Wednesday, November 6, 2013

Korea Trip 30 Oktober- 4 November 2013- Info Q & A

Assalamualaikum wbt..

Bila jari jemari masih terasa hangat dengan keterujaan untuk bercerita baiklah daku teruskan misi ini. Bilamana memori dan ingatan masih jelas.Tanpa membuang masa, jom get set go.

Cerita Trip ni bermula dengan soalan2 mengenai Trip, berapa harga pakej ,tiket flight dan belanja dan bagaimana boleh pergi?

soalan 1) Macamana boleh ikut trip ni?
Trip ini adalah hasil sepakat dan persetujuan daripada unit kami & percutian kami mendapat kelulusan daripada bos kami sendiri ( macamana dapat kelulusan? OOTD dah tu).Perancangan trip ini telah dibuat daripada awal tahun lagi.So, sesapa yang nak piiii sila buat peracangan budget anda dan anda dan anda.Kalau kedekut nak berbelanja untuk berjalan, xyah jalan duk rumah saja..hahah kalau tgok org pi jalan jgn jeles plak yer..Anda buat anda dapat ( ada yang kena laser sat g :p..larikkkkk)..sebenarnya ini semua rezeki masing2.Perancangan dah dibuat.. Tetapi ketetapan masih daripaNYA..

 2) Apakah pakej yang ditawarkan dan agen mana?
Berikut adalah maklumatnya yer:
DEWASAKANAK2
1Ground package1,555.001,322.00
2Tips80.0080.00
3Additional: Pang Pang show (USD28.00)90.0080.00
Total per pax RM1,725.001,482.00

Travel agent yang kami ambil berpusat di Malaysia.Nama company Arabtco Travel & Tours Sdn Bhd beribu pejabat di Kepala Batas ,Pulau Pinang.
Ground package ni adalah package tanpa tiket kapal terbang bagi yang tidak tahu.Untuk infants tiada bayaran apa2.( berumur bawah 2tahun).Package ni dah termasuk semua makan minum, tempat tinggal,pengankutan dan tiket masuk tempat2 lawatan.Untuk pengetahuan kami pergi seramai 15++ org.Jadinya saya xpasti untuk group yang kecik macamana arrangement dia.Kena survey2 jugaklah. Tak semesti yang ini yang terbaik.Ada org ambik package direct dgn org Korea sendiri.

soalan 3) Tiket flight?
Tiket flight kami ambik daripada MAS. Harga tiket tak ingat tp kurang daripada rm1500/pack .Kalau baby dalam rm100++.Kanak2 xpasti.Kalau ada baby yang nak ada bassinet tu rasanya harga lain.Kena check dgn flight mana yang hangpa nak pi la.Tapi kalau naik MAS bagi saya agak selesa.Stewardess semua friendly sangat2.Berat fix 30kg yang kitorang ambik untuk penerbangan pergi dan balik.Ada kemudahan tv,games dan lain2.Kalau flight lain xpasti sebab xbesa pi tempat jauh2 sangat pun tp rasanya ada kot.Hangpa kena check sendiri la haha..


solan 4) Total seorang?
Bila dicampur flight ticket+package =budget la..sorang dalam rm3000++

soalan 5) Berapa habis belanja ?
Saya bawak rm1600 untuk belanja souvenir dan lain2.( ini kongsi dgn husband jugak hehe).Terpulang pada masing2.Sebab makan, tempat tidur, pengankutan dah bayo..Kalau nak beli belah utk diri sendiri sahaja takat rm500 dh cukup bg yg bujang.Currency depa lain tau..KRW10,000 =RM30 .( adalah turun naik sikit).So tepuk dada tanyalah poket.hehehe.Kami belanja duit tu xhabis pun.Siap ada balance.Tapi bagi saya, tataulah bg org lain pendapat dia kan..Kalau dah pi tempat org carilah benda2 yang rare , ada cop negara depa, lagi satu pikiaq bila lagi nak datang?? so jangalah kedekut sangat nak belanja kat diri sendiri dan ahli keluarga ( igtlah org yg tersayang....).Untuk kawan2..utk yg rapat2 dgn kita pun boleh yang xrapat pun boleh..ikut suka hangpa laaa.duit hangpa hehehe..yg penting i k h l a s...hehehe

soalan 5) Makan ?
Semua tempat yang depa bawak tu dijamin halal..Tapi depa memang sangat2 suka pada kimchi depa tu la.haahhaha..Yang dibawa masa pergi bercampur2, masakan ala korea dan pakistan.Yang makanan korea tu, nasik depa boleh masuk tekak sbb suka makan sushi .Nasik depa ala2 macam nasik buat sushi tu.Kimchi memang out terus.Anchovies depa marvelous ( berlagak ckp omputih.ikan bilis laa.hahahah)..Makanan pakistan dekat restoran maharaja out terus.Kalau dekat usmania dengan taj bereh..

soalan 6) Solat?
Solat di hotel dan di mana2.Pastikan bawak kompas untuk check arah kiblat dan check waktu solat.Apps kan canggih.Henpon kan canggih2.wat terok..

Habis dah soalan..Kita sambung reminder..

reminder 1) Jangan lupa bawak universal charger.Bagi yang tak mahu beli awai2 xpa,beli dekat sana.

reminder 2) Jangan lupa bawak botoi kosong ( toilet xdak pili sgt banyak...hehehe)

reminder 3) Sila survey2 makanan halal yg boleh dimakan di web2 halal yang berkaitan sbb travel guider bukan islam.Dia habaq halai kita bedai semua benda yg dibeli dekat sana.hahaha

reminder 4) Kalau musim autumn, suhu 4-15 degrees, bawak baju xyah banyak sangat..Bukan peluh pun.Jangan lupa bawak mafla,long john, jacket, sweater..

reminder 5) Bawak power bank secukupnya.

reminder 6) Minum air secukupnya

reminder 7) ubat-ubatan jgn lupa bawak

reminder 8) sila beli nasi beriani brahims..sedap ooo hehehe.

habishhh nnt upload gambo pulak yer..

sekian,terima kasih..



6 comments:

Comment

Happy New Year

Assalamualaikum semua.. Selamat tahun baru buat semua..