lupalah..


Khusyuk dia baca ye? dalam muzium ni ada banyak penemuan dan riwayat2 pasal negeri kedah..Kalau dekat oversea karya2 sejarah ni memang ramai orang minat nak dalami. Tapi kita? sampai kata sejarah tu semua tipu dan kena gubal balik pun ada?hai macam2 kan?
Cik puan blogger bergambar dengan background salah satu candi..


Komen:

Dekat sini ada tempat mandi manda jugak, tapi lupa nak snap. Anyway, baguslah jugak pergi sini sebab dapat tengok warisan lama nenek moyang..macama sejarawan je cakap..


Lepas dah puas berjalan tu, apa lagi perut pun lapar..Marilah kita makan...Mulanya nak cari RFC.Sekali terjumpa pulak yang ni> kat mana ni>

Dekat dengan Village Mall dekat area2 kedai kain alamoda sungai petani..
Memang marvelous.Nama kedai dia Aribian Mendy..Memang sedap sangat sampai tak terkata. Hubby makan chicken mendy, saya makan lamb, pergh memang sedap dengan sup kambing( !!! peringatan,kalau xmakan, sila jangan makan..hehe nanti xsuka plak)...sambal tomato cicah dia..pergh memang ada umph.Harga pun berpatutan dalam RM9 ( chicken mendy) & RM12 ( LAMB)...Sebelum ni, yang mana2 pernah makan tu xsesedap yang ni..


p/s: dah cuba buat nasi arab ni tak guna rempah khabsa arab...dan guna ayam dan daging lembu.ternyata guna ayam lagi syedapp..

No comments:

Post a Comment

Comment